ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.07.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 18.07.11
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Obiective turistice din Căciulata: Schitul Ostrov

TIPĂREȘTE

Anul trecut (2011), vara, am petrecut concediul în stațiunea Căciulata și învățată fiind tot pe litoral, mare mi-a fost teama că mă voi plictisi. Dar acum pot să vă spun cu siguranță că m-am temut degeaba. Am fost cazați la hotelul ,,Oltul” (vezi impresii), chiar în centrul stațiunii și dacă în prima zi de concediu ne-am hotărât (eu și soțul meu) să pornim într-o excursie spre Sibiu, la cascada Lotrișor (vezi impresii), a doua zi am plecat în sens opus, spre Călimănești, la schitul Ostrov. Nu știam exact localizarea, nici cât avem de mers și ținând cont că drumul până în Călimănești e tot pe șosea, am hotărât să parcurgem o mare parte cu mașina. Așa că vă pot spune cu siguranță că am mers aproape trei kilometri până în Călimănești, la intersecția cu drumul spre schit (este un indicator spre schit). Pentru că trebuia să trecem un pod peste Olt și nu am știut dacă avem acces cu mașina sau nu, am parcat-o și ne-am continuat plimbarea pe jos. Nu am mai avut mult de mers, imediat după trecerea podului am ajuns pe o insulă, într-un parc foarte mare. Tot atunci am văzut că erau și mașini parcate, deci se poate continua drumul până acolo cu mașina. Parcul este mare și curat, nu pot spune însă și frumos. Există bănci dar nu prea se găsește umbră pentru că pomii sunt tineri (ulterior am aflat că în 1980, din cauza hidrocentralei de pe Olt, insula a trebuit înălțată cu 6 metri iar vechiul parc a dispărut).

După ce am străbătut parcul, proprietate a schitului și am întâlnit pe drum câteva călugărițe, am ajuns și la schitul propriu-zis. Am intrat pe o poartă frumoasă în curtea mănăstirii și am crezut că am ajuns în Rai. După ce am fost întâmpinați de o cișmea amenajată cu mult gust, am rămas uimiți de frumusețea curții interioare. O mulțime de flori, care mai de care mai frumoase și colorate, îngrijite și aranjate cu multă migală și pricepere încântă privirea vizitatorului. Ici colo, sunt strategic așezate diferite aranjamente făcute doar din ceea ce ne-a oferit mama-natură: crengi, butuci, pietre și împletituri din nuiele, create cu multă imaginație, talent și creativitate. Ici colo poți zări o fântâniță, o căruță, un cărucior... iar mușcatele viu colorate îți zâmbesc legănându-se de streașina clădirii călugărițelor. În partea opusă a parcului le face cu ochiul trei pomi plini de mere care mai de care mai roșii și frumoase. Dacă nu ai vedea afișul de lângă ele ai avea impresia că sunt artificiale. În curte trebăluiau câteva călugărițe. Au fost foarte drăguțe și mi-au permis să fac câteva poze și la intrarea în schit. Aceeași amabilitate am întâlnit-o și în micuțul magazin de unde poți cumpăra mici amintiri, pliante sau obiecte bisericești.

În față, chiar în capătul curții, cu spatele la râul Olt, se află micul schit Ostrov.

Deși construit cu mult înainte, Schitul Ostrov a fost pentru prima dată atestat documentar în anul 1500 de domnitorul Radu cel Mare.

Biserica Sfântului Schit Ostrov, în înfățișarea actuală, a fost rezidită cu multă trudă datorită poziției sale în mijlocul râului Olt, între anii 1520-1522, de Neagoe Basarab. După moartea marelui voievod, soția sa Despina Doamna (de origine sârbă) alege să se retragă aici și hotărăște să se călugărească. Mai trăiește încă 33 de ani la acest schit, până în 1554 când moare răpusă de ciumă la Sibiu.

De la zidirea sa și până în anul 1890 această mănăstire ortodoxă a fost de călugărițe (30-40 de călugărițe), apoi a fost transformată în mănăstire de călugări iar în anul 1996 a revenit la forma sa inițială.

În anul 1980, datorită lucrărilor de amenajare a barajului de pe Olt, la Călimănești, insula a trebuit înălțată cu 6 metri iar parcul secular care înconjura mănăstirea a dispărut. Este însă o adevărată minune de la Dumnezeu faptul că în acea perioadă, epoca comunistă, când o mulțime de biserici au fost rase de pe suprafață pământului, această mănăstire a reușit totuși să supraviețuiască, ba chiar mai mult, reconstruită. Dacă aveți ocazia să treceți prin Călimănești opriți-vă măcar pentru jumătate de oră la Schitul Ostrov și sunt sigură că veți pleca de acolo mult mai relaxați și odihniți.


[fb]
---
Trimis de vanda in 25.07.12 22:09:08
Validat / Publicat: 26.07.12 04:52:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA. A mai fost în/la: litoralul românesc, brașov, sovata, gura portitei, bran, sinaia

VIZUALIZĂRI: 2509 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 o bună parte a curții iar în fundal micuțul schit ostrov
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7650 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂSchitul Ostrov [Călimănești]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05588698387146 sec
    ecranul dvs: 1 x 1