ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.01.2012
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.01.12
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    JUL-2011
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Vechiul Mesembria, noul Nessebar

    TIPĂREȘTE

    Singura noastra legatura cu inaintasii care au lasat semne ale trecerii lor, pe care azi avem ocazia sa la vedem, sa le evaluam intr-un fel sau altul, sunt aceste vestigii din Nessebar si de oriunde de prin lume. Obligatia noastra morala este de a le cunoaste si de a ne apleca cu intelelegere asupra a ceea ce vedem.

    Cunoscand cateva date istorice am fost dornici de a vedea acesta zona. In prezent zona in patrimoniu UNESCO, muzeu in aer liber, conform istoriei sale, Nessebarul este rezultatul scurgerii timpului, impletit cu diversele culturi si interese ale popoarelor care au trait ori au trecut pe aici. Tot timpul a facut ca Nesebarul de azi sa aiba o suprafata mai mica cu cca. o treime, zona scufundata pastrand si ea relicve istorice.

    De-a lungul timpului (sub numele de Menebria) a facut parte din Dacia sub conducerea lui Burebista (pana in anul 44 i. Hr.), apoi colonie greceasca si important centru comercial (Mesembria), dupa aceea a fost cucerita de romani (in anul 72 d. Hr.). In secolul VII a devenit centru Episcopal iai in secolul VIII important si puternic port bizantin. In secolul IX (anul 812) Khan Krum a cucerit orasul, in cadrul formarii regatul Bulgar.

    Incepand cu secolul XI numele de Masembria a fost inlocuit cu numele slav Nessebar. In anul 1366 a fost ocupat de bizantini, iar in 1453 a cazut total sub conducerea imperiului Bizantin cu capiatala la Constantinopol. De la acel moment, in zona s-a construit mai multe biserici, fiind si centru Episcopal. De-a lungul perioadei, se spune ca aici au fost construite 42 de biserici, peste ruinele templelor pagane, unele dintre ele se mai pot vedea si azi sub forma de ruine.

    La 80 de metri de tarm se mai pot vedea ramasite ale zidurilor de aparare. Legenda spune ca de teama invadatorilor locuitorii si-au pus la adapost averile pe fundul marii. In apropierea orasului, in mare a fost descoperita cea mai veche colectie numismatica care ateaza de aproape 6000 de ani.

    Vizitarea peninsulei nu este un lucru de facut in doua ore daca vrei sa cuprinzi multitudinea de obiective, dupa ce in prealabil ai ceva informatii. Va sfatuisc ca prima oara cand mergeti sa o faceti organizat (la varianta acesta am apelat noi), adica sa aveti un ghid care sa va explice cate ceva despre obiectivul pe care il vizitati.

    Mitropolia, singura biserica activa din Nessebar. Aici exista una dintre cele trei icoane existente in lume ale Fecioarei Maria neagra (The black virgin Mary), icoane pictate in stil bizantin timpuriu. Icoana este considerata cca fiind facatoare de minuni. Celelalte doua se afla una in Polonia iar una in Statele Unite.

    Biserica Sf. Dumitru, cea mai mica dintre bisericile din oras. Azi se poate vedea doar ruinele temeliei.

    Biserica vechii episcopii, construita in secolul V, pe ruinele templului lui Apolo, denumita “sfanta Sofia”. Din cate am aflat, aici au fost pastrate si venerate de-a lungul timpurilor diverse moaste a unor sfinti, dintre care si ale sf. Andrei. Biserica a fost distrusa in anul 1257.

    Biserica Sf. Stefan este singura care este in stare buna (nedaramata) si pastreaza aproape in intregime picturile murale originale.

    Biserica Isus Hristos Pantocrator, construita in perioada ocupatiei otomane, in ruine, dar cea mai frumos decorata. Mai pastreaza s azi o parte din decoratiunile exterioare originale. In interior nu este voie de vizitat, deoare turnul clopotnitei este daramat si constructia prezinta pericol.

    Biserica sf. Ioan Aliturghetos, forte frumoasa, construita in sec XIV este decorata cu ornamente de constructie specific bulgaresti. Se spune ca in aceasta biserica nu a fost folosita deoarece inainte de finalizarea si sfintirea ei, un muncitor a cazut de pe schele, considerandu-se semn rau.

    Un alt lucru inedit si unic in Nessebar sunt stradutele inguste, iar de-a lungul lor case cu o constructie unica, adica suprafata pe care este asezata casa este mai mica decat suprafata de la etaj. Modalitatea aceasta de constructie a fost adoptata deoarece impozitul (taxa) perceputa pentru casa era in functie de marimea suprafatei de teren pe care era asezata (asieta).

    Dincolo de toate acestea, multe magazine cu suveniruri specifice zonei, restaurant, zona este un furnicar, cel putin asa am constatat noi, deoarece am fost sa vizitam locul vara.

    Se pot face, contra cost plimbari cu vaporase, exista multe terase unde la umbra si in briza mari poti servi masa.

    In rest, orice altceva as mai scrie, ar trebui sa mergeti personal ca sa vedeti si sa traiti un pic de istorie nescrisa.


    [fb]
    ---
    Trimis de essib* in 15.01.12 21:25:03
    Validat / Publicat: 16.01.12 05:28:18
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Balcik, Constantin si elena, Kaliakra
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2883 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (essib*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 ruinele bisericii Sf. Dumitru - cea mai mica biserica dintre toate
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 14 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    TraianS [16.01.12 10:42:44] »

    Foarte interesant review, despre o locatie despre care nu stiu nimic. Felicitari.

    In anul 1366 a fost ocupat de bizantini, iar in 1453 a cazut total sub conducerea imperiului Bizantin cu capiatala la Constantinopol. De la acel moment, in zona s-a construit mai multe biserici, fiind si centru Episcopal.

    In 1453, a cazut Constantinopolul sub turci. Coloniile astea bizantine or mai fi rezistat mult, dupa aceasta data?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    essib* [17.01.12 22:25:37] »

    @TraianS:

    ai dreptate, explicatia nu a fost stralucita, recunosc. Si mie mi-a dat putin de furca chestia asta. Prima data nici mie nu mi-a fost prea clara chestia cu bizantinii si imperiul bizantin.

    Din ceea ce am citit si eu (te poti uita si in dex de unde si citez cate va date exacte) bizantinii au facut parte din imperiul roman de rasarit CITAT DIN DEX "Imperiul roman de rasarit, stat creat prin impartirea definitiva a imperiulul roman... Capitala la Constantinopol... intre anii 395 -1453". "In conditiile dezbinarilor interne turcii otomani a inceput campanii de cucerire. Dupa indelungate lupte, Constantinopolul (in 1453)... a fost cucerit de otomani. COMENTARIU PERSONAL dupa cucerirea de catre turcii otomani Constantinopol a devenit capitala imperiului Bizantin

    De asemenea, in legatura cu centrul episcopal. Cred ca aici este o greseala prin faptul ca inainte de ocuparea de catre turci a fost centru episcopal. Biserici s-au constuit si inainte si dupa aceea.

    TraianS [18.01.12 09:06:24] »

    Multumesc pentru raspuns. Sa nu fiu inteles gresit - nu incerc sa fac pe desteptul. Doar ca ma pregatesc sa scriu si eu un review despre Istanbul unde am vizitat multe foste biserici bizantine, care astazi sunt moschei si ma interesa subiectul. Biserici, foarte similare cu cele care le-ai pozat tu.

    Cu aceasta ocazie, mai citesc cate una alta despre acele timpuri si incerc sa inteleg totul mai bine.

    Pe la 1453 otomanii deja papasera Imperiul bizantin. Ramasese doar capitala Constantinopul, intr-o mare de turci. Osmanlıi aveau sediul central, la Adrianopole --astazi orasul Edirne.

    Bizantinii, mai aveau ceva colonii pe la Marea Neagra dintre care Trabzon si cred ca si asta despre care ai scris tu, porbabill si alte cateva.

    Turcii construiesc rapid (in vreo 4 luni) o fortareata pe Bosfor, pe partea europeana, pentru a taia orice legatura cu Marea Neagra, catre aceste colonii si alte rute de comert. Pe partea asiatica, era deja construita o fortareata. Scopul era de a infometa Constantinopolul.

    Cand Constantinopolul a cazut, el a devenit capitala Imperiului Otoman. Nu mai exista un Bizant despre care sa discutam.

    Cum au fost absorbite aceste colonii in noul imperiu, e o intrebare interesanta. Unele au fost rase de pe fata pamantului, altora le-a fost dat un anume grad de autonomie. Altele poate au rezistat

    Incerc sa vad the big picture, si reviewul tau ma ajuta foarte mult din acest punct de vedere.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    essib* [18.01.12 10:07:27] »

    @TraianS:

    Multumesc.

    Ma bucur ca am putut sa-ti fiu de ajutor. Voi urmari cu interes rewiew -ul pe care il vei posta.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    essib*, TraianS
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Nessebar:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.037014961242676 sec
    ecranul dvs: 1 x 1