ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 30.06.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Excursii opţionale de vis - Thassos

TIPĂREȘTE

In prima zi în Thassos ne-am întâlnit cu ghida şi am optat pentru 2 excursii opţionale.

Prima a fost turul insulei - 25 euro/persoană - o ocazie unică de a experimenta stilul de viaţă al grecilor, de a călători în timp, milenii în urmă printre vestigiile unei magnifice civilizaţii precum şi de a ne încânta simţurile de splendoarea acestei insule.

Insula are 100 de km şi am înconjurat-o.

La 8.55 ne-am îmbarcat în autocar şi am plecat spre mănăstirea Sfântul Arhanghel Mihail unde se află o icoană făcătoare de minuni a Arhanghelului Mihail şi Cinstitul piron al Mântuitorului Hristos. Pentru credincioşii din Thassos este ocrotitorul şi Doctorul fără de plată, împreună cu cinstitul piron.

Am aflat legenda care spune că un călugăr Luca a fost vizitat de Mihail Voievodul îngerilor. Luca s-a temut crezând că este o nălucă însă Arhangelul a lovit în piatră seacă cu toiagul şi a izvorât apă. Luca a crezut şi Arhanghelul i-a spus să bea apă şi să zidească o mănăstire iar cei bolnavi vor fi tămăduiţi dacă vor bea apă din izvor. Grota unde curge acest izvor se numeşte Genunchi - este un loc foarte strâmt şi abrupt - doar călugăriţele intră pentru a aduce apă tămăduitoare pelerinilor.

În biserică se află icoana făcătoare de minuni a Arhanghelului şi foarte multe obiecte sunt agăţate de icoană - bijuterii, ceasuri, mătănii- donate de oameni - stau mărturie a minunilor făcute de Arhanghel. Ne-am închinat, rugându-l pe Arhanghel să mijlocească pentru noi înaintea lui Dumnezeu.

Minunile sale sunt foarte multe- aude şi ajută pe cei care îl cheamă cu credinţă şi dragoste. Apare îmbrăcat în straie ostăşeşti, vindecă boli incurabile, îi dojeneşte pe cei păătoşi. Fotografiile sunt interzise.

La intrarea în biserică se află cinstitul piron- cuiul ce a străpuns mâna dreaptă a Mântuitorului. Ne-am închinat şi am rămas impresionaţi de ceea ce am văzut. Pironul este în ceară -Doamne câte ai pătimit pentru noi!

Am cumpărat o carte cu minunile Arhanghelului 3 euro - în limba română şi am luat apă tămăduitoare- fiecare lasa câţi bani dorea şi primeşte mici sticluţe cu apă. Priveliştea este de vis, mănăstirea se află pe o stâncă. O lumânare costa 30 cenţi. La ieşire ni s-a dat rahat sfinţit- obiceiul l-am văzut în multe mănăstiri din Grecia.

Mănăstirea este o copie a vestitei catedrale Sfânta Sofia.

Continuăm cu vizitarea splendidei peninsule Aliki şi a sitului său arheologic. Aici se află o plajă superbă şi marea avea culoarea turcoazului. Situl este destul de mare, s-au păstrat coloane, cruci în piatră şi se urcă puţin pentru a admira cariera de marmură. Ghidul ne-a oferit foarte multe informaţii despre ruine, simboluri creştine, ne-a arătat cavouri de copii -foarte bine conservate dar şi tufe de lavandă, fitilachi-o planta care are forma unui fitil pe care oamenii o foloseau pentru a aprinde candela, chiar pluteşte pe ulei dacă îi dai foc.

Am admirat marea şi marmura albă.

Următoarea oprire este la plaja Golden Beach unde am mâncat o îngheţată cu smochine aproape întregi -1,3 euro - te lasă la o tavernă pe plajă.

Drumul continuă cu vizitarea fabricii de ulei de măsline Sotirelis. Aici înveţi foarte multe lucruri despre uleiul de măsline. Sunt prezentate instalaţiile - este o moară de apă foarte spectaculoasă- îi dă drumul şi vezi exact cum se producea uleiul de măsline cu ani în urmă. Am aflat că uleiul extra virgin trebuie să aibă trecut pe sticlă cuvântul aciditate şi aceasta trebuie să fie între cuprinsă între 0,1 -0,8. Ce depăşeşte 0,8 nu este presat la rece. Apa când se presează măslinele trebuie să aibă 35 de grade-dacă are mai mult uleiul nu este de calitate. Am cumpărat ulei de măsline 5 litri 20 de euro şi măsline Trumbe- specifice insulei- stafidite dar cărnoase 2 euro -500 de grame. Am văzut şi un trunchi de măslin vechi de 500 de ani. Este foarte interesant atât pentru adulţi cât şi pentru copii care sunt impresionaţi de maşinile care produc ulei de măsline.

Am mers pe câteva străzi înguste şi am ajuns la un magazin unde am degustat dulceaţă de smochine, dovlecel- nu credeam că este aşa de bun, miere de pin cu nuci, dulceaţă de cireşe confiate. Grupul este întâmpinat de multe grecoaice cu multe farfurii şi poţi mânca pe săturate ce dulceaţă vrei sau din toate. Apoi toată lumea pleacă cu borcane-mierea de pin 800 de grame 6,5 euro, dulceaţa 4,5 borcanul de 400g,

Mierea de pin este specifică insulei. Am aflat secretul ei- o insectă stă pe trunchiul pinului şi produce o bobiţă dulce 90% zahăr pe care albinuţa harnică vine şi o adună, apoi o duce în stup şi prepară mierea de pin dulce şi parfumată. Are o culoare închisă dar este foarte bună la gust.

Urcăm tot pe străzi înguste şi ajungem la un izvor care are o legendă foarte frumoasă. Persoanele singure care gustă din apa acestor izvoare se căsătoresc, cele căsătorite care beau şi se uită ochi în ochi rămân pe vecie împreună. Toate scorburile de copac din jurul izvoarelor au formă de inimă. Ne-am amuzat şi am bău tapă rece de izvor.

Nu departe de izvoarele miraculoase se află mănăstirea Panaghia care înseamnă Maica Domnului. În permanenţă în această biserică temperature este de 18 grade. Are pereţi groşi şi aici se află steagul de luptă al faimosului Richard inimă de leu, o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului foarte veche –foarte multe bijuterii şi tăbliţe pe care sunt desenate mâini, picioare, copii, case – stau mărturie a minunilor. La intrare se află o icoană a Maicii Domnului care se uită la tine, indiferent de unde o priveşti.

Aici există obiceiul să aprinzi o lumânare de aproape 1m într-un loc special amenajat şi să te rogi către Maica Domnului, iar rugăciunea va fi ascultată. Lumânarea costă 3 euro. Am aprins şi noi lumânarea cu speranţă...

Continuăm traseul şi suntem opriţi în capitală unde vedem agora- era foarte cald şi mulţi nu au mai vrut să meargă şi admirăm portul sau facem cumpărături.

Ne urcăm în autocar şi suntem opriţi la fabrica de bijuterii Iris Gold unde îţi ies ochii din orbite. Aurul este foarte scump, argintul acceptabil şi chihlimbarul pe care îl doream eu foarte scump. La final se face o tombolă, la intrare primim un cartonaş cu o serie care trebuie păstrat. O doamnă din autocar a câştigat un inel de argint cu chihlimbar. Şoferul a tras la sorţi!

După o zi aşa frumoasă am fost opriţi la o tavernă pe plajă unde cu 8 euro am mâncat la alegere- peşte, frigărui de porc, musaca, vin alb, roşu, un desert cu iaurt, biscuiţi, frişcă, fistic, migdale, miere. Cei care nu doreau să mănânce erau lăsaţi la cazare.

Excursia a meritat, mai ales că nu aveam de unde să aflăm atâtea lucruri iar ghida ne-a oferit foarte multe informaţii, era foarte bine documentată.

---

A doua excursie optională a fost croaziera. -27 euro/persoană

Ne-am întâlnit în port –Limenaria cu ghida la 8.45 şi am urcat pe vas. Noi am stat la etaj, era o copertină şi am vrut să stăm la umbră. Şi la parter era umbră. Am fost întrebaţi dacă avem rău de mare- dacă era nevoie aveau medicamente.

Vasul s-a depărtat de ţărm şi după ce i-am luat pe alţi români din Potos am fost invitaţi să coborâm pentru micul dejun. Felii uriaşe de pâine caldă albă, unt, gem de caise şi căpşuni –aveau bucăţele de fructe în ele, cafea, lapte. ceai. Toată lumea a început să ungă feliile cu unt şi unii au cerut sare. Nu puteai să stai şi să nu guşti-pâinea caldă te ademenea –parcă ştia că era preferata mea şi mă striga s-o mănânc. Puteai să mănânci câte felii vroiai, cei din echipaj ştiau câteva cuvinte româneşti.

După ce am navigat vreo oră am fost opriţi pentru baie într-un golfuleţ izolat. Era splendidă imaginea. Bucuroasă am coborât pe scara şi m-am aruncat în mare. Cei care nu ştiau să înoate primeau o vestă galbenă. Cei mai curajoşi au inceput să sară de pe vas. Apa era foarte limpede, dacă aveai ochelari puteai admira steluţe de mare, caracatiţe mici şi peştişori. Am înotat în apa limpede şi am admirat viaţa subacvatică. Amuzant a fost momentul când vasul a pornit motorul şi noi care nu vroiam să ieşim din apă am început să înotăm spre el, o doamnă mi-a spus speriată că aştia ne lasă pe aici. Am fost aşteptaţi, echipajul avea grijă de turişti.

Pe vas era răcoare, bătea briza. A doua oprire a fost de o oră şi jumătate, aproape de plajă. Cei care nu au dorit să rămână pe vas, au fost duşi la ţărm cu barca pentru a face plajă şi baie în mare. Noi am rămas pe vas şi am înotat, alţii au făcut sărituri. În acest timp, echipajul a pregătit frigărui pe un grătar agăţat de vas. La ora 13.30 ne-am adunat pe vas şi fiecare a primit 4 frigărui, cartofi fierţi, salată cu roşii, castraveţi, ceapă, vin alb, roşu, fanta, cola, sprite. La parter pe masă era o tavă cu frigărui şi puteai să mănânci câte vrei. Frigăruile erau foarte bune, carne de porc, fără legume între ele.

După ce am mâncat, vasul a pornit pe mare şi la etaj toţi bărbaţii au fost mutaţi pe partea stângă pentru a putea întoarce vasul. Puţină adrenalină, pentru că vasul a întors din scurt. Peste puţin timp, vasul a oprit şi am fost invitaţi la pescuit. Fiecare a primit o undiţă şi căpitanul a promis uzo dacă prinde cineva peşte. Singurul care a prins 2 peşti a fost căpitanul, restul au prins peştişori. O jumătate de oră de linişte. La final, căpiatanul a dat uzo pentru toată lumea. Am navigat încă puţin şi am fost opriţi aproape de o ţărm pentru o nouă baie în mare. Se putea ajunge înot la ţărm- 5 minute de înot lejer sau putaei să înoţi în larg. Cei care au sărit toată ziua erau cam obosiţi.

Apa era foarte caldă, limpede, de vis. Ne-am urcat pe vas şi a început dansul. Ne-am bucurat, am dansat şi ne-am simţit bine. La 16.35 vasul a juns în port şi am coborât. Croaziera a fost minunată! Plajele izolate, golfurile cu apă de culoarea safirului, Marea Egee, totul a fost de vis!

Dacă cumpărai biletul pentru croazieră din port costa 20 de euro. Este mai ieftin dar cu ghid am observat că este mai bine, majoritatea eram români şi ne-am simţit foarte bine. Depinde de fiecare!

Ambele excursii au meritat banii, am văzut multe lucruri deosebite


[fb]
---
Trimis de STEFAN I in 01.08.12 10:09:12
Validat / Publicat: 01.08.12 11:22:04
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 24024 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (STEFAN I); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Moara de la fabrica de măsline Sotirelis
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmaster
[01.08.12 11:21:42]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

maryka
[01.08.12 16:33:27]
»

Foarte frumos povestit, binevenita excursia cu ghid, am retrait si revazut peisajele prin aceasta lectura, am fost si eu anul trecut, doar ca noi am fost cu o masina inchiriata, am vizitat aceste locuri, si altele, de exemplu am fost in Maries, de unde am urcat pe jos, la lac, apoi am fost in Theologos, fosta capitala a insulei, vezi rw. Intr-o zi am luat ferry-ul din Skala Prinos (noi am fost cazati aici) si am mers in Kavala, unde am urcat la castel.

Felicitari pentru un concediu reusit, o vara frumoasa in continuare!

klarita21
[07.08.12 13:27:13]
»

Buna Stefan,

Poti sa imi spui te rog frumos cum se numeste ambarcatiunea cu care ai fost in croaziera in jurul insulei din Limenaria?

Ai spus ca biletul luat din port e doar 20e, de unde se ia-direct de la cei cu vaporul?

Multumesc frumos ajutor!

K

STEFAN IAUTOR REVIEW
[08.08.12 10:30:20]
»

@klarita21:

Vaporul se numeste Vasilios- este unul verde si la etaj are o copertină lungă.

Mai este unul care se numeste Ioanisos, mai mic si la etaj copertina este scurta.

Biletul îl cumperi direct din port, din Limenaria Seara stă în faţa vaporului un vânzător şi îţi dă un tichet cu ora şi ziua plecării în croazieră.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
turist_calatorescu*
[22.08.12 11:00:55]
»

Intr-adevar, este cel mai bun comentariu despre Thassos. Ar trebui sa te plateasca grecii ).

Daca nu eram convinsa prea mult sa ma duc (voiam in Corfu) sa sti ca articolul tau m-a convins ca merita din plin. Imi plac aceleasi distractii ca si tine si ai fost nemaipomenita ca ni le-ai impartasit ca sa ne bucuram si noi. Mercic mult!

STEFAN IAUTOR REVIEW
[27.08.12 09:20:32]
»

@aurora_popescu:

Te rog sa iti activezi casuta pentru a putea primi mesaje private. Nu pot sa-ti raspund.

a_neacsu_g
[05.09.12 16:56:17]
»

Buna,

imi poti spune despre ce ghid este vorba? E ceva local sau ati fost prin agentie si ati avut ghid? Noi mergem pe cont propriu, am vrea sa facem cele 2 excursii insa nu stim cum sa procedam!

STEFAN IAUTOR REVIEW
[05.09.12 18:13:20]
»

Am fost prin agentie, ghida se numeste Alina este casatorita si locuieste foarte aproape de Limenaria.

Daca vrei nr de telefon il trimit pe privat.

a_neacsu_g
[06.09.12 09:22:33]
»

@STEFAN I: Da te rog, trimite-mi-l, poate are o grupa in perioada in care suntem noi acolo si ne integram!

mirmicu
[01.06.13 16:12:18]
»

@STEFAN I: Buna, imi poti da si mie numarul Alinei pe privat, daca il mai ai bineinteles? Ma tenteaza croaziera.

Multumesc.

JoAmy*
[12.06.13 14:06:30]
»

Bună, să înşeleg că în costul biletului pentru croazieră a intrat şi mâncarea, nu? Sau mâncarea a trebui plătită separat?

Mă interesez deoarece am început să îmi planific vacanţa şi bugetul aferent "alte cheltuieli".

Mulţumesc.

STEFAN IAUTOR REVIEW
[12.06.13 18:48:46]
»

@mirmicu:

Imi pare rau, nu-l mai am.

essential1975
[13.06.13 21:11:23]
»

foarte bun review. detalii interesante bine povestite ma vor ajuta foarte mult pentru ca eu nu voi lua excursia cu ghid - merg cu masina in thassos. multumesc frumos.

STEFAN IAUTOR REVIEW
[14.06.13 17:56:28]
»

@JoAmy:

Mancarea intra in pretul croazierei.

alina_suceava
[20.06.13 07:55:43]
»

@STEFAN I: buna ziua! sunt si eu acum in thassos si as dori excursii optionale, dar cu ghid romanesc... si fiindca am luat biletele de la o agentie nemteasca, nu stiu cum as putea intra in contact cu un ghid roamnesc. va rog sa-mi trimiteti si mie nr de tel al alinei. va multumesc f mult! astept raspunsul dvs cu interes!

STEFAN IAUTOR REVIEW
[20.06.13 14:39:01]
»

@alina_suceava:

Imi pare rau, nu-l mai am. In statiunea in care esti cauta o agentie de turism care are lipita pe geam o agentie partenera din Romania si intreaba de ea.

webmasterX
[04.10.14 06:24:26]
»

Mutat în rubrica "Excursii opționale din Thassos, THASSOS" (nou-creată pe sait)

calatorul
[19.05.15 11:37:45]
»

Frumoasa relatare, am regasit si noi toate cele descrise la locul lor, in toamna lui 2013, inclusiv izvorul fermecat. Multumim si votam.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
a_neacsu_g, alina_suceava, calatorul, essential1975, JoAmy*, klarita21, maryka, mirmicu, STEFAN I, turist_calatorescu*
Alte impresii din această RUBRICĂOpționale din / prin Thassos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084837913513184 sec
    ecranul dvs: 1 x 1