ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.09.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 15.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 5 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Bologa - Cetatea abandonată

Ilustrație video-muzicală
The burning of the Pipers


TIPĂREȘTE

Cetatea Bologa este situată exact în localitatea Bologa care la rândul ei este situată pe drumul european ce leagă Clujul de Oradea, cam la 16 km de Huedin cum mergi spre Oradea. De cum intri în Bologa pe drumul european dinspre Cluj, virezi stânga spre Secuieu iar şoseaua te va duce spre centrul localităţii Bologa unde, pe partea dreaptă în vârful unui mic deal ascunsă printre copaci se vede mica cetate. De fapt, pe marginea drumului vei vedea şi două panouri care te vor informa ce obiectiv turistic este sus pe deal şi faptul că cetatea a fost reabilitată cu bani proveniţi de nu ştiu de pe unde.

La poalele dealului, imediat din drumul principal, porneşte pieptiş un drum pietruit foarte îngust care duce sus la cetate. Este de preferat să-ţi laşi maşina la poalele dealului în parcarea amenajată deoarece drumul este foarte abrupt dar şi foarte scurt, cam 200 de metri până la cetate. Totuşi cei care au maşini 4x4 şi vor să-şi încerce forţele n-au decât să se aventureze cu maşina dar să ştiţi că odată ajunşi sus este aproape imposibil de întors maşina iar dacă întâlneşti o altă maşină care coboară va fi foarte dificil să treceţi unul pe lângă celălalt.

Drumul până sus este flancat de copaci şi surprinzător trece pe lângă cetate iar pentru a ajunge la ea trebuie să te abaţi pe una din cele două poteci care se fac spre partea cetăţii care s-ar fi dorit a fi intrarea principală. Pe tot timpul urcării ai cetatea la vedere aşa că este imposibil să nu-ţi dai seama pe unde se intră în cetate.

În partea cetăţii pe unde sunt potecile există un platou mic, în pantă, unde nu sunt copaci fapt care favorizează o vedere splendidă a văii şi a împrejurimilor, dealul şi cetatea fiind astfel, poate în trecut, un punct strategic de apărare a văii Henţului.

Cetatea este din piatră de culoare gri, cu un turn de veghere destul de gros în diametru iar într-o parte, lipit de turnul de veghere, un corp de clădire construit din acelaşi fel de piatră din care este construit şi turnul. Peste tot sunt crescuţi arbuşti de tot felul lăsând senzaţia de paragină. Turnul nu are acoperiş iar în partea dinspre clădirea ataşată de el este deschis având posibilitatea de a intra şi a privi înăuntrul lui. Pe dinăuntru acesta este gol undeva în mijlocul lui, pe jos, fiind o grămadă de pietre şi de „urme ale civilizaţiei” lăsate de humanoizii zilelor noastre. Pereţii turnului sunt dubli, între ei fiind construită o scară din piatră care duce de la baza lui până spre vârf dar culoarul este foarte îngust şi mic, unui om de statură medie sau mare fiindu-i foarte greu să se strecoare pe scara respectivă până spre vârful turnului.

Pe lângă cetate mişună o grămadă de şopârle, mai mari sau mai mici, pietrele oferindu-le un loc numai potrivit de stat la soare. În clădirea ataşată, care mai are în componenţă şi un mic turn, nu am mai intrat deoarece era plin de arbuşti crescuţi şi de boscheţi fiindu-ne frică să nu deranjăm oarice lighioane care-şi mai fac veacul pe acolo. Dar cei curioşi şi curajoşi pot intra liniştiţi.

Panorama văzută de lângă cetate este foarte frumoasă, în toate direcţiile ai privi, o dezamăgire fiind dată de starea în care se află edificiul.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Utube in 08.09.12 19:44:22
Validat / Publicat: 08.09.12 22:27:56

VIZUALIZĂRI: 2614 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Utube); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 BOLOGA / Indicatorul care te trimite spre cetate.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Admin [08.09.12 22:27:46] »

Un review bun despre o destinatie noua, interesanta, care sunt convins ca nu va fi evitata, - odata 'descoperita', prin acest articol aici, pe AFA - de cei aflati in drumetii ori concediu in zona.

Multumiri si plecaciuni, @Utube, pentru recomandari.

Qvadratvus [09.09.12 08:53:00] »

Un documentar despre Cetatea Bologa - cu informaţii despre origine, importanţă şi evoluţie.

dorgo [09.09.12 09:18:43] »

@Utube... felicitari!...

Eu cred ca s-ar putea intocmi un ghid al cetatilor abandonate, aflate in ruine, din Transilvania... si cred ca sunt mai mult de 200!... doar eu am vizitat vreo 25, pana totul a devenit un scenariu repetitiv si stresant si m-am saturat...

webmaster13 [09.09.12 10:48:20] »

Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

Utube [09.09.12 12:24:20] »

@Admin: Mulţumesc foarte mult pentru aprecieri.

Alina Morar [09.09.12 22:23:45] »

E foarte frumoasa zona, de acolo se poate continua spre Vladeasa, da va trebuie masina cu garda mai inalta, nu neaparat 4x4. Noi la Cetate am ucat cu masina, dar cum ziceai tu, din cauza boschetilor nu am intrat.

Tot in Bologa e o biserica frumoasa de piatra si o Moara de Apa.

Admin [20.01.13 18:43:54] »

Cetatea merită rubrica sa proprie în cadrul secțiunii cu locurile de vizitat în zona Huedin; pe de altă parte, suntem în curs de reorganizare a secțiunilor dedicate drumețiilor (predominant) montane (vor îngloba rubrici de călătorie și unități de cazare specifice - de regulă de tip "cabană", mai puțin adecvate sejuruilor clasice) iar acest obiectiv îl găsesc ca mai puțin potrivit pentru încadrarea în secțiunea de față.

Mutat în rubrica "Cetatea Bologa" (nou-creată pe sait în cadrul secțiunii geografice HUEDIN)

cosstti [29.07.18 08:31:17] »

Acum o saptamana Cetatea Bologa se afla in renovare.

Partial, cetatea era inconjurata de schele, muncitori jos la betoniere, muncitori sus pe schele... era ceva agitatie acolo.

Cu greu mi s-a permis sa ma apropii si sa fac cateva fotografii.

I-am intrebat cand va fi gata... raspunsul a fost "nu stim! "

Sper sa se asfalteze drumul pana sus si sa se amenajeze si o parcare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, cosstti, dorgo, Qvadratvus, Utube
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Bologa [Bologa, CJ]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 2.0172991752625 sec
    ecranul dvs: 1 x 1