ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.12.2011
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Eforie Sud
ÎNSCRIS: 31.03.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2011
DURATA: 3 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Istanbul... turist cu buget mic!

TIPĂREȘTE

Initial, am avut intentia sa numesc acest review "economic", insa nu mi-as dori in nici un chip ca pritenii useri sa ma catalogheze o avara sau o mare econoama!

Nici pomeneala! Nu stiu sa fac economie, ba mai mult sunt o mare plimbareata, insa datorita, sau mai bine zis din cauza "uriasei" pensii de care dispun, caut solutii sa "fiu in randul lumii", sa-mi implinesc dragostea pt excursii si vacante in tari accesibile precum Turcia si Bulgaria!

Datorita acestui fapt, review-ul meu se adreseaza in special celor din categoria"usoara"!

M-am intors de curand din Istanbul (cazare hotel 75/E/3nopti/2pers/- vezi impresii) unde pt o zi am avut o problema de rezolvat, iar celelalte 2 zile mi-au ramas pt plimbare.

Am alocat 100$ acestei actiuni, bani suficienti pt o experienta in acest fabulos oras.

Transportul in comun este atat de bine pus la punct, incat cu 2Lire (sens) pleci din Aksaray pina in Kabatas trvesand Cornul de Aur pe vestitul pod Galata.

Chiar si din tramvai, Istanbul-ul este un oras fabulos!

Fiecare statie de pe acest traseu marcheaza un loc cu o anumita importanta turistica, dupa cum urmeaza;

Laleli= plin centru comercial, zona Universitate, impinzita de turisti si de cei care fac un mic negot.

Kapali Carsi sau Bazarul Acoperit este urmatoarea statie, bazar despre care sa tot scris si pe care nimeni din cei care stau chiar si o zi, nu-l ocolesc.

Pana la acest punct exista si autobuze de transport in comun, care fac legatura cu multe din cartierele orasului, mai putin turistice, insa nu le recomand din cauza traficului infernal.

Sultanahmet este zona cea mai "calcata"de iubitorii istoriei musulmane, cu cele mai multe muzee si moschei, zona istorica! Pe stradutele inguste si in panta, in dreapta, spre Marmara, iarna fiind se gasesc cele mai accesibile hoteluri ca si pret. De altfel este o zona buna pt un acces facil in orice directie.

Moscheia Albastra, singura moschee cu 6 minarete din Turcia cu un program de la 9-16 si cu intrare =gratuita! Impune niste conditii (descsltat la intrare, imbracaminte decenta, iar d-ele acoperite)

Vis-a-vis, Hagia Sophia, intrare 12$, Basilica Cistern, muzeul de Arheologie si un superb parc unde poposesc intre doua autocare turisti de toate natiile. F. multi asiatici.

Din acest punct, drumul coboara, se ingusteaza intr-atit ca ai impresia ca nu mai are loc nici o masina pe linga tine. Se largeste apoi in dreptul statiei Sirkeci, unde este si o gara care leaga zona turistica de alte cartiere. Trenul strabate drumul in mare parte pe langa M. Marmara (cost bilet 2,25 lire) drum pe care l-am facut si eu a doua zi, pina in Zeiytinburnu, loc in care se afla outle-ul Olivium, insa ca o paranteza nu recomand. Lucruri scumpe, promotii"yoc".

Eminonu= pct. final al calatoriei mele desi tramvaiul de aici mai are un pic de drum traversind Podul Galata spre Karakoy si Kabatas urmatoarele statii.

Din Karakoy, ulterior se poate merge cu un alt mijloc de transport pe vestita strada Istiklal Cadessi cu mag. de firma, iar din statia Kabatas in Taksim.

Dar sa revin la Eminonu, loc de unde Podul Galata se prezinta in toata splendoarea lui. Cu un furnicar de lume, este si pietonal, cu multele restaurante de sub el, chiar pe marginea apei, o priveliste minunata.

Off! Am uitat o statie, deh, batranetea... Parcul Gulhane este imediat dupa Sultanahmet si aici se gaseste Muzeul Topkapi, cost acces 20$.

L-am vizitat in urma cu 20ani, acum destinatia mea era ferry-boat spre Kadikoy in incercarea mea de a vedea cat mai mult in timp cat mai scurt.

Sa revin la Bosfor!

Cea mai populara (observati ca n-o mai numesc "economica") modalitate de a explora Bosfor-ul este ferry-boat-ul. A nu se confunda cu acele nave pt croazira turistilor care costa chiar si 20$ bineinteles cu o masa si bautura aferenta, iar ca si timp dureaza 3h. Nu! Vorbesc despre ferry-boat-ul tuturor, navetisti, turisti etc. Am ales sa merg pina la Kadykoy, fiind ultima gara maritima de pe partea asiatica.

Asadar, in Eminonu, port, se gasesc 3 sau patru dock-uri (gari maritime), cand zic doc sa stiti ca ma refer la o cladire acoperita, ca o sala de asteptare, cu banci, cu automat pt achizitionarea biletului, bilet care costa 2,25/ pers/sens.

Erau vreo 3 la numar, fiecare gara cu directia ei; Uskudar, Harem, Haydar Pasa (gara in care acum un an a izbucnit un incendiu devastator, acum fiind inca in reparatii) si ultimul doc de pe partea asiatica Kadikoy.

Traversarea, a durat aprox. 30min timp in care am putut sa admir privelistea celor doua maluri cu superbele vile, o cladire impozanta care ulterior am aflat era Universitatea Marmara.

Kadikoy- oras in oras- incepuse ploaia si oricum tinta noastra a fost plimbarea pe Bosfor, nu colindatul magazinelor care si aici erau la fel de multe ca si in centru. Asa ca am luat o portie de peste la gratar intr-o jumatate de piine cu toate adaosurile specifice, care a costat 4lire (in Eminonu costa5lire) si cu urmatorul ferry am facut drumul inapoi.

A fost o experienta, ieftina dar placuta.

Cele 3 seri in care am innoptat in Istanbul, pt cina (saream peste pranz), iar mic-dejun aveam la hotel, chiar f mic (glumesc), am incercat 3 restaurante diferite in zona Sultanahmet, unde aveam si cazarea.

Nimic de speriat, cu 10-12lire se mananca f bine, mai putin racoritoare, doar apa 0,5l. Trebuie doar o buna orientare si cautate acele "LOKANTA", de pe stradutele din Sultanahmet si nu pe artera principala.

In prima seara am platit de ax. 9lire pt o portie de pilaf, f gustos, salata si doua tipuri de carne la gratar, acele chiftele care in sos nu sunt prea grozave, insa la gratar au fost f. gustoase si 3 aripioare de pui.

In consecinta nu e nimic de speriat sau inaccesibil! Ocafea turceasca (la hotel aveam vesnica "solubila') costa 2 lire, iar la tonetele lor stradale cu 3lire primeai intr-o casoleta (stradal, stradal, dar f igienic) cam 250gr. de placinta cu branza.

Parerea mea este ca merita sa vizitezi acest oras, chiar daca nu dispui de f multi bani!

Daca am plictisit pe cineva, rog sa fiu atentionata sa nu mai repet greseala!

Mai ales ca pe 15/dec ma intorc la Istanbul, de data asta voi lua si aparatul photo, chiar daca drumul meu este strict motivat medical.

Sa aveti sanatate si vacante placute!


[fb]
---
Trimis de maria55 † in 02.12.11 11:01:16
Validat / Publicat: 02.12.11 12:14:12
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 11112 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maria55 †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster [02.12.11 12:18:32] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

iulianic [02.12.11 16:48:42] »

@Maria55: Intrarea la Palatul Topkapi este 20$ sau 20 de lire turcesti?

As vrea sa te mai intreb: ai vazut undeva in Istanbul cafea preparata la nisip? Cand am fost eu, n-am vazut in toata Turcia decat automate.

nicole33 [02.12.11 17:10:28] »

@iulianic:

Chiar ar fi o noutate ca intrarea la oricare din obiectivele turistice din Istanbul, ca de altfel de oriunde în Turcia, să se poată plăti în USD, Euro sau oricare altă monedă cu excepția lirei turcești, dar, personal, nu cred. Faptul că noi echivalăm prețul intrării în valuta de care dispunem în acel moment are doar un rol orientativ.

În 2009 când am fost eu, intrarea costa 20 TL.

Referitor la cafeaua preparată la nisip, am fost plăcut surprinsă să găsesc așa ceva, e drept că nu în Istanbul, ci în Antalya, mai exact la hotelul Silence Beach Resort din Side, unde era cuprinsă în conceptul de UAI.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maria55 † [02.12.11 17:21:35] »

@iulianic: intrarea la Palatul Topkapi costa 20TL iar pt. Harem, chiar daca sunt in aceeas "ograda" se platesc in plus 12-14TL, ceea ce in noiembrie insemna aprox. 20$. Merita acesti bani in primul rand pt ceea ce vezi si incarcatura simtita vizitind acest loc al administratiei Imperiului Otoman si i nu numai. Din complex, accesibila privirii M. Marmara, Bosforul si Cornul de Aur.

Pt. ultima intrebare raspunsul meu este; da!

Nu numai ca am vazut, ci si am baut, la 2TL, acea mica ceasca de cafea turceasca la nisip!

Unde? Daca faci dreapta din statia tramvaiului T1, prin parcul dintre muzee (SULTANAHMET) si cobori pe oricare din stradutele intortochiate si inguste spre mare, gasesti la oricare din terasele aratoase sau mai putin aratoase cafea la nisip.

Eu fiind o mare bautoare de cafea, hotelul asigurindu-mi decit "solubila" am tot cautat pana am gasit!

Bine, trebuie sa tinem cont de faptul ca locatia (hotelul) era in Old City si probabil ca traditia era mai bine conservata.

Buna tare, dar mica rau!

maria55 † [02.12.11 17:31:17] »

@nicole33:

Da! Orientativ 20$ pt ca de acasa cu acestea plecam... sau cu euro. Si ca sa fiu mai exacta 19,2 $ adica 34TL la un curs de 1$=1,77TL pe data de 14/noi. /2011.

In luna sept la Troia am platit cu euro. Deci, se mai abat si ei de la regula.

Va doresc, La Multi ANI!

Nicu [02.12.11 17:55:12] »

Istanbul un oraș Fabulos, dacă mergi 3 zile nu ajunge, dacă mergi zece nici atunci, dacă mergi de 10 ori acolo tot ai văzut prea putin.

Propunere videoclip

http://www.youtube.com/watch? v=QNNi0pgM8Hs&feature=channel_video_title

Am fost și am mers și cu ferry ăla cu pasageri si localnici nu cu ala cu turiști, am mers cam 2 ore și nici azi nu știu unde am ajuns, cel mai plăcut a fost cind am servit ceaiul pe vapor.

maria55 † [02.12.11 18:24:18] »

@Nicu: ai perfecta dreptate! Si asta fara sa mai tinem cont si de faptul ca Istambul-ul are un numar de locuitori aproape cat Romania noastra. Daca mai facem si un exercitiu de imaginatie...

Sunt o mare admiratoare a acestei tari, care nu m-a dezamagit inca, indiferent de zonele pe care le-am vizitat.

Cu 25 de ani in urma plecam pt prima oara la niste prieteni la Izmit, iar faptul ca treceam podul care leaga cele doua continente, cu o amarata de Dacie, ma binedispunea pt 2ani. Asa era regula pe atunci, din 2 in 2 ani. Acum am ajuns sa trecem Bosforul, Dardanelele, sa socializam pe acest site, sa impartasim si altora din axperienele noastre! Un lucru extraordinar, dupa parerea mea si a multora care avizi de informatie "butoneaza" la fel ca si mine!

Vacante placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Maricica40 [02.12.11 20:01:07] »

@maria55:

in legatura cu cafeaua nu vreau sa te contrazic, dar nici macar in zona orasului vechi turcii nu mai sunt asa de traditionalisti cum ne-ar placea sa credem. prin prisma propriei experiente, indraznesc sa-ti amintesc ca o cafea turceasca (deosebit de buna intr-adevar) nu este in mod obligatoriu si preparata la nisip. s-au modernizat si turcii si acum folosesc niste cani electrice in locul clasicelor ibrice de arama.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maria55 † [02.12.11 20:18:35] »

@Maricica40: nu am negat aceasta posibilitate, doar am raspuns strict la intrebarea @iulianic.

Locul unde am gasit cafea la nisip (o prepara in fata mra) era la capatul strazii Kardinga Liman si in zona Kumkapi (linga gara). Fara sa exagerez erau citeva zeci de terase una linga cealalta de ne si miram ne si intrebam, unde-i profitul?

biancuta [02.12.11 20:34:38] »

Maria55, mi-ai amintit de frumosul sejur pe care l-am avut in Turcia anul trecut, cand am ajuns si in Istanbul.

Am vizitat prea putin din el, dar mi-a fost de ajuns sa-i simt farmecul! E un oras care are cate ceva pentru fiecare, iar senzatia ca te afli intr-o poveste din "1001 de nopti" a peste tot! E plin de viata!

Splendida e Stramtoarea Bosfor! Orasul se intinde de o parte si de alta a stramtorii, iar eu consider ca vederea asupra ei, de pe coasta, e unica! Delimitata chiar de sosea, separa doua continente, doua stiluri de viata!

Panorame deosebite in orice colt te-ai afla si privesti spre stramtoare!

In Parcul Gulhane erau o multime de turisti si cu totii facem poze frumoasei panorame!

Superb, voi reveni aici cu siguranta!

iulianic [02.12.11 20:37:48] »

Mi-a facut placere sa citesc tot ceea ce ati scris.

Am facut un circuit in Turcia in 2008 si - bineinteles - am vazut si Istanbulul cu cateva dintre cele mai importante obiective.

Am intrebat de cafea preparata traditional, la nisip, in ibrice de arama, pentru ca noi n-am avut sansa de a o descoperi "la ea acasa". In schimb, anul acesta in Cipru, undeva pe un drum de munte, la un popas, am servit o cafea la nisip (mica, dar grozav de buna) preparata de un cipriot ajutat de o asiatica.

In Turcia am mers un grup mare la o terasa, am ocupat jumatate din local, iar cand ne-au spus ca nu au decat cafea la automat, am parasit cu totii localul fara sa servim nimic.

Despre plata in dolari sau in lire am intrebat in mod expres pentru ca in ultima zi a excursiei, trebuind sa intram la Troia, nu mai aveam 20 de lire si nici posibilitatea de a schimba undeva. M-am bucurat sa aflu ca acum accepta si alta valuta. In 2008, o buna parte din turisti nu au intrat pentru ca nu mai aveau lire. A fost si cazul meu si nu va pot spune ce mult am regretat deoarece sunt pasionata de relicvele antice.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nicole33 [02.12.11 21:19:34] »

@Maricica40:

Cafea turcească făcută cu ajutorul acelor căni electrice am găsit și eu la majoritatea hotelurilor la care am stat. Dacă n-aș fi asistat la prepararea acesteia, poate m-ar fi păcălit și pe mine. Acum 2 ani mi-am cumpărat o astfel de cană de la Kipa din Kușadasî, dar nu iese o cafea bună decât folosind tot cafea turcească achiziționată din Turcia la fiecare plimbare.

@maria55:

In luna sept la Troia am platit cu euro. Deci, se mai abat si ei de la regula.

O veste bună. Am vizitat Troia în 2007 și era gata să pățesc ca @iulianic, în sensul că nu mai aveam lire fiind la sfârșitul sejurului, iar turcii nu acceptau altceva, nici măcar plata cu card bancar. Din fericire, am reușit să schimb lire la tarabele cu suveniruri din apropierea intrării, la un curs foarte dezavantajos, dar ce mai conta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
maria55 † [03.12.11 05:24:09] »

@biancuta, ma bucura faptul ca am reusit sa-ti "rascolesc" amintirile despre Istanbul. Ce? Tu nu faci la fel? Si tu si @dorgo! Muresenii mei frumosi! Va "verific" zilnic, ca nu cumva sa scap ceva din ceea ce asterneti pe site.

@iulianic, te astept la Eforie cu mare drag si cu o cafea turceasca la nisip. Da! La Eforie-Sud la terasa Leul de Mare inca se mai poate bea asa ceva... bineinteles, doar vara!

@nicole33 invitatia este valabila si pt tine si crede-ma ca nu ma las pacalita si nici nu pacalesc pe nimeni! Ah! Ba da! In ultimul timp am pacalit o boala grea!

Sanatate tuturor si prima urare "Sarbatori Fericite" sa vina din partea mea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sanis* [13.07.12 08:54:20] »

In descrierea drumului cu T1, ai sarit alte doua statii: -) Una este Beyazid - un adevarat hub, cap de linie pt multe autobuze, cu acces atit spre Universitatea Laleli cit si spre Bazar - practic, Piata Beyazid este considerata Centrul Orasului Vechi (asa cum Taksim este Centrul "zonei europene") - si Cemberlitas (Turnul lui Constantin) - iarasi, acces spre Bazar. Aceste doua statii sunt utile pentru turistii care stau in unul din multele si ieftinele hoteluri de pe stradutele care coboara spre Marmaris.

Despre hoteluri. In general, hotelurile cu rezervare sunt mai scumpe, uneori mult mai scumpe, decit cele in care inchiriezi pe loc. E mai riscant, e drept, mai ales in perioade de virf turistic (aprilie-iunie si sept-oct). Mai sunt si pensiuni si buticuri care (inca) nu sunt in reteaua booking.com. Eu am vizitat spre sfirsitul lui Mai, altadata pe la jumatatea lui Iunie; intrebind in mai multe locuri, am gasit cazare (in Sultanahmed) cu 45 TL si 35TL (dublu/noapte, M. D., A. C.).

In general, in Turcia POTI cumpara lucruri in "valuta" (euro, Lire sterline, USD) - dar la un curs mizerabil: -) E afacerea celui care iti ia banii: un fel de schimb valutar oneros. In magazinele unde se dau chitante nu se accepta. Culmea este ca, in general, nici hotelurile nu accepta - chiar daca au casa de schimb! E bine sa procedati ca americanii: sa aveti permanent in portofel o bancnota de 20TL (cel putin) pt orice situatie neprevazuta (pt american asta poate insemna si un jaf armat!). Cind o cheltuiti (sa zicem, cumparind un bilet de intrare cind nu mai aveti bani in buzunar), sa o inlocuiti cu prima ocazie. Si e bine sa invatati sa calatoriti in stilul occidentalilor: cu cardul. Faceti un cont in banca in euro si folositi cardul de cite ori aveti nevoie, Acum sunt bankomate mai peste tot - inclusiv la intrarea in Muzee. In unele locuri au inceput sa accepte carduri la plata (din nou, pe la hoteluri nu prea le accepta).

In ambele calatorii prin Turcia am intrebat despre "cafeaua turceasca". Nimeni, absolut nimeni (nici chiar in cafenele!) nu stia de cafea la nisip. In Brasov, pe vremuri (desi era o singura cafenea cu cafea la nisip), asa i se zicea: cafea turceasca. Eu am trait multa vreme cu sentimentul ca adevarata "cafea turcceasca" e doar cea la nisip. De aceea nici nu m-a mirat ca, in America de Nord, cafeaua la ibric se numeste "greek cofee". Probabil in ultima vreme a reaparut (se pare) cafeaua la nisip in Turcia, ca o curiozitate pt turisti. In Brasov se serveste la o cafenea pe Republicii - dar e excesiv de scumpa: 8 RON (una mica, mica, cea mai mica) si 12 RON (una "mare" - dar care e tot... mica). Daca o sa am drum prin Kumkapi, o sa beau acolo - oricum, o sa casc ochii in continuare.

@maria55. vad ca ai fost la Istanbul in martie si decembrie. Poti sa imi spui cum e vremea in aceste perioade? As ocoli lunile de virf (imbulzeala, cozi, scump), dar si lunile de vara - prea calduroase. Nu ma pot hotari: in Martie sau in Noiembrie? Tu ce parere ai?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, iulianic, maria55, nicole33, Nicu, sanis*
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061860084533691 sec
    ecranul dvs: 1 x 1