ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 08.05.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2009
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Madame Tussaud's - muzeul figurilor de ceară din Amsterdam

Ilustrație video-muzicală
SPICE GIRLS - VIVA FOREVER-
TIPĂREȘTE

Vizita de anul acesta la Amsterdam mi-a readus în minte periplul de acum doi ani și ceva, când am vizitat unul dintre celebrele muzee ale lumii, Madame Tussaud's, muzeul figurilor de ceară. Sigur că, fiind româncă păduri cutreieram prin țară, nici nu visam să ajung în afară, adică aveam așteptări mari, deja sublimasem muzeul la un nivel la care el nu o să ajungă niciodată. Din aprilie 2007, grupul Tussaud a fost preluat de grupul englez Merlin Entertainments, care a devenit, astfel, al doilea mare operator de parcuri de divertisment din lume. După modelul londonez, au mai fost inaugurate succesiv 12 muzee la New York, Amsterdam, Bangkok, Berlin, Hong Kong, Shanghai, New York, Las Vegas, Hollywood, Washington, D. C., Sydney, cele mai recente fiind, în primăvara lui 2011, Viena și Blackpool.

Am preferat vizita acestuia la Amsterdam, în locul celui de la Londra sau Paris, pentru că, sejurul în celelalte capitale europene a fost destul de scurt și altele erau obiectivele care mă atrageau, plus că prețul biletului la Amsterdam era mai mic, în jur de 20 euro, în care intra și o broșură de prezentare. Pe site-ul oficial al muzeului (www.madame-tussauds.com) puteți găsi noile prețuri și variantele combinate de vizitare, împreună cu Dungeonul, sau croazieră pe canale, călătorie cu bus-ul turistic, pachete pentru familie etc.

Amsterdam Dungeon, care aparține aceluiași grup englez, este situat pe strada dintre Dam Square și Gara Centrală, eu nu l-am vizitat nici atunci și nici acum, cu o coadă permanentă la intrare. Este un loc în care istoria este prezentată interactiv, cu actori live, efecte speciale și alte grozăvenii, legate de morți, răniți, sânge și altele de același gen. Anul acesta când am trecut pe lângă el, erau în stradă câțiva dintre actorii horror, îmbrăcați în costume de epocă. O țărancă medievală cu ochii de decedată proaspăt, ne-a însoțit, în tăcere, câțiva metri și ne tot arunca o privire gen zombie, având o față cadaverică. M-a cam speriat fata, și, în orice caz, nu am simțit nevoia neapărată să intru, deși se înghesuiau mulți, de toate vârstele.

Dar să revenim la Madame Tussaud's, unde acum doi ani am stat la o coadă de aproape jumătate de oră, coadă pe care am observat-o și anul acesta, doar că părea mai mică. Orele de intrare standard sunt între 10.00 și 17.30, tipic pentru Olanda, dar vara se prelungesc până la 20.30, cu unele excepții care le găsiți pe site. Nu știam exact la ce să mă aștept când am intrat, însă s-au străduit să-și prezinte creațiile într-o oarecare coerență, grupând figurile pe săli sau zone, într-o cronologie (care se întinde pe mai mult de două secole) și un registru tematic după cum urmează:

1. desigur, olandezi celebri precum Heineken;

2. apoi figuri regale: prințesa Diana, reginele Beatrix și Wilhelmina ale Olandei;

3. cântăreți: Tina Turner, Bon Jovi, Elvis, Madonna, Beyonce, Britney Spears etc. ;

4. liderii lumii, printre care Martin Luther King, Dalai Lama, Papa Ioan Paul al II-lea, Vladimir Putin;

5. actori: Brad Pitt şi Angelina Jolie, Julia Roberts, Tom Cruise, Marilyn Monroe, Charlie Chaplin, Jeniffer Lopez etc.

6. figuri culturale: Madame Tussaud, Albert Einstein, Mona Lisa etc. ;

7. sportivi: Ronaldinho, David Beckham, Lance Armstrong etc.

Se intră pe grupuri, adică se așteaptă un număr de vizitatori apoi e cale liberă. Prima sală este în semiîntuneric, apoi se aude în difuzor o scurtă incursiune în istoria Olandei și a eforturilor sale de a cuceri orice bucată de pământ de sub ape. Prima impresie e favorabilă, sunetul combinat cu efectele de lumină ne-au captat întreaga atenție. Dar apoi, în zonele tematice, sunetul a fost înlocuit de panourile descriptive iar tot ce aveai de făcut era să te plimbi de capul tău, făcând poze cu cine vroiai și citind diverse lucruri biografice despre viața și cariera preferaților tăi. În legătură cu figurile, ce pot să spun, unele sunt foarte reușite, altele mai puțin, de aceea, pe măsură ce înaintezi și vezi tot mai multe, interesul începe să se mai estompeze, devii tot mai selectiv până când constați că este interesant, dar nu chiar așa pe cât te-ai fi așteptat. De reținut este că toate au păr natural, de aceea necesită spălare și aranjare regulată.

Există și o cameră a ororilor, cu o istorie de peste 200 de ani, al cărei concept pleacă de la Peștera marilor hoți a dr. Curtius, mentorul ei. Aici, din nou, sunt efecte speciale de lumină și sunet, cu diverse personaje care se vor înspăimântătoare, probabil precursoarele Dunjeonului sau a tunelului groazei.

Toate aceste săli se întind pe câteva etaje, ultimul având o fereastră rotundă, ca un hublou mare, care dă exact în Dam Square, cu o priveliște superbă asupra pieței și a clădirilor din jur. În dreptul ei era o figurină cu o pălărie și blaniță, pe care le puteai lua să pozezi în manechin, ceea ce am și făcut, nu mai comentez acum ce a ieșit...

La ieșire te așteaptă corabia piraților, cu Johnnny Depp, Orlando Bloom și Keira Knightley, așa cum arătau ei la filmările pentru cufărul omului mort, trecerea prin această zonă fiind însoțită, de asemenea, de efecte speciale.

În broșura primită la intrare este prezentat și un scurt istoric al muzeului. Până îl veți citi live, permiteți-mi să vă povestesc eu câte ceva, ca să vă stârnesc interesul: astfel, aflăm că Marie Grosholtz, s-a născut în 1761, la două luni de la moartea tatălui său în război. A crescut în casa unui doctor parizian, unde mama ei era menajeră. De la acel doctor, Philippe Curtius, care avea o expoziție de lucrări din ceară, învață arta modelării, expoziție pe care o moștenește mai târziu. În 1795 se căsătorește cu Francois Tussaud iar în 1802, părăsește Parisul dar și pe soțul ei și organizează un tur de expunere a lucrărilor în Anglia, unde exista un interes crescut al publicului pentru celebrități. Revoluția franceză o prinde în închisoare cu viitoarea împărăteasă a Franței. Este forțată să-și arate loialitatea față de noua ordine făcând măști mortuare celor executați. Astfel măștile după capul regelui și cel al reginei Marie Antoinette vor deveni unele dintre cele mai importante lucrări ale sale. În 1835, după 33 ani de turnee, își găsește un loc permanent de expunere la Londra. În 1850 se stinge din viață iar afacerea este preluată de rudele sale și dezvoltată continuu. Muzeul a rezitat unui incendiu în 1925, unui cutremur în 1931 și unei bombe care a aterizat în el, în 1940. În Amsterdam grupul Tussaud ajunge în 1970 iar în 1991 stabilește locul muzeului în Dam Square.

De reținut este că muzeul se îmbogățește permanent cu figuri noi, pentru a ține pasul cu personajele reale din viața politică, artistică, științifică etc., și este posibil ca de la an la an să fie modificări semnificative în tematica sălilor sau a zonelor pe care le-am descris.

Când am ieșit, am avut senzația că am văzut un kitch, sigur, unul mare și unic, prin specificul său. M-a captivat mai mult istoria lui și documentarele care prezintă modalitatea de realizare a figurilor de ceară, decât muzeul în sine. Dar, totuși, nu trebuie ratat, pentru că lucrările sunt o formă de artă, implică multă muncă și îți crează, pentru o clipă, iluzia că ești atât de aproape de personalitățile lumii încât poți face ce vrei!


[fb]
---
Trimis de Larissa in 12.11.11 09:11:39
Validat / Publicat: 12.11.11 10:57:25
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7202 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Larissa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 una din primele figuri care ne-au întâmpinat în muzeu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[12.11.11 11:30:55]
»

melodia postata se poate sterge/schimba!

gheisa
[12.11.11 11:36:31]
»

@lasrissa2011: un Vin Diesel, Wentworth Miller, Jonathan Rhys Meyers... nimic???

S.D. : obsesii specifice varstei, nu ma luati in seama.. (sper sa nu primesc vreun diagnostic).

LarissaAUTOR REVIEW
[12.11.11 11:39:23]
»

@webmaster13: mulțumesc pentru melodie, e una dintre preferatele mele.

LarissaAUTOR REVIEW
[12.11.11 11:42:34]
»

@campean_annisia: Draga mea, nu mai țin minte, oricum sunt prea multe figuri acolo, ca să pot să le amintesc pe toate.

dananecula
[12.11.11 21:25:23]
»

@larissa2011

Si noi am fost anul acesta in Londra la muzeul figurilor de ceara Madame Taussauds.

Sincera sa fiu, uitandu-ma la pozele tale, constat ca figurile de ceara de la Madame Tussauds din Londra (fie ca e vorba de cantareti, sportivi sau oameni politici), sunt mult mai reusite decat cele din Amsterdam.

Decat cateva din figurinele de ceara fotografiate de tine: Michael Jackson, Pavarotti, Kylie Minogue, Angelina Jolie si Brad Pitt le-am intalnit si in Londra, dar mult mai bine realizate.

In schimb fotografia cu Liz Taylor m-a fermecat. Este scumpa rau, parca-i o papusa.

Ai precizat la un moment dat ca:

Toate aceste săli se întind pe câteva etaje

Sa fie oare mai mare acest muzeu din Amsterdam fata de cel din Londra? Cam cate ore v-a luat vizitarea lui?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
LarissaAUTOR REVIEW
[12.11.11 22:56:08]
»

@dananecula: Clădirea are câteva etaje dar asta nu înseamnă că e gen IKEA sau mall. Am văzut și clădirea din Londra și părea mai mică, într-adevăr. Mă bucur că mi-ai confirmat ce bănuiam, și anume că la Londra figurile arată mai bine, așa că sper să ajung să-l vizitez și eu. Până în 2 ore mi-a luat vizitarea lui, nu mai țin minte cu exactitate.

dananecula
[12.11.11 23:14:06]
»

@larissa2011

Daca voua v-a luat 2 ore de vizitat, noua cred ca ne-a luat 2 ore pana am intrat. Am stat la o coada ce pornea de afara, din strada si se intindea pana la etaj

Iar de vizitat cred ca vreo 4 ore am stat, caci s-au pozat copiii cu toti fanii cantareti si sportivi, iar eu mai cu Obama, Sarcozy, Pavaroti, mai cu Leonardo di Caprio, Elvis, Freddy Mercury ....

Cred ca-n Londra, in ciuda pretului destul de mare (28,80 £), muzeul Madame Tussauds nu duce lipsa de vizitatori.

Daca ajungi acolo, e pacat sa nu-l vizitezi.

Si-ti vand un pont: sa iei oferta 2 in 1, ca sa platiti 2 persoane pretul afisat mai sus, ca altfel... va usuca.

Si la muzeul din Londra exista camera ororilor, pe care sincer, mi-a fost teama s-o vizitez. Numai sotul si fiul cel mare au avut curaj, eu si fi-miu cel mic am preferat in timpul acela sa admiram sala in care erau prezentati pasii de confectionare a figurinelor de ceara.

O sa vezi ca dupa aceea o sa va plimbati cu niste taxiuri de epoca, ce-o sa va poarte intr-un labirint spectaculos.

La final o sa intrati intr-o sala de cinema, unde-o sa admirati un film 4D, cam vreo 15 minute dureaza, care pe mine personal m-a obosit ingrozitor: cutite-n coaste, furtunase ce ma plesneau peste glezne, suieraturi pe la urechi si stropi de apa pe fata... Nu m-au incantat deloc! Copiilor in schimb le-a placut la nebunie si radeau de mine...

Sa stii ca si la London Eye daca o sa va duceti, inainte de a va da in roata o sa vedeti un film documentar 3D, dar acela pe bune, chiar mi-a palcut. Acum depinde de gusturi

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
LarissaAUTOR REVIEW
[12.11.11 23:22:39]
»

@dananecula: Mulțumesc pentru informații! Acum chiar m-ai convins să o fac, este mult mai interesant ca în Amsterdam. Și aici e aglomerație la muzeu, dar să nu uităm de red district, păpușile de acolo cred că li se par mai interesante tuturor...

dananecula
[12.11.11 23:29:49]
»

@larissa2011

O sa incerc sa-mi fac si eu timp sa scriu despre ce-am vizitat in Londra, inclusiv despre Madame Tussauds, dar pana atunci, ca sa-ti faci o idee, poti citi review-ul colegei @kmy vezi impresii si poti admira ceva poze cu figurine de ceara.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
kmy
[13.11.11 11:46:37]
»

Fiecare muzeu de ceara are frumusetea lui, iar fiecare oras istoria lui. La Amsterdam vezi istoria orasului, iar la Londra te plimbi cu taxiul si treci prin istoria orasului. Nu ratati la Londra camera groazei! Citind ce am scris eu stiti la ce va expuneti si groaza nu va fi atat de mare. Rugati-l pe Vlad Tepes sa va ocroteasca fiindca e ,,de-al nostru! "

Abia astept sa vad si muzeul de la Viena! M-am obisnuit sa vad aceleasi figuri, dar ce sa-i faci daca pe mine asta ma binedispune!?

Unele figuri sunt mai reusite, altele nu, dar cele care se repeta sunt identice pentru ca sunt facute dupa aceleasi matrite! Eu cred ca lumina care cade pe ele le face sa arate putin diferit. De exemplu Lady Diana mi se parea mai trista la Amsterdam si cu o privire mai ironica la Londra. Sa fi fost din cauza ca la Londra avea mai mult succes la aparatele de fotografiat fata de cuplul Charles si Camila?

Cit de curand voi vizita si muzeul de la Viena. Tineti aproape!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
LarissaAUTOR REVIEW
[13.11.11 12:44:48]
»

@kmy: Mulțumesc kmy pentru explicații, am citit review-ul tău de dimineață, foarte cuprinzător. Abia aștept să ne descrii ce vei vedea la Viena!

webmasterX
[01.09.14 14:56:42]
»

Mutat în rubrica "Muzee în Amsterdam şi împrejurimi, AMSTERDAM" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dananecula, gheisa, kmy, Larissa
Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în Amsterdam şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050554990768433 sec
    ecranul dvs: 1 x 1