ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.09.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 7 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pieton prin “Zante town”

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

In ziua destinata vizitarii orasului Zante, m-am sculat devreme, caci autobuzul Kalamaki-Zante town, pleaca la ora 7,25. O calatorie la Zante, Agrilia sau Laganas, (indiferent unde) costa 1,60 euro, e o singura cursa ce trece prin toate aceste localitati, a doua cursa pleaca prea tarziu, de-abia la ora 9,45. Dupa o scurta escala la Laganas (autogara aici e chiar langa plaje) si o jumatate de ora de mers, am ajuns la monumentala autogara din Zante-city, de unde poti sa calatoresti in orice directie. Zante town, fiind capitala Zakynthos-ului, e-un oras “bine legat” de oricare alta localitate, mai mare sau mai mica, a insulei. Prima impresie pe care mi-a lasat-o aceasta autogara cu peroane frumos ordonate si numerotate, cu o mare sala de asteptare, cu cateva ghisee pentru bilete si cu curse ce sunt anuntate prin megafon, a fost asemarea ei cu autogara noastra “Atlassib” din Sibiu. Autogara din Zante e situata pe-un deal, de acolo trebuie sa “cobori” in oras dar ai deja o prima perspectiva asupra lui. Orasul s-a dezvoltat concentric in jurul punctului sau nevralgic, portul, loc in care e forfota cea mai mare…gasesti aici hoteluri, spatii comerciale, “trotuare–galerii” ascunse sub plafoane sustinute de colonade si arcade in stil roman, taverne, vile private invelite in parfumul si culoarea florilor tropicale si o toaleta publica…inchisa. Cred ca era inchisa pentru ca era doar ora 8,30 dimineata…Stiu precis ca era inchisa, caci mai devreme, bausem si eu o cafea si-o bere la capatul falezei, intr-o taverna pescareasca, care mie mi-a placut la nebunie, era in stil pirateresc, gaseai pe-acolo, parâme, steaguri cu capete de mort, colace de salvare gaurite, mici vaporase vârâte prin sticle sau harti cu comori.

Zante e-un oras fermecator, chiar daca pe strazile sale inguste e mai greu cu parcarea masinilor si e mai bine sa folositi picioarele proprii sau o bicicleta. In Zante predomina stilul arhitectonic venetian, cu cladiri nu mai inalte de 4 etaje, cu balcoane garnisite cu grilaje de fier forjat si ghirlande de flori, balcoane din care “localnicii” de pe cele doua “maluri” ale straziii pot sa-si dea mana. Daca asfaltul stradutelor din Zante ar fi inlocuit cu apa, te-ai crede la Venetia. Poate asa e cand ploua, dar, pe aici prin Grecia, ploua rar, vara, doar 1-2 zile pe luna...

Gasesti aici in oras si multa “buticaraie” cu bijuterii, pielarie, parfumuri de iasomie, sticle de diferite forme cu ulei de masline, miere, vinuri diverse si suveniruri de tot felul, dar si restaurante de lux cu mancare buna sau taverne populare si baruri. Gasesti insa mai ales magazine cu peste si alte produse ale marii. Am intrat intr-un “magazin de peste” si am ramas uimit vazand frenezia cu care, inveliti intr-o cusma de gheata, pestii, calmarii sau crustaceele erau vandute si cumparate…In port, fara indoiala, gasesti acelasi lucru, adica mult peste… acolo gasesti “concurenta” micilor magazine de peste din oras, adica mai multe barci cu peste inca viu si in ele, pescarii ceva mai saraci, a caror avere consta, poate, doar in acea barca, un navod mare pe care-l scot la uscat pe cheu si forta lor de munca. Acestia iti ofera aceeasi marfa, dar culmea! , mai scump decat in magazine, caci “ceea ce e proaspat e mai scump”… Pescarii sunt buni negociatori, ii vezi gesticuland, “hai, ia odata pestele neamule, e proaspat, acum l-am adus din larg, mai las din pret, pana ne tocmim, se strica, eu n-am lazile alea frigorifice ale bogatasilor din magazine, dar al meu, garantat, e mai proaspat! ”…

E clar ca marea l-a hranit pe om de-a lungul existentei sale si e mult mai usor sa intinzi seara navodul pentru peste si sa asezi o duzina de “ulcele-capcana” pe fundul marii pentru calmari si a doua zi sa culegi prada…e mult mai usor decat sa cultivi cereale sau citrice sau sa cresti animale sau pasari, unde e nevoie de munca, nu gluma! … marea nu e insa un sac fara fund, cat timp ne va mai hrani ea oare? ... fructele marelui arbore acvatic devin tot mai rare…

Zante-city a fost denumit de catre venetieni “Floarea Orientului”, centrul lui, “aduce” cu Piata San Marco din Venetia, multe constructii de-aici sunt asemanatoare celor italienesti.

Insula Zakynthos a fost descoperita de catre Zante, unul din cei cinci fii ai lui Priam, regale Troiei si intr-o vreme a apartinut chiar si ratacitorului erou al Odiseei, lui Ulysse.

De-aici din Zante pleaca mai toate vaporasele ce fac ocolul insulei dar si un “yellow submarine”.

Nu departe de faleza portului, un excelent loc de promenada, gasiti singura cladire ce a mai ramas “in picioare” dupa cutremurul din anul 1953. E vorba de catedrala Aghios Dyonyssos, patronul spiritual al orasului Zante. Catedrala e magnifica, iar turnul ei, e o copie fidela a turnului Campanillei din Piata San Marco din Venetia. Aici, in "Piata San Marco" din Zante, lipsesc doar porumbeii venetieni cei obezi, care au invatat sa astepte cuminti mancarea de la turisti, asa precum pescarusii din portul Keramoti de langa insula Thassos asteapta cate-un colt de paine din palma ta, venind in zbor planat…

Da! mi-a placut Zante-city, cu o singura exceptie…prea multi pesti si alte vietuitoare marine, isi gasesc sfarsitul pe-aici, prin farfuriile tavernelor si ale restaurantelor de lux…

Va veni oare o vreme, cand toate aceste vietuitoare vor fi protejate de o lege, precum sunt astazi delfinii, balenele albastre, marele rechin alb, sturionii, calcanii sau testoasele Caretta?

Asadar, daca veti calatori in insula Zakynthos si veti fi cazati cumva in Laganas, Kalamaki, Argassi sau Tsilivi, va recomand o vizita "de-o zi" la Zante-city. In acest oras romantic si colorat, unde se ajunge foarte usor, cu bicicleta sau chiar pe jos, trecutul face casa buna cu prezentul, plasele de pescar, vechi de-un secol stau alaturi de congelatoarele moderne de conservat pestele, iar acele orologiului par ca s-au oprit, macar pentru o clipa, din inexorabilul lor mers inainte…

@Web, te rog videoclupul http://www.youtube.com/watch?v=a5sFOxJEHaM

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 09.09.12 16:07:39
Validat / Publicat: 09.09.12 17:13:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Thassos
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4543 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 ZANTE TOWN / Autogara din Zante-town
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[09.09.12 17:12:29]
»

A sosit momentul ca acest oras sa aiba propria sa rubrica.

Mutat la rubrica "La pas prin Zante Town" (nou-creata pe site)

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

dorgoAUTOR REVIEW
[10.09.12 07:18:18]
»

@all... o mica completare... mereu mi-au placut porturile precum Zante, dar mai putin locurile unde vietuitoarele marine sunt sacrificate, vandute, etc... se stie ca in regnul animal, omul, cimpanzeul si elefantul sunt cele mai inteligente animale iar in lumea apelor, delfinul, balena si cefalopdele... ori tocmai elefantii au fost vanati pentru fildes, cimpanzeii pentru gradinile zoologice, delfinii pentru delfinarii, balenele si cefalopodele pentru grasime si carne... anul trecut in Thassos, am vazut un pescar cum tinea un calmar de tentacule si-i izbea capul de un bolovan... a facut asta de cateva ori... am intrebat ce se-nrtampla... ghida mi-a raspuns "este o metoda folosita de toti pescarii pentru fragezirea carnii"... specatcolul era inuman...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
DARIA
[23.06.13 10:06:52]
»

@dorgo: F frumos ecoul tau si cu multe informatii utile ptr mine, merg si eu in iulie in Laganas H Canadian

As dori mai multe informatii despre excursiile din Kefalonia daca ati fost...

webmaster
[23.06.13 10:09:28]
»

@DARIA: userul Dorgo nu iti poate raspunde inca. Are un cartonas (suspendare) mai special care ii expira pe data de 7. iulie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DARIA, dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Zante Town și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067257165908813 sec
    ecranul dvs: 1 x 1