ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.12.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 25.05.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2011
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mânăstirea Sinaia - identitatea istorică a oraşului Sinaia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Sinaia - pentru mine nu exista o destinatie mai draga, relativ apropiata de Bucuresti,in care-mi doresc sa ajung cat mai des, minunat orasel de munte, atat de cunoscut si atat de vizitat de noi toti!

Nu exista drum facut prin Valea Prahovei in care sa nu ma opresc macar pentru cateva ore in Sinaia... Sunt multe si frumoase amintirile legate de aceasta adevarata bijuterie a muntilor Bucegi!

Tot multe si deosebite sunt si locurile care au facut faima acestei statiuni! Doua sunt insa un adevarat simbol vesnic al acestei mici urbe turistice - Castelul Peles si Manastirea Sinaia. Nu pot sa nu trec prin Sinaia si sa nu le mai vad o data, atunci cand pasii ma poarta prin aceste locuri...

Am ajuns din nou aici, la sfarsit de noiembrie, intr-o zi senina, rece si fara ca iarna sa-si arate inca primele semne de ninsoare. Sinaia era linistita, se odihnea parca in asteptarea iernii si a sarbatorilor acesteia iar putini turisti zariti sunt mai degraba veniti de pe alte meleaguri, mai indepartate.

Se circula usor prin oras si ne dorim sa vedem macar un pic, din exterior, Castelul Peles si parcul din jurul sau. Urcam cu masina printre vile si mici hoteluri mai toate construite cu bun gust si incadrate armonios cu natura din jur!

Ajungem in apropierea Castelului, ne oprim un pic si admiram pentru a nu stiu cata oara arhitectura deosebit de frumoasa in stil bavarez a hotelului Economat. Ajungem pe terasa acum goala a cofetariei de la intrarea in Castel si facem cate poze foarte frumoase cu peisajul din jur...

Incercam sa intram spre parcul Castelului dar suntem opriti si sfatuiti sa revenim peste cateva zile intrucat acum castelul este inchis... Ne multumim cu imaginile exterioare Castelului luate ceva mai de departe, facem o fotografie cu un mic grup de japonezi la rugamintea lor si pornim inapoi spre manastirea Sinaia.

Este ora pranzului si in incinta manastirii nu este prea multa lume... Nu este forfota pe care am vazut-o in alte anotimpuri si cu ocazia unor sarbatori religioase... Am trecut pe aici mai in toate anotimpurile dar acum, poate si datorita putinilor vizitatori, manastirea mi se arata ca si cand as descoperi-o pentru prima data. Am timp sa-i citesc in tihna istoria zbuciumata, pot sa-i vizitez fiecare coltisor intr-o liniste desavarsita si intr-un cadru natural parca mai mult decat protector.

Curtea este goala, nu zaresc tipenie de calugar, doar un om de paza, caruia ii cerem permisiunea sa facem cateva fotografii in interiorul bisericii. Ne plimbam mai intai pe aleile curate si largi din interiorul curtii manastirii.

Intram in biserica mare a manastirii nu inainte de a citii istoria acestui lacas. Construita in anii 1842-1846 biserica "Sfanta Treime"a fost refacuta si marita in jurul anilor 1900 fiind adusa atunci la forma de astazi. Mobilierul este din lemn de paltin aurit (naos) şi din lemn de stejar (pronaos). Candelabrele au fost facute la Viena, iar ceea ce este de retinut este faptul ca aceasta a fost prima biserică electrificată din ţara noastră. Picturile au foste realizate de un pictor de origine daneza.

Intram in biserica, este destul de mare si de impunatoare, iar picturile sunt foarte bine intretinute. Remarcam indeosebi picturile reprezantand regii si reginele Romaniei de pe peretii interiori de la intrarea in biserica. Iesim si admir clopotnita mare, impunatoare al carui clopot cantareste 1700 de kg, adusa de la Coltea din Bucuresti.

Trecem in curtea mica a manastirii acolo unde se afla biserica veche- "Adormirea Maicii Domnului", mult mai mica si mai veche decat cealalta... Din pacate acum este inchisa asa ca citesc prezentarea ei, asa cum e scrisa pe peretele de la intrare.

Biserica a fost construita in stil brancovenesc de catre Spătarul Mihail Cantacuzino în perioada1690-1695, dupa ce acesta fusese in pelerinaj la Locurile Sfinte ajungand pana la Muntele Sinai, loc in amintirea caruia denumeste apoi manastirea de la care isi va lua numele mai apoi si localitatea Sinaia.

La sfarsitul sec. 18 in timpul razboaielor turco-austriece biserica este avariata, aproape daramata iar pictura originala este distrusa si azi ea nu mai poate fi admirata decat in cateva locuri inclusiv din pridvor.

Vizitam paraclisul « Schimbarea la Faţă »  construit în anul 1695, sobru, rece un pic inspaimantator si care parca aminteste prin pictura si amplasare de primele constructii crestine.

Tot aici in partea veche a manastirii se afla mormantul marelui om politic roman Take Ionescu, mort in anul 1922, mormant strajuit de o candela aprinsa si de cateva fotografii vechi...

Revenim in curtea mare a manastirii... Din pacate Muzeul este inchis, dar stiu din vizitele anterioare ca adaposteste o colectie impresionanta si valoroasa de icoane, obiecte de cult, tiparituri religioase etc...

Acum parca e un pic de agitatie in curtea manastirii caci cateva autocare au adus grupuri mari de pelerini... La plecare admir inca odata imaginea manastirii, verdele acoperisurilor cladirilor continua parca culoarea padurilor de brazi din jur!

Sunt convins ca odata ajunsi la Sinaia ati gasit sau veti gasii cateva clipe de liniste si relaxare vizitand manastirea!

La multi ani tuturor!


[fb]
---
Trimis de sandu.53 in 29.12.11 18:17:18
Validat / Publicat: 29.12.11 19:51:48
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2504 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sandu.53); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Biserica Noua -Sfanta Treime construita intre 1842-1846
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

Michaell
[29.12.11 21:28:17]
»

@ sandu53

sunt cu totul de parerea ta... in ceea ce priveste SINAIA. manastirea si sfintii nu ma prea intereseaza. mai ales cand vad ca fostul rege este pictat in biserica. am fost de foarte multe ori in sinaia, dar nu-mi era cunoscut acest lucru. mi se pare nitel deplasat. biserica este casa lui dzeu (stiu eu) si nu locasul unui muritor de rand - fie el si chiar rege. dar ma rog, poate-i vina mea, ....ca crestin evanghelic imi lipseste intelegerea si cunostinta pentru asaceva. in rest, inca odata, ai mare dreptate - sinaia este superba. la fel si castelul peles.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sandu.53AUTOR REVIEW
[29.12.11 22:12:07]
»

@Michaell: Salut,

Din cate inteleg traiesti in Germania dar banui ca ai trait si in Romania... Daca ai sa vizitezi vechile manastiri din Bucovina ctitorii a voievozilor romani, ai sa vezi pictate portretele acestora in interiorul bisericilor si Stefan cel Mare este poate cel mai cunoscut dat fiind numarul mare al bisericilor ridicate de el... Picturile provin din perioada in care au fost construite bisericile si acest mod de multumire este specific cred credintei ortodoxe, de a multumii astfel celor care sunt considerati ctitorii acestor lacasuri. Iti dau un alt exemplu, in Bucuresti exista biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena" -situata la "Bariera Vergului" , ctitorita de maresalul Antonescu si sotia sa Maria si ca semn de multumire enoriasii au pictat portretele lor in biserica... acelasi lucru se intampla si cu multi oameni cu bani( mai multi sau mai putini) care contribuie la ridicarea unor biserici, chiar si in zilele noastre (Becali spre exemplu...)!Insa e un subiect mult prea amplu si nu e loc aici... Cat despre familia regala iti pot spune si poti citii si tu oriunde ca locuit în timpul vacanțelor la Sinaia, la mănăstire o perioadă de 11 ani, începând cu 1871 iar prin grija Regelui Carol I, biserica mare a Mănăstirii Sinaia a fost înzestrată cu energie electrica fiind astfel prima din tara...

Iti multumesc frumos pentru faptul ca ai citit review-ul si iti urez de aici din Romania un sincer "La Multi Ani. "

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancuta
[29.12.11 22:28:31]
»

Michaell, ortodoxia a cunoscut de-a lungul timpului numeroase oprelisti, iar destinul acestei tari a avut mult de suferit atat din cauza bisericii, dar si din cauza celor care au condus-o.

Chiar daca iti pare ciudat, personajele pictate au avut un rol in viata romaneasca sau in constructia bisericii.

Manastirea este ctitorita de Spatarul Mihail Cantacuzino, al carui tablou poate fi vazut in biserica.

In poza 26 este Regele Carol I, avand o mana pe coloana de piata "ciuntita", ilustrand, de fapt, Romania care nu era intreaga, lipsea Transilvania, Bucovina si Basarabia. Datorita Regelui Carol I, biserica a fost electrificata si se pare ca Manastirea Sinaia a fost resedinta regala timp de 11 ani.

Alte detalii se pot gasi aici: ro.wikipedia.org/wiki/Mă ... ăstirea_Sinaia

Michaell
[29.12.11 22:44:52]
»

@ sandu

si eu iti multumesc pentru randurile tale.

nu are importanta unde traiesc... am scris doar ce mi-a venit pe limba / degete, fara sa fi avut de gand sa jignesc simtamintele cuiva. cu toate ca... sunt de parere ca dzeu, mai degraba i-ar cauta pe cei ajutati de pepsi, decit sa piarda si doar o singura privire in directia icoanelor lui Becali, etc. parerea mea. dar sunt si eu doar un amarit pacatos... deci se poate sa ma insel.

in ceea ce priveste sinaia - sinaia forever!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sandu.53AUTOR REVIEW
[29.12.11 22:54:48]
»

@Michaell: poti fii linistit nu ai jignit sentimentele nimanui, sau cel putin nu pe ale mele (sper ca nu am lasat a se intelege acest lucru)! ai scris ca esti crestin evanghelic, am si eu prieteni cu aceasta confesiune, sasi plecati in Germania si de care sincer mi-e tare dor! raspunsul @biancutei e elocvent!

Cu prietenie,

sandu. 53

Alex_Macedo
[30.12.11 01:48:52]
»

Sunt locuri care te incanta, necontand, numarul revederilor... unul din acestea fiind Sinaia... nu stiu de ce dar Sinaia imi place de fiecare data, la fel ca Venezia... poate sunt sunt eu mai sarit de şină... dar, asa am simtit de fiecare data!... si sincer, consider ca Dumnezeu este peste tot... lacasele sfinte sunt monumente ale talentului autohton, artistic si arhitectonic ce vor sa fie o oda adusa serenitatii si bliss-ului sufletesc, in care Domnul este tema principala!... eu continui sa cred ca, credo-ul trebuie sa fie cu noi peste tot... chiar acum, cred ca El este undeva aici in preajma.

Scuze de off-topic...

adaug numai ....La Multi Ani, sandu53, Michaell, biancuta!!!

sandu.53AUTOR REVIEW
[30.12.11 08:43:47]
»

@Alex_Macedo: multumim pentru urari! La Multi Ani si tie!

johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[30.12.11 08:46:31]
»

Cineva spunea pe acest site ca Sinaia este orasul vesnic in vacanta. Si asa este! M-am despartit de numai trei zile de Sinaia si deja mi-e dor de ea. Este al cincelea an consecutiv in care Sarbatoarea Craciunului ma gaseste aici, este al cincea zi de Craciun in care, dimineata, merg sa aprind cate o lumanare pentru cei ce-au fost si pentru cei ce sunt alaturi de noi... Dragii mei, va doresc numai bine si sanatate... La multi ani!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[30.12.11 09:32:05]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

Coincidenta sau nu acesta este cel de-al 1000-lea si ultimul ecou al lui web13 pe acest an asa ca nu-mi ramane decat sa urez tuturor un an mai bun si sa ne reintalnim sanatorsi in 2012!

LA MULTI ANI!

si

sandu.53AUTOR REVIEW
[30.12.11 09:35:06]
»

@webmaster13: Sa dea Domnu' asa sa fie -La multi ani si tie!La Multi Ani tuturor!

Michaell
[30.12.11 09:56:50]
»

@ Johnny

La multi ani si tie. Deasemenea si tie A. Macedo si celorlalti.

Johnny, apropo... cum a fost in Sinaia? La care hotel ai stat? Eu n-am mai apucat anul acesta, o raceala crunta m-a aruncat la pat. Am ajuns doar pina in tara lui Wilhelm Tell... -

johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[30.12.11 09:59:16]
»

@Michaell: Hotel Sinaia. Atmosfera excelenta, organizare buna. Ca plus: doua seri la rand, la cafeneaua You s-a organizat karaoke... Luni am urcat la Cota 2000: eram deasupra norilor, iar acolo era un soare stralucitor, lumea pe skiuri, sanii, de vis!

Michaell
[30.12.11 10:16:12]
»

@ Johnny

frumos... foarte frumos si ma bucur pentru tine. Poate incerci data viitoare Hotel Caraiman.

Barul hotelului la care ai stat tu, exista si pe vremea comunismului. Am stat de multe ori acolo. Mai faceam cite-o mica invirteala cu studenti arabi. Camasi de sighisoara in schimbul citorva cartuse de Kent.

Parca sa vandut hotelul unui lant strain, nu? Tot asa-i zice, deci hotel Sinaia?

Alta intrebare, poate esti in tema. Sti cumva daca sa incheiat renovarea hotelului Paltinis? Azi vara inca era inchis.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[30.12.11 10:18:40]
»

@Michaell: Hotel Sinaia se numeste acum Hotel Rina Sinaia (mai sunt inca 3 cu aceste nume Rina, doua in Poiana Brasov si unul in Predeal). Se pare ca e un lant international. Paltinisul inca nu cred ca e dat in folosinta

biancuta
[30.12.11 23:53:01]
»

Multumesc pentru urari, @Alex Macedo! Un An Nou fericit iti doresc si tie!

La Multi Ani si un An Nou mai bun va doresc tuturor!

Alex_Macedo
[31.12.11 01:11:36]
»

Sandu, am omis sa spun ca mi-a placut, omagiul adus Sinaiei si lacasului sfant... hmmm... scuze. Bravos!

Web13, uite ca s-a nimerit sa fiu si eu aici cand ai venit cu un... Happy New Year... la fel iti doresc si eu si sa te bucuri de Revelion, alaturi de cine simti tu ca iti face placere si MULTUMIM pentru 2011!

johnny, inchin un Redlabel si in cinstea ta si La Multi Ani si tie!

... ATÂT, ......ca sa nu-i fac... varza-de-off-topic..., amicului sandu53, tocmai pe acest review!!!

Sa fiti sanatosi si cat mai multe vacante in 2012!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sandu.53AUTOR REVIEW
[31.12.11 08:03:37]
»

@Alex_Macedo: iti multumesc frumos si inca o data "La Multi Ani" cu sanatate tuturor!

johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.01.12 12:42:05]
»

@Alex_Macedo: Desi cu intarziere (deh... sarbatorile astea ne cam obosesc), multumesc de urari si promit ca deseara (acum nu se poate) sa inchin un redlabel si eu pentru tine. La multi ani Alex!

webmaster
[23.07.13 14:02:40]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Sinaia" (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, biancuta, johnnyredlabel, Michaell, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Sinaia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055185079574585 sec
    ecranul dvs: 1 x 1