ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.04.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 06.04.10
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JAN-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Parcul Ștrand – o oază de relaxare pentru toate generațiile

Ilustrație video-muzicală
Catalin Crisan - Vine primavara


TIPĂREȘTE

Nu am epuizat încă subiectele de călătorie și nici nu vreau să fac exces de patriotism local, dar…a venit primăvara, acest tulburător anotimp al înnoirii pe toate planurile, această zeiță a prospețimii, entuziasmului și dorului de ducă. Și unde ți-e mai la îndemână să mergi, pentru a te putea bucura mai profund de prefacerea naturii, de întoarcerea ei la tinerețe, de revigorarea simțurilor adormite de aspra iarnă, decât în … parc!

Ei bine, faptul că vreau să aduc în atenție un parc cu nimic ieșit din comun, pentru unii poate chiar banal, este și o încercare de rememorare, o prezentare a unor ipostaze fermecătoare ale naturii de lîngă noi, dar și un îndemn sincer spre a purcede la o plimbare în parcul de lîngă voi.

La Pitești sunt două parcuri cu tradiție, asta însemnând că fac parte deja din istoria veche a orașului. Parcul din pădurea Trivale era locul de promenadă al Piteștenilor încă dinainte de începutul secolului 20, dar nu mult după aceea, chiar în deceniile următoare, transformarea vechiului târg de provincie într-o adevărată urbe a făcut ca nevoia cetățenilor săi de a se destine în mijlocul naturii să-și găsească expresia materială în realizarea unui nou parc.

Parcul Ștrand, căci el se vrea ”eroul” acestor impresii, este un domeniu public amenajat la o aruncătură de băț de centrul orașului, într-o zonă care cândva făcea parte din lunca Argeșului. Din zilele copilăriei mele, îmi amintesc că spre marginea răsăriteană a parcului, doar un val de pământ bătătorit despărțea aleile pavate cu piatră cubică, de cursul rîului. Dincolo de el, într-o pădure de stuf și trestie, era raiul pescarilor, căci locul era mereu înțesat de uneltele lor primitive la acea vreme. Astăzi, cursul Argeșului este regularizat, malul înălțat, taluzat și betonat, formând un adevărat canal drept, pe care puține ambarcațiuni de pescari mai pot fi zărite. Cu câțiva ani în urmă, un înterprinzător local încercase să ofere piteștenilor bucuria unei plimbări cu vaporașul, plecând de la debarcaderul parcului Ștrand și mergând cam doi km în aval, până la Lacul Lânăriei, un lac artificial, ultimul din salba de lacuri amenajate pe cursul Argeșului. Afacerea a avut viață doar un an, apoi, probabil din motive de rentabilitate, cursele au fost abandonate.

Astăzi, Parcul Ștrand este loc de promenadă, de relaxare și odihnă, dar și de mișcare și jocuri sportive. Pentru că pe lângă amenajările aleilor și spațiilor verzi, a locurilor de popas sau de odihnă, administratorii domeniului public, le-au pus la dispoziție piteștenilor și mai multe amenajări menite să răspundă celor mai diverse nevoi și preferințe de petrecere a timpului liber.

Astfel, cei ce ajung în Parcul Ștrand, la orice vreme, dar adecvat anotimpului, se pot bucura de:

-agrement în zona lacului și canalelor ce străbat jumătatea sudică a parcului: hidrobiciclete, bărci, carting, locuri de joacă special amenajate pentru copii, plimbări pe aleile umbrite de salcâmi, plopi, salcii, platani, de-a lungul canalelor și în pas cu grupurile de lebede sau rațe sălbatice ce cuibăresc aici. Ele ne aduc aminte de prima grădină zoologică din Pitești, pe care Parcul Strand a găzduit-o până prin anii '60. În deceniile ce au urmat, dreptul de a deține o grădină zoologică și l-a adjudecat Parcul Trivale, unde ființează astăzi un resort pentru animale și păsări sălbatice mult mai amplu și mai divers decât cel care cândva îi încânta pe vizitatorii Parcului Strand.

-sport și mișcare în aer liber în zona de agrement din jumătatea nordică a parcului, acolo unde au fost date în folosință un patinoar artificial (funcționează doar în sezon), terenuri de fotbal, handbal, baschet, tenis de câmp și de masă, o pistă pentru rolleri și cicliști.

Acest perimetru îmi aprinde în suflet nostalgii aproape uitate. Aici se afla cândva, cel ce a dat și numele parcului, strandul orașului, pentru mine o mică oază de năzbâtii adolescentine. Acum, locul lui a fost luat de o zonă de expoziție, cu sculpturi în marmură și lemn, realizate de artiști plastici cîștigători ai unor concursuri de profil organizate pe plan local. Strandul de odinioară s-a transformat în …bazin olimpic și e găzduit de o sală acoperită construită la cca. 200 metri de poarta nordică a parcului. Datorită dotărilor sale speciale, bazinul nu mai servește ca ”ștrand” pentru tot piteșteanul, fiind destinat exclusiv profilului sportiv și competițional.

Tot aici, era casa echipei noastre favorite de fotbal, fosta Dinamo Pitești, apoi FC Argeș, căci primul stadion pe care aceasta a evoluat se afla tot în Parcul Strand. Despre soarta acestui teren nu știu cine mai e la curent, știu doar că în urmă cu câțiva ani, un scandal de corupție legat de atribuirea prin hotărâre judecătorească a dreptului de proprietate către o obscură asociație sportivă ivită din…neant, a făcut subiectul primei pagini a presei locale. Pesemne că nu s-a schimbat nimic, pentru că între timp, contracandidatul la patrimoniul respectiv, Clubul Sportiv Municipal Pitești, a amenajat pe latura opusă a parcului, un teren de fotbal acoperit, pe al cărui gazon sintetic se poate practica sportul cu cei mai mulți fani, fără restricții de vreme. Mai mult, în afara perioadei competiționale, stadionul acoperit se află la dispoziția publicului larg, el putând funcționa și în regim de închiriere.

- spectacole diverse la Teatrul de vară, un teatru în aer liber și cu intrare cel mai adesea gratuită, care a găzduit în anii trecuți numeroase evenimente culturale locale și județene (Sărbătorile Argeșului și Muscelului, Ziua Municipiului Pitești, Ziua internațională a copiilor, Săbătoarea etniilor), dar și unele de anvergură națională și chiar internațională (Festivalul internațional Parada fanfarelor, Caravana filmelor TIFF, Festivalul de rock Hush, ș. a.). Tot în zona teatrului se desfășoară diverse concursuri și târguri: canine, de dresaj, de artă populară, de desene pe asfalt, parade și demonstrații folclorice, târgul de handmade, etc.

- petreceri, evenimente familiale sau pur și simplu o masă romantică sau cu prietenii la Restaurantul Strand, din incinta parcului. Localul dispune de terasă exterioară, precum și de bar.

-plimbare cu trenulețul: există o gară mică, o linie îngustă feroviară și o garnitură cu câteva vagoane mici, fără pereți dar acoperite, care în perioada estivală face curse orare dînd ocol parcului, spre deliciul celor mici și nu numai.

-iarna, Parcul Strand devine Orășelul copiilor, dar amenajarea aici a mai multor instalații de distracții și …senzații tari, face ca toate generațiile să-i treacă pragul și să se bucure de oferta sărbătorilor de iarnă.

Vorbind despre oferta recreativă a Parcului Strand și despre perspectivele ei de viitor, se pare că municipalitatea și-a propus două proiecte ambițioase:

- modernizarea și reamenajarea întregului spațiu riveran cursului Argeșului, aflat în continuarea Parcului Strand, astfel încât în curând, cetățenii orașului se vor putea bucura de prelungirea spațiului dedicat agrementului și dincolo de punctul de referință Podul Viilor (locul unde se întâlnesc Soseaua Bucuresti-Pitești, porțiunea de autostradă consemnată ca centura Piteștiului și Soseaua Pitești-Câmpulung), zonă cunoscută de localnici drept Crângul Argeșului.

-modernizarea a însăși infrastructurii Parcului Strand, în cadrul contractului de finanțare europeană Regio. Acesta vizează potrivit comunicatului Primăriei, ”reabilitarea a 3500 mp spaţii verzi şi 14.500 mp de alei, înlocuirea a 3 poduri, amenajarea de spaţii de joacă pentru copii”, astfel încât întreaga suprafață a parcului, de aproximativ 14 ha, să fie pusă la dispoziția piteștenilor cu dotări la nivelul celor mai înalte standard citadine. Ca să putem profita de ele, avem de așteptat 15 luni….

Pentru mine, numeroasele incursiuni pe aleile Parcului Strand au însemnat frumoase clipe de rememorare, de liniște, de bucurie, de relaxare. O carte citită pe vreuna din bănci, în compania zecilor de glasuri de păsărele sau în zarva molipsitoare de veselie a copiiilor de toate vârstele, este și acum o plăcere pe care o savurez ori de câte ori mă reîntâlnesc cu Parcul Strand, parcul adolescenței mele. Voi reedita această bucurie în zilele Simfoniei Lalelelor, când încântătoarele flori vor înveseli și rondurile Parcului Strand. Călătorie la care vă invit și pe voi, fie și virtual, urmărind frumoasele fotografii (cred eu) pe care le-am surprins în parc de la un anotimp la altul. Sunt ipostaze spectaculoase ale unui parc comun și totuși atât de special!

Dar fără îndoială, primăvara rămâne timpul preferat de mine pentru reântîlnirea cu parcul! Orice parc, din orice colț de țară și în orice stare (îngrijit sau părăginit), este pentru fiecare dintre noi o întoarcere la natură, la firesc, la amintiri pierdute și regăsite. Veniți în parcuri ca să le dăm viață și să luăm poftă de viață!

Cu mulțumiri, rog ilustrarea muzicală cu melodia lui Cătălin Crișan: http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/catalin-crisan-vine-primavara-2


[fb]
---
Trimis de mariana.olaru in 02.04.12 18:34:03
Validat / Publicat: 02.04.12 21:08:23
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6379 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariana.olaru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P58 Parcul Ștrand din Pitești
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster0
[02.04.12 20:17:41]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

TraianS
[02.04.12 22:31:50]
»

Foarte frumoase pozele.

Vazand pomi infloriti peste tot si eu imi pusese-mi in cap zilele astea sa-mi agat aparatul de gat si sa ma apuc de fotografiat. Poate cu putina munca voi reusi sa inteleg si eu secretele acestei arte in viitor.

Dumneavoastra o faceti bine si surprindeti lucruri frumoase. Bravo.

amero
[03.04.12 07:59:07]
»

frumos scris si cu suflet pentru un oras al romanilor

mariana.olaruAUTOR REVIEW
[03.04.12 09:18:01]
»

TraianS, îți mulțumesc! Mă bucur că îndemnul de a merge acolo unde ne cel mai la îndemână, adică în parc, pentru a gusta din deliciile primăverii, a găsit ecou și-n inima ta. Și da, cele mai frumoase amintiri sunt așternute în fotografii. Nu știu să existe secrete în abordarea acestei adevărate arte, în afară de cele tehnice, desigur, căci fotografia digitală permite retușarea unei imagini în fel și fel de versiuni. Pozele pe care le-am postat sunt exact așa cum le-a imprimat inițial aparatul foto, nu sunt prelucrate deloc. Dar culorile surprinse ale naturii au fost atât de profunde, încât frumusețea lor neobișnuită a fost cea care de fapt m-a îndemnat să scriu review-ul, abordând un subiect aproape banal. Natura este atât de perfectă, trebuie doar să-ți îndrepți privirea către ea și să-i surprinzi diferitele ipostaze! Îți doresc succes la... ședința foto! Și sper să ne arăți și nouă ce imagini ai... vânat

@amero, îți mulțumesc! Nici Bucureștiul nu duce lipsă de parcuri cu tradiție. Și ele ar putea face subiectul unor review-uri, alături de fotografiile potrivite , nu-i așa?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
alinaro
[03.04.12 09:52:49]
»

Mariana: cum sa nu ma ia dorul si mai tare citindu-va impresiile si vazand aceste poze extraordinar de frumoase pe care le-ati facut in Strand? Vedeti de ce ma simt eu (printre altele) asa de bine aici? Pentru ca ma tineti in contact permanent cu... acasa. Imi mai alinati din dor si din melancolie...

In Strand mergeam cu parintii cand eram mici copile eu si surioara mea, iar mai tarziu, in anii de liceu, cu colegii si prietenii. La plimbare, la o inghetata, la o sueta... Nu atata cat mergeam pe Trivale, insa evident ca Strandul a fost, este si va fi o referinta a Pitestiului nostru drag. Va multumesc din suflet pentru plimbarea virtuala!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mariana.olaruAUTOR REVIEW
[03.04.12 10:09:21]
»

Alina, și eu îți mulțumesc pentru aprecieri. Se vede treaba că jumătate din inima ta s-a întors la noi, aici în Argeș și îndeosebi în Pitești. Orașul copilăriei rămâne fără doar și poate în memoria afectivă a oamenilor la fel ca prima iubire: gingaș, curat, emoționant și de neuitat. Mă bucur că orașul copilăriei tale te mai face să vibrezi și că eu am fost una dintre aceia ce au tulburat puțin praful așternut peste amintirile tale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MCM
[12.05.12 08:17:41]
»

nu stiu cum s-a facut sa ratez 2 frumoase reviews, acesta si cel cu... cotul Dunarii. Doamna, esti un mare suflet. Iar fotografiile... sunt superbe. Ma inclin, vorba amicului le_maitre

mariana.olaruAUTOR REVIEW
[12.05.12 15:25:12]
»

MCM, îți mulțumesc! Și eu apreciez impresiile tale, scrise și ele cu mult suflet. Dar ce îmi place cel mai mult în ce te privește este modul de prezentare al review-urilor tale, de fiecare dată altfel, dar mereu ca un dialog vesel și jucăuș cu noi, cititorii. Citesc cu plăcere fiecare postare de-a ta și dacă în ultimul timp nu am mai făcut comentarii, este pentru că ar trebui să mă repet de prea multe ori, spunându-ți că meriți aplauze și felicitări.

Pentru mine, cuvintele pure și sincere, imaginile frumoase și senine, muzica ce te face să vibrezi, sunt ingredientele de bază pentru o ”compoziție” sufletească ce te poate face să simți că merită cu adevărat să trăiești. Și asta indiferent că ești bucătarul, sau doar... gurmandul...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MCM
[12.05.12 19:04:09]
»

@mariana. olaru:

Si uite asa se verifica zicala "dar din dar se face rai", adica eu sar cu laudele si tu ce faci? Mi le intorci. Da-mi place, pt ca asta ma face sa scriu mai departe. Felicitari cu drag.

adrianaglogo
[12.07.19 15:49:39]
»

@mariana. olaru: Acum am dat peste acest articol. Vreau sa adaug ceva: in lacul din parc sunt multi pesti si ff mari.

I-am descoprit intamplator, aruncam cu nepotelele mancare la rate, de pe podul acela acoperit. Dintr-odata apa s-agitat si am vazut sarind ditamai pestii. Ne-am si speriat ! Credeti-ma sunt f mari.

Am intrebat pe cei de la paza cum de nu-i pescuieste nimeni noapte.

Au zis ca ei cam asta fac noaptea, pazesc pestii !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mariana.olaruAUTOR REVIEW
[12.07.19 19:51:57]
»

@adrianaglogo:

Am auzit și eu de crapii ăștia, dar nu i-am văzut. Și cum am fost de multe ori în Strand și niciodată nu am zărit pescari, decât dincolo de dig, adică de-a lungul Argeșului, ba înțeleg că există chiar și pază, mă gândesc că lacul o fi fost concesionat vreunei firme piscicole, care a dobândit exclusivitate pentru pescuit. E doar o ipoteză, chiar nu știu care e soarta acelor pești, sper doar să nu se fi prăsit acolo crapi chinezești, despre care am urmărit mai multe documentare TV, înțelegând că adoptarea acestei specii în Europa și America a însemnat o adevărată calamitate: pentru că nu au dușmani naturali în aceste habitate, s-au înmulțit foarte mult, au devenit giganți și au exterminat celelalte specii piscicole, datorită faptului că sunt fitofagi, adică se hrănesc cu fitoplancton, respectiv plante acvatice primare care oxigenează apele. În lipsa acestuia, celelalte populații autohtone de pești sunt condamnate la moarte, private fiind de hrană și oxigen. De fapt, crapii ăștia au fost importați chiar pentru a igieniza iazurile și lacurile, dar consecința a fost una dramatică pentru fauna autohtonă.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, alinaro, amero, mariana.olaru, MCM, TraianS
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Piteștiul și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080960035324097 sec
    ecranul dvs: 1 x 1