ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.12.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Brașov
    ÎNSCRIS: 22.07.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    JUN-2011
    DURATA: 19 zile
    prieteni
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CAZARE [camere etc]:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    97.50%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 9 MIN

    Thassos sau Corfu?

    Ilustrație video-muzicală
    Evanthia Rempoutsika - ''Mikres Istories'' - ''To Taxidi Tis Epistrofis''

    Asculta mai multe audio diverse
    TIPĂREȘTE

    Anul acesta am avut bucuria de a revedea, pentru a doua oară, atât Thassos, cât şi Corfu. Prima oară am ajuns în Grecia în septembrie 2008, în cadrul unui circuit organizat tocmai pentru că nu am putut să mă hotărăsc asupra unei singure destinaţii. Am avut astfel ocazia de a străbate atunci o bună parte din Grecia continentală dar, după excursia opţională în insulele Hydra, Poros şi Egina, spre sfârşitul excursiei am poposit pentru o noapte şi în Corfu. Apa mării era caldă, am făcut fără probleme baie atât seara târziu cât şi dimineaţa devreme, înainte de a vizita palatul Achileon, reşedinţa împărătesei Elisabeta a Austriei. Am regretat atunci că totul a decurs cam în grabă şi mi-am promis să revin, pentru a putea vedea pe îndelete atât încăperile şi grădina superbă a palatului dar şi restul insulei.

    Anul următor însă, după ce am studiat mai multe oferte, am renunţat la Corfu în favoarea insulei Thassos. M-a descurajat în primul rând distanţa dar trebuie să recunosc şi faptul că sejurul pe care l-am achiziţionat pentru începutul lui iunie 2009 - de Rusalii - la hotelul Angelica din Limenas a fost foarte tentant, în jur de 125 euro/persoană (AC, mic dejun si transport cu autocarul), un hotel care s-a dovedit ulterior o opţiune foarte bună. Din păcate a doua vacanţă în Grecia a debutat cu stângul - am avut ghinionul să ni se strice autocarul înainte să ieşim în ţară plus alte incidente– dar toate acestea le-am dat uitării când am început să traversăm Marea Egee însoţiţi de pescăruşii atât de prietenoşi şi restul vacanţei ne-am bucurat din plin de liniştea şi frumuseţea naturii din Thassos. Am văzut atunci locuri de un pitoresc aparte, unele mai frumoase decât altele dar cele care mi-au rămas în suflet sunt satele tradiţionale Panagia, Potamia, Theologos şi îndeosebi Kazaviti, o localitate puţin mai ferită de ochii turiştilor şi unde s-au păstrat case vechi, din păcate multe dintre ele abandonate. Muntele Ypsarion, pe care l-am „escaladat” pe o căldură sufocantă, a reprezentat o altă atracţie importantă pentru mine. Turul insulei l-am făcut de mai multe ori, distanţele sunt relativ mici, circumferinţa insulei fiind de aproximativ 100 km. Plajă şi baie am făcut câte puţin în Limenas, Golden Beach, Paradise Beach, Potos, Aliki, toate cu nisip fin dar am ajuns şi pe plaje mai izolate, al căror nume (dacă îl au) nu îl ştiu şi care erau puţin sau chiar deloc populate.

    În 2010 nu am mai ajuns în Grecia astfel că după un an, când mi s-a propus să petrec Paştele în Thassos alături de o familie de prieteni, nu am stat pe gânduri. Insula ne-a întâmpinat în haine de sărbătoare, casele păreau proaspăt văruite, curţile localnicilor sclipeau de curăţenie, a fost o plăcere să mă plimb pe străduţele din satele tipic greceşti care mi-au plăcut atât de mult încă de la prima vacanţă aici. Am revăzut atunci locuri dragi dar am ajuns şi în altele neştiute de mine sau despre care doar auzisem, precum piscina naturală Giola, complexul Makryammos, plaja de marmură, plaja Tripiti şi multe alte plaje care acum erau pustii. Cazarea am avut-o în Skala Potamia la Hera, o vilă cochetă care m-a impresionat prin ospitalitatea şi amabilitatea gazdelor. În noaptea de înviere am participat la slujba oficiată la biserica din Panagia, alături de alţi turişti şi localnicii care se îmbrăţişau zgomotos, urându-şi cu atâta bucurie „Hristos Anesti” încât ne-au molipsit şi pe noi cu veselia lor. Puţin după miezul nopţii cerul a fost brăzdat şi de artificii, iar mai târziu spre dimineaţă din balconul camerei am asistat la un alt joc de artificii, lansate chiar de pe plaja din Skala Potamia. Aroma de miel rotisat direct în vitrinele tavernelor, lumânările împodobite special pentru această ocazie, au întregit atmosfera de sărbătoare din această noapte specială îmbogăţindu-mi amintirile de neuitat din Thassos.

    În vara aceasta mi-am făcut curaj şi am plecat din nou la drum spre Grecia printr-o agenţie, de data aceasta spre Corfu. Ghinionul m-a urmărit însă în continuare şi din nou autocarul a făcut pană în apropierea Sofiei, fapt ce m-a făcut să îmi promit solemn că nu mai plec în vacanţă niciodată noaptea şi în nici într-un caz cu autocarul. Peripeţiile din timpul călătoriei şi locurile pe care le-am vizitat în Corfu le-am descris amănunţit în câteva articole (vezi impresii). Voi menţiona acum doar obiectivele care mi-au plăcut cel mai mult şi pe care le-aş revedea oricând cu drag: palatul Achileon, partea veneţienă din Kerkyra, capitala insulei, zona Paleokastritsa, Canal d’Amour, mănăstirea de pe muntele Pantokrator, Ano Moraitka precum şi celelalte sătucuri din munţi. Dintre plajele pe care le-am văzut cel mai mult mi-au plăcut Glyfada şi Chalikounas, cea mai lungă plajă cu nisip din Corfu.

    Am făcut această introducere puţin mai lungă pentru că o comparaţie „la rece” a celor două insule cred că ar fi nedreaptă şi, poate, şi neconvingătoare, atâta vreme cât avem gusturi dar, mai ales, aşteptări diferite de la vacanţele noastre. Aprecierile care urmează se bazează strict pe experienţa mea personală, pot să nu coincidă cu alte păreri iar completările sunt binevenite.

    Aşadar chiar şi acum, în urma vacanţelor pe care le-am petrecut în Thassos şi Corfu, când mă întreabă cineva unde mi-a plăcut mai mult, rămân pe gânduri pentru că mi-e în continuare greu să mă decid. În Thassos am găsit de fiecare dată linişte, oameni calzi şi primitori, a doua oară când am revenit mă simţeam aproape ca acasă, aveam acel sentiment plăcut de siguranţă dar şi bucuria de descoperi şi o altă faţă a acestor locuri arhaice. Mi-a plăcut faptul că distanţele sunt mici şi puteam ajunge cu uşurinţă cam în orice localitate aflată la şoseaua ce înconjoară insula, fără să ne facem griji că ne poate prinde întunericul pe drum. Plajele întinse cu nisip fin, muntele care coboară în mare m-au fascinat de la bun început pentru că, nefiind o mare amatoare de plajă, vroiam să am siguranţa că voi putea face măcar o drumeţie la înălţime.

    Al doilea aspect pe care l-am luat în calcul în planificarea primei vacanţe în Thassos a fost prezenţa vestigiilor istorice care, deşi nu sunt foarte numeroase, sunt destul de bine reprezentate pe insulă pentru că grecii ştiu să îşi pună în valoare istoria şi tradiţiile. Prima oară am trecut în revistă siturile arheologice de la Aliki şi Limenas dar, de câteva ori, am părăsit şoseaua principală, ghidându-ne după diverse indicatoare care sunau promiţător, de genul Ancient pottery factory, pentru a descoperi, de fapt, doar nişte ruine aflate într-o stare mai mult sau mai puţin avansată de deteriorare. Aşa ne-am hotărât într-o zi să mergem pe cont propriu pe continent, pentru a vizita castelul bizantin şi încă câteva obiective din Kavala, un oraş foarte frumos pe care l-am văzut până la urmă cam pe fugă, depinzând de mijloacele de transport în comun. Aş fi vrut atunci să vizitez si situl de la Philippi, aflat la câţiva kilometri de Kavala, dar timpul nu ne-a permis nici atunci şi nici ulterior, într-o vacanţă de cel mult o săptămână este destul de complicat să vezi cam tot ce ţi-ai dori şi să te şi odihneşti câte puţin.

    Din punctul de vedere al atracţiilor turistice, Corfu stă mult mai bine, o vacanţă de o săptămână fiind insuficientă pentru a bifa măcar principalele obiective. Mă aşteptam aşadar să găsesc o insulă animată, invadată de turişti de toate naţiile – o contribuţie majoră având-o şi aeroportul din Kerkyra - şi chiar aşa a şi fost.

    Locurile de maxim interes erau mereu aglomerate, la palatul Achileon, deşi ne-am dus dimineaţa devreme tot am avut parte de grupuri mari de turişti, în special nemţi şi britanici, mănăstirea din Paleokastritsa s-a dovedit şi ea neîncăpătoare pentru numărul mare de vizitatori, lucru de înţeles având în vedere frumuseţea sa. Peisajul variat şi spectaculos atrage şi el ca un magnet turiştii de pretutindeni, astfel că nu cred că există cineva care a ajuns în Corfu şi nu a văzut, de pildă, golfurile frumos dantelate din Paleokastritsa şi marea ce aici îmbracă nuanţe de un turcoaz parcă ireal.

    Satele tradiţionale din zona de nord a insulei Corfu, drumurile strâmte pe care de multe ori încăpea doar o maşină, ne-au dat ceva emoţii mai cu seamă pentru că în repetate rânduri ni s-a întâmplat să ne pierdem drumul din cauza indicatoarelor care fie lipseau fie erau amplasate în locuri unde cu greu le puteai observa. Noi am avut mai multe hărţi la noi dar când am văzut cum stau lucrurile am hotărât să ne îndreptăm spre casă mai din timp, dar tot ne-a mai prins noaptea traversând câte o pădure de măslini – ce-i drept, luminată – sau urcând din greşeală spre o localitate din vârful unui deal, în loc să coborâm în direcţia opusă spre Messonghi... Timp de trei zile am parcurs în jur de 400 de kilometri dar nu cred că am reuşit să văd nici un sfert din câte are Corfu de oferit. Cred că cel mai bine ar fi dacă s-ar putea petrece măcar 10 zile pe insulă, pentru a avea timp şi de odihnă sau, ideal, jumătate din vacanţă să fii cazat în partea de nord a insulei şi jumătate undeva în capătul opus, pentru a nu fi în permanenţă pe drumuri.

    Eu aş spune că insula Corfu se adresează în primul rând amatorilor de vacanţe active, mereu în căutare de ceva nou sau tinerilor dornici de distracţie, aici găsindu-se mai multe cluburi, localuri decât în Thassos care este o destinaţie mai liniştită, mai aproape de tradiţional. În Thassos traficul este mult mai lejer, te poţi deplasa în tihnă, fără să ai grija parcărilor sau a scuterelor prezente în număr mare în Corfu...

    M-am ferit până acum să dau un răspuns ferm la întrebarea din titlu dar trebuie să recunosc în final că insula Thassos este cea care ocupă un loc special în amintirile mele. Corfu m-a cucerit cu peisajele sale de vis dar o părticică din sufletul meu a rămas tot în Thassos, locul unde vacanţele mele au început să aibă altă culoare. E greu de găsit argumente, sunt unele lucruri ce nu pot fi explicate ci pur şi simplu se simt. De aceea, indiferent unde veţi hotărî să mergeţi, vă doresc să aveţi vacanţe minunate, să nu lăsaţi nimic să vă strice buna-dispoziţie şi să vă bucuraţi pe deplin de fiecare clipă de libertate pentru că, până la urmă, cred că asta ne dorim cu toţii în vacanţe: să ne eliberăm de griji şi să trăim mai frumos.


    [fb]
    ---
    Trimis de krondia* in 19.12.11 20:35:49
    Validat / Publicat: 19.12.11 21:50:10
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 9049 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krondia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P27 Thassos - Paradise Beach
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 43 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest review

    7 ecouri scrise, până acum

    dannek [19.12.11 23:01:21] »

    Krondia la anul nu rata Lefkada pentru ca nu stii ce pierzi!

    Sarbatori cu bine!

    webmaster28 [19.12.11 23:17:58] »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    webmaster13 [20.12.11 00:17:37] »

    Evanthia Rempoutsika (1958 Patras Grecia) cu toate ca este o violonista remarcabila s-a facut cunoscuta atat in Grecia dar mai ales in Europa si America prin compozitiile sale de muzica instrumentala (mai putin apreciata de publicul elen) Ultimul sau album este intitulat "Mikres istories", album care contine si melodia postata, care se poate insa sterge sau schimba!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    sandu.53 CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [20.12.11 11:15:02] »

    excelent review @krondia... citindu-l am avut senzatia ca l-am scris chiar eu, asa de bine ai redat totul... si eu am avut norocul ca in acest an, sa merg in iunie in Thassos si apoi in septembrie in Corfu si ca si tine m-am intrebat unde m-as reintoarce mai repede, eventual chiar in 2012 si raspunsul... l-ai dat chiar tu scriind acest review! felicitari si sarbatori fericite!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    krondia* [20.12.11 20:14:14] »

    WM13, mulţumesc pentru alegerea muzicală, se potriveşte perfect.

    @dannek, Lefkada era pe listă şi anul acesta, sigur voi ajunge la un moment dat. Mulţumesc pentru urări, asemenea îţi doresc şi eu.

    @sandu. 53, am simţit din articolele pe care le-ai scris că şi ţie gândul ţi-a rămas tot în Thassos. Îţi doresc să poţi revedea cât mai curând locurile care îţi sunt dragi dar şi să descoperi altele noi.

    Numai bine tuturor, sărbători fericite!

    ileanaxperta* [21.12.11 14:22:08] »

    Draga mea, ti-am citit pe nerasuflate impresiile despre cele 2 insule grecesti atat de dragi si mie. Am scris si eu despre ele mai demult (vezi impresii). Si iti pot impartasi cu strasnicie si sinceritate toate opiniile. Asa cred si eu: Corfu este spectaculos in peisaje superbe, este mai viu, mult mai animat si se muleaza perfect pt. o vacanta activa, pt. tinerii care n-au astampar dar nu numai...

    Thassos este insula mea de suflet (cel putin deocamdata), este locul in care mi-as petrece vacante peste vacante fara sa ma plictiseasca acea liniste misterioasa, acel romantism ce rasufla din orice loc, acea frumusete perfecta a apusurilor de soare in mare, fara sa ma deranjeze dansul in eter al pescarusilor cand traversez marea... Iubesc Thassos si eu m-am simtit de prima oara cand am pasit acolo, ca as apartine acelor plaje mirifice, cu nisipul fin si cu Egeeoaica mea cea calda si linistita... dar in unele locuri si cu niste valuri de poveste.

    Este greu sa te decizi care dintre cele doua ar fi "xtra": fiecare in felul ei si impreuna fac din Grecia acel taram de vis de care suntem atat de multi indragostiti de Ea!!!

    Cristina67 [21.12.11 14:42:24] »

    krondia, Krondia, cu acest review mi-ai starnit un mare dor de Grecia. Si eu le-am vizitat pe fiecare de cate doua ori, deci se intelege de la sine, ca am fost fermecata in egala masura, de ambele insule. Citind review-ul tau, am revazut tot ce ofera ele mai frumos.

    Si totusi, la fel ca Danek, iti doresc ca anul viitor, sa ajungi in Lefkada (si/sau in Kefalonia).

    Sarbatori frumoase!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Cristina67, dannek, ileanaxperta*, sandu.53
    Alte impresii din această RUBRICĂInsulele Greciei:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064074993133545 sec
    ecranul dvs: 1 x 1