ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.07.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: [DE]
ÎNSCRIS: 24.07.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Excursie in capitala Franconiei Inferioare

TIPĂREȘTE

M-am hotarat in cele din urma sa scriu acest review, considerand ca cele 9 luni petrecute la Wurzburg sunt mai mult decat suficiente pentru a indruma pe cineva inspre cele mai importante obiective turistice ale acestui frumos oras francon. Da, francon, nu bavarez fiindca oamenii de acolo se considera ca locuitori ai Franconiei (Franken in germana), nu ai Bavariei, la care au fost alipiti in timpul domniei lui Napoleon.

Daca aruncati o privire peste stema Bavariei, in coltul din dreapta sus se observa un stegulet alb-rosu, acela e steagul Franconiei, o mare parte a Bavariei. Aici, in Franken am baut cea mai buna bere germana, berea nefiltrata care e realizata aproape in orice satuc. In regiune e o traditie ca fiecare sat sa aiba beraria sa locala, exista chiar si un record de 4 berarii intr-un sat de vreo 1500 de locuitori, undeva langa Bamberg, evident, tot in Franken.

Un alt motiv de mandrie in aceasta regiune e vinul. Pe malul Mainului, exista una dintre cele mai mari regiuni viticole a Germaniei, un vin bun imbuteliat intr-o sticla "marca inregistrata" denumita Bocksbeutel; nicaieri in nu se mai foloseste acest tip de sticla.

Revenind la Wurzburg, exista cateva locuri care nu trebuie ratate daca ajungi aici:

1. Rezidenz Wurzburg

2. Festung Marienberg

3. Alte Mainbrucke

4. Wurzburger Dom

Indiferent din ce parte sosesti, indicatoarele te indreapta spre Altstadt (Orasul vechi) Zentrum sau Innerstadt. Toate inseamna acelasi lucru, vechiul oras, distrus in 16 martie 1945 aproape complet de aliati. In urma acestei tragedii, timp de mai multi ani orasul a fost reconstuit. La inceput acest lucru l-au realizat femeile, deoarece majoritatea barbatilor din oras pierisera in razboi. Ani de zile a durat aceasta reconstructie, iar obiectivele importante au suportat o reconstructie timp de cateva decenii, pentru a putea fi refacute in cel mai fidel mod.

Asadar, ajuns in Altstadt, as recomanda ca vizitarea orasului sa inceapa cu Wurzburg Rezidenz. Construita in stil baroc, (e una dintre cele mai reprezentative cladiri europene ale acestui stil) in mai multe etape de-a lungul secolului XVIII, cu scopul de a servi drept resedinta a Episcopilor de Wurzburg. Arhitectul a fost Balthasar Neumann, iar pictor Giovanni Batista Tiepolo. Pentru doar 7 - 7.5 euro, cladirea se poate vizita. Si merita cu prisosinta, deoarece ramai cu gura cascata de la intrare. Esti intampinat de un salon imens, cu cea mai mare fresca din lume: o imagine 3D pictata pe tavan, reprezentand o alegorie legata de cele 4 continente cunoscute pe vremea aceea (Africa, Asia, Europa si America). Partea din stanga a palatului se viziteaza fara ghid, poti intra in camerele de acum 300 de ani (chiar daca cladirea a fost distrusa in fatidica zi de 16 martie 1945, mare parte din mobilier fusese scos din cladire si ascuns, pentru a nu fi distrus in razboi). Partea stanga se viziteaza cu ghid, merita facut acest lucru, chiar daca nu mai ai chef de plimbare prin inca jumatate de cladire, fiindca tot ce ai vazut pana acuma primeste cate o explicatie de la ghid in cealalta parte a cladirii. Exista inclusiv o sala a oglinzilor, precum si cateva saloane reprezentative: Kaisersaal, Weisser Saal, plus multe altele. Iesind din cladire, merita sa faceti o plimbare prin curte, gradinile sunt superbe. Curtea interioara e plina de flori, copaci tunsi in forma de con, totul aranjat fara cusur.

Iesind pe la intrarea principala, in fata se vede impunatorul dom. Daca mergem exact inainte de la iesire, ajungem pe Hofstrasse, iar in capatul strazii e domul. Acesta poarta numele Sfantului Kilian, primul crestinator a acestor regiuni. Impunatoarea catedrala a fost construita la finalul secolului al VIII-lea, fiind distrusa si ea in mare parte in timpul celui de-al doilea razboi mondial, si refacuta ulterior. In interior, bineinteles, o sumedenie de statui, picturi si alte opere de arta apartinand stilurilor baroc si roman.

Parasind Domul, ajungem pe Domstrasse, o strada plina de magazine de calitate, terase, cafenele si ajungel la Altes Rathaus, adica vechea primarie. De asemenea o cladire veche, frumoasa cu un tur impunator in partea din stanga.

Parcurgem in continuare Domstrasse, si ajungem pe Alte Mainbrucke. Un superb pod cladit de romani acum vreo 1200 de ani, locul care leaga cele doua maluri ale Mainului. Monument istoric de anvergura, momentan este destinat doar pietonilor. Una din traditiile locului spune ca trebuie neaparat sa mergi pe pod, la asfintit, si sa bei in vin de Franken. Toti turistii care vin aici fac asta, astfel incat mai mereu atmosfera e superba pe pod in acea perioada a zilei. O caracteristica interesanta a acestui pod sunt cele 12 statui, cate 6 pe fiecare parte, care dau podului un farmec aparte. Podul, Domul care se vede pe malul din dreapta, si Fortareata Marienberg pe malul opus ofera privitorului o imagine de neuitat.

Trecand pe malul celalalt, ne indreptam spre al patrulea obiectiv de anvergura: Festung Marienberg. Exista vreo 3-4 modalitati de a ajunge in varful dealului la fortareata, cea mai spectaculoasa fiind prin via care acopera intreg dealul din jurul orasului. Ajuns sus, zidurile cetatii de inconjoara, dand timpul inapoi si delectandu-ti privirea cu o minunata panorama asupra orasului. Fortareata in sine gazduieste Main Franken Museum, un muzeu de arta pe care nu l-am vizitat pana acum,

Abia ajuns aici iti dai seama de ce Wurzburgul e denumit "orasul celor 100 de biserici", in orice parte ai privi vezi cel putin un turn, o biserica, ceva impunator. Dintre bisericile care merita vizitate sunt Stift Haug (prima biserica in stil baroc din Franken), Neumunster (o superba biserica romanica situata chiar langa Domn - personal, m-a impresionat cel mai mult dintre toate bisericile orasului) si Biserica Sf. Petru. Evident, toate sunt frumoase, si la o simpla plimbare aiurea prin centrul vechi gasesti lejer 9-10 biserici diferite pe care le poti vizita, toate pe gratis.

De remarcat ar mai fi piata centrala, Marktplatz, cu minunata Marienkapelle, o constructie gotica impresionanta, care primeste un farmec aparte in timpul Targului de Craciun care se desfasoara in fiecare an in luna decembrie in acest loc.

Daca ajungeti la Wurzburg, nu va opriti doar la aceste patru obiective, centrul vechi e plin de viata, pentru cei pasionati de shopping exista magazine pe toate gusturile. Ah, si sa nu uit un amanunt important: merita sa gustati macar o data un Distelhauser Weiss, sau Julius Echter Hefeweissbier. In Wurzburg exista doua berarii, Distelhauser si Wurzburger Hofbrau, fiecare produce vreo 4-5 tipuri distincte de bere cu si fara alcool. Eu le recomand totusi pe alea nefiltrate, ambele fantastice!


[fb]
---
Trimis de giuliani in 24.07.13 23:31:23
Validat / Publicat: 25.07.13 00:28:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA. A mai fost în/la: Nurnberg, Rothenburg ob der Tauber, Frankfurt, Stuttgart, Schweinfurt, Lohr a. Main, Dortmund, Bamberg
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3296 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (giuliani); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[25.07.13 00:26:17]
»

C-un review de debut selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie... suntem cred norocoși că te-ai hotărât să-ți creezi cont și să ni te-alături

@giuliani: bun-venit pe sait şi în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare

DB-01-VIN
[25.07.13 08:36:58]
»

Felicitari pt acest review.

giulianiAUTOR REVIEW
[03.08.13 13:31:26]
»

Multumesc. Bine v-am gasit, am citit sa vad ce inseamna "mini ghid" si e de bine

O sa mai adaug impresii, cu fiecare ocazie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DB-01-VIN, giuliani
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Wurzburg:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.038654088973999 sec
    ecranul dvs: 1 x 1