ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.02.2012
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 30.07.08
STATUS: CHIBIȚ
DATE SEJUR
JAN-2012
DURATA: 0 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Polinezia Egeei - Lipsi

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Lipsi sunt de fapt un grup de insulite care se afla amplasate la nord vest de insula Leros si la est de insula Patmos. Numele acestui grup de insule provine de la cea mai mare dintre acestea Lipsi (sau Lipso), care este formata din doua suprafete compacte de uscat unite intre ele printr-o fasie ingusta de cca 400 metri latime. Suprafata acesteia este de 17.3 km patrati.

Peisajul insulei este format predominant din dealuri joase inverzite presarate cu mici bisericute albe cu cupole albastre si mici vai fertile Coastele stancoase ale insulei sunt intrerupte adesea de mici golfulete pitoresti, in jurul acestora se afla 24 de insulite si 6 varfuri stancoase intreg arhipelagul fiind numit generic si Polinezia Egeei.

Istoria insulei este strans legata de istoria insulelor invecinate, o buna perioada de timp Lipsi a apartinut celebrei manastiri din Patmos, ca si surorile sale dodecaneze teritoriul insulei pare sa fie locuit din antichitate, dovada stau inscriptiile in marmura, vasele de lut si monezile din epoca clasica helenistica, care au fost dezgropate pe intreg teritoriul insuleisi expuse la Muzeul de Arheologie din Chora.

Populatia se ridica la un numar de aproximativ 600 de suflete, si se ocupa cu cresterea animalelor, agricultura si pescuitul, produsele locale fiind de o exceptionala calitate. In sudul insulei se afla cateva podgorii unde se produce un vin celebru, cu toate acestea principalul domeniul de activitate este turismul care a luat avant in ultimii ani, pana atunci insula ducea o nevoie acuta de apa potabila, resursele fiind limitate, insa prin forarea puturilor de mare adancime aceasta problema a fost rezolvata.

Lipsi este locul ideal pentru oricine doreste sa isi petreaca vacanta în liniste, departe de centrele urbane si sa se bucure de soare, mare şi „sa guste” din simplitatea vietii insularilor. Exista multe plaje foarte frumoase pe insula: Kambo, Platy Gialo, Katsadia, Papandria, Hohlakoura, Tourkomnima, Xirokambos, Monodentro şi Kamares sunt doar cateva dintre acestea.

Singurul oras al insulei Chora este plin de culoare cu case albe si obloane vopsite in albastru, intre acestea se evidentiaza silueta impozanta a bisericii cu hramul Sf. Ioan Teologul, cupola sa albastra domina orasul si portul alaturat

Din portul orasului pleaca zilnic barci incarcate cu turisti spre insulitele inconjuratoare, iubitorii naturii vor gasii acolo locuri idilice, plaje linistite, locuri ideale pentru snorkeling, iar seara se vor desfata la numeroasele taverne, cafenele si restaurante din oras, cu specialitatile locale, foietaje cu branza, keftedes, Kalamari si caracatita, branza mezithra (branza in ulei de masline) si dulciuri precum xerotigano, pougkaki, smochine prajite, toate acestea alaturi de un pahar de vin local Fokiako.

Toata insula este strabatuta de o retea de poteci care urca pe culmile stancoase ale tarmului sau coboara si strabat vaile fertile cu plantatii de maslini si pomi fructiferi. fiind ideale pentru amatorii de drumetii.

Lipsi are legaturi nautice cu insulele invecinate Patmos, Leros si linii directe cu portul Pireu din Atena.

Sursa: http://www.rhodesguide.com


[fb]
---
Trimis de webmaster in 06.02.12 19:57:35
Validat / Publicat: 07.02.12 06:03:51
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2488 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webmaster); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5400 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...

    • SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.03360915184021 sec
    ecranul dvs: 1 x 1