ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.10.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Nouă cetăţi fer(m)ecate din Transilvania

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

De "Rusalii", am avut o zi libera. A picat intr-o luni si in acea zi am avut de ales intre

A-mi imbraca costumul de gala James Bond

Si a participa la un “party” din inalta societate

Sau a ma transforma intr-un fel de vagabond

Si sa o pornesc la drum, din cetate in cetate

Cred c-ati ghicit c-am ales a doua varianta…

Dar surpriza! Toate cele noua cetati vizitate, erau ferecate. In unele locuri mi s-a spus ca cheia o s-o gasesc la cineva din sat. Ma intreb, oare, de ce sunt mai mereu inchise aceste lacasuri ale Domnului de pe Pamant si oare de ce nu putem vizita aceste cetati femecatoare? . De ce s-au mai chinuit de-a lungul secolelor atatea generatii ca sa ridice o biserica si-apoi o cetate, adevarate opere de arta medievala cu ziduri inalte si groase, cu contraforturi puternice, cu bastioane si turnuri de veghe ce ascund fiecare, legende minunate, cu printi, printese, cavaleri, trubaduri si menestreli, daca astazi lacatul greoi si ruginit al uitarii sta sfidator si arogant la intrare si portile zac ferecate? Oare de ce ne ascundem comorile trecutului dupa voalul greu al nepasarii? M-am saturat sa tot umblu prin sate si sa bat pe la porti, adeseori ferecate si ele, si sa intreb mereu pe unde e “cel cu cheia”, sa dau ciubuc ca sa mi se dischida poarta si asta in cel mai bun caz, cand “burgmasterul” e acasa. “Stiti domnu’, in sat nu mai sunt sasi, ei s-au ocupat de aceste biserici, care se deschid doar cand vin grupuri mari de turisti si prin programare cu cel putin o luna inainte”

Am luat la rand intr-o zi toate “cetatile fortificate” de pe E60, dintre Sighisoara si Brasov, si anume cetatile Cloasterf, Crit, Bunesti, Fiser, Homorod, Rotbav si Feldioara. La Roades nu m-am mai dus, pentru ca m-au speriat cei 3 km de drum prost ce porneau de la soseaua E60 si pana la cetate si mai ales pentru ca stiam ca cetatea a fost “cumparata” sau “concesionata” unui rocker vestit din Germania, Peter Maffay, deci acum e proprietate privata si e inca inaccesibila publicului larg. Apoi am ajuns si la cetatea Agârbiciu, care se afla in judetul Sibiu si la cea din Axente Sever, renovata, dar ghinion! …inchisa si ea, exact in acea luni in cand aveam eu liber. Avem multe cetati fortificate in Transilvania. Peste 100. Toate au fost construite de colonistii sasi prin secolele 14-16. Sunte niste capodopere ale arhitecturii universale. Dar ce folos, daca doar cateva au un program de functionare permanent si cate un angajat care-ti rupe niste bilete, iti mai zice doua vorbe si-ti mai da eventual si-un pliant… cat despre ghid…traiasca Internetul si pasionatii turisti ce mai scormonesc uneori plasa mondiala de paianjen si, poate, din intamplare, mai “dau peste cate o cetate” si mai ales, au rabdare sa citeasca CV-ul acesteia...

Hoinar prin lumea larga, am mai intrat si eu, nu prin “biserici-cetate” ci prin simple biserici, de diferite culte, majoritatea erau deschise si nepazite, (in general bisericile catolice), dar am admirat si frumoase biserici ortodoxe de pe la noi sau de pe la greci. M-a uimit faptul ca in Franta sau in Germania, la intrarea in biserica erau rasteluri cu carti postale ce ilustrau acel lacas de cult, din care puteai sa te autoservesti, gratis. Puteai sa lasi sa nu, un banut, in “cutia milei”. In unele capele sau biserici ortodoxe din Grecia, lumanarile erau la liber. Nu, sa nu credeti ca erau montate camere video in spatele tau pentru a ti se numara cate lumanari sau carti postale ai dus acasa.

In aceste tari, turismul religios, pare a fi un lucru important…

Dar sa revenim in tara si s-o luam pe-ndelete

Pornesc pe E60 si in curand, imaginea cetatii din Sighisoara se pierde in oglinda mea retrovizoare. Ma indrept spre Brasov, si, dupa 30 de Km apare un indicator ce ma dirijeaza spre prima cetate fortificata, cea din Cloasterf. Cetatea e inchisa. ”Cheia o gasiti la o casa din capul satului, la vreo 1 km de-aici”, vedeti, poate gasiti pe cineva acasa…” Am facut cateva poze, dintre care una “pe sub poarta inchisa”, apoi am plecat mai departe. Dupa Cloasterf, cetatile se-nsira de-a lungul soselei, ca margelele pe ata. A doua cetate e cea din Crit, inchisa si ea. Lucru imbucurator insa, aceasta e cuprinsa intr-un program de reabilitare…o nemtoaica, originara din sat ma abordeaza…ea stie romaneste cat am uitat eu nemteste si invers…asa ca ne intelegem pe englezeste…”s-a furat mult de pe-aici dom’le…ia uitati, in fata cetatii a fost gradinita satului…eu aici m-am nascut…ma doare inima…au disparut si podelele si ramele de la ferestre, acum dispar si zidurile…iar cimentul folosit la refacerea cetatii, sa stiti ca e de proasta calitate…”. Ma intreb…oare cum de-a rezistat aceasta cetate timp de 5 secole iar cladirea gradinitei, nici macar unul singur?

Cativa kilometri mai incolo apare si cetatea Bunesti…inchisa si ea…dar, e cuprinsa si ea intr-un program de reabilitare…zaresc o fantă pe sub poarta…imi strecor obiectivul aparatului foto pe-acolo si fac cateva poze…una iese bine... e peretele lateral al bisericii…

Urmeaza cetatea fortificata din Fiser, aflata intr-o livada. O gramada de compost ma intampina in fata intrarii cetatii…zidurile ei sunt inca inalte si groase…printre pomii din livada reusesc sa fotografiez clopotnita bisericii de-un alb imaculat…orologiul din turn s-a oprit pentru totdeauna la ora 7 dimineata, viata lui a incetat exact in momentul in care incepea o noua zi.

Ajung si la cetatea Homorod, ferecata si ea, apoi la cetatea Rotbav…aceeasi situatie…aflu ca cheia se afla la un butic din fata cetatii…dar fata de la butic lipseste…dupa un timp apare…”cheia nu-i la mine domnu’, e la sefu”…

N-am mai umblat dupa sefu’ prin sat, ca pierdeam prea mult timp…

Urmeaza cetatea de la Feldioara care e mai tot timpul inchisa…aflu ca se va deschide peste o luna, cand va fii aniversarea “Cavalerilor Teutoni”…

De la Brasov trec in judetul Sibiu, folosind DN 14, iar pe soseaua Sibiu-Medias ma opresc la cetatea Agârbiciu, inchisa si ea, “cetatea sta sa cada domnule, ia uitati-va acolo la acel zid, nu, cetatea nu se viziteaza, e periculos”…apoi ajung la cetatea Axente Sever, impreuna cu un grup mare de turisti straini ce coboara dintr-un autocar…zaresc un program la intrare (zilnic 10-18, in week-end 12-16, luni inchis), dar vai, azi e luni, cetatea e inchisa…mare ghinion…grupul se intoarce la autocar iar eu revin la cetate intr-alta zi. Aici, la Axente Sever, datorita unor fundatii de caritate si sponsori privati, cetatea a fost renovata, arata bine, ea are chiar si un ghid iar in interiorul unui depozit de alimente, a fost inaugurat un muzeu etnografic. Totul e bine pus la punct pe-aici, exista “o receptie”, unde primesti un bilet de intrare ce costa 4 lei, exista pliante si o macheta a cetatii, istoricul ei e afisat la loc vizibil. Ghida, amabila, ma intreaba daca nu cumva ma poate ajuta cu vreo informatie suplimentara…”Nu, multumesc, totul e trecut in pliant”... In muzeu admir un razboi de tesut, niste vitralii, o macheta a cetatii, o arbaleta “a la Wilhelm Tell”, un arc cu sageti cam de genul celor folosite de Robin Hood sau Little John prin padurea Sherwood impotriva serifului din Nottingham si-o mare colectie de obiecte casnice si costume populare traditionale. Deasupra intrarii in muzeu e-un tabel cu sponsorii.

“Cel mai important sponsor e domnul Van Rijen din Olanda”, imi spune ghida.

Iata asadar cine sunt sponsorii principali ai cetatilor fortificate transilvane…aici, la Axente Sever, domnul Van Rijen din Olanda, la Viscri e printul Charles iar la Roades e un cantaret german de muzica rock, Peter Maffay…

Oare românilor din TOP 300 nu le plac cetatile de pe la noi?

@Web, te rog clipul muzical, mersi

http://www.youtube.com/watch?v=opzj4PI4kTE


[fb]
---
Trimis de dorgo in 05.10.11 18:13:24
Validat / Publicat: 05.10.11 19:57:24
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4280 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Cetatea din localitatea Axente Sever
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21349 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster0 [05.10.11 18:38:50] »

A venit şi muzica solicitată.

BOGDAN DSN CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [05.10.11 20:28:26] »

Dorgo - Felicitari pentru rabdarea de a merge de la una la alta fara prea mare succes.

Turismul romanesc este asa cum este si datorita acestor locuri/cetati care stau cu cheia sub pres. De ce sa deschidem portile ''fraierilor'' de turisti care vor sa le vada, cand pot sa stea inchise cu 7 lacate.

Probabil ca vor trece multi ani pana cand cineva, de la noi sau de afara va investi bani pentru renovarea lor si deschiderea catre turistii de aici sau de oriunde.

Unde esti tu Tepes Doamne?

motaneata [05.10.11 22:45:06] »

Un review bun, chiar daca este scris intr-o nota trista. Oare @Dorgo este suparat sau locurile despre care povesteste au devenit insuportabil de triste? Este evident ca si una si alta: locurile din Transilvania, care ar fi putut deveni adevarate puncte de atractie pentru turismul romanesc, au fost lasate de izbeliste, iar autoritatile au inghitit cheia.

Dar si @Dorgo este trist: deja a anuntat ca se va retrage la sfarsitul acestui an. Sunt surprins ca anuntul lui de ieri (click aici) a ramas aproape neobservat:

mai am numai vreo 5-6 verze de scris in anul asta si promit ca trec de pe scena AFA in public,

Anuntul lui a venit la cateva ore dupa ecoul meu la click aici

Nu credeam ca ecoul meu va face atatea valuri, dar acum e clar ca don' doctor nu este "ciolanar". Sper sa se retraga doar din concurs, nu si de pe AFA. Desi, dupa cum isi ameninta "pana", nimic nu mai e sigur:

Dar am obosit!... Şi-mi vine s-o las baltă/Şi cu bisturiul să tai pana în bucăţi... "

Bravo @Dorgo pentru decizia ta! Dar nu-ti mutila "pana", iti garantez ca atunci cand vei fi "liber" vei scrie chiar mai bine. Te asteptam in clubul veteranilor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
costin1968 [05.10.11 22:57:33] »

Valoros review si important...

Domnule Doctor, se poate??!! Aud de retragere... !!

Pai cum, retragere?? Publicul suntem noi!!! Noi, ai batrani, Cocosila, Moromete...Pai cine mai intreaba : "Nicolae, incotro mergem noi domnule...??"

"Daca exista, Doamne, daca exista un singur om drept in Sodoma... ?! "

P. S. Multumesc motaneata pentru informarea prompta...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo [06.10.11 08:16:57] »

@motaneata... este exact asa cum spui... a scrie cate un review la doua zile, de-un an si ceva incoace, nu este usor, asadar, mai am doua verze de scris "in concurs", una azi, cealalta maine, apoi inca 2-3 review-uri "hors concurs" si iau o pauza pana la sfarsitul anului... trec in public, ceea ce inseamna ca nu mai scriu review-uri dar incep sa citesc miile de review-uri pe care n-am reusit inca sa le citesc... si mai e o chestie... daca esti de prea mult timp pe site sau scrii accelerat, asa ca mine, userii incep sa-ti ghiceasca stilul, ei stiu inca dinainte de-a te citi "cum vei scrie", fiecare are stilul sau propriu... acest lucru devine plictisitor... e ca si cum te-ai duce la un film politist si stii deja de la intrare, cand ti se rupe biletul, cine e criminalul... premiul de pe podium de anul acesta il ofer celui (celei) ce urmeaza chiar daca e o croaziera... oricum, eu am rau de mare... si mai e a doua chestie... mai trebuie sa facem loc si tinerilor useri, eu cred ca site-ul are nevoie de "sange proaspat si oxigenat" de un aport de aer proaspat de la munte, asa cum vad ca a aparut deja pe site, prin niste review-uri excelente culese de prin creierul muntilor unde nu ajungi decat cu picioarele si cordelina.

mecut [06.10.11 09:04:11] »

@dorgo

La Calnic ati fost?

AFA acum trei ani in drum spre Alba Iulia. Merita amintita si ea fiind inclusa in patrimoniul UNESCO.

dorgo [06.10.11 11:46:30] »

@mecut... la Calnic, inca n-am fost... iata bisericile fortificate din Transilvania care inca se mai tin pe picioare, dar mai exista si ruinele unor biserici, neamintite aici...

BISERICI si FORTIFICATII din TRANSILVANIA

Agarbiciu Agnita Aita Mare Alma Vii Altina Apold Archita Atel Axente Sever Bagaciu

Barcut Bazna Biertan Bod Boian Bradeni

Bradu Bratei Bruiu Bunesti Buzd Calnic

Carta Cata Chirpar Cincsor Cincu Cisnadie

Cisnadioara Cloasterf Codlea Copsa Mare

Cristian jud. Brasov Cristian jud. Sibiu Crit

Curciu Dacia Daia jud. Mures Daia jud. Sibiu

Danes Darju Darlos Dealu Frumos Drauseni

Dupus Feldioara Felmer Gherdeal Ghimbav

Gurasada Halchiu Hamba Harman Hetiur

Homorod Hosman Iacobeni Ighisu nou Jimbor

Laslea Maierus Malancrav Marpod Mercheasa

Merghindeal Mesendorf Metis Miercurea Sibiului

Mosna Motis Movile Netus Nocrich Noistat

Noua Ocna Sibiului Orlat Pelisor Prejmer

Rasnov Roades Rodbav Rosia Rotbav Ruja Sanpetru Saschiz Seica Mica Selistat Sibiu

Slimnic Soala Soars Somartin Stejarisu

Sura mare Sura mica Talmaciu Tapu

Targu Mures Toarcla Ungra Valchid

Valea Viilor Vart Veseud Viscri

Vulcan jud. Brasov Vulcan jud. Mures Vurpar

dorgo [15.10.11 11:39:11] »

Draga @Web muzical oare ce inseamna

"This vide has been removed by the user", eu n-am "remuvat" nimic... e nevoie doar de un fond muzical de epoca, fara videoclip, poate fi luat si de pe trilulilu, doar ca mie acest site "Trilulilu", mi-a interzis accesul pt c-am copiat odata de la ei vreo 3-4 ore de muzica de relaxare... (si la review-cu Oktoberfest a disparut muzica, pune tu ceva, nu lasa patratul ala negru in fata review-ului ca-i tare urat!)

Deci, fondul muzical aici este...

Blackmore's Night - Vagabond (Make A Princess Of Me) http://www.youtube.com/watch? v=-ZhfyKtdk3A

http://www.youtube.com/watch? v=-ZhfyKtdk3A

- -

Inlocuit vechiul videoclip la prezentul review precum si la "Oktoberfest".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgo [15.10.11 11:56:08] »

Mersi mult!

noi doi [28.06.16 22:50:09] »

Urmeaza sa facem si noi un "tur" al bisericilor fortificate, dar altele decat cele prezentate in articolul dumneavoastra. In jud Sibiu. Si acum sunt dezamagita de experienta pe care ati avut-o, sper sa avem un strop de noroc si sa reusim sa intram macar in cateva. Coincidenta sau nu, tot 9 sate sunt si pe lista noastra.

Felicitari pentru articol, excelent ca de obicei, chiar daca nu este intr-o nota pozitiva. E frustrant cata nepasare e in tara lui "Las' ca merge si asa... "

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
BOGDAN DSN, costin1968, dorgo, mecut, motaneata, noi doi, santana*
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Biserici/cetăți fortificate din Transilvania:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046874046325684 sec
    ecranul dvs: 1 x 1