ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.11.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
LUNA
AUG-2010
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Bucătăria cehă – o bucătărie de nota 25!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Când m-am pregătit să petrec un sejur de două săptămâni în Republica Cehă, nu mi-am făcut probleme în privinţa mâncării, fiind asigurată de prietenii mei cehi că se mănâncă “bine”.

Când pleci într-o altă ţară, te gândeşti şi la acest aspect, al mâncării, te gândeşti ce poţi mânca acolo, nu numai ce poţi vizita, că până la urmă dragostea nu e singura care trece prin stomac... Trebuie într-un fel să te adaptezi la gusturile noi întâlnite şi uneori poate fi dificil.

În cele două săptămâni petrecute pe tărâm slav am avut timp suficient să încerc foarte multe preparate culinare, având în vedere că mâncam zilnic la câte un restaurant sau chiar două.

Nici nu se merită să îţi prepari singur mâncarea, fiind destul de accesibilă ca preţ, iar pentru cehi, al căror salariu este cu mult mai mare ca al nostru, masa la restaurant este o obişnuinţă, să-i zicem, un viciu cotidian!

Asemănări cu bucătăria cehă am întâlnit şi la nemţi când am avut ocazia să mănânc şi la ei, nu numai la restaurant, ba chiar şi în “familie”, dat fiind faptul că Germania este o ţară vecină, iar afinităţi cu bucătăria acesteia e imposibil să nu existe, cum se întâmplă şi pe la noi, în apropiere de graniţa cu vecinii noştri.

Restaurantele sunt foarte atrăgătoare şi majoritatea sunt canalizate pe o anumită tematică. Am văzut decoruri parcă ieşite din poveste, din mare sau medievale. Am întâlnit de toate şi parcă se îmbinau uimitor laolaltă. De la păpuşi, fân, papură, nuiele, făclii, trofee, tablouri, animale împăiate, ceasuri, tablouri, bucăţi de ziar şi până la sticle goale.

Şi ceea ce mi-a plăcut la cehi este faptul că în restaurante vezi tot soiul de oameni, de la tineri şi până la persoane mai în vârstă, de la bărbaţi la femei trecute de “a doua tinereţe”. Nu îmi amintesc să fi văzut în România două sau trei femei în vârstă la o bere într-o cârciumioară la şosea…

Cehii mănâncă cu predilecţie mâncare gătită, adică neapărat trebuie să aibă sos.

Chiar dacă comandăm o bucată de carne la grătar, să fim convinşi că aceasta va fi inundată de un sos pe măsură, fără ca acest lucru să fie precizat neapărat în numele preparatului respectiv. Dacă nu agreaţi sosul, este bine să menţionaţi să vă aducă fără, în caz că se poate.

Şi dacă tot vorbim de carne, trebuie să spun că cehii sunt inebuniti după ea, în special după cea de vită şi porc, mai puţin de pui, care e preferata noastră, dar în special după carnea de raţă pe care o consumă aproape zilnic şi care nu lipseşte din meniurile restaurantelor, indiferent cât de insignifiante ar fi ele. Peştele? Nu prea o să întâlniţi un ceh să consume peşte la masă...

Sosurile care însoţesc carnea sunt foarte gustoase şi inedite, aromate cu diverse condimente şi mirodenii, în funcţie de tipul de carne sau de combinaţia de garnitură.

La capitolul supe, şi special nu am început cu ele, cehii nu au cultul acesteia. Eu dacă tânjesc după o supă/ciorba, nu poate fi decât una de-a noastră, neaoşă, dreasă cu smântână, de văcuţă, pui sau cu perişoare.

Trebuie să recunosc că imediat ce mă întorc acasă dintr-un concediu peste hotare mănânc ori o ciorbă “sănătoasă”, ori o mămăliguţă cu brânză şi smântână...

Ei bine, cehii sunt mai “fini” la acest capitol. Supele lor, căci de ciorbe nu poate fi vorba, sunt mai puţin bogate. Ele nu pot constitui o masă unică, cum se întâmplă să ne săturăm noi uneori numai din felul I, pentru că sunt mai puţin cantitative şi mai puţin bogate, afară de supă gulaş, care e mai mult o mâncărică, decât o supă şi cea de pui.

O altă supa este cea de legume şi e un fel de zeamă cu o lingură de legume rase şi un praf de piper.

Alta, interesantă de această dată, pe care am savurat-o cu mare plăcere la restaurantul “Ana Palace” din Karlovy Vary, cât şi la alte restaurante, a fost supă de usturoi! Da, aţi citit bine, supă de usturoi (Česneková polévka)... Am comandat-o cu o oarecare reţinere, dar gustul a fost demenţial!

Întorcându-ne la felul doi, am să vorbesc de garnitura ce însoţeşte carnea preparată în fel şi chip. Cea mai comandată garnitură, nu este cartoful sau orezul, ci... pâinea! Şi nu orice fel de pâine, ci acele găluşte preparate din faina şi fierte, numite knedliky şi care sunt stropite cu diverse sosuri ce însoţesc carnea. Ele pot însă conţine şi alte ingrediente.

Aceste găluşti sunt ca nişte pâinici feliate şi nu sunt coapte precum pâinea. Uneori pot constitui desert, fiind folosită aceeaşi compoziţie, dar sunt rotunde şi stropite cu smântână, precum papanaşii noştri.

Găluştele reprezintă pâinea de la masă, astfel că, dacă doriţi pâine în mod special, trebuie să comandaţi separat.

Dacă nu luaţi găluşti, ceea ce vă spun din start că este o mare greşeală..., puteţi lua legume la grătar, care sunt bogate, sau varză, foarte căutată, alba sau rosie, mai ales la raţă.

Cartofii constituie o altă garnitura, acei “brambory”, care sunt preparaţi în fel şi chip şi sunt foarte gustoşi.

Nu vă recomand spanacul. Am încercat o dată şi nu mi-a plăcut. Era un fel de piure cu aspect necomercial, dacă mă înţelegeţi... Nici piureul de mazăre nu prea m-a încântat, din aceleaşi considerente!

Salatele sunt un pic mai ciudăţele. Când am comandat în Terezin, la un restaurant, o salată de castraveţi, aceastia erau într-o zeamă lungă, de parcă era o ciorbă...

Ca desert, puteţi lua gustoasele clătite “palacinky”, ce nu diferă de ale noastre. Am mai mâncat felii de tort, cum ar fi cele cu mere şi scorţişoară sau amestecuri de fructe, un fel de salate. La acest capitol, am încercat să fiu mai zgârcită!

Băutura nu este punctul meu forte şi preferam apă, dar câte tipuri de bere am zărit la masa noastră de fiecare dată, n-am văzut toată viaţa!

Cehii au un adevărat cult al berii, care merge teribil cu cârnatul cu muştar pe care îl întâlneşti şi pe stradă şi la orice cârciumă )musai să lase "inele" pe pereţii halbei, prietenii ştiu de ce!).

Vizavi de bere, am mai văzut că aceasta se poate bea împreună cu altă băutură spumantă ce se introduce cu tot cu pahărel în halbă şi se bea ca atare! Am gustat şi eu, dar nu mi-a plăcut...

Să nu uit de Becherovka, faimoasa băutura din... plante, poate de aceea am consumat uneori, fiind “naturală”! :) (cineva îmi e dator cu o Becherovka, ştie el cine...)

Dacă ajungeţi în Republica Cehă, nu vă sfiiţi să mâncaţi la restaurant şi să comandaţi de fiecare dată altceva.

Mâncarea cehă este extrem de gustoasă, de săţioasa, de interesantă, de bună! Şi nu în ultimul rând, ieftină... Veţi uita până şi de sarmale! Preţuri, undeva între 70-150 de coroane felul 2, cam 30 de coroane o supă, iar o bere tot cam aşa. Cu 200 de coroane (8-9 euro) de persoană vă saturaţi şi nu plecaţi nici însetaţi de la masă.

Am mâncat carne de porc cu varză şi găluşti (vepřová pečeně s knedlíky) , carne de pui cu caşcaval, carne de vită cu sos şi cartofi, orez şi legume drept garnitură, şniţel, gulaş de vită (Hovězí guláš) , supe de usturoi, de roşii, de legume, de varză cu carne afumată, celebrele knedliky simple sau dulci, clătite, prăjituri diverse şi toate au fost delicioase!

Bucătăria tradiţională cehă vă va satisface în mod sigur toate simţurile! Parol!


[fb]
---
Trimis de magdalena in 24.11.11 23:25:54
Validat / Publicat: 25.11.11 07:10:25
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 13185 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Bucătăria cehă, friptură de porc cu cartofi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

magdalenaAUTOR REVIEW
[25.11.11 00:49:18]
»

Webm, în amintirea unui film care mi-a plăcut foarte mult când eram mică, respectiv Arabela, şi care mă minuna cu transformarea unei pastile într-o mâncare, aş dori inserarea acestui videoclip http://www.youtube.com/watch? v=n37SK95lEoU

Mulţumesc!

-------------------------

Rezolvat!

TraianS
[25.11.11 08:58:37]
»

Foarte bun review. Am invatat multe despre o bucatarie de care nu aveam habar.

Pun pariu ca cehii sunt mult mai burtosi decat japonezii, la cata carne, sos, paine si bere se pare ca consuma

In poza 43, Restaurant U Jelena, ce era in geam? Parca ar fi Pieta lui Michelangelo....sau am eu vedenii?

magdalenaAUTOR REVIEW
[25.11.11 10:18:31]
»

@TraianS, cehii au multa imaginaţie la decorat restaurante! Mulţumesc pentru aprecieri!

alinaro
[25.11.11 10:54:44]
»

@magdalena: Eu am facut un scurt popas la inceputul lunii august intr-un orasel din Rep. Ceha, insa cina o luasem pe drum, in Germania, asa ca nu am reusit sa mananc nimic tipic acolo.

Supa de usturoi se gateste foarte mult si in Spania (se face cu paine "de ieri"). In trecut era mancarea saracilor; in prezent se mananca foarte mult iarna, cand e frig, dar si in diminetile zilelelor de "fiesta", ca sa-ti mai treaca mahmureala Mie-mi place foarte mult.

Cat despre salatele din fotografii, nici mie nu mi se pare prea apetisanta cea de castraveti. Iar cea din P-23 are prea multa ceapa.

Sosurile imi fac, insa, o pofta...

Multumesc pentru aceasta incursiune in gastronomia ceha. Mie mi-a placut!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
magdalenaAUTOR REVIEW
[25.11.11 11:26:25]
»

@alinapopi, supa de usturoi a fost servită cu crutoane, aşa că, tot un fel de pâine "de ieri" am putea spune că era! Şi se preta, pentru că era dreasă cu smântână, am pus poza în altă parte, aşa că nu am mai putut să o pun aici...

Salata cu ceapă din P23, era ca un fel principal, un fel de salată bulgărească.

Alte poze cu mâncare şi sosuri, dacă ai răbdarea, ai să vezi în celelalte poze că am încărcat mai multe, dar aici apar numai primele 20.

În Germania eu am mâncat ceva asemănător acasă la cineva şi nu a fost rău deloc!

Dacă mai treci prin Cehia, fă popas la un restaurant, nu vei regreta!

alinaro
[25.11.11 11:42:26]
»

Scuze, ai dreptate, nu vazusem toate pozele!! Si ai facut, nu gluma

O sa caut, din curiozitate, sa vad cum fac ei supa de usturoi. Aici nu se drege cu smantana, sau cel putin eu n-am mancat. Insa e o minunatie.

Sper sa am ocazia sa revin, ca sa incerc ceva din zecile de feluri descrise de tine!

magdalenaAUTOR REVIEW
[25.11.11 12:16:51]
»

@alinapopi, chiar te rog să îmi trimiţi reţeta de supă de usturoi pe privat! Eu am întrebat atunci cum se face, dar am uitat la câte feluri am mai încercat după...

Arăta ca o supă de burtă, poate tocmai de aceea am avut reticenţe să o comand, având în vedere că nu sunt fan ciorbă de burtă!

Da, am făcut multe poze şi la numai o parte din ceea ce am mâncat. La câte zile am stat în Cehia şi în câte oraşe am fost...

Găluştele acelea m-au dat gata, însă. Am regretat că nu am luat acasă din supermarket, că se vindeau şi congelate şi erau de mai multe tipuri.

Nu mă încumet totuşi să încerc reţeta acasă, mi se pare destul de delicată...

dorgo
[25.11.11 13:31:41]
»

@magdalena... pe vrajitorul cu mustata care transforma totul in orice si invers, nu il chema cumva Rumburak?

Mie mi s-a parut intotdeauna ca dintre toate limbile slave, ceha era cea mai melodioasa, asta poate doar pentru faptul ca celelalte sunau ca naiba si-mi rupeam limba cand trebuie sa pronunt niscaiva cuvinte!

magdalenaAUTOR REVIEW
[25.11.11 13:49:35]
»

@dorgo..., pe vrăjitorul cu mustaţă care apare în film, îl chema, într-adevăr Rumburak, ei îi spuneau Pane Rumburak, adica d-le Rumburak şi mă distra teribil, ca şi omuleţii aceia, Blekota şi Mlekota!

M-aş fi gândit eu atunci să ajung să le gust bunătăţile??

Vezi tu, viaţa asta te poartă până la urmă unde cu gândul visezi... Totul e să crezi că crezi imposibilul poate deveni posibil cu puţin efort!

Cehii se tot învârt în jurul poveştilor, am fost şi la restaurantul soldatului Svejk. Ei se dau în vânt după acest soldăţel, cum ne place nouă Păcală.

dorgo
[25.11.11 16:02:18]
»

@magdalena... eu m-am stricat de ras cand am citit aventurile bravului soldat Sveik, mai ales atunci cand el sorbea intr-o bodega spuma unei beri si o musca isi facea nevoile pe nasul lui Franz Joseph, inramat obligatoriu si atarnat pe perete in toate unitatile publice ale Imperiului Austro-Ungar, iar Sveik n-a mai rabdat si-a omorat musca, lovind-ul pe Franz cu ziarul peste fata. A fost arestat de spionii imperiali. "Pai cum sa las o musca sa se c_ce pe nasul mariei sale", a raspuns el. A scapat de carcera pentru ca se stia ca se ocupa cu comertul de caini furati si l-au banuit plin de paduchi si l-au internat in ambulatoriul puscariei. Aici, daca aveai o boala usoara, precum gripa, erai taratat cu o singura clisma, daca aveai una mai serioasa, ti se dadeau doua clisme. Svejk a primit trei. Cam asta era tot arsenalul terapeutic al epocii.

La Teatrul National din Tg. Mures s-a jucat piesa soldatului Svejk, in rolul principal era actorul Ion Fiscuteanu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dananecula
[26.11.11 20:49:58]
»

@magdalena

Oau ! Cu cate bunatati mi-ai incantat privirea si cat mi-ai intaratat papilele gustative cu fotografiile tale atat de apetisante... Cu siguranta daca o sa ajung in Cehia n-o sa am probleme cu mancarea. Bucataria lor are intr-adevar o paleta gastronomica foarte diversificata.

M-ai facut curioasa cu ,,bautura-n bautura''

Paharul mic (ce se introducea in cel mare cu bere) continea tot un soi de bere sau... care era ,,smecheria''? Oricum o chestie ingenioasa

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elenahelen
[21.02.12 21:47:40]
»

Pentru mine bucataria ceha a fost cea mai proasta alegere in Praga anului 2002. Si nu pot spune ca am gresit comenzile sau restaurantele. Pur si simplu am mancat peste tot " cartofi prajiti cu piept de pui ": -) ca sa evit bucataria ceha, salata dulce, carnatii soiosi, snitelele cu gust de nimic etc, etc... Ma rugam sa aiba disponibilitatea sa-mi aduca ceva ce nu are amprenta ceha... Pentru mine in top ramane bucataria mediteraneana: -) Un 10 pentru bere, in rest... de gustibus non est disputandum... ma bucur ca v-a placut... : -): -)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Pragheza_Gotica
[04.07.13 16:53:51]
»

Avand in vedere ca locuiesc in Praga de ceva timp, am incercat sa gatesc ceheste si va spun ca aveti nevoie, esential, de doua vase de gatit:

- oala sub presiune

- Remoska. Remoska este o oala electrica, un fel de mini-cuptor, la care puteti gati de la friptura de pui la pandispan.

Knedliky de care vorbesti tu exista de mai multe feluri. La restaurant gasesti de obicei albe (de paine) si galbene (din cartofi, un fel de gnocchi) dar mai exista numeroase forme, sarate (cu slaninuta afumata, cu ou) sau dulci (cu caise, cu capsuni)

Cehia nu are varietatea noastra de legume, asa ca mancarea este mai simpla. De exemplu svickova, mancare traditionala, are trei componente: muschiulet de porc, galuste de paine (numite simplu knedliky, celelalte contin in denumire precizarea respectiva) si un sos facut pur si simplu din... albitura: morcov, pastarnac, telina si ceapa, pasate pana se face un sos gros... am incercat si mi-a placut atat de mult incat uneori fac doar sosul, fara carne, ca nu sunt prea carnivora. Cine vrea reteta sa spuna.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, dananecula, dorgo, elenahelen, magdalena, Pragheza_Gotica, TraianS
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm, bem în Praga?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071875095367432 sec
    ecranul dvs: 1 x 1