ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.06.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.10.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Lovech-Istorie si cultura

Ilustrație video-muzicală
Le Mystere Des Voix Bulgares - Pritouritze Planinata


TIPĂREȘTE

Zilelele libere de sarbatoarea Rusaliilor ne-au prilejuit-dupa o indelungata si minutioasa cautare de locuri care merita vazute-efectuarea unei excursii intr-o zona de la vecinii nostrii bulgari, zona despre care nu s-a scris nimic pana acum. Pacat, pentru ca acum pot sa spun cu inima deschisa -"amfostacolo" si a meritat!...

De la inceput pot spune ca intreaga calatorie-care de fapt a fost un circuit pe ruta Bucuresti-Ruse-Byala-Levski-Lovech-Troyan-Lovech-Pleven-Ruse-Bucuresti a insumat 470 km efectuati in 2 zile cu o noapte cazare in Lovech la hotel LIANI, despre care o sa scriu intr-un alt review. Prima oprire a fost intre Levski si Lovech, mai precis cu 18 km inainte de intrarea in Lovech la Devetashka Peshera (Devetaki Cave) care este considerata dupa domul de la intrare, cea mai larga pestera din Europa. Pestera este magnifica oferind niste privelisti uluitoare. Intrarea în peşteră este de 35 de metri lăţime şi 30 metri înălţime. Aproximativ 40 de metri, după intrare, pestera se largeste, formand o sală spaţioasă, cu o suprafata de 2.400 de metri patrati. Înălţimea salii este de 60 de metri, în unele locuri ajunge si la 100 de metri. Pestera este de asemenea cunoscuta sub numele de Maarata sau Oknata pentru cele sapte dimensiuni diferite de găuri din tavan, prin care lumina soarelui penetrează şi luminează holul central. Un alt amanunt interesant-aflat de la localnici- este faptul ca in 2011, celebrul Silvester Stalone impresionat de aceasta minune naturala a realizat un film, iar ca multumire pentru modul cum a fost tratat, a contribuit financiar la podul peste raul Osam, rau care trece chiar prin fata intrarii in pestera.

Ajunsi in orasul Lovech (38.000 locuitori) ne-am cazat la hotel Liani (rezervare pe net) si inarmati cu aparatul foto am purces la vizitarea acestuia. Mai intai am vizitat Complexul Etnografic şi Muzeul Vasil Levski care este situat în oraşul vechi mai precis in Cartierul Varosha. Lovech este cunoscut si datorita eforturilor depuse de Vasil Levski (1837-1873), care si-a dedicat viaţa eliberarii Bulgariei de sub jugul otoman. Străzile înguste, pietruite din Cartierul Varosha ajuta la crearea unei atmosfere autentice care trimite vizitatori înapoi la acele zile din secolul 19. La punctul cel mai înalt al Oraşului Vechi, în apropiere de ruinele Cetatii Hisarya (The Lovech Fortres), este un monument impresionant inchinat lui Levski.

Simbolul orasului Lovech este insa podul acoperit (The Covered Bridge), care se întinde peste râul Osam, facand conectarea intre orasul vechi si cel nou. A fost construit între 1872-1874 de către unul dintre constructori erei de masterat privind podurile acoperite, Kolyu Ficheto. Astăzi există multe magazine pe pod, cu foarte multe suveniruri de vânzare.

Cetatea Lovech (The Lovech Fortres) se află amplasata pe două terase ale unui deal frumos şi pitoresc numit Hisarya în partea veche a orasului. Acesta este unul dintre reperele cele mai vizitate în Lovech. Cetatea a fost construita in vremea romanilor, dar este cel mai bine cunoscuta ca locul unde a fost semnat în 1187 Tratatul de Pace cu Imperiul Bizantin. Aceasta a marcat naşterea celui de al doilea Imperiu Bulgar.

Pe seara, in acelasi cartier vechi Varosha am servit la Mehana Tri Voivodite o delicioasa cina cu specific bulgaresc, udata din plin cu un vin rosu puternic si cu caracter numit Mavrud.

A doua zi conform traseului dinainte stabilit am plecat catre orasul Troyan (35 km sud de Lovech), unde am vizitat una din cele mai impunatoare si vechi manastiri din Bulgaria -Manastirea Troyan.

Manastirea Troyan ca un complex de mănăstire este a treia ca mărime din Bulgaria, un remarcabil monument de cultură de importanţă naţională. Acesta este situata în frumoasa vale a râului Cherni Osam, la 10 km sud de orasul Troyan. Potrivit documentelor istorice, manastirea a fost fondată în 1600 şi reconstruită în perioada 1830 - 1865, în aspectul său actual. Ca stil arhitectural al cladirilor este asociat cu Şcoala Renaşterii. Cel mai important monument arhitectural şi cultural este principala biserica "Adormirea Maicii Domnului", care a fost construita în perioada 1835-1837 de către Konstantin maestru din satul Peştera-regiunea Kyustendil, în locul unei biserici mai vechi. Biserica este o cupolă cu cruce, este masiva, construita din pietre, cu centuri din două rânduri de cărămizi. Interiorul şi exteriorul bisericii sunt pictate in fresca de Zahari Zograf de la Scoala din Samokov.

In mod similar cu alte manastiri bulgare, aceasta are, de asemenea, propria icoana facatoare de minuni, care a sosit în mănăstirea sfântă în momentul creării sale şi se numeşte "Sf. Maria Troeruchitsa " (Fecioara Maria cu trei maini). Icoana a fost păstrată în mănăstire până în secolul al 13-lea, după care a fost mutata in Serbia. Icoana s-a reintors în mănăstire în secolul al 17-lea.

Dupa cele cateva ore de smerenie si liniste sufleteasca am plecat catre ultimul obiectiv din scurta dar fructuoasa noastra calatorie -Muzeul Vinului (Wine Museum) din parcul Kaylaka de langa orasul Pleven.

Wine Museum a fost înfiinţat în 2008 şi este situat într-una din peşterile din Kaylaka Park. Deloc surprinzator, muzeul este în Plevna - acest oraş are o tradiţie îndelungată în acest domeniu şi este considerat unul dintre principalele centre in industria vinului în Bulgaria. Prima Şcoală Profesională în viticultură a fost deschisa aici în 1890 iar Institutul Naţional al Vinului a fost înfiinţat tot aici în 1902. Muzeul ca arhitectura, este cu adevărat impresionant. Pestera este artificial transformata într-un site în formă de cruce. Vizitatorii pot afla aici multe lucruri interesante despre istoria producţiei de vin în Bulgaria.

Muzeul oferă, de asemenea, degustare de vin, care este de fapt un scurt curs despre vin al somelierului, prezentat intr-un mod profesionist. În timpul degustarii, vizitatorii pot afla lucruri interesante şi utile, cum ar fi modul de a ţine paharul de vin, care este rolul vinului ca aliment, ceea ce ar trebui să insemne culoarea, aroma si gustul vinului. Colecţia muzeului cuprinde vinuri, cu vârste cuprinse între 30 şi 90 de ani. Partea de colectare este de 6.000 de sticle de vinuri moderne, din diferite regiuni şi companii din ţară.

Ca o concluzie-un muzeu unic in Balcani-un "must see", construit impreuna cu cine altcineva, decat cu cei mai mari specialisti in vinuri din lume-francezii.

Dupa o scurta plimbare prin centrul orasului Pleven am plecat catre casa obositi dar fericiti ca cele 2 zile ne-au oferit surprize extraordinare si ne-au dovedit faptul ca vecinii nostrii bulgari au invatat (poate mai mult ca noi) sa-si pastreze si sa-si arate frumusetile naturale si culturale.

O excursie pe care o recomand, care poate fi facuta lejer in 2 zile cu o investitie rezonabila, dar care, va asigur va ramane mult timp intiparita in memoria calatorului "amfostacolo"...


[fb]
---
Trimis de Ricone in 06.06.12 22:53:08
Validat / Publicat: 07.06.12 06:41:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Ruse, Nisipurile de Aur, Sunny Beach, Sozopol, Balchik, Varna, Burgas
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6202 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ricone); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Devetashka Cave-imagine din interior
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster13 [07.06.12 11:55:03] »

Melodia postata se poate sterge/schimba!

Ricone [07.06.12 16:21:52] »

@webmaster13 Foarte inspirata melodie, multumesc webmaster!...

webmaster10 [08.06.12 10:57:50] »

Fiind un review de calatorie, am eliminat notele pentru cazare

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Ricone
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lovech și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070918083190918 sec
    ecranul dvs: 1 x 1