ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.02.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 3 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
60.00%
Către satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
75.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Maliuc, un loc de sejur pe bratul Sulina.

Ilustrație video-muzicală
shiroka reka


TIPĂREȘTE

Idea de a vizita aceasta locatie din Delta Dunarii nu a venit de la mine, ci a venit de la altcineva, intr-un mod neasteptat. Intr-o zi calduroasa de vara, vine un fost vecin de scara si imi spune direct: "hai sa mergem in delta, am niste prieteni la Maliuc care ma asteapta". Desi nu sunt pescar pasionat, avand in vedere ca imi place sa merg in locuri unde nu am mai fost niciodata in 30 de minute eram echipat pentru delta.

Drum intins pana la Braila, unde la primul supermarket am facut aprovizionarea pentru cele trei zile de sedere in delta. Apoi trecerea cu bacul si de aici iar drum intins pana la intrarea in Tulcea, langa o benzinarie Petrom.

De la benzinarie intram pe strada Viticulturii, mergem pana in comuna Nufaru si pe la jumatatea comunei, dupa o curba, facem stanga pentru traversarea cu bacul.

Dupa traversare o luam in stanga pe un drum partial pietruit spre satul Partizani. Soseaua trece printr-o padurice de arini si este paralela cu canalul Sulina.

In acest sat, pe acest canal (cred ca va mai amintiti), prin 1991 a esuat nava ucrainiana Rostok ,nava care a fost scoasa la suprafata abia dupa 15 ani.

Trecem de Partizani si la iesire din sat intalnim un fost CAP (IAS).

Prin curtea acestui fost CAP se poate merge pe langa canal cca 800 de metri unde gasim un loc foarte bun de campare si pescuit. Locul nu este amenajat, are o mica plaja, un golfulet, spatiu pentru cort si parcare berechet.

Nadit bine si cu... muuuulta rabdare se pot prinde exemplare si de 14-15 Kg.

Inainte de fostul CAP noi am luat-o prin dreapta spre digul amenajat ca si sosea. De aic pentru noi incepe un adevarat calvar. Un drum foarte prost cum nu am vazut vreodata in calatoriile mele.

Cratere, nu gropi. Trosnea Octavia vecinului din toate incheieturile. De multe ori opream, coboram din masina si alegeam locul cel mai bun pe unde puteam sa trecem.

Dupa vreo doua ore de chin am ajuns in localitatea Vulturu si intr-un final in dreptul localitatii Maliuc.

Despre Maliuc.

Este o localitate situata in Delta Dunarii, pe bratul Sulina, la 25 Km de orasul Tulcea.Este o localitate turistica si unul din locurile din care se poate accede in Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii.Este compusa din localitatile Maliuc (resedinta) Gorgova,Ilganii de sus,Partizani si Vulturu.Are sub 1000 de locuitori,majoritatea traiesc din pescuit si turism pescaresc.

Localitatea este pe malul stâng al canalului, asa ca a trebuit sa traversam canalul cu o barca pusa la dispozitie de catre un localnic contra sumei de 10 ron. Chiar aproape de mal se afla si hotelul, iar in fata la o terasa, ne asteptau pretenii fostului meu vecin. Am facut cunostinta, am servit o cafea si ni s-au dat primele informatii despre localitate, pescuit etc.

Hotelul (despre care am aflat mai tarziu ca se numeste Salcia) ofera conditii bune de cazare. Fost camin de nefamilisti, a fost reabilitat si transformat in hotel de o doamna avocat din Tulcea. Seara, in spatele hotelului a fost incins un gratar si s-a stat la taclale pana tarziu in noapte.

A doua zi, in fata hotelului ne asteptau localnicii cu oferte sa ne duca cu barca la lacurile sau canalele din apropiere. Pretul nu este prea mare, insa in pret trebuie sa intre neaparat si ceva "udatura". Noi doi, am preferat in prima zi sa exploram si sa pescuin in imprejurimi.

Am ales undeva in dreapta hotelului un canal secundar, unde am admirat frumusetile din jur si am... incercat sa prindem peste. In final am concluzionat si noi ca pescarii: "are balta peste, insa prea multa apa".

Eu cu batul meu nici nu speram la prea mult, dar fostul meu vecin (care a lucrat la 6 lansete), a prins doua bucati de crapcean si era tare dezamagit. Cand am ajuns la hotel, ne-am intalnit cu prietenii fostului meu vecin si nici ei (care pescuisera din barca) prinsese mai numic.

Seara, in timp ce toata lumea s-a strans in jurul gratarului, eu mi-am propus sa fac un tur al localitatii. Cred ca in 2 ore am vizitat aproape tot ce se poate vizita in Maliuc.

Localitate este mica, majoritatea caselor sunt pe malul unor canale si aproape la fiecare casa, pe mal, am vazut barci din lemn, echipate cu puternice motoare Honda, Suzuki sau alte marci.

Casele nu aratau prea bine, insa ce mi-a atras atentia in mod deosebit, a fost faptul ca toate gradinile erau neingrijite. Daca la unii mai erau intr-un colt cateva randuri cultivate cu rosii sau ceapa, la ceilalti buruienile aveau o jumatate de metru.

Langa hotel exista un minimarket si doua blocuri de locuinte dinainte de '89 (aratau jalnic). Deasemeni, localitatea are biserica, politie si posta. Din cate am auzit, regimul comunist voia sa faca aici un combinat de prelucrare al stufului.

Zilele urmatoare am mers la pescuit cu barca pe canalele din apropiere si ne-am bucurat de frumusetile deltei.

Pe canalele mici, in afara de multitudinea de pasari, erau si multi serpi de apa de care ne speriam mereu, chiar daca erau total inofensivi. Localnicii spuneau ca atunci cand este prea cald serpii se urca in micile salcii pletoase care atarna pe apa. Atunci cand treci cu barca atingi salcia si ei pot cadea in barca sau .....direct pe tine.

Ultima seara ne-am plimbam pe malurile pietruite ale canalului si am inventariat navele care treceau prin zona. Dimineata ne-am luat ramas bun de la ceilalti, am traversat canalul cu barca (totdeauna pe pozitie de asteptare) si am urcat in masina.

La intoarcere (dupa localitatea Vulturu), am gasit o portiune de traseu pe la marginea unui lan de grau, care a mai atenuat din amaraciunea traversarii unui asemenea drum. Per total sejurul a fost unul reusit, mai putin faptul ca nu am prins cine stie ce peste ("n-a vrut sa dea") si drumul auto.

Pentru a vizita Maliucul, cele mai bune variante sunt transportul cu nava de pasageri, cataramanul sau barcile puse la dispozitie de localnici. Nici un calcul nu justifica nervii si uzura masinii pe drumul Partizani-Maliuc. Asta a fost atunci. Daca nu cumva intre timp s-a mai schimbat ceva, desi nu cred.


[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 20.02.13 14:30:07
Validat / Publicat: 20.02.13 15:51:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII. A mai fost în/la: Partizani, Crisan, bratul Sf. Gheorghe
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 13631 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Camera matrimoniala Hotel Salcia din Maliuc
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

mirmicu
[20.02.13 15:56:14]
»

Offffffffff!!! Si eu care ma gandeam la tantari... Povestea cu serpii mi-a pus capac!!!

mihai79
[20.02.13 16:01:00]
»

Foarte frumos relatat si detaliat. Ca un adevarat pescar. Cred ca va fi locatia viitoare pentru iesirea din Iunie. Sanatate!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[20.02.13 16:18:42]
»

@mihai79: Multumesc pentru apreciere. Cu toate ca eu sunt un pescar se ocazie.

webmaster13
[20.02.13 18:34:34]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Admin
[20.02.13 18:46:23]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[20.02.13 19:03:10]
»

@webmaster13: Multumesc!

Krisko
[20.02.13 21:13:45]
»

Frumoase meleaguri, detaliat descrise. Din partea mea un vot + SB!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[20.02.13 22:06:02]
»

@Krisko: Multumesc!

Michaell
[21.02.13 14:57:21]
»

@ traian. leuca

m-ar interesa daca sti ce fel de serspi erau acei de care povestesti in articol si mai ales daca erau veninosi.

multumesc.

Krisko
[21.02.13 15:10:17]
»

@Michaell: Raspuns la intrebarea ta gasesti chiar in review:

erau si multi serpi de apa, de care ne speriam mereu, chiar daca erau total inofensivi.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[21.02.13 15:22:20]
»

@Michaell: Sunt serpi de apa, subtiri si mici ca lungime. Sunt absolut inofensivi, nu ataca si nu sunt veninosi.

Pe canale eu am vazut sute de exemplare, intre 20 si 60 cm.

Am auzit ca sunt si mai mari, dar in Delta eu nu am vazut.

Pot fi intalniti mai ales pe canale mici si mai putin umblate.

Michaell
[21.02.13 15:33:28]
»

@Krisko: iti multumesc de raspuns.

recunosc ca nu sunt eu mare maestru al limbii romane, dar sub denumirea de inofensivi, eu inteleg ca erau oarecum pajnici deci nu te atacau. asta nu insemna ca n-ar putea fi totodata si veninosi, nu?

Michaell
[21.02.13 15:40:59]
»

@traian. leuca: multumesc.

kmy
[24.03.13 21:30:09]
»

Ca să nu omori masina exista un drum prin padure si apoi printre lanurile de grau și porumb ale localnicilor.

Pe noi ne-a prins ploaia pe astfel de drumuri și împingeam pe rand masinile să le scoatem din noroaie. Ultima oara le-am tras cu un magar: -).

Aviz celor care se aventurează cu masina, daca văd și cel mai mic norisor de ploaie să lase masina campată la Partizani, la pensiunea de pe dreapta drumului și să mearga cu o barca sau cu pasagerul.

Noi mergem în fiecare an la Gorgova, dar de cînd cu aventura cu mașinile prin noroaie le lăsăm la Partizani și de acolo la Gorgova continuăm drumul cu barca.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[25.03.13 09:06:07]
»

@kmy: Prin padure incepand de unde si pe ce parte a bratului Sulina?

Imi imaginez grozavia prin care ati trecut, daca ati prins o ploicica pe astfel de drum.

Cu ani in urma au fost discutii, sa se modernizeze drumul de la Tulcea pina in Sulina. Se pare ca s-a ajuns la concluzia ca nu este bine si eu sunt de acord cu acest lucru.

Delta Dunarii trebuie sa ramana asa cum este, ferita de gratargii si manelisti.

Cine vrea sa viziteze delta, sunt o multime de mijloace de transport pe apa, incepand de la Tulcea, nava de pasageri, cataramanul, barci rapide de stat si particulare. In zona Partizani se poate ajunge usor cu masina si sunt cateva locuri bune de pescuit la iesirea din localitate.

Michaell
[25.03.13 12:37:12]
»

@traian. leuca: pentru acest ecou un vot de la mine. mai ales penultimul aliniat merita nota 10.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[25.03.13 23:32:28]
»

@Michaell: Mulțumesc!

sirbuvio
[02.04.13 11:12:07]
»

@michaell

Sint nascut/crescut in Delta. Nu am auzit sa fie serpi veninosi in apa. Am strabatut delta descult si am traversat Dunarea inot de multe ori - fara intilniri de gradul 3. Singurul sarpe veninos in zona e vipera, dar e numai pe dealuri - mahmudia, somova, macin etc. Oricum, nu am auzit nicicind de muscaturi de sarpe, si vipera se pare sa fi disparut.

Pericolul e de la virtejurile din apa. Atentie mare, Dunarea isi ia tributul in fiecare an.

salcia hotel
[16.07.16 23:14:01]
»

Niciodata Hotelul Salcia nu a fost camin de nefamilisti... !!!

salcia hotel
[16.07.16 23:22:39]
»

Hotelul Salcia din Maliuc a aparut ca o necesitate legata de munca de cercetare de aici. Numeroasele personalitati care soseau in aceasta zona aveau nevoie de conditii decente de cazare intr-o localitate simbol a cercetarii socialiste. De altfel, localitatea Maliuc era punct de popas obligatoriu pentru cei care faceau sejururi in delta, tocmai pentru ca statiunea de cercetare sa fie cat mai promovata.

Cladirea a fost construita intre anii 1962-1965 din caramida celulara, are doua etaje si a fost administrata de O. J. T. De remarcat este ca hotelul nu are fundatie din beton, ci este ridicat pe perna de nisip. In partea stanga a hotelului exista o scara exterioara pentru terasa acestuia.

Era clasat la categoria II confort, are baie in fiecare camera si avea un numar de 52 de locuri. De asemena, hotelul avea centrala electrica si fosa septica separata. La parter era bucataria, restaurant cu 80 de locuri si un shop pentru turisti. La etajul I era o garsoniera a ministrului chimiei Mihail Florescu care vizita foarte des localitatea Maliuc. Dupa 1970 in spatele hotelului au fost aduse de la Jurilovca cinci casute, pe care Mania Ion le-a refacut. Aceste casute aveau patru camera fiecare cu un numar total de 40 de locuri.

(MOTOC CORNELIU "Maliuc orasul stiintei")

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.07.16 01:28:03]
»

@salcia hotel - omul probabil că are informația „din auzite”, nu era vorba despre ceva date certe.

Completarea e totuși binevenită.

Pot confirma și eu că acolo a fost hotel dintotdeauna, ca fost client al acestuia chiar prin anii '60 ai secolului trecut, în vreo două sau trei rânduri (având eu însumi un unchi care făcea cercetare acolo și la care am mers în vizită).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
kmy, Krisko, Michaell, mihai79, salcia hotel, sirbuvio, traian.leuca
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Deltă:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.14839482307434 sec
    ecranul dvs: 1 x 1