ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.10.2012
DE roth
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 04.11.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2012
DURATA: 3 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Pelerinaj Bucovina *1*

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Oferta suna cam asa:

Pelerinaj Bucovinean, 400 lei, 3 zile/2 nopti cazare la hotel Rubin 3* Gura Humorului (vezi impresii), cu demipensiune, autocar 3*+ ghid, eu adaug ca ghida este studenta anul 3 la Teologie.

Vizite cuprinse in oferta:

Humor, Voronet, Putna, Sucevita, Moldovita, Agapia, Neamtu si Varatec.

Era trecuta si cetatea Neamtu insa componenta grupului nu putea face acest obiectiv.

Traseu

Bucuresti-Urziceni-Roman- Suceava-Gura Humorului si intoarcere prin Piatra Neamt.

Plecarea din Bucuresti a fost dis de dimineata, asa cum sta bine calatorului, adica undeva pe la 6,30. Traseu frumos, pitoresc, drum destul de bun... foarte putine portiuni mai slabe, autocar si ghida de nota 10+. Toti eram nerabdatori sa ajungem pe frumoasele plaiuri Moldovenesti, sa ne incarcam sufletul cu bogatia bisericilor/manastirilor noastre care sunt unice in felul lor si carora le este recunoscuta valoare prin faptul ca multe sunt prinse in Patrimoniul Unesco.

Daca nu ne putem lauda la prea multe "locul 1" cu lucruri de valoare e bine de stiut ca Romania este pe acest loc fruntas la premiile Pomme d'Or, un fel de Oscar pentru turism, asta e greu de crezut dar e adevarat. Un astfel de premiu a fost acordat de catre FIJET (Federatia Internationala a Ziaristilor si Scriitorilor de Turism) unui numar de 5 manastiri din Bucovina, premiul fiind expus in muzeul manastirii Moldovita.

Cele 5 sunt Humor, Voronet, Moldovita, Sucevita si Arbore, toate cu picturi exterioare in fresca, unice si reprezentative pentru aceasta zona/perioada

Cum ghida este o iubitoare de istorie/cultura/religie, a tot ce tine si inseamna neamul Romanesc pot sa spun ca am avut cea mai frumoasa si interactiva minivacanta.

Ca o paranteza... tot cu ea am fost si la Kavala-Bulgaria de ziua femei in 2011, bineneteles ca am avut si acolo parte de adevarate ore de cultura generala.

O oprire de voie, de nevoie in zona mausoleului de la Marasesti (un contror RAR) ne da posibilitatea de a face cateva poze si a asculta o frumoasa poveste a faptelor de vitejie petrecute pe aceste plaiuri.

Trecem repede peste... si o pornim mai departe catre primul popas si anume PENSIUNEA MARA, un loc despre care merita sa scriu separat fiindca trebuie promovat/stiut de catre turisti, un loc unde se mananca exceptional, unde ai o parcare imensa, o gradina/terasa de vara f frumoasa si un salon pentru evenimente bine pus in valoare.

Ca date de contact sunt pensiuneamara.com

Dupa o pauza binevenita, o masa mai mult decat copioasa si ieftina plecam mai departe.

Trecem prin Roman, Suceava cu o mica oprire la Cetatea de Scaun si ajungem la Gura Humorului. Decizia unanima a fost sa vizitam manastirea HUMOR si VORONET, acestea fiind in zona noastra dupa care... sa mergem la locul de cazare pentru masa si timp liber cine vrea/poate.

Scurt istoric despre manastiri

Despre fiecare in parte s-a scris si se va mai scrie atat in materiale turistice/istorice cat si pe AFA asa ca eu voi puncta generalitati si lucruri care mie mi-au placut in mod special.

Chiar daca constructia lor este atribuita in general lui STEFAN cel MARE si SFANT trebuie precizat ca nu e tocmai asa, multe sunt ctitori ale altor domnitori ai Moldovei, ale unor logofeti si boieri ai vremi.

Stilul in care sunt construite este unul Bizantin, cu influente Gotice, precum si elemente Moldovenesti propri culturi si vremi respective, pictura este in stil "FRESCA" unica in modul de executie, adica pictura pe tencuiala umeda. Acest lucru presupune o mare putere de concentrare, de vedere in ansamblu a viitoarei imagini, retusul fiind aproape imposibil de realizat.

Ca si imagini, pe majoritatea acestor manastiri gasim atat povestit VECHIUL TESTAMENT cat si NOUL TESTAMENT, un fel inedit de a putea invata si poporul nestiutor de carte la acea vreme cam care este povestea Domnului si Oranduirea LUI.

Totate aceste manastiri sunt alcatuite din

*pridvor --inchis sau deschis

*pronaos

*camera mormintelor sau gropnita

*naos --care cuprinde si Sfintul Altar

Un lucru ce merita stiut este ca fiecare biserica are in naos, in stanga usi de intrare cum te uiti la ea tabloul votiv, pictura ce il reprezinta pe ctitorul acelei biserici, uneori impreuna cu familia cum inchina Domnului Isus macheta bisericii. De aici poti lesne afla de catre cine e ctitorita respectiva biserica.

Un alt lucru pe care l-am aflat este ca in dreapta altarului, cum te uiti la el este icoana cu hramul bisericii, icoana cu ajutorul careia afli ce hram are acea biserica.

In Moldova, mai exact la bisericile Bucovinene care au pictura exterioara o sa gasim arborele genealogic al Mantuitorului, sau "Arborele lui Iesei" cum este el stiut in termeni tehnici, pictat pe diverse nuante predominante ca fundal. Daca la VORONET este albastru, la altele este verde+albastru, sau galbenu+ albastru. Dupa cum frumos spunea ghida, culorile au o puternica semnificatie in pictura crestin ortodoxa.

Poate unii stiu aceste amanunte, insa pentru mine au fost informatii noi si cred ca sunt destui cei care nu stiu randuiala picturii intr-o biserica, unde nimic nu e la voia intamplarii, sunt reguli clare despre cum si ce se poate picta.

Cel mai mult m-a impresionat pronaosul unde gasesti Sinaxarul sau calendarul ortodox in imagini, astfel pentru fiecare zi din an este o pictura cu sfintii sarbatoriti in acea zi. Anul bisericesc incepe la 1 Septembrie, prima mare sarbatoare fiind Nasterea Maicii Domnului, praznuita pe 8 sept. Acest calendar este usor de inteles si urmarit daca are cine sa te invete cum sta treaba cu el.

Astfel fiecare luna incepe cu o imagine care are undeva in coltul din stanga sus... luna in patrar, adica "semiluna" si de aici pe circular e lesne de urmarit fiecare zi. Aceste imagini incep de pe peretele ce da spre camera mormintelor, din stanga usii de intrare in biserica. Stiutorii vor avea bucuria sa descopere sarbatorile importante si nu numai de peste an, iar cei care nu cunosteau taina slovelor sa poata pastra sarbatorile asa cum sunt ele presarate pe intreg anul crestinesc. Din cate am bagat de seama Septembrie e undeva la nivelul ochilor.

Din pacate nu poti obtine toate informatiile, pe de o parte fiindca sunt destul de multe grupuri care viziteaza aceste locuri cam in acelasi timp cu tine, pe de alta nici nu poti retine tot ce afli, e o avalansa de noutati care parca striga "in surdina si neincetat" ca trebuie sa mai treci prin aceste locuri minunate.

La unele manastiri este taxa pentru intrat/pozat, insa doar exterior. Interiorul e protejat impotriva luminii bliturilor prin interdictia totala a filmatului/pozatului. Nu e o metoda sigura, se gasesc destui care ori nu vad ori nu vor sa vada atentionarea.

Prima oprire...scurta.... Cetatea de Scaun... Suceava

Aflata in renovare totala, este totusi deschisa publicului spre vizitare. Pretul e de 5lei/adult si 2 copi/studenti/pensionari.

Cum peste tot sunt muncitori, care sper sa faca treaba buna si in timp scurt nu ai prea multe de vazut/facut. Poate dupa terminare sa ai parte de ghid local care cu siguranta va aduce la viata povesti si obiceiuri ale vremurilor apuse.

Ghida incearca sa faca ca cele cateva minute sa fie interesante, ne povesteste despre nasterea Moldovei, despre bataliile domnitorilor si cate ceva despre Stefan cel Mare.

Privim zidurile groase de aparare, santul de apa care era doar pe 3 laturi, cea nordica avand o inclinatie mare la acea vreme nefiind posibila escaladarea ei fara ca paza sa bage de seama. Cetatea avea multe turnuri de observatie ceea ce o facea foarte sigura pentru acele vremuri.

De curand, cu fonduri europene a fost inaugurat si un fel de muzeul satului, undeva langa intrarea in cetate care se facea pe un pod mobil ce trece peste santul de aparare, astfel prin ridicarea lui ea devenea total izolata/neaccesibila.

Manastirea HUMOR

Prima din sirul celor vizitate in acest pelerinaj este situata la cativa km de orasul Gura Humorului, intr-o zona mirifica, dealuri cu coame blande si vai line, unde inca predomina verdele inchis al toamnei, cu urme razlete de ruginiu si galben.

Prima asezare/datare este de pe la 1400, pe vremea lui Alexandru cel Bun. Aceste ruine se gasesc si astazi in vecinatatea actualei manastiri HUMOR sau HUMORULUI cum mai este stiuta, care este o constructie de secol XVI, facuta pe cheltuiala lui Teodor Bubuiog, logofat la vremea lui Petru Rares.

Picturile atat cele din interior cat si cele de pe fatada, de o reala valoare, sunt opera lui "Toma zugravul de Suceava". Aceste picturi sunt printre cele mai vechi fresce in aer liber din Bucovina.

Peste ani s-au adaugat alte constructii cum ar fi Turnul de aparare, datand din 1641 si ridicat de domnitorul Vasile Lupu. Acest asezamant a fost un important centru de cultura al vremii.

Realizata in stilul vremi, fara turla pe naos, are ca element inedit tainita aflata peste morminte, loc de taina si ascundere a bunurilor in timpuri de rastriste. La fel ca multe alte asezamante bisericesti din zona Bucovinei si aceasta Mmnastire a avut o perioada in care a fost pustie, perioada ce incepe cu pierderea Bucovinei, secolul XVIII.

Pictura interioara si exterioara pastreaza aceeasi tematica a vremii. Se pot povesti multe, dar fiecare vede si simte in felul lui un astfel de loc.

Manastirea VORONET

Situata la 4km de orasul Gura Humorului, este faimoasa atat prin "ALBASTRU DE VORONET" nuanta care se pare ca nu si-a dezvaluit inca pe deplin tainele, cat si prin pictura in sine.

Aici se gaseste, in pridvor, deasupra usii o reprezentare a judecatii de apoi unica prin faptul ca undeva in partea de sus este un sul ce pare a se roti, el reprezentand timpul... pana in zilele noastre

Cu hramul Sf Mucenic Gheorghe, aceasta biserica a fost construita in mai putin de 4 luni, in anul 1488, din mai pana in septembrie prin povata primita de catre Stefan cel Mare de la sihastru Daniil, care a fost si primul staret al Manastirii ridicate pe locul vechiului schit de lemn. Constructia este mica ca dimensiuni de aceea a fost posibila ridicarea ei intr-un timp atat de scurt.

Daca constructia este una de secol XV, pictura exterioara este una de secol XVI, pictor fiind Toma zugravul de Suceava, se pare ca aici a pictat prima fresca.

Aici, pe latura de vest se gaseste marea fresca "Judecata de Apoi" ce a adus faima, aceasta manastire fiind numita si "Capela Sixtina a Orientului"

Daca la inceput aici a fost o asezare de calugari, dupa perioada "neagra" cand a fost parasita (intre alipirea Bucovinei la Imperiul Habsburgic si imediat dupa revolutie) aceasta este astazi asezamant de maici, ingrijit cu mare har si truda. Pictura este restaurata tot de maicute, munca ce se dovedeste a fi foarte migaloasa. Am vazut cum se executa fiindca una dintre ele era la o pictura mai joasa, totul se face cu o pensula care are doar cateva fire de par, ceva gen pictura punctiforma, adica se fac puncte si linii scurte din culoarea respectiva in asa fel incat partea restaurata sa nu difere vizibil de restul picturii. Totul se desfasoara la un bec puternic, viteza de inaintare fiind ce cativa cm pe zi.

Munca migaloasa face ca aceste bogatii sa ramana si peste veacuri si sa povesteasca urmasilor despre vremuri de glorie din istoria neamului nostru.

Aceasta manastire are cea mai veche pictura exterioara in fresca, aici gasim pe langa culori calde si rosul stralucitor ca nuanta predominanta.

Loc de o mare incarcatura istorica si spirituala, VORONETUL a fost ultima vizita din aceasta prima zi.

Plecam la hotel unde ne asteapta o binemeritata masa si un somn bun...asa ca pe maine.


[fb]
---
Trimis de roth in 14.10.12 17:24:29
Validat / Publicat: 14.10.12 18:34:56

VIZUALIZĂRI: 2423 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (roth); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Zona vestita a moldovei e plina de podgorii viticole... unele de renume chiar
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[14.10.12 20:21:00]
»

Cu toate ca filmul atasat nu este exclusiv despre Bucovina, sper sa placa!

Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

Cristian_h*
[14.10.12 20:49:14]
»

Cine a spus "Dulcea Bucovina" bine a grait, te invidiez draga @roth, mai ca-mi vine sa las totul balta si sa dau o fuga in acest colt de tara, acum toamna peisajele trebuie sa fie foarte frumoase!

Nu sunt 100% sigur pe ce spun, este posibil sa ma insel insa eu stiam ca Toma Zugravul a executat pictura interioara a manastirii Humor, pictura exterioara este mai veche, cea mai veche de acest fel din Romania.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Alex_Macedo
[14.10.12 21:51:39]
»

... o regiune a acestei tari, despre care as citi tomuri intregi fara sa ma plictisesc!

Onor tie, pentru review.

...si superbonus pentru Bucovina !

rothAUTOR REVIEW
[14.10.12 21:53:30]
»

@Cristian_h:

posibil sa ai dreptate voi cauta date pe net, eu am scris din cele retinute/notate si mai tarziu cand ma desteptai suficient inregistrate cu telefonul care are functie de reportofon.

uite ce am gasit la o cautare rapida

Pictura exterioara vadeste pe deplin arta mesterului Toma - cele mai vechi fresce in aer liber din Bucovina, unde, preciza criticul Vasile Dragut, "... isi spune cuvantul o sarbatoreasca orchestratie de culori calde, pe suportul carora rosul se detaseaza cu stralucire".

sursa este Crestin Ortodox.ro

Cred ca nu inventeaza nimeni date istorice, ele fiind preluate din diverse surse, asa ca ghida putea si ea sa greseasca sau la fel de usor puteam eu sa le incurc.

Multumesc oricum de atentionare.

PS

Peisajul... e mirific... sincer

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicoletass
[15.10.12 13:57:09]
»

Interesante informatiile pe care ni le-ai dat, astept cu nerabdare urmarea.

Vin si eu cu o mica completare, daca nu-i cu suparare. In P02 este statuia ecvestra a generalului Alexandr Suvorov. Aici, cei interesati, pot citi mai multe despre general si istoria statuii. ro.wikipedia.org/wiki/Sta ... in_Dragosloveni

rothAUTOR REVIEW
[15.10.12 17:16:23]
»

@nicoletass:

multumesc, a spus ghida ceva despre statuie... insa cum eu tricotam... pana sa fac poza, pana sa las lucrul manual nu am mai apucat sa bag si degetul intr-o ureche ca sa nu iasa informatia.

este o vorba cum ca pe o ureche intra si pe alta iese asa ca m-am gandit eu... daca ma intereseaza ceva bag un deget intr-o ureche si ramane informatia in cap.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, nicoletass, roth
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bucovina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052562952041626 sec
    ecranul dvs: 1 x 1