ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: bucuresti
    ÎNSCRIS: 26.08.11
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    JUL-2010
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 1 COPII -- v: 6

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    96.25%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Dover si Castelul sau

    Ilustrație video-muzicală
    .Celtic spirit - Dreams - The last crossing
    TIPĂREȘTE

    Dover si Castelul sau

    04.11.2011

    Eram in a doua zi a croazierei in care urma sa debarcam in capitalele Tarilor Baltice. Totusi, traseul croazierei noastre a pornit spre vest, iar primul port in care urma sa debarcam era Dover, in Marea Britanie. Acolo era celebrul Albion.

    Localizat la 122 km in sud - estul Londrei, portul Dover este cel mai important port de ferry-boat si pentru vase de croaziera din insula, fiind considerat poarta Marii Britanii spre Europa. Dealtfel, cand este senin, de pe malul Albionului se vede tarmul Frantei, in dreptul orasului Calais, distanta fiind de numai 50 km.

    In portul Dover debarca anual peste 170.000 de pasageri, numai de pe vasele de croaziera. Numele de Albion are directa legatura cu coastele albe, care sunt primul lucru ce apare in fata calatorului care vine, pe mare, dinspre continent.

    Stancile albe sunt foarte spectaculoase la vedere, foarte frumoase, mai ales in bataia soarelui. Am avut sansa sa vad aceste stanci dimineata, la sosire, cat si dupa amiaza, la plecare. Deoarece soarele se gasea in locuri diferite, la ore diferite, am putut sa constat ca albul de dimineata al stancilor era mult diferit de albul de dupa amiaza. La baza stancilor se afla portul fortificat Dover, iar in varful lor troneaza Castelul din Dover.

    Portul a avut intotdeauna o pozitie strategica. Acest lucru este dovedit de multitudinea descoperirilor arheologice din zona, care au condus la concluzia ca portul a fost si este un punct important pentru intrarea si iesirea marfurilor, dar mai ales a persoanelor.

    Orasul Dover este asezat pe valea raului Dour, la baza dealurilor. datorita acestei pozitii strategice, fiind aparat de vanturile care bat dinspre Canalul Manecii. Diferenta de nivel intre inaltimile vestice si platoul estic pe care este ridicat Castelul din Dover au reprezentat intotdeauna cea mai naturala modalitate de aparare. Noi am ajuns la Dover cu vasul MSC Opera, traversand canalul Manecii. Dar exista si posibilitatea de a ajunge acolo cu trenul sau autoturismul, traversand tunelul subacvatic ce leaga Dover de Calais (Euro tunelul).

    Am debarcat la Dover in dimineata zilei de 17.07.2010 la ora 09.00. Mai fusesem in Anglia, dar nu in aceasta zona. De pe vas ni se ofereau urmatoarele excursii:

    1. Panorama londoneza – 7 ore (80 euro / adult sau 56 euro / copil);

    2. Vizita la Canterbury – 4.5 ore (62 euro / adult sau 43 euro / copil);

    3. La tara, ruta medievala – 4.5 ore (62 euro / adult sau 43 euro / copil);

    4. Castelul Leeds – 4.5 ore (65 euro / adult sau 46 euro / copil);

    5. Costa Albionului – 4 ore (53 euro / adult sau 37 euro / copil);

    6. Canterbury si Castelul Walmer – 7 ore (85 euro / adult sau 60 euro / copil);

    7. Londra pe cont propriu – 7 ore (67 euro / adult sau 47 euro / copil).

    Niciuna nu ni s-a potrivit, asa ca am hotarat sa mergem sa vizitam orasul si castelul sau pe cont opropriu. Si nu am facut deloc rau. Aveam timp pana la ora 16.00, cand trebuia sa fim pe vas. Chiar din port, exista un bus supraetajat, verde, care facea transfer catre Castelul Dover, trecand prin centrul orasului si retur. Am platit 4 lire / persoana pentru acest transport si in 15 minute am fost in oras, iar dupa inca 10-15 la intrarea in Castelul Dover...

    Am ales sa vizitam intai Castelul si apoi orasul pentru ca stiti cum e… ne intindeam si apoi dadeam fuga, fuga prin Castel cu sufletul la gura. Castelul este deschis zilnic de la ora 10.00 la ora 18.00, cu ultima intrare la ora 17.00, iar pentru intrare am platit 16 lire. Copilul meu de 6 ani nu a platit intrarea. Am primit doua aptibilduri pe care scria ‘Castelul Dover’ pe care trebuia sa le lipim in piept. Acesta era biletul nostru de acceas. Apoi am urcat o panta, am trecut pasarela de deasupra santului care inconjoara Castelul si… iata-ne in curtea Castelului.

    La intrarea am primit o harta, deoarece Castelul din Dover nu este o simpla cladire si atat. Este un intreg domeniu, foarte bine intretinut, asadar chiar era necesara harta.

    De 2000 de ani acest Castel si fortifiicatiile sale protejeaza costele Angliei.

    Domeniul intreg al Castelului, este foarte bine pastrat. Ies in evidenta cele doua faruri de peste 20 de metri inaltime. Deasemenea, intr-o stare excelenta de conservare sunt turnurile Castelului, tunelurile si salile subterane, pasajul subteran secret pentru parasirea Castelului in caz de asediu, bastioanele, sala ofiterilor, turnul de observatie si multe altele. Actualul Castel este construit in 1180. Cu toate acestea, in secolul XX era inca folosit, atunci cand tunelurile secrete au avut rol de adapost antiaerian. Castelul din Dover este impartit in 5 zone. Fiecare zona se refera la o alta perioada istorica. Prima zona cuprinde Farul roman si biserica St Mary i Castro, reprezentand cea mai veche perioada a Castelui. Apoi urmeaza Castelul Medieval, aflat in chiar centru domeniului. Aici se gaseste Marele Turn. Urmatoarea zona se compune din tunelurile medievale, construite pentru aparare. Apoi sunt cazematele si cladirile in care erau inregimentate trupele. Ultima zona se compune din expozitii care se incadreaza in denumirea ‘Dover si razboiul ‘, referindu-se in special la al doilea razboi mondial.

    Cam in aceasta ordine se desfasoara si vizita in castel. Interiorul domeniului este foarte bine ingrijit. Exista si o parcare in incinta, caci este posibil sa ajungi chiar pana acolo cu masina. De aceea toate stradutele din interiorul castelului, care sunt asfaltate, au semne de circulatie ca orice alte artere. Solul este in panta, asa ca si aleile si stadutele sunt la fel. Multe trepte si multe alei care se pierd printre copaci, dau un farmec aparte acestei vizite. In interior sunt indicatoare care te indruma catre toate punctele de interes, sunt toalete, un mic restaurant si un magazin de suvenirurri. Suprafata pe care se intinde domeniul Castelului este foarte mare. De aceea trebuie sa va rezervati cel putin 4 ore pentru aceasta vizita. Parca te-ai afla intr-un orasel fortificat.

    Poti sa te urci pe ziduri si sa privesti in zare, poti vizita expozitiile din Marele Turn, poti sa intri in subterane si sa descoperi parti din razboaiele trecute, poti sa te plimbi pe alei sau, pur si simplu poti sa lenevesti la soare pe platoul din fata cladirilor unde erau inregimentate trupele. De acolo, o vedere splendida asupra porului, iti va taia rasuflarea. Peste tot, pentru picanterie, sunt instalate tot felul de tunuri, de la tunurile din epoaca medievala pana la tunuri din cel de-al doilea razboi mondial. Ceea ce mi-a palcut a fost faptul ca pot fi atinse, ceea ce este un adevarat deliciu pentru copii, dar nu numai. Traseul este la inceput in urcare, pana pe platoul cel mai inalt, apoi, evident, coboara. Desi Castelul are mai mlte iesiri, am preferat sa iesim pe unde intrasem deoarece din acel loc trebuia sa luam bus-ul care sa ne duca pana in oras. Autobuzul are un orar precis, care se gaseste pe un stalp in satie si a venit fix la ora indicata. Circula din ora in ora.

    In 15 minute am fost in oras si am coborat in piata centrala. Este de fapt o piateta, dar… este singura din oras. de jur imprejur, case frumoase, nu foarte inalte, majoritatea din piatra. In centrul piatei era o fantana arteziana circulara. Acolo a fost punctul de plecare in periplul nostru prin oras. Un oras – port.

    Asa ca… specific acestor orase, multi comercianti stradali de sorginte asiatica si multe produse idem: ieftine, multicolore si… proaste.

    In piata centrala, o multime de tarabe pline de prostii, dar copiii nu pot fi opriti sa nu-si bage nasul. Tot din piata centrala se vede minunat Castelul din Dover, sus pe deal. De acolo am luat-o pe strada pietonala, care este si strada principala a orasului. Pe dreapta si pe stanga o multime de magazinase. Nu stiu cum se facea, dar era o perioada de reduceri, asa ca am gasit o gramada de pulovere de angora, foarte fine, rochii din matase, margele din piere semipretioase frumos lucrate, tricouri si de toate cele, la preturi uluitoare (cel putin pentru aceasta tara, unde preturile o iau razna in sus). Costau 3,4, 5 lire.

    Asadar, cumparaturi … la greu! mai ales cand ai cu cine sa te indemni.

    Eu de felul meu nu prea ma arunc in magazine. Mie imi trebuie neaparat o cana, un clopotel si un magnet de prin locurile unde merg.

    In rest…. Dar daca sunt cu oricare dintre doua dintre prietenele mele… e durere mare! parca ne apuca nebunia pe amandoua si … cumparaturi la greu.

    Adevarul e ca, de fiecare data cand sunt cu ele, parca e sezonul ideal al reducerilor! Asadar am umplut rucsacul pe care il aveam si m-am incarcat si cu alte sacose… mda… ce sa fac!

    In rest, am vizitat oraselul in partea lui cea veche: case frumoase, multe din piatra. Pub-uri misterioase dar care te indemnau sa le calci pragul, catedrala orasului – foarte frumoasa! Ceea ce m-a uimit, a fost multitudinea de ceasuri care se gaseau pe foarte multe cladiri. Foarte frumoasa este cladirea Primariei!

    In vechime, pe locul actualului oras era o asezare de druizi, din care azi a ramas ‘Casa romana pictata’. Merita vazuta si aceasta.

    Cum ora noastra de reintoarcere pe vas nu era departe, am ales sa luam penultimul bus (mai era unul – ultimul, peste o ora) si ne-am intors.

    A fost o zi frumoasa si la propriu si la figurat, asa ca… mergeti acolo sa va convingeti.


    [fb]
    ---
    Trimis de a.sr* in 04.11.11 22:08:02
    Validat / Publicat: 04.11.11 23:09:02
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4290 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (a.sr*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 aceasta era ziua si destinatia nostra, asa cum eram informati prin brosura zilnica de pe vas
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 12 voturi)

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    webmaster20*
    [04.11.11 22:32:00]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    a.sr*AUTOR REVIEW
    [04.11.11 22:37:32]
    »

    @webmaster20:

    cu multumiri!

    webmaster13
    [04.11.11 23:12:00]
    »

    melodia postata se poate schimba/sterge!

    a.sr*AUTOR REVIEW
    [04.11.11 23:15:51]
    »

    @webmaster13:

    nici gand! nici gand!

    si merci frumos pentru satlut!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    a.sr*

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0663001537323 sec
    ecranul dvs: 1 x 1