ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.03.2012
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.01.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2011
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Festivalul Carnatilor de Plescoi - Chemarea ispitelor

Ilustrație video-muzicală
06 - La hanul de la Buzau -

Asculta mai multe audio diverse
TIPĂREȘTE

Iata-ne ajunsi in satul buzoian, dornici de a cunoaste oamenii acestor locuri, dornici de a descoperi vechiile traditii si mai ales…dornici de a gusta deliciile culinare care-si au originea in aceste locuri. Din gama de bunatati nu vor lipsi vestitii carnati de Plescoi, babicul, ceapa de apa si covrigii de Buzau. Daca mai adaugam si o tuica autentica sau un vin de calitate cum sunt cele provenite din regiunea Dealului Istrita, totul va parea minunat.

Si ca tot am poposit pe aceste meleaguri buzoiene este timpul sa imbracam straiele de sarbatoare si cu mic, cu mare, buzoian, moldovean, oltean, ardelean sau strain de-aceste locuri sa ne unim intr-o singura stare de bine si sa ne bucuram de tot ceea ce Festivalul Carnatilor de Plescoi ne poate oferi.

Locatia aleasa este Pensiunea Casa Matei, din Berca, aceasta pensiune impunatoare care pare izvorata din limpezimea raului Buzau, locul in care de ani buni se organizeaza aceasta sarbatoare romaneasca, Festivalul Carnatilor de Plescoi. Aceasta, de la an la an, isi propune sa pastreze si sa valorifice gastronomia romaneasca, traditionala. Un rol important in organizarea acestui festival il are Familia Tanase, administratorii Pensiunii Casa Matei, situata asa cum am mai spus, in localitatea Berca. An de an, acestia ne prezinta aceasta fila de traditie romaneasca si, mai mult decat atat, o duc mai departe, imbogatind-o de fiecare data cu noi si noi evenimente care fac din acest festival sa fie atat de atractiv.

Deschiderea oficiala a Festivalului Carnatilor de Plescoi a fost facuta de catre Primarul localitatii Berca, alaturi de care au urcat pe scena, adresand cateva cuvinte celor prezenti, Dna. Cristina Partal – Presedinte ANTREC Buzau si dna Simona Tanase, administratorul Pensiunii Casa Matei.

Nu au lipsit nici haiducii de la care porneste aceasta legenda a carnatilor de Plescoi. Acestia au prezentat cu fala portul si atitudinea haiduceasca, oprindu-se pe scena amplasata in curtea Pensiunii Casa Matei, locul de unde s-au auzit primele strigate traditionale, semn ca dansul, voia buna si muzica s-au intalnit si s-au prins in hora, la Berca. Satenii n-au ezitat deloc si s-au prins intr-o hora buzoiana plina de chiuituri si batai sanatoase de picior. Parca, de undeva, de dincolo de raul Buzau, traditia rasuna si se facea din ce in ce mai auzita in timp ce horele deveneau ametitoare si din ce in ce mai energice, unind prin ritmul lor vioi atat tinerii cat si batranii, generatii si generatii la brat cu sarbatoarea campeneasca in cea mai pura forma a sa. Peste intreaga atmosfera fumul gratarelor dansa si el, ademenindu-ne usor, usor.

Mai mult decat atat, pentru ca atractia sa fie si mai mare, invitat special al acestui festival a fost Maestrul Bucatar Horia Varlan, care a facut deliciul celor prezenti pregatind o fasole traditionala cu nelipsitii carnati de Plescoi, toate aceste delicii ispititoare gasindu-si locul intr-un ceaun imens. Cei prezenti la eveniment au fost invitati sa deguste din preparatul maestrului bucatar, asa ca, timp de 2 ore cozile devenisera interminabile. Pofticiosii si curiosii festivalului erau pregatiti sa deguste portii de arta culinara. Si ca tot am pomenit de pofticiosi, la fel ca si in anii trecuti, si in acest an evenimentul a fost presarat cu momente de competitie, foarte amuzante. Subiectul acestui concurs este destul de sugestiv: “Fomila de Plescoi” si “Setila de Plescoi”. Asadar, din randul celor prezenti, au fost selectati concurentii pentru concursul “Fomila de Plescoi”, concurenti care in 60 de secunde trebuiau sa devoreze cati mai multi carnati picanti de Plescoi. In ceea ce priveste categoria “Setila de Plescoi” acestia trebuiau sa se intreaca in arta bautului de bere. Cat mai multa, cat mai rece, in aceleasi 60 de secunde. Ca doar dup’ asa carnaciori picanti merge si ceva rece si racoritor.

O alta atractie deosebita a acestui festival a reprezentat-o si momentul in care s-a format un adevarat lant de peste 100 m, format din carnati de Plescoi, lant ce a fost purtat din mana-n mana de cei prezenti la sarbatoare.

Legenda Cârnaţilor de Pleşcoi

Legenda spune că în zona dintre dealuri şi vadul Buzăului îşi făcuse tabară o ceată de haiduci. Ei prindeau oile bogaţilor munteni când aceştia veneau la târg la Buzau şi, ca să nu-i prindă potera cu prada vie, o făceau pastramă şi cârnaţi. Astăzi, haiducii nu mai sunt, dar metoda pregătirii cârnaţilor de Pleşcoi a fost preluată de săteni. Aceştia au descoperit că oile lor au o carne cu gust special: puţin sărată, mai suculentă. Explicaţia constă în faptul că dealurile subcarpatice buzoiene au în subsol zăcăminte de sare, iar ca urmare a procesului zilnic de evaporare a apei, se depun cristale de sare pe vegetaţia colinară. Carnea oilor din această zonă, capată astfel o savoare deosebită iar produsele un gust nemaiîntâlnit.

Reţeta originală a cârnaţilor de Pleşcoi

Ingrediente: carne de oaie, usturoi, ardei iute, cimbru, maţ subţire de oaie.

Preparare: În mod normal, cârnatul de Pleşcoi se pregăteşte numai din carne de oaie, dar, în cazul în care aceasta este prea grasă, adică are mai mult seu, compoziţia se drege cu carne de vită, însă fără a fi depăşită proporţia de 2:1.

După ce carnea de oaie este curăţată de pe oase, într-un ceaun se fierb oasele şi…cu zeama rezultată, călduţă, se frământă carnea tocată, cu usturoi, ardei iute şi cimbru. Compoziţia astfel obţinută se va lăsa să stea circa 1 – 2 ore, după care se va face o ultimă verificare a gustului. În acest moment se decide dacă se mai adaugă usturoi, ardei iute sau cimbru (este ideal să fie folosit ardei iute, roşu). Cu această compoziţie vor fi umplute intestine de oaie. Cârnaţii vor fi apoi uscaţi şi afumaţi, ei putând fi serviţi atât cruzi, cât şi prăjiţi.

Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi

Categorie: Eveniment ANTREC

Perioada: 01.10.2011 - 02.10.2011

Organizator: Pensiunea Casa Matei

Localitatea: Berca - Buzău, ROMÂNIA

Tel. +40.238.510.830


[fb]
---
Trimis de private_rayen in 23.03.12 10:44:05
Validat / Publicat: 23.03.12 12:26:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3716 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (private_rayen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Diversitate in cadrul Festivalului Carnatilor de Plescoi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 10 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster0
[23.03.12 12:25:28]
»

Acest articol este publicat fara PMA; decizia a fost luata de catre echipa tehnica, din cateva motive, si anume:

- articolul este o republicare (autorul l-a mai pus si in alt loc);

- desi este frumos scris si insotit ca de obicei de niste imagini superbe, nu gasim ca ar fi util acestui site sa incurajam publicarea de articole despre evenimente locale;

- nu in ultimul rand, exista cateva pasaje ce par a fi preluate din alte surse, fara a fi delimitate si specificat locul de unde s-a copiat (asa cum se prevede in regulamentul nostru).

private_rayenAUTOR REVIEW
[23.03.12 12:47:26]
»

@webmaster0: Nici o problema in ceea ce priveste notarea. Cat despre informatii din "alte surse" am tot dreptul de a le folosi, fiindu-mi oferite pentru redactarea acestui articol. Este vorba despre un pliant oferit de ANTREC Buzau (Legenda si Reteta Carnatilor de Plescoi) special pentru acest eveniment, respectiv, pentru articol.

webmaster0
[23.03.12 13:05:51]
»

@private_rayen, nu e vorba de faptul ca ai ori nu dreptul de a folosi informatii din surse externe. Regulamentul nostru insa prevede obligatia de a evidentia textul respectiv (ghilimele, formatare diferita [italice]) si a specifica sursa.

Multumesc pentru intelegere,

webmaster13
[23.03.12 13:57:12]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

Diaura*
[23.03.12 17:45:30]
»

Este un fapt incontestabil ca este nostim sa participi la un astfel de festival. Mancarea, bautaura si muzica pot face dintr-o zi banala, una relaxanta sau amuzanta.

Nedumerirea vine cand intre doi carnati savurati alaturi de zeci de alti pofticiosi, te intrebi cum oare se face ca din cate preparate pe baza de carne se produc in tarisoara noastra, doar doua au reusit sa fie " europene" - salamul de Sibiu si carnatii de Plescoi. Cum se face ca doar taranii de acolo au stabilit o reteta pe care sa le fie usor sa o respecte atat la prezentare cat si la vanzare? Cum de numai ei au fost in stare sa obtina toate avizele si aprobarile pentru a fi recunoscut produsul ca unul reprezentativ?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.03.12 19:02:54]
»

@Diaura:

te intrebi cum oare se face ca din cate preparate pe baza de carne se produc in tarisoara noastra, doar doua au reusit sa fie " europene" - salamul de Sibiu si carnatii de Plescoi.

Mă ierţi stimată colegă, dar eşti în eroare...

Mai e şi 'Magiunul de Topoloveni' (corect, ăsta-i din prune!), plus alte vreo 3800... faţă de doar 850 în restul UE!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Diaura*
[24.03.12 01:20:40]
»

@Dragos:

M-as bucura sa fie cum spui tu.

Eu ma refer la cele acreditate (recunoscute oficial) in UE. La cele care pot fi vandute in comunitate ca fiind reprezentative pentru Romania, cu reteta unica si de necopiat, cu nume recunoscut in intreaga Europa.

Cu siguranta cele multe spuse de tine sunt recunoscute la nivel national.

Dar daca totusi ma insel eu, te rog lumineaza-ma sa ma simt un pic mai mandra.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.03.12 02:48:26]
»

@private_rayen

Excelent review-ul tau. N-am stiut de existenta acestui festival, desi carnatii de Plescoi ii savurez cu placere ori de cate ori ajung la rude in Buzau. Sunt specialitatea zonei! Ma bucura faptul sa aflu ca acest festival se organizeaza la pensiunea Casa Matei din Berca, a carei oaspeti am fost si noi intr-o mica vacanta acum vreo 3 ani. Mi-a placut mult acea locatie, cu o curte imensa, plina de verdeata, alei pavate, chiosculete de lemn. In spatele pensiunii mai exista piscina si terenul de tenis?

Atunci cand am fost si noi acolo, imi amintesc ca in acel week-end am prins si o nunta organizata chiar in aer liber si tare mult mi-a placut ideea. A fost o atmosfera super ! Si ca veni vorba de haiducii din P10, sa stii ca au un repertoriu... si un antren in ei oamenii astia... de nu rezisti la o petrecere sa stai pe scaun. Se cheama de fapt trupa Nemuritorii si interpreteaza muzica etno si populara. Ca o paranteza, acum 2 ani, cand am fost nasi (pentru a 3 a oara , cei 3 haiduci (impreuna cu solista - sora unuia dintre ei) au facut un adevarat spectacol de muzica, dans si umor, spre deliciul tuturor mesenilor. Deci e clar! Cred ca si voi v-ati distrat din plin la festivalul carnatilor de Plescoi, cantand si dansand alaturi de nemuritorii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
private_rayenAUTOR REVIEW
[25.03.12 17:54:13]
»

@dananecula: Multumesc pentru aprecieri. Pai exista si piscina si terenul de tenis, curtea si gradina la fel de spatioase precum le stii... mancarea excelenta, personalul serviabil. Profesionisti in tot ceea ce realizeaza!

4clio
[08.10.12 23:13:05]
»

Tentati de miresmele recunoscutilor carnati, am ajuns si noi la editia de toamna a festivalului in discutie. Din pacate, organizatorii, cei de la Casa Matei, pareau mult depasiti de situatie. Ametiti de fum si de muzica asurzitoare, am sperat ca putem savura o cafea buna si un desert traditional pe generoasa tereasa a pensiunii care "gazduia" evenimentul. Am simtit nevoia sa folsesc ghilimelele deoarece in fapt, toata actiunea se desfasoara in fata vilei si nicideum, in incinta pensiunii. La intrare am fost intampinati de "gazde" cu un foarte categoric si imperativ "Unde mergeti? ", ingroziti de perspectiva in care le-am putea folosi grupul sanitar fara sa platim... Ar fi trebuit sa facem inca de atunci cale intoarsa, dar romanul e perseverent...

Papanasii comandati au fost imposibil de consumat si frappe-ul mult prea greu de facut, desi era pe meniu.

La plecare am observat ca, de jur imprejurul pensiunii, in punctele cheie, se afla cate un Cerber bine instruit, menit sa pazeasca dupa caz, clientii de papanasi, ospatarii de clienti si participantii la festival de impresia unui eveniment reusit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
webmaster33
[27.05.15 17:55:04]
»

Mutat la reorganizare în rubrica "Festivaluri, evenimente în judeţul Buzău, BUZĂU" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
4clio, dananecula, Diaura*, private_rayen
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, evenimente în judeţul Buzău:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073014974594116 sec
    ecranul dvs: 1 x 1