ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.05.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.01.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 14 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Phaistos vs. Knossos

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Creta a participat la nasterea Europei. Se spune ca Zeus – tatal zeilor – se indragosteste de o frumoasa printesa feniciana ce se juca pe o plaja, se transforma intr-un taur alb si isi aseaza capul in poala fetei, castigindu-I increderea. Printesa se aseaza pe spinarea taurului, iar acesta fuge cu ea intr-un loc ce, de atunci, ii poarta numele: Europa. O foarte detaliata descriere a legendei si un foarte bun review a scris colega noastra Michi aici, iar mie mi-ar fi imposibil sa o intrec in arta scrisului. Am sa incerc totusi sa aduc si eu cateva informatii despre istoria Cretei.

Creata sau Megalonissos (Marea Insula) ofera, pe langa superbele sale plaje si frumoasele orase, urme ale celei mai vechi civilizatii din Europa. Knossos, Phaistos, Malia, Zakros sau Gournia au ramas marturie a unei civilizatii vechi ce a nascut multe mituri si legende si care ridica inca multe semne de intrebare.

Civilizatia minoica a inflorit intre anii 3000 i. Hr. si 1500 i. Hr., atunci cand atinsese apogeul.

Sfarsitul civilizatiei a survenit brusc, in jurul anului 1450 i. Hr... Unii presupun ca eruptia vulcanica din Santorini a provocat valuri tsunami si nori de cenusa devastatori. Altii cred ca de vina au fost invazia micienilor. Dar toate astea sunt presupuneri si ramane intrebarea: cum de o civilizatie atat de dezvoltata a putut sa dispara dintr-o data?

Palatele au fost distruse si au ramas ascunse omenirii pina in anul 1878 cand negustorul local Minos Kalokairinos a descoperit fragmente din palatal Knossos. Turcii care erau proprietari ai terenului au interzis sapaturile. Heinrich Schliemann, deja faimos pentru descoperirea Troiei, a fost urmatorul arheolog interest de aceste ruine dar nu a reusit sa cumpere terenul de la turci. Totusi el a reusit sa il inspire pe Sir Arthur Evans care, dupa castigarea independentei Cretei fata de turci, cumpara terenul si incepe sapaturile la Knossos. Astfel ca, intre anii 1900 si 1929, Evans a reconstruit palatul. In acest timp savantul Italian Federico Halbherr descoperea ruinele de la Phaistos, arheologul american Harriet Boyd Hawes descopera Gournia, iar putin mai tarziu, in anul 1961, arheologul cretan Nikolaos Platon descoperea al patrulea palat minoic ca dimensiune, Zakros.

Ruinele palatului minoic de la Phaistos se afla in sudul insulei, aproape de statiunea Matala. Palatul dateaza din anul 1600 i. Hr. si este cunoscul ca Cel de-al Doilea Palat. Vestigiile Primului Palat dateaza din anul 1900 i. Hr si nu se pot vizita.

Turistii care aleg sa viziteze Phaistos dar nu sunt interesati de arheologie, vor gasi ramasite ale coloanelor de sustinere, ale scarilor, bucati din zidurile de sustinere si drumuri de acces prafuite. Fie ca alegeti un tur ghidat, fie ca va ajutati de panourile explicative, tot ceea ce o sa aflati sunt in cea mai mare parte presupuneri. In Curtea vestica se presupune ca aveau loc lupte cu tauri deoarece aceste spectacole sunt evocate in frescele minoice. Curtea central se presupune ca era folosita pentru parade. Camerele considerate cele mai luxoase au fost atribuite regelui si reginei, fiind dotate cu piscine interioare si bai cu apa curenta.

Majoritatea obiectelor care s-au pastrat pina in momentul descoperirii sitului se afla la Muzeul de Arheologie din Heraklion. Este si cazul Discului de la Phaistos, inscris cu 241 de hieroglife, nedescifrate inca.

Sa trecem catre palatul Knossos. Aici totul este viu, colorat, camerele intacte, bai sau drumuri de acces pavate. Sir Arthur Evans a presupus, acolo unde nu erau suficiente indicii si a reconstruit, folosindu-si imaginatia, intregul palat. Dorinta lui de a da viata sitului a fost aspru taxata de catre unii arheologi care considera ca si-a folosit imaginatia mai mult decat era cazul.

Chiar daca uneori, pentru reconstruire, s-au folosit materialele originale excavate, unele incaperi si-au primit utilitatea prin simple presupuneri. De exemplu Evans a denumit o incapere “Piano Nobile” presupunand ca era locul de audiente. Numele oricum nu este potrivit pentru o asezare a Greciei. “Baia Reginei” este o alta inventie a lui Evans. O alta incapere este denumita “Sala Tronului” datorita unei forme cioplita in piatra semanând cu un scaun impunator, iar „Megaronul Reginei” (camera de audiente) nu se crede ca era destinata acestui scop.

Ca sa nu mai vorbim ca anumiti cercetători au stabilit ca edificiul nu putea servi drept palat de locuit deoarece în jur sunt putine surse de apa si nu au fost găsite nici bucătării, nici grajduri.

Sir Arthur Evans a vrut sa demonstreze ca legenda Minotaurului avea un sambure de adevar si ne-a “desenat” un labirint de incaperi ca in legenda.

Phaistos vs. Knossos

Exista acele carti “Then and now” cu fotografii a cea ce se poate vedea astazi, iar peste ele se poate pune o foita desenata si vedem ce exista candva. Cam acelasi lucru se intampla si cu Phaisos si Knossos.

Ambele situri apartin cu siguranta unei civilizatii de mult apuse si nu putem decat sa ne bucuram ca le putem vizita astazi. Se fac presupuneri in ambele cazuri asupra intrebuintarilor anumitor camera sau asupra formei intregului complex. Ce dorim sa vizitam? Situri pastrate asa cum au fost descoperite sau situri readuse la viata, reconstruite si revopsite? Dorim sa ne folosim singuri imaginatia sau e mai bine sa-l lasam pe Sir Evans sau altul ca el sa ne arate presupunerile lor.

Am avut ocazia sa vizitez Phaistos si Knossos, in aceasta ordine, in aceiasi zi. Poate de asta diferenta a fost izbitoare si intrebarea a ramas de atunci in capul meu. Am vizitat destul de multe cetati, atit in Romania cit si in alte tari. Ungurii au inceput si ei sa dea viata cetatilor.

Ce credeti? Este mai bine sa lasam ruinele sa isi spuna istoria sau suntem mai interesati sa vedem o reconstructie, uneori fermecatoare (dar falsa) - pentru a lua ochii turistilor?


[fb]
---
Trimis de vlado2 in 04.05.12 17:09:14
Validat / Publicat: 04.05.12 19:24:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5295 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

35 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Ruinele palatului minoic de la Phaistos se afla in sudul insulei, aproape de statiunea Matala.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

35 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 35
webmaster13
[04.05.12 19:00:34]
»

-Antaeus- formatia care interpreteaza melodia atasata s-a format in Franta in anul 1993 si se incadreaza in curentul "Black Metal"se pare ca deviza lor este ""Anti God, Anti Music, Anti You""...

-Antaeus- in mitologia greaca a fost un semigigant fiu al lui Poseidon si al Gaiei, se credea ca locuieste in desertul Libiei, atat timp cat era in contact cu pamantul era invincibil, a fost infrant de Hercule, care a realizat ca daca-l tine suspendat in aer devine la fel de neputincios ca oricare muritor.

Melodia postata se poate sterge/schimba!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
vlado2AUTOR REVIEW
[04.05.12 19:11:31]
»

@webmaster13: O alegere foarte potrivita. Multumesc de ajutor.

TORA INGRID
[04.05.12 19:38:23]
»

@vlado2 - sunt incantata sa constat ca un review poate sa fie mai mult decat o relatare arida, exacta si doldora de informatie. Poate sa ridice o problema, sa ne faca sa gandim mai profund decat o facem indeobste in vacanta, poate sa puna in discutie o idee: noi si istoria. Cum ne raportam la ea? Cat intervenim in trecutul nostru si care sunt repercursiunile asupra viitorului?

Raspunzand strict la intrebarea din final: este de dorit (si eu doresc acest lucru) sa vad o reconstructie sau restaurare cat mai aproape de adevarul istoric si arheologic. orice interventie care schimba realitatea este daunatoare, chiar daca pe termen scurt aduce beneficiu comercial. Cea mai buna rezolvare ar fi dat-o domnul Evans daca langa ruinele adevarate, lasate asa cum sunt, ar fi construit o replica cu toate reconstructiile imaginate. Orice falsitate, oricat de fermecatoare, altereaza istoria si perceptia actualitatii asupra trecutului. Privind fotografiile postate spun ca prefer ruinele pitoresti vopselelor stridente de la Knossos

Pana una-alta, m-ai intrigat si m-ai incitat, trebuie sa ajung acolo sa vad singura...

bog68
[04.05.12 19:48:29]
»

Ce bine ar fi sa lasam ruinele sa isi spuna istoria.

Acum un an am putut vedea cu ochii mei la cetatea Neamt cum ne batem joc de vestigiile tarii. Mai turnau o treapta de beton, mai puneau si-o placa de gresie ca sa dea bine etc. Pur si simplu strigator la cer... iti lua tot elanul de a te mai plimba printre ruinele ,,tunate ,,

vlado2AUTOR REVIEW
[04.05.12 20:10:17]
»

@bog68: Initial ma pornisem sa scriu despre Cetatea Rasnov... care a fost "modernizata" de catre un italian. Italianul a disparut, cetatea nu mai e nici ca inainte, nici modernizata... Scriind mi-am dat seama ca mai recente in memoria mea sunt intrebarile din Creta. Nu am sa ma intorc sa termin review-ul cu Rasnov pentru ca, probabil m-ar repeta. Dar, intr-o oarecare masura, istoria s-a repetat...

@TORA INGRID: Sper sa nu astept prea mult pana ajungi sa-ti faci o parere personala si apoi sa ne contram in idei si pareri (sau nu). Baga Creta in vacantele cu prioritate ))

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Larissa
[04.05.12 22:48:14]
»

Eu nu aș fi atât de sigură că ruinele vor mai spune povestea multă vreme... nu toate, cu siguranță! Sunt cazuri și cazuri, de pildă, turnul celebru al Sighișoarei e mai degradat pe an ce trece, o restaurare i-ar prinde foarte bine! Sigur că ruinele Colosseumului roman nu le văd decât într-un proces continuu de conservare, îmi sunt suficiente filmele istorice pentru o reconstituire fidelă. Consider că fiecare sit, ruină, monument istoric etc. trebuie să fie tratat individualizat, specialiștii în domeniu fiind cei care ar trebui să ia deciziile cele mai potrivite, într-o perspectivă pe termen lung care să permită și generațiilor viitoare să se bucure de ele!

vlado2AUTOR REVIEW
[04.05.12 23:00:06]
»

@larissa2012: iti multumesc de parere si pe aceasta cale rog pe toti care voteaza aceste impresii sa isi dea cu parerea (adica ecou)... asa vedem si noi cine citeste si cine voteaza aiurea.

Floryn81
[04.05.12 23:19:37]
»

Felicitari pentru review, dar si pentru fotografiile atat de reusite din aceasta destinatie! Avem si noi locuri minunate, incarcate de istorie, insa, din pacate, multe dintre ele zac din cauza nepasarii celor care ar trebui sa le conserve.

creivean
[04.05.12 23:22:33]
»

@vlado2

Eşti extrem de nedrept, cel puţin cu mine, când faci o astfel de afirmaţie

rog pe toti care voteaza aceste impresii sa isi dea cu parerea (adica ecou)... asa vedem si noi cine citeste si cine voteaza aiurea.

Am votat, dar n-am ce comenta. Şi, n-am votat aiurea

Am votat pentru că mi-a plăcut modul în care ai scris review-ul, dar nu am ce comenta pentru că nu am fost niciodată în Grecia, nu plănuiesc să-i calc prea curând pământul, aşa că... ce să comentez? Ce întrebări să-ţi adresez, dacă o astfel de destinaţie nu intră în vederile mele pe termen scurt?

De asemenea, n-am ce comenta, deoarece "pe vremea mea (sunt cu vreo 20.000 de useri mai vechi decât tine pe sait şi cu vreo 22.000 mai vechi decât ultimul înscris - n. b.), unii care citeam cam tot şi comentam cam tot, în special pentru a-i încuraja pe noii veniţi să mai scrie, am fost acuzaţi (în mod public şi cu voce tare - dacă vrei îţi dau pe P. M. link-urile cu pricina), că prin ecourile dese postate ne mărim zestrea de puncte.

Ei şi... pentru cele de mai sus, azi citesc cam tot, votez ce-mi place şi comentez când chiar am ceva de spus!!!

Sper acum că ai înţeles de ce, solicitarea ta, cel puţin mie mi se pare exagerată şi am "luat cuvântul", prima dată cred, la un review al tău, deoarece aveam ceva de spus!!!

În rest, ţine-o tot aşa, aprecierea mea, o vei găsi (când va fi cazul) în căsuţa voturilor exprimate.

Mulţumesc pentru înţelegere... acu' intru iar în silenzio stampa

Andox CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[04.05.12 23:29:46]
»

Phaistos

vlado2AUTOR REVIEW
[04.05.12 23:31:31]
»

@creivean: am "luat cuvântul", prima dată cred, la un review al tău, deoarece aveam ceva de spus!!!

Asta ma intristeaza mai ales ca am impresia ca m-ai mai votat... sper ca citindu-ma de fiecare data.

Nu scriu ca sa ma bag in seama ci sciu ca vreu sa ajut oamenii in excursiile lor. Ca reusesc sau nu, depinde de fiecare. Si prefer un vot in minus ca am fost nefolositor ca impresie in vacantele lor dacat un vot in plus dat cu curu' (adica necitit).

Faptul ca ai citit si ai revenit e o onoare si un mare plus pentru mine... mai mult decat (banuiesc) cele 900 de puncte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
vlado2AUTOR REVIEW
[04.05.12 23:38:38]
»

@Crazy_Mouse: Perfect de acord. Ai mers de curind (sa zicem de 2 ani) la Rasnov? Pareri? Cetate renovata!

vlado2AUTOR REVIEW
[04.05.12 23:54:29]
»

@Andox: Scuze... unde era greseala?

Andox CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[05.05.12 00:06:54]
»

Nu este nici o greseala. Ti-am raspuns la intrebarea ta. Mai laconic, este adevarat, dar sper ca ai inteles pana la urma.

vlado2AUTOR REVIEW
[05.05.12 00:14:46]
»

@Andox: Multumesc pentru "citire".

Cris
[05.05.12 07:15:05]
»

@vlado2, desi sunt perfect de acord cu ceea ce a zis @creivean, daca votezi inseamna ca citesti si apreciezi ce ai citit, chiar daca nu scrii nici un ecou, pentru ca ti-ai exprimat dorinta de a afla parerea celor care citesc o sa incerc sa ti-o spun pe a mea.

Personal prefer oricand sa vizitez situri care sunt asa cum au fost descoperite si nu pe cele reconstruite si revopsite. Desi este clar ca orice lucru trebuie conservat intr-un fel sau altul, pentru a putea bucura cat mai multe generatii de acum incolo. Poate conteaza mult felul in care se face aceasta conservare, felul in care cei care se ocupa de asta reusesc sa le faca sa ramana cat mai aproape de forma initiala.

Oricum, ca sa raspund la intrebarea ta, as alege oricand Phaistos (si sper sa am sansa sa vad si in realitate ceea ce ai descris tu aici)

Cristian_h* CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[05.05.12 09:35:23]
»

@Vlado2, care ar fi ratiunea de a vota aiurea? Crezi ca am citit primele randuri... mi-am zis: aceste impresii sunt interesante, am votat si nu am mai citit ) ? este un nonses!!! Ca si colegul @creivean votez ce-mi place si comentez cand am ceva de spus. Aici vroiam doar sa spun ca eu ca simplu turist si ma refer strict la vestigiile antice prefer un Knossos care sa-mi dea cat de cat o idee despre cum ar fi putut arata originalul, unei locatii autentice "nemodificate"... de exemplu vestigiile de la Troia, unde chiar nu am inteles mai nimic, insa asa cum spunea @TORA INGRID, ar trebui mai intai sa vad cu ochii mei despre ce este vorba!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MCM
[05.05.12 11:31:56]
»

Fiecare privim minunile lumii cu ochii mintii si prin prisma propriilor experiente. De aici si riscul aparitiei paradigmelor. Dar de fapt fiecare avem dreptate, si avem dreptul de a ne exprima o parere personala si pertinenta.

La intrebarea ta @vlado2, raspunsul meu este: imi place sa vad realitatea nedeformata de mana/imaginatia omului, indiferent cat de priceput/sau nu, este acesta, cuvantul de baza in acest caz fiind conservarea relicvelor. Pe de alta parte, mi-ar placea sa vad si o reconstructie, dupa mintea si imaginatia cui se pricepe, a sitului arheologic, cu conditia ca aceasta sa nu afecteze descoperirea initiala. Reconstructia sa fie undeva intr-o carte, intr-un film, intr-o simulare pe calculator. Are dreptate @larissa cand spune ca trebuie sa ne gandim si la generatiile viitoare, care ar trebui sa aibe sansa sa se poata bucura de istoria acestei lumi.

Si cand vreau sa fluier, fluier , asa ca voturile mele stiu ce trebuie sa faca, sunt in concordanta cu ochii si mintea proprie si personala. Am votat acest rw (stiu ca nu ai nevoie de acest argument, dar totusi...) pt ca, desi este unul mai mult istorico-arheologic decat de turism, imi plac foarte mult "pietroaiele" si presupusa istorie a lor. Spun presupusa, pt ca nimeni nu poate sti daca este cea reala sau nu.

"ol za best"

valimi
[05.05.12 12:49:18]
»

Nici eu n-am votat aiurea, ci conform cu aprecierea mea fata de review.

Floryn81
[05.05.12 13:55:46]
»

@vlado2: Nu am mai fost la Râșnov din mai 2009. Cetatea nu era renovată la acel moment. Erau multe zone care stăteau să cadă (îmi amintesc faptul că accesul prin multe dintre spațiile interioare era restricționat). Cu toate acestea nouă ne-a plăcut locația, avea un farmec aparte. Probabil că în vara aceasta vom ajunge din nou acolo, întrucât dorim să mergem pe Transfăgărășan, iar una dintre nopți, sau chiar două intenționăm să le petrecem la Bran. Am scris zilele trecute un review cu privire la Cetatea Râșnov, așa cum am găsit-o noi în 2009.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sunflower
[05.05.12 15:28:17]
»

Frumustea e in ochii celui care priveste, in mintea lui si in subiectivismul fiecaruia dintre noi.

Niciodata nu votez inainte de a citi, poate de aceea nici nu votez atat de mult.

@vlado2, cred ca tendinta vremii in care traim este de a recrea si de a infrumuseta, intr-o lume cu oferte diverse, turistii trebuie atrasi cu sau de ceva. In general vorbind, caci nu oriunde este Creta sau Acropole sau Turnul din Pisa, care te atrag si doar prin nume. Fie reconstruite, fie nu, cred, cred cu tarie ca promovarea turistica are un rol extraordinar in afluenta publicului... E ca intr-un tablou abstract, adesea am vazut locuri care nu mi-au spus prea mare lucru, dar dupa ce am citit oaresiceva despre ele, mi-am schimbat parerea.

Mie una, ca sa-ti raspund strict, ruinele solitare imi dau un sentiment de necunoscut, de romantism si mister, prefer siturile arhelogice frustre, netrucate, dar valorificate!

Totusi, privind si cealalata parte a monedei, cred ca istoria spusa de ruine, e de neinteles fara o documentare prealabila. Ori, ca sa fiu sincera, nu pot sa nu ma intreb cati dintre semenii nostri au timp sau apetit pentru a citi, nu o carte, ci macar un pliant al unor locuri care nu ofera altceva decat istorie? Traim intr-un timp in care istoria nu mai e la moda, a fost scoasa ca disciplina obligatorie de acces in liceu sau la bac! Cam greu poti convinge generatia mall sa calatoreasca pt a admira ziduri cazute... Iar o particica de istorie reconstruita cat ma aproape de realitate e mai usor de inteles, mai accesibila.

In urma cu cativa ani am pornit pe urmele lui Decebal, la Sarmisegetuza. Am plans acolo de tristete vazand delasarea, paragina, uitarea. Sigur si masina gemea dupa un drum forestier de vreo 15 km... Cred ca si azi starea cetatii e la fel. Eu nu ma mai incumet la o excursie in zona... si atunci, parca l-as fi preferat pe Sir Arthur Evans interesat de cetatile dacice din M-tii Orastiei...

magdalena
[05.05.12 20:29:12]
»

Din pacate, uneori, ruinele nu mai isi pot spune istoria, daca ne gandim ca putem gasi si numai 2-3 pietre pe un platou pe care a fost o asezare, un palat sau o biserica...

Ruinele au farmecul lor, daca mai pastreaza elemente definitorii din constructia de altadata si, eventual, avem panouri cu imagini edificatoare si cu explicatiile aferente.

Cred ca o reconstructie ar trebui sa fie echilibrata, sa respecte istoria, sa fie facuta nu pentru a lua ochii turistilor, ci pentru a reintregi o pagina a istoriei.

Daca luam o Dacie 1300 rablagita si o facem Solenza, atunci nu respectam istoria.

Mai cred ca decizia de a fi restaurat un obiectiv istoric trebuie luata in concordanta cu importanta acelui obiectiv si semnificatia lui in istorie. Ce primeaza? Ce ar fi ma bine? Refacerea lui sau lasarea acestuia asa cum l-au "mangaiat" anii? ...

cristina65
[06.05.12 11:14:25]
»

Am citit ecouri foarte frumoase si foarte bune pana acum... Citindu-le, parca eram in bancul ala cu evreul: "Si tu ai dreptate"!...

Pt mine, lucrurile sunt clare: conservare-obligatoriu, reconstruire-nu, daca asta dauneaza sitului initial. Prefer sa vad o macheta bine facuta sau un film edificator decat o ruina "tunata". Nu sunt insa deloc de acord cu nepasare, delasare, paragina, asta nu mai e "respectarea vestigiilor", ci nerespectarea generatiilor, atat trecute, cat si viitoare sau, scuzati-mi cuvantul, nesimtire.

Este f adevarat, cum spunea atat de frumos @sunflower ca pt generatia mall trebuie sa gasim metode de a le deschide apetitul spre ceva care pt ei e arid si neinteresant la prima vedere, dar asta trebuie sa fie facut astfel incat principalul scop sa ramana, totusi, punerea in valoare a locului- constituit din ruina, lacas sau orice o fi el, incarcat de istorie si poveste.

nicole33
[06.05.12 11:30:16]
»

@vlado2:

Rugămintea ta o găsesc puțin exagerată. Nu-i poți ”obliga” pe toți care îți citesc impresiile, fie că te votează sau nu, să adauge un comentariu la acestea. Unii poate chiar nu au timpul necesar, alții poate nu au nimic de comentat.

Într-adevăr, ecourile la impresii, solicitarea de lămuriri suplimentare sunt îmbucurătoare pentru orice autor, dar nu constituie neapărat singura dovadă că respectivii au citit integral textul, au admirat pozele postate și abia apoi au votat.

Normal ar fi să pornim de la premisa că nimeni nu votează aiurea (cu excepția bisericuțelor și fan club-urilor care sunt totuși inevitabile, dar asta este strict problema acestora), deci nu văd care ar fi problema ta ca user relativ nou, dar foarte activ pe acest site.

Problema ridicată de tine referitoare la utilitatea reconstituiriilor/reconstrucțiilor este discutabilă, eu aș fi pentru, dar cu păstrarea măcar în fotografii a site-ului original dinaintea acestor lucrări și cu condiția evitării kitch-urilor și a aspectelor mult prea ”comerciale”

vlado2AUTOR REVIEW
[06.05.12 12:36:33]
»

Luand in considerare sfaturile si parerile voastre si gandindu-ma inca odata, mi-am dat seama ca probabil nu este cea mai fericita idee da a cere sa primesc un vot care sa fie legat de un ecou. Cu atat mai mult cu cat la anumite impresii (ex: descrierea unui hotel) nu ai cum sa iti dai cu parerea daca nu ai fost acolo.

Va multumesc insa tuturor celor care au scris ecouri la review-urile mele si astept in continuare si altele.

iulianic
[06.05.12 15:03:17]
»

@vlado2: Daca inca mai astepti ecouri, iata-l si pe al meu! Raspund pe rand, cat pot de scurt, la cele doua probleme ridicate de tine:

1. Ti-am citit review-ul pana la final. Nu votez pana nu citesc tot si nu analizez imaginile (mai ales atunci cand sunt cu "pietroaie" - una din marile mele pasiuni ca turist - si nu cu persoane care-si etaleaza familia sau gratiile personale).

Daca a intervenit ceva si nu am reusit sa termin de parcurs textul in intregime, cu parere de rau, acel review foarte lung ramane nevotat. Deci, am citit ce ai scris si mi-a placut. Felicitari!

2. Sunt convinsa ca vestigiile antice trebuie conservate pentru a le face sa dainuie cat mai mult, pentru mostenirea generatiilor viitoare. Portiunile care prin naruire ar putea pune in pericol vizitatorii trebuie semnalizate si consolidate. Nu vreau insa ca interventia omului sa denatureze. Vopsit? Pai de unde stie italianul cu ce culoare erau vopsite coloanele acum cateva mii de ani?

andrei44*
[07.05.12 22:46:57]
»

@vlado2:

Este foarte normal ca un vot negativ sa fie insotit de un ecou. La votul negativ fara ecou, inseamna ca cel ce l-a dat nu are pareri ci antipatii inexprimabile... nu vreau sa dezvolt. La un vot pozitiv nu este cazul (asa cum ai concluzionat) decit daca mai ai ceva de adaugat pentru a imbogati informatia. Eu nu am nimic de adaugat la acest rw care mi-a placut citindu-l, evident. Daca nu il citeam nu putea nici sa-mi placa si nici sa-mi displaca.

vlado2AUTOR REVIEW
[07.05.12 23:39:18]
»

@andrei44: este o intreaga filosofie a votului... la ce am vrut eu sa spun, la ce ai spus tu. Dar am concluzionat si se pare ca suntem de acord. Acest review merge votat insotit de un ecou. Pentru ca se termina cu un semn al intrebatri. O intrebare la care pot raspunde si cei care nu au vizitat neaparat Phaistos sau Knossos... ci cei care au vizitat o cetate in viata lor... adica toti!

Cei care au avut ochi.........sa asculte........ au inteles ca eram foarte nervos pe gastile care voteaza o impresie cu FB la 8 secunde dupa ce a fost validata. Dar mi-a trecut..traiesc printre oameni si oamenii sunt diferiti.

Acest review nu este unul "standard" si poate nu trebuia nici inclus la impresii de calatorie. Este doar o intrebare.

Chiar daca lumea a votat fara sa citeasca intrebarea finala aici (vezi impresii), m-am gindit sa reeditez ideea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ionescunic CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[08.05.12 08:30:20]
»

Ok am votat si eu si comentariul meu este urmatorul: Nu doresc sa comentez!

mecut
[10.05.12 18:50:02]
»

Mie imi plac in egala masura amandoua!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andrei44*, calatorul, cristina65, dorgo, iulianic, magdalena, MCM, mecut, nicole33, sunflower, TORA INGRID, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opționale prin/din Creta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10759615898132 sec
    ecranul dvs: 1 x 1