ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.12.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: bucuresti
ÎNSCRIS: 26.10.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Turcia si frumusetile ei - Pamukkale

TIPĂREȘTE

Fiind in Kemer, am hotarit sa vizitam si Pumakkale, care este destul de aproape, aproximativ 250 de km.

Asa ca dimineata am plecat la drum, despre soselele din Turcia numai cuvinte de lauda, sunt foarte bune si ma uimeste ritmul in care construiesc autostrazile, va pot sugera daca vizitati Turcia cu masina sa opriti la micile restaurante/terase aflate pe marginea drumului, au mincare foarte buna si ieftina, un mic amanunt pentru cei interesati, in restaurantele cu patroni musulmani nu se servesc bauturi alcoolice.

Aceasta distanta am parcurs-o in aproximativ patru ore (cu oprire pentru servirea mesei).

Puterea curativa a izvoarelor termale din Pumakkale este cunoscuta din vechime, ele aflindu-se pe drumul matasii, legand Marea Egee de Siria.

Pumakkale este un oras antic fondat in 190 i. H., acesta a fost reconstruit mai tirziu de catre romani, fiind numit Hierapolis (orasul sacru) datorita numarului mare de temple, ruinele orasului pe care le vedem si astazi, blocurile immense de piatra ramase sunt urmare a mai multor miscari tectonice, dupa cutremurul din 1219 orasul a fost distrus definitiv, acesta fiind parasit.

Necropolisul (cimitirul) dovedeste ca aici si-au gasit sfirsitul multi suferinzi, acestia avind diferite religii, fiecare dintre ei respectindu-si propria procesiune de inhumare, aici se mai gaseste si mormintul Sf. Filip el petrecindu-si ultimii ani din viata pe aceste meleaguri.

Intr-o stare foarte buna este teatrul din blocuri de marmura, poarta monumentala, baile romane colonadele din lungul drumului, arcul triumfal, poarta bizantina. Baia romana a fost renovata si astazi este muzeu local.

Izvoarele termale contin mari cantitati de calciu ele se depun sub forma unor borduri ondulate (travertine) inchizind intre ele bazine putin adinci acestea fiind etajate asemanindu-se cu valurile unor cascade (la 250 litri de apa termala care curge se depun 2 grame de calciu).

De povestit despre istoria orasului antic ar mai fi foarte multe de spus, cateva detalii despre ceea ce am vazut eu odata ajuns acolo.

Pumakkale un orasel destul de micut la prima impresie (fiind in trecere nu am vizitat foarte mult imprejurimile), aici am gasit niste oameni primitori si comunicativi, masina am lasat-o intr-o parcare cu plata la baza muntelui, un alt amanunt cred important pentru cei ce doresc sa viziteze acest loc trebuie sa aveti lire turcesti la voi, nu se plateste in euro, noi am urcat un mic deal si odata ajunsi la casa de bilete a trebuit sa coborim pentru a schimba banii, nu gasesti foarte multe case de schimb valutar asa ca a trebuit sa asteptam putin pina a venit cineva sa ne schimbe banii, avind banii schimbati am urcat a doua oara acel deal, pretul unui billet de intrare este de 20 lire, dupa ce platesti biletul de intrare ti se spune politicos daca nu stii, ca trebuie sa te descalti, acest lucru se face pentru a proteja acest loc minunat.

Cu siguranta acest loc este unul dintre cele mai frumoase din lume, aici gasesti o uriasa stinca de calcar in care apa termala a sapat si s-au format bazine termale si chiar stalactite pe peretii stincilor, totul este alb in jur, apa este bogata in carbonat de calciu sulf si magneziu, de unde izvoraste temperature apei este foarte ridicata (nu poti baga mina in ea) dar pe parcurs se raceste ajungind la 33 grade. Ajunsi undeva sus, pe un platoul din virful muntelui se afla ruinele orasului antic Hierapolis, unde iti trebuie timp sa il poti vizita, aici se mai gasesc si bazinele ,,Piscinele Cleopatrei’’ care sunt incalzite de izvoerele termale in care poti face baie, contra cost 25 lire, exista si un mic restaurant in care poti servi masa si diverse bauturi, citeva magazine de unde poti achizitiona suveniruri pentru prieteni.

Recomand ca pentru vizitarea acestui loc sa se faca primavara sau toamna deoarece temperaturile din perioada de vara sunt ridicate.

Dupa ore bune petrecute in acest loc mirific pe care nu il poti explica prin cuvinte, (fiecare trebuie sa vada si sa aprecieze personal).


[fb]
---
Trimis de yuly68 in 02.12.12 12:35:59
Validat / Publicat: 02.12.12 13:55:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 4145 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (yuly68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Vedere panoramica Pumakkale
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

sanis*
[03.12.12 15:18:35]
»

Am vazut ca ai fost prin August. Faptul ca nu ai prea vazut bauturi in restaurantele/bufetele turcesti (cu clienti localnici) se datoreaza, probabil, faptului ca era perioada de Ramadan, cind nu se servesc bauturi. In unele locuri nici nu se serveste mincare, pina la apusul soarelui. Deci, ori ceai/cafea, ori nimic... Ne-islamicii ar trebui sa se intereseze despre perioada de ramadan in Turcia inainte de a-si face rezervarea, sa nu aiba surprize...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
yuly68AUTOR REVIEW
[03.12.12 20:55:51]
»

@sanis: Asa este, am fost la sfarsitul lunii August inceputul lui Septembrie si am avut ocazia sa prind in Turcia sarbatoarea Ramadanu-lui, am oprit pe drum la un restaurant pentru a servi masa, una din solicitarile mele la adresa chelnerului a fost sa aduca si o bere, la care acesta m-a informat ca in acel local nu se serveste alcool motivul fiind ca religia nu le permite.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
TraianS
[04.12.12 09:23:11]
»

la care acesta m-a informat ca in acel local nu se serveste alcool motivul fiind ca religia nu le permite.

Nu are atat de mult de a face cu religia, cat cu clasificarea restaurantelor.

Pentru a vinde bauturi alcoolice restaurantele au nevoie de o autorizatie speciala si trebuie sa plateasca mai multe taxe. De aceea majoritatea celor care au grija de drumeti... se bazeaza doar pe mancare si nu pe bauturi alcoolice. Majoritatea acestor restaraunte-cantina... sunt numite "lokanta".

Mai exista de exemplu restaurante numite "meyhane", care servesc bauturi cu meze... etc.

In timpul Ramazanului, de-a lungul zilei, cei ce tin post nu pun nimic in gura - nici macar apa, deci faptul ca nu au avut alcool, nu tine de religie ci doar de o clasificare a restaurantelor.

Emil58
[21.07.13 18:47:56]
»

Dar poti ai un bax de bere. sau sticla de, votca sau palica??? Ma refer in momentul când treci vama, sau este aceeasi situaţie ca la vama RO-ungurească???

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Emil58, sanis*, yuly68
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pamukkale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07165789604187 sec
    ecranul dvs: 1 x 1