ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.02.2012
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La Ciotat si Calanques, de la film la realitate

Ilustrație video-muzicală
James Last - This is my song - composer Charlie Chaplin

Asculta mai multe audio diverse
TIPĂREȘTE

Chiar daca in relatarea mea este vorba de un concediu petrecut in 2010, cred ca este o destinatie care merita amintita.

Am hotarat sa vedem Coasta de Azur, un loc din cele o mie pe care trebuie sa le vezi intr-o viata. Si nu despre renumitele orase Cannes, Nice, sau Monte Carlo vreau eu sa va povestesc aici, ci despre o localitate mai mica, un orasel numit La Ciotat si zona inconjuratoare.

Am plecat din Cannes, unde am stat pentru cateva zile, si, evitand autostrada, am pornit spre Marsilia. Drumul era splendid, serpuind pe dealuri cultivate cu vita de vie. Din loc in loc cate un indicator ne arata ca dacă abandonăm drumul şi urmăm acea direcţie ajungem la cate un “chateau”, un loc unde poti degusta si cumpăra vin direct din vie.

Am oprit la unul dintre ele, ne-am aprovizionat cu licoarea rozalie specifica regiunii, si am pornit la drum.

Am ajuns in sfarsit la destinatie, in orasul La Ciotat, situat la 31 km est de Marsilia, pe malul Meditaranei.

Numele orasului vine de la provencal-ul La Ciutat, care inseamna oras. In trecut orasul era prosper, cu oameni instariti si o bogata viata culturala. O demonstreaza piatetele, bisericile si cladirile vechi construite de-a lungul unor stradute inguste si cochete.

La Ciotat este locul de nastere al cinematografiei (unul din motivele pentru care am vrut sa mergem aici), locul in care Louis si Auguste Lumiere au proiectat in anul 1895 primul film din istoria cinematografiei – Intrarea unui tren in gara La Ciotat. De altfel, in acest loc fratii Lumiere au mai filmat la resedinta lor inca trei dintre primele lor filme.

Orasul dispune de 6 Km de plaja, de un port vechi si unul mai modern.

Ajunsi in acest oras, am inceput sa cautam cazare. Aveam ceva rezervat, dar la fata locului am vazut ca era mult in afara orasului, departe de centru si de mare. Am anulat rezervarea si am inceput cautarea. Orasul era plin. Era in mijlocul lunii august si toata lumea era in concediu. Pana la urma am avut noroc. Am gasit un mic hotel, gen boutique hotel, situat chiar pe plaja. Fiecare camera a hotelului purta numele unui actor, si era mobilata si decorata diferit, in functie de personalitatea actorului respectiv. Pe scara interioara erau citate din cineasti celebri. Desi era cam scump, vazand camera, cu terasa care dadea spre mare, nu am rezistat si ne-am cazat acolo.

Dupa ce am parcat, urcat bagajele in camera si schimbat haine, am plecat sa exploram orasul. Nu stateam aici decat doua nopti, iar a doua zi ne planificasem sa mergem la Marsilia si sa vedem Calanque, unul din obiectivele calatoriei noastre.

Ne-am plimbat pe stradutele inguste, am fost in vechiul port, si bineinteles am achizitionat cateva suveniruri specifice zonei. Pentru ca vroiam sa renuntam la masina personala pentru drumul la Marsilsia, ne-am interesat de posibilitatile de calatorie cu mijloacele de transport in comun. Exista autobuz care circula din ora in ora si tren.

Am optat pentru autobuz, si a doua zi dimineata am plecat la Marsilia. Nu va voi povesti aici despre acest oras ci despre o excursie cu vaporul pe care am facut-o plecand din portul vechi al Marsiliei.

Auzisem si vazusem poze cu celebrele Calanque, dar nu stiam ca realitatea va depasi tot ce stiam si vazusem in fotografii. Dar inainte, sa va spun cate ceva despre aceste Calanque, care sunt de fapt mici golfulete formate in calacar, dolomita sau alte straturi si se gasesc de-a lungul coastei mediteraneene. Pot fi comparate cu mici fiorduri.

Aici, intre Marsilia si Cassis, pe o lungime de 20 km, se afla cele mai cunoscute calanques, in numar de 10. La aceste calanques se poate ajunge pe jos sau pe mare, cu plecare din Marsilia, Cassis sau la Ciotat (unde sunt doua calanques – Mugel si Figuerolles). Fiecare ofera puncte panoramice si locuri unde se poate face plaja si baie intr-o apa de clestar. Zona este cautata si de alpinisti, cea mai inalta stâncă maritimă din Europa, cu o inaltime de 400 m, gasindu-se aici. Pentru ca verile aici sunt foarte calde si secetoase, cu conditii favorabile incendiilor de padure, pentru a proteja zona, accesul in multe dintre aceste calanques este inchis pe timpul verii.

Dar sa revin. Am plecat cu un vaporas din portul vechi al Marsiliei, port in care in fiecare dimineata are loc piata pestelui proaspat pescuit. Dinspre oras, parca salutandu-ne se ridica basilica Notre Dame de la Garde. Am trecut pe lângă Chateau d'If (inchisoarea in care Edmond Dantes, personajul lui Dumas, a fost incarcerat), si am admirat La Corniche, o sosea construita chiar pe malul stancos al orasului, deasupra marii. Am lasat in urma orasul si am ajuns la primul calanques, Goudes. In momentul in care ajungeam la cate un calanques, vaporul intra cat mai mult in golfulet, astfel incat il puteam admira si fotografia pe toata lungimea lui. Am mai trecut de cateva calanques, am ajuns la calanques Morgiou, unde se afla o pestera a carei intrare este la 37 m sub nivelul marii, apoi la Sugiton, singura deschisa turistilor pe timpul verii si la En-Vau, cel mai frumos si impresionant calanques. Trebuie sa va spun ca apa era de un verde straveziu, si te imbia la o baie. De fapt asta a fost regretul meu in aceasta croaziera. Vaporul nu a oprit pentru a putea face si cate o mica baie in mare (cum eram noi obisnuiti de la turci sau greci). Era foarte cald si abia ne abtineam sa nu plonjam in apa limpede si racoroasa.

Dupa ce am ajuns si la ultimul calanques, vaporul a facut cale intoarsa, acum cu o viteza mai mare. Am ajuns din nou in vechiul port si ne-am intors la hotelul nostru din La Ciotat.

Cam atat am avut as va spun din acest mic colt provencal. Sper ca v-am trezit interesul si dorinta de al vizita cat mai curand.


[fb]
---
Trimis de Mika in 03.02.12 15:13:18
Validat / Publicat: 03.02.12 16:20:33
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6711 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Marsilia -Portul vechi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[03.02.12 16:27:32]
»

Am retras notele acordate la cazare, acestea nu sunt relevante in cazul unei review de calatorie. Speram insa sa iti faci timp si sa ne impartasesti intr-un articol distinct mai multe impresii despre hotelul unde ati petrecut acest mini-sejur.

webmaster13
[03.02.12 23:02:35]
»

Melodia atasata se poate sterge/schimba!

MikaAUTOR REVIEW
[04.02.12 19:13:55]
»

@webmaster13: Multumesc. Este melodia la care m-am gandit si eu dar nu am stiut sa o atasez.

Amarylllis*
[08.07.12 09:39:24]
»

Poti sa-mi spui, te rog, cum se numeste hotelul la care ati stat?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Amarylllis*, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Marseille:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.8656690120697 sec
    ecranul dvs: 1 x 1