ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Ramnicu Valcea
ÎNSCRIS: 05.08.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 4ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Vacanta in insula Creta , Day 4, luni 19 sept - Fortul venetian si Muzeul naturii cretane

Ilustrație video-muzicală
Glykeria - Feggarades
TIPĂREȘTE

Heraklion este capitala insulei, mare port, ruine de toate felurile, arta, istorie etc... referinte gasiti destule, nu are rost sa insir eu, poate as uita ceva ce ar fi o profanare grava a povestii locului :)

Soacra mea a vrut sa viziteze Knossos-ul, lucru pe care l-a si facut, pe mine nu m-a pasionat foarte tare subiectul, nici ideea de a umbla prin soare in miezul zilei si cu atat mai putin de a cara domnisoara de 4 ani in aceasta expeditie, deci sa-mi fie iertat, probabil ca alta data pe insula asta nu voi mai ajunge dar dl Evans cred ca ma va ierta ca nu i-am calcat situl Disney. Noi (adica fata si cu mine) am ales alt traseu, ceva mai potrivit picioarelor noastre ne-avide de istorie. Legatura dintre orasele si satele de pe partea nord (si mai ales estica) a insulei se face foarte usor si comod, lucru pe care il apreciez enorm, si anume, sunt autocare, de multe stele (K. T. E. A. -daca gasiti harta pe care scrie firma asta, cu o poza cu multe autocare, pe fond albastru, puneti mana pe ea, are rute, preturi, ore, tot ce vrei), cu statii, strategic pozitionate, cu orar afisat (respectat... aproximativ, dar esti in vacanta de ce sa te enervezi cand ei sunt asa de cand lumea), cu harti si tabele foarte la indemana si usor de inteles, inclusiv preturi afisate. Astfel, noi am luat, de vis-a-vis de Banca Nationala, autocarul catre Heraklion (28km), la ora stabilita, am platit cate 3 euro de persoana (adult) si in 40min am fost in Bus Station Terminal din Heraklion, beneficiind de o calatorie f placuta, o perspectiva asupra falezei absolut minunata. Drumul acesta il mai facusem si cand am fost dusi de la aeroport la hotel, dar eram cam obositi si afara era cam seara, dar de atunci am apreciat ca la asa peisaje cu siguranta ne vom simti bine in sejur. In plus, acest BST este punctul de legatura cu o mare parte din mijloacele de transport din zona si este si foarte aproape de centrul orasului. De aici soacra a luat autobuzul spre Knossos, care se afla la jumatate de ora (era autobuz de oras si oprea in multe statii) a beneficiat astfel si de o vizita, mult mai ampla decat a noastra, prin Heraklion.

Noi vazusem, din autobuz, un fort (i-am spus "castel", fata incepe sa fie la varsta de castele, printese etc) si cum nu aveam o tinta anume in oras, am luat-o pe faleza si in cateva minute, am ajuns la dansul. Constructia era un fost fort venetian in toata regula, mare mandrie in oras - Fortareata Koules .

Foarte dragut, drumul pe dig pana la el ne-a obosit putin, incepea sa fie si putin cam arsita, ne-a dezamagit ca nu l-am putut vedea si pe dinauntru, dar i-am iertat (inteleg ca era totusi vizitabil dar nu lunea), pe afara a fost frumos tare, ne-am intors "in oras", harti cu puncte de informare sunt cam la 500m, deci nici o sansa sa ratati ceva important. Am mers in continare, spre vest, inca 500m si am ajuns la Muzeul Naturii Cretane, foaaaarte frumos, micut dar deosebit aranjat, nu a impresionat-o pe fata atat de mult pe cat ma asteptam, era putin crispata in fata animalelor impaiate, in schimb, la et -2 era zona pt copii... ei... acolo am petrecut peste o ora cred :) zona fiind probabil in jurul a... 400mp pe fiecare nivel, dar aranjata atat de frumos... are si site , din pacate mult prea modest pentru cata valoare este in micutul muzeu.

Ce ne-a placut noua aici... cam tot :)

Era o grota (2m inaltime, 2m diametrul), in care intrarea de facea prin... usa unui "cort", iar inauntru era o imitatie de peisaj nocturn, pe tavan erau foarte multe luminite mici (era intuneric) si pe podea un "foc de tabara" (mirosea minunat a arome de plante tipic cretane, majoritar conifere), iar jocul era in felul urmator: Luna (o lustra "farfurie" din tavan), ii prezenta copilului (pe o inregistrare audio ce se selecta in limba dorita) vietatile noptii cu care sta ea de povesti cand noaptea. Povestea foarte dragut facuta, la persoana intai si a doua, ca un dialog intre Luna si vietati, cu scurte intrebari de genul " Stiti voi oare copii de ce... ? " adresate copilului (in engl evident ca rom nu aveau dar fata a priceput ideea). Vietatile cu care dialoga erau prezentate pe rand, aprinzandu-se o lumina deasupra lor (ele pana atunci fiind in intuneric), acestea erau... un bursuc pe o buturuga, o veverita intr-un copac, un liliac atarnat, o bufnita, un greiere, si altele, pe voci diferite si interpretandu-si admirabil rolurile. Toata povestea asta dureaza 10-15 min, cred ca dureaza mai mult sa povestesti despre ea decat sa vizionezi in sine, fata a vrut de doua ori si eu m-am bucurat sa-i traduc si sa inhalez parfumul minunat, i-a placut enorm.

Alt loc la care a petrecut ceva timp a fost o reproducere, in miniatura, a unui vaporas, la a carui "carma" se puteau aseza copiii, in fata lor fiind un ecran LCD (70x50cm) pe care se derula un filmulet ca si cum ei ar conduce prin mari si porturi, o multime de butoane si luminite la indemana lor, asemeni pupitrelor de comanda din vasele adevarate, claxoane, tot felul... ii jumulesti cu greu de la carma, mai ales ca filmuletul ruleaza in continuu si nu-i poti spune ca e gata, s-a tarminat.

Domnisoarei i-a mai placut si "in laborator", birouri aranjate ca intr-un laborator de biologie, cu micriscop si maruntisuri de studiat, lupe, insectar, o plansa cu poze cu melci si cateva bilute de plastilina si cochilii de melci din care iti puteai asambla propriile creatii (a prestat de credeam ca nu mai plecam de acolo) si altele de genul...

Pe laterale erau amenajate diverse bucati de natura, o cascada cu vietati impaiate printre cele cateva broscute testoase (vietatile adevarate se aflau in acvatiile aferente la etajele superioare), un "copac" ce traversa o mare parte din incapere si de el erau agatate tot felul de lucruri, scara ce cobora aici parea a fi din piatra specifica zonei iar pe "stancile" din preajma ei erau capre, iepuri si alte treburi impaiate, o concentratie deosebita de informatii, deloc obositoare insa.

Ultimul popas pe care l-am facut a fost la un etaj intermediar, unde aveau o "camera de joaca-biblioteca". Acolo era covoras pe jos, deci ne-am descaltat, si perne asezate in jurul unei masute destul de joase. Camera era de 4x4m, nu va imaginati altceva, si noi eram singure acolo, nu erau prea multi vizitatori nici in tot muzeul, era totusi luni la pranz, si da, am ales strategic orele, recunosc :) Aceasta camera avea masuta cu hartii si creioane de colorat iar pe un perete avea o mica biblioteca in care erau felurite carti pentru copii. In ele gaseai tot felul de subiecte legate de flora si fauna sau legende grecesti, cu poze mai multe sau informatii mai interesante, pe categorii de varsta sau doar criterii estetice. Acolo era asa de bine, am zis eu ca am fi tras si un pui de somn daca nu ar fi fost aerul conditionat atat de puternic.

Undeva pe nivelul cu partea pentru copii se gaseste si o sala cu proiectii de filme, ca o veritabila sala de cinema, cu... 50 de locuri probabil. Am incercat sa o comving pe dra sa stam mai mult acolo dar nu a vrut, se proiecta un film-documentar, Discovery probabil, despre mediu si padurile lumii, era filmat incredibil iar calitatea ecranului era deosebit de buna, ametitor chiar, as fi putut sta acolo zile intregi.

Am reusit intr-un final sa ne extragem din muzeu, am iesit in arsita orelor pranzului, am traversat bucatica de Heraklion-faleza la care ne incumetasem si am ajuns inapoi la BST de unde am luat autobuzul inapoi spre Hersonissos, dra mi-a oferit o bine-meritat pauza, adormind chiar inainte ca autobuzul sa se angajeze pe autostrada. Cand am coborat in Herssonosos a trebuit sa o trezesc, ne-am infipt rapid intr-o taverna si-am plecat cu un gyros la subrat (7-8 euro, la farfurie bine impachetata, a ajuns pentru toate 3), l-am degustat peindelete la racoarea camerei lui Dimico, ne-am odihnit si apoi am purces spre plaja din apropiere unde ne-am balacit maxim.

Dupa plaja de dupa-amiaza ne-am interesat de o excursie pe care o ochisem anterior, ceva nu atat de turistic, mai altfel "Creta Necunoscuta" (link Day 5).

De recomandat, in Heraklion, ar fi si Muzeul de Arheologie, unde se afla fresce-le originale descoperite in sit-ul lui Evans, cele de pe sit fiind in mare parte reproduceri. Acest muzeu este mai putin cunoscut, nu se stie de ce, este la vreo 500m de BST, in interiorul orasului, nu spre faleza. Noi am ajuns luni pe la pranz dar se deschidea abia dupa ora 14 (lunea) si nu am mai stat. Mai este inca un muzeu de "arta" cretana, pe faleza, pe drumul spre Muzeul Naturii, bine semnalizat, nici aici nu am mai intrat pentru ca nu ar mai fi produs interes, mai ales unora mai mici si obositi, dupa vizitarea Muzeului Naturii si ale sale cotloane.

Daca ati pierdut sirul, aveti link-uri cu celelalte episoade:

Day 0+1, joi 15 sept - Drumul spre Creta si vineri 16 sept - Primele impresii despre hotel si ambianta...

Day 2, sambata 17 sept - Leneveala, plaja, cunoasterea regiunii...

Day 3, duminica 18 sept - Excursia, cu vaporul, la Sissi

Day 5, marti 20 sept - Excursia "Creta necunoscuta"

Day 6, miercuri 21 sept - Agios Nicolaos, Elunda

Day 7, joi 22 sept - Muzeul etnografic, in aer liber, Lychnostatis

Day 8, vineri 23 sept - Finish&Conclusions, o mare valurita ca de poveste

Bonus (daca ati citit cuminti) Food&Shopping :)


[fb]
---
Trimis de AndreeaG in 04.10.11 16:39:30
Validat / Publicat: 04.10.11 17:43:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3433 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AndreeaG); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Bucata din fortul venetian :) foarte impunator cum statea el singurel acolo, pe ponton, doar ambarcatiunile ce mai schimabu o vorba cu dansul...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10350 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[26.11.11 23:32:35]
»

melodia postata se poate sterge/schimba!

ancaiacob
[21.04.12 18:28:14]
»

Citesc de ceva vreme jurnalul dvs de calatorie si sunt placut impresionala!

Aveti inclinatie pentru a capta cititorul si mai mult decat atat, imi vor fi de mare folos informatiile pentru excursia din Creta de vara aceasta.

Astept sa citesc si partea legata de food and shopping.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ancaiacob
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Heraklion și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05321216583252 sec
    ecranul dvs: 1 x 1