ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.09.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: bucuresti
    ÎNSCRIS: 26.08.11
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    NOV-2009
    DURATA: 2 zile
    prieteni
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 13 MIN

    Am vrut sa ajung la Petra !!!

    TIPĂREȘTE

    Am vrut sa ajung la Petra!!

    13.09.2011

    In noiembrie 2009 urma sa merg in Israel.

    Cautand informatii despre aceasta tara, am realizat ca este atat de aproape de Cetatea Petra, un loc unde imi doream neaparat sa ajung! .

    Am luat viza de la Ambasada Iordaniei din Bucuresti si, intr-una din zile am plecat de la Haiffa catre cetatea Petra, trecand in drum pe la Marea Moarta, Cetatea Massada, Eilat, toate aflate in Israel si Akaba, celebra statiune iordaniana.

    Transportul este foarte bine pus la punct in Israel, asa ca sunt mai multe curse Haiffa – Eilat. Un bilet costa aproximativ 15 $.

    Autobuzele sunt de fapt niste autocare foarte moderne, asa ca drumul, oricat de lung, se desfasoara in conditii excelente.

    Pe traseu, ne-am oprit si prima noapte am dormit la Marea Moarta. Apoi am continuat drumul si a doua noapte am innoptat la Eilat. Dimineata am luat un taxi care, pentru 20 $ ne-a dus la granita cu Iordania.

    Intr-un fel anume…. adica greu, am trecut granita.

    Nu din cauza noastra, ci din cauza unor grupuri absolut imposibile de turisti pe care i-am regasit si la cetatea Petra, a doua zi.

    Dupa ce am trecut granita, am mers la un sofer de taxi, care evident ne-a cerut marea cu sarea ca sa ne duca pana in Akaba, la statia de autobuz pentru Petra.

    Bineinteles ca ne-am tocmit pana am ajuns la 10% din pretul cerut de el initial, adica am platit 30$. Acelasi sofer ne-a propus sa ne duca el la Petra, pentru 200 $, dar aveam sa ne mai gandim.

    Asa ca, din acest considerent cred, soferul ne-a condus pana la un loc de unde nu pleca de fapt nicio cursa spre Petra. Dar acolo era un oficiu de turism de unde am fost indrumate.

    Am luat-o pe jos prin Akaba: un oras cu doua fete!

    Fata spectaculoasa si luxoasa – reprezentata prin zona de hoteluri impresionante, pline de straini si fata cealalta, autohtona in care pravaliile cu alimente prajite erau la tot pasul, marfuri intinse pe jos, case mici si inghesuite, stradute in panta sau intortocheate pe care nu te incumetai sa o iei si, praf, mult praf.

    Intr-un final, am ajuns la autogara.

    Ce sa va spun!!! tarile acestea arabe nu inceteaza sa ma uimeasca prin felul in care decurge viata, adica fara nicio regula. Dar localnicilor li se pare natural asa.

    Niciun indicator. Nicio cladire de unde sa iei bilete.

    Doar o parcare in care erau multe microbuze, lovite, strambe, vechi si prapadite, vai de mama lor.

    In fine cineva ne-a indrumat catre un microbuz. Sofer ne-a spus ca daca mai merge si alta lume, adica daca se umple jumatate de microbuz, el ne duce la Petra.

    V-am spus: fara nicio regula.

    Soferul nu facea o anume cursa, ci acea cursa care se cerea la fata locului.

    Cererea si oferta, deh….

    Am avut noroc. Nu am stat mai mult de 40 de minute si microbuzul aproape s-a umplut. Am platit aproximativ 5 $ / persoana pentru calatoria de la Akaba la Petra.

    Erau numai barbati si noi doua, eu si prietena mea, la care toata lumea se uita, probabil pentru ca eram in pantaloni si tricouri cu maneci scurte.

    Zic asta pentru ca, oricat de emancipate erau femeile in Iordania (unde am inteles ca sunt si multe femei emancipate), toate, dar toate aveau bluze cu maneci lungi si fuste sau un fel de pardesie lungi pana la pamant. Emanciparea consta in faptul ca nu purtau burka, adica nu aveau capul si/sau fata acoperite.

    Ei bine si am inceput calatoria spre Petra.

    Drumul mergea printre muntii Iordaniei, nu foarte inalti, erodati, pustii, care contineau multe tipuri de minereu. Se vedeau fasii enorme rosiatice, galbui sau verzi care brazdau pana la suprafata muntii respectivi.

    Pe tot parcursul drumului, in jur de 140 km parcursi in 3 ore, microbuzul a circulat fara sa respecte nicio regula, ca si ceilalti soferi dealtfel. A oprit oriunde i se facea semn cu mana. Lumea cobora, urca. La un moment dat a urcat si o femeie. cred ca avea peste 60 de ani. Sau… cine stie? dar asa arata.

    Tot timpul calatoriei, la radio soferul a ales un post de radio unde se prezentau cantece care pareau religioase si patriotice in acelasi timp. Nu stiu … erau pe limba lor. ‘Melodicitatea’ mi-a inspirat aceasta senzatie. Si m-a adus in stare de ‘extaz’ pana am coborat…

    Intr-un final am ajuns la capatul calatoriei nostre: Petra.

    Autogara e un fel de a spune: o parcare neasfaltata unde multi oameni asteptau. Ei stiau ce.

    Facusem rezervare pe internet la un hotel si proprietarul s-a oferit sa ne conduca.

    L-am sunat cand am ajuns si in 4 minute a fost acolo. Cu un ditamai Mercedesul galben, prima generatie cred!!

    Dar, in fine, ce mai conta.

    Cele 4 minute au fost printre cele mai lungi din viata mea: toti oamenii aceia din parcare care asteptau si inca multi care au aparut nu se stie de unde, ne fixau ca pe niste specimene ciudate.

    Noroc ca a aparut hotelierul nostru, care a facut loc prin multime si asa am plecat. Cred ca nu degeaba s-a oferit sa ne conduca: probabil ii era teama ca nu reusim sa ajungem sa ne ia si el banii. Pentru serviciile de cazare si mic dejun pe care urma sa ni le ofere, evident.

    Fratii mei!!!

    Ce mi-a fost dat sa vad si sa gasesc acolo, a depasit cu mult imaginatia mea!!!

    O maghernita, este termenul cel mai potrivit.

    Nici nu stiu daca sa va spun ca era curata sau murdara… era…

    Camera, undeva la etaj, avea doua paturi si… atat. A! si pe jos …un pres. Era lata cat doua paturi si 50 cm intre ele si lunga cat lungimea patului si latimea usii.

    Cum intrai pe usa, in dreapta paturile, in fata un gemulet si o usita.

    Cand zic gemulet, inchipuiti-va ceva 20 cm latime pe 100 cm inaltime.

    Cand zic usita, inchipuiti-va ceva lat de 40 cm.

    Ha, ha, ha!!!

    De la casa mea de 160 mp… si cele doua bai ale mele…. Era de vis!!!

    Dar stati! sa va spun cum era baia!

    Inchipuiti-va o nisa de 50 cm latime si 120 cm lungime!

    Da, da!

    Inchipuiti-va!!!

    Usa baii se deschidea spre camera. Era pe latura cea lunga a baii si, evident, nu s-ar fi putut deschide in interior. Chiar in dreptul usii o chiuvetica!

    Scuzati-ma ca folosesc aceste diminutive enervante, dar n-am vazut in viata mea o chiuveta mai mica: ceva 20cm / 30 cm. Cam cat o foaie format A4. In drepta ei un vas de toaleta pe care trebuia sa stai cu picioarele desfacute la maxim, pentru ca intre vas si peretele din fata era fix 1 cm. Si apoi celebrul dus, o teava agata in tavan din care curgea apa peste vasul de toaleta!!! de vis!

    Nu va puteti inchipui cat am putut sa radem atunci!!

    Si nu va mai spun ca la culcare, mi-a fost frica sa dorm cu capul la perete, deoarece exact in acel loc, tavanul facea o umflatura crapata deja, care nu-mi inspira nimic bun. Asa ca am dormit cu capul in usa.

    A doua zi la micul dejun, am renuntat…. Va puteti imagina. Nu ca nu ar fi fost mancare… dar cred ca si cu o saptamana in urma erau aceleasi vase si aceleasi produse. Evident neschimbate intre timp, daca intelegeti ce vreau sa zic!

    In fine! a fost o experienta, ce sa zic!

    Camera twin, cu dus si mic dejun!!!

    Daca vreti sa mergeti vreodata la Petra pe cont propriu, alegeti un hotel care apartine unui lant hotelier cu nume cunoscut. Sunt cateva aproape de intrarea spre Cetatea Petra, aratau foarte bine si erau pline de turisti straini.

    Dar acesta a fost hotelul pe care l-a ales atunci prietena mea si eu am mers pe mana ei si… asta a fost!

    Am pornit spre Cetatea Petra. Inainte de a ajunge la intarea in site-ul arheologic, am dat peste o multime de magazinase si cafenele care se insirau de-a lungul drumului.

    Nu ai cum sa nu nimeresti drumul. Nu trebuie sa te indrume nimeni din trei motive. Unu, pentru ca alt drum nu este, doi pentru ca doar intr-acolo merg toate autocarele si trei, pentru ca doar acolo exista munti, foarte vizibili dealtfel, in rest doar platoul acela de pamant si praf.

    Cetatea Petra este un complex imens si la momentul respectiv existau bilete de acces de mai multe feluri: pentru 1 zi, doua zile sau 7 zile.

    Foarte scumpe!!! subliniez: FOARTE!

    Am luat bilet de o zi si am intrat. Ne-a costat contravaloarea a 37 $ / persoana.

    Drumul propriu zis nu incepe spectaculos. Este mult de mers pe jos, Cetatea intinzandu-se pe multe hectare si km de parcurs.

    Si sa aveti incaltari adecvate!!! si palarie de soare! si APA!!!

    Asadar drumul se deschide cu o alee lata de pamant batatorit, intr-o zona deschisa, ampla. Si praf, nelipsitul praf.

    La un moment dat praful se transforma in piatra, iar de jur imprejur te inconjoara munti. Din ce in ce mai aproape si din ce in ce mai inalti.

    Pana ce drumul se transforma, ajungand sa mergi printr-un canion. Iar peretii canionului au fost colorati de natura cum nu am mai vazut nicaieri: piatra este rosie, grena, portocalie, galbena! intr-un cuvant: parca e de pe alta planeta!!

    Pe stanga si pe dreapta canionului se vad tot felul de vestigii sapate in stanca: altare, statui, etc.

    Dar inca nu esti impresionat la maxim. Inca nu!!

    La intrarea in canion am fi putut sa luam o trasura. Am preferat sa o luam pe jos.

    Si am mers prin canion mult, incat nu m-as fi astepta ca, dintr-o data, in fata ochilor mei sa apara minunea!

    Caci canionul se sfarseste brusc si, o deschidere imensa are ca final Tezaurul!

    Este spectaculos, deoarece nu te astepti si esti impresionat de coloritul absolut fabulos al acelui canion prin care ai mers deja.

    Ceea ce apare in fata ochilor depaseste prin maretie putinta mea de a ma exprima. Fara glas… asa am ramas.

    Intrarea in Tezaur!!

    Cetatea Petra a fost initial a nabateenilor. Acestia au locuit-o 700 de ani, incepand cu secolul VI i. e. n., neputand fi cuceriti. Romanii au gasit un siretlic, le-au otavit apa si asa au reusit sa-i invinga abia in anul 106 e. n...

    Influenta romana a fost una benefica, aveam sa ne dam seama ulterior.

    Nabateenii erau foarte bogati si trebuia sa adaposteasca undeva bogatia pe care o detineau. Asa a aparut necesitatea existentei Tezaurului.

    Initial, acesta s-a aflat in alt loc decat acum. Dar acolo, fiind foarte expus atat datorita pozitiei, mai usor accesibile si intr-un spatiu deschis, cat si din cauza vanturilor puternice care se formeaza in acea zona, s-a hotarat mutarea lui in locul unde se gaseste si azi.

    Acest loc este prima imagine spectaculoasa care iti apare in fata ochilor, la iesirea brusca din canion. Dar nu singura. Veti vedea…

    Aceasta este imaginea cea mai celebra a Cetatii Petra, asa cum apare ea in reclamele intalnite, in general.

    Dar, oooo, cat de mare este aceasta cetate si cat de spectaculoasa!!!

    Toate constructiile nabateene, cu toata inaltimea lor spectaculoasa, au fost construite exact pe dos fata de o constructie normala.

    Adica nu s-a inceput de jos in sus, piatra peste piatra.

    S-a inceput de sus in jos, s-a excavat in stanca si practic, de aceea aceste caldiri sunt dintr-o bucata, nu din bucati. Asta face ca farmecul cladirilor sa fie extraordinar, deoarece stanca, in culorile ei nepamantene se arata in toata splendoarea sa. Se vad toate fibrele rocilor, lucru care nu ar fi fost posibil in cazul unei constructii din bucati: linia naturala a fibrelor, undeva s-ar fi intrerupt. In felul acesta modelul creat de natura ar fi fost stricat.

    La momentul cand am fost acolo, accesul in Tezaur nu era permis, fiind oprit printr-o plasa de sarma. Puteai doar sa privesti din spatele acelei plase. Si tot a fost spectaculos. Nici acum nu-mi vine sa cred ca oamenii aceia au putut crea ceva atat de grandios si de migalos. Acum mii de ani.

    Am admirat toate coloanele si cotloanele accesibile ale Tezaurului.

    Acum nu stiam ce sa facem… era clar ca mai urmeaza foarte mult, noi nu aveam la dispozitie decat acea zi pentru vizita la Cetatea Petra, asadar am recurs la mersul pe camila, care s-a dovedit a fi cea mai buna alegere.

    Va dati seama ca a trebuit sa ne tocmim la sange cu un urmas adevarat al nabateenilor – chiar din acest neam era, chiar acolo locuia!!!

    Pana la urma am platit 80 $ pentru plimbarea dus intors, doua persoane.

    Suitul pe camila nu a fost o mare problema. La coborarea a fost ceva mai distractiv…. Deoarece am avut senzatia caderii in cap, in momentul in care camila a indoit picioarele din fata pentru a se aseza jos.

    Asadar de la inaltimea camilei am inceput parcursul nostru prin Cetatea Petra, parcurs care de fapt, abia acum incepea. Ghidul nostru stia o multime de lucruri si ne-a povestit despre fiecare cladire in parte o gramada de informatii. Ca sa zic asa, toate picanteriile despre Petra le stiu de la el.

    Pe marginea drumului, PIETRUIT, impecabil, vechi de peste 1000 de ani, erau insirati nabateeni care vindeau margele din pietre semipretioase. Erau absolut minunate si nu am putut sa nu cumpar asa ceva, cu atat mai mult cu cat sunt fan.

    Pe stanga si pe dreapta se afla casele sapate in stanca ale nabateenilor. Ghidul nostru ne-a povestit ca pana in urma cu 30 si ceva de ani ele au fost efectiv locuite de populatia nabateeana, el insusis nascandu-se chiar intr-una dintre ele (ne-a aratat-o). Insa guvernul a decis atunci stramutarea lor in masa si deschiderea Cetatii Petra doar pentru turism. Oamenii au fost mutati intr-o vale in apropiere.

    Acum, majoritatea erau pe marginea drumului si vindeau margele si obiecte de artizanat local.

    La un moment dat, ghidul nostru ne-a atras atentia asupra unei fotografii ce reprezenta capul unei femei blonde cu ochi albastri. Ne-a spus ca era sotia varului sau, o rusoaica ce calatorise ca turista in zona, se indragostise de varul lui care o transportase cu camila, asa cum facea el acum pentru noi, renuntase la viata ei si se casatorise cu nabateeanul. Era o mandrie a comunitatii aceasta intamplare, pe care o povesteau tuturos strainilor ca pe o picanterie. Faptul ca era reala sau nu, nici nu are relevanta, atmosfera locului fiind potrivita unor astfel de povesti!

    Traseul nostru a continuat cu case stravechi pe stanga si pe dreapta, pana la marea deschidere, acolo unde este de fapt concentarata majoritatea constructiilor Cetatii Petra.

    Pe partea dreapta, un perete intreg este plin cu sculpturi minunate, care inconjoara intrarile catre mai multe incinte stravechi. Aici se afla si vechiul Tezaur, pe care nabateenii, datorita expunerii prea mari, l-au transferat in Tezaurul despre care v-am vorbit mai devreme.

    Toate aceste incinte pot fi vizitate. Sunt atat de mari si de multe, incat abia acum intelegeam de ce exista si bilete de intrare pentru mai multe zile.

    Manastirea este spectaculoasa!! Pana la ea sunt de urcat peste 150 de trepte. Este cel mai important monument al acestui oras stravechi.

    Cetatea se intinde pe aproximativ 45 km patrati, iar numarul cladirilor existente si posibil de vizitat, este enorm de mare.

    O alta particularitate a acestei cetati este sistemul de colectare si pastrare a apei.

    Cetatea, dealtfel, este renumita pentru acest sistem care, intr-un final s-a dovedit a fi si punctul forte – deoarece a permis dezvoltarea si mentinerea vietii in cetate si punctul slab – deorece otravirea apei prin acest sistem i-a ajutat pe romani sa cucereasca Petra.

    Lipsa apei din regiune i-a condus pe nabateeni sa inventeze un sistem foarte ingenios de colectare a apei de pe versanti. Pe toata suprafata cetatii, privind cu atentie, veti observa doua santuri fine sapate in stanca, putin inclinate, unul cam la 4 metri deasupra solului, iar celalalt cam la nivelul ochilor.

    Santul de sus conducea apa scursa de pe stanci in rezervoarele pentru baut, iar santul de jos conducea apa in rezervoarele folosite la spalat.

    Erau suficiente cele doua ploi anuale, pentru ca toata apa ce se strangea in urma lor sa ajunga intregii asezari un an.

    Spectaculos si absolut ingenios!!!

    Traseul continua.

    Si se ajunge la intrarea in partea romana a cetatii.

    Aceasta este diferita total de Cetatea propriu-zisa, deoare nu este sapata in stanca, ci este construita piatra peste piatra.

    Oricum, romanii erau mari mesteri asa ca nici aici nu s-au lasat mai prejos. Au construit o cetate care continea toate elementele unei cetati romane, inclusiv arce, amfiteatru, biblioteca, bai.

    Orasul, cu partea lui nabateeana si cu partea lui romana, in ansamblu, este intr-adevat o minune, atat din punct de vedere arhitectonic cat si cromatic. Cadrul natural nu face decat sa sporeasca frumusetea absolut rapitoare a acestui complex arhitectonic care nu are egal.

    Cu parere de rau a trebuit sa ne intoarcem, ghidul nostru a alergat pe langa camile ca sa ajungem mai repede, sa nu ne prinda intunericul.

    Am mai dormit ‘’o noapte de vis’’ in hotelul ‘’minunat’’ despre care v-am povestit la inceput si, a doua zi dimineata, am luat primul autobuz catre Aman, orasul celor 7 coline.

    Cetatea Petra pentru mine, pana in acest moment, ramane monumentul construit de om, cel mai spectaculos pe care l-am vazut!!!

    Si credeti-ma… am vazut cate ceva!

    Asadar, daca aveti vreodata ocazia, nu pregetati si mergeti sa vedeti Cetatea Petra!!


    [fb]
    ---
    Trimis de a.sr* in 13.09.11 21:26:25
    Validat / Publicat: 13.09.11 22:25:30
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 9925 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (a.sr*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 pe drumul de la Akaba la Petra
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27649 PMA (din 31 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    15 ecouri scrise, până acum

    webmaster15 [13.09.11 22:25:11] »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    iulianic [14.09.11 08:46:07] »

    Am avut fericita ocazie de a vizita Petra - orasul nabateenilor, iar impresiile le-am impartasit aici

    Am fost in circuit organizat, cu intrare inclusa, cu ghid si traducator din partea ambasadei romane la Amman si am fost cazati la un hotel foarte bun. Avand numai o zi la dispozitie (in care trebuia sa ajungem pana in seara la Amman), n-am vizitat decat partial aceasta minune a lumii care se numeste Petra.

    Regret ca nu am ajuns pana la manastire si la asezarile romane. Poate ca viitorul imi va aduce aceasta bucurie. Pana atunci, iti sunt recunoscatoare pentru informatii si pentru imaginile atasate.

    Te felicit pentru cutezanta de a porni pe cont propriu intr-o asemenea aventura! Descrierea traseului pana la Petra m-a uimit si m-a amuzat. Stilul expunerii si continutul ei, m-au cucerit. Felicitari si... un vot!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    station5* [14.09.11 09:45:25] »

    Daca as putea si ar fi corect ti-as vota articolul de mai multe ori; f. bine scris si desi am citit mai multe articole despre Petra pana acum, articolul tau m-a facut sa inteleg 100% ce este acolo. Felicitari!!

    O rugaminte: am vazut ca ai fost si la Dublin "de mai multe ori", cum scrii in descrierea hotelului de acolo. Cand ai timp poate ne scrii un articol si despre ce se poate vizita in Dublin.

    A devenit o destinatie de interes pentru noi clujenii de cand avem legatura aeriana directa cluj-dublin.

    Multumim si "bravo tie" !

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    nicoletass [14.09.11 13:33:57] »

    Petra, o destinatie la care visez de ani de zile. Multumesc pentru acesta excursie virtuala. Locul este nemaipomenit, iar povestea ta este pe masura, surprinzand cu umor sau cu extaz, depinde de situatia sau locul descris.

    Fotografiile sunt o incantare si sunt convinsa ca la fata locului, imaginile sunt coplesitoare.

    Votat cu mare placere (si cu invidie, recunosc) !

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    a.sr* [14.09.11 20:43:01] »

    Multumesc nicoletass si iti doresc sa ajungi! Chiar e ceva ce nu se poate descrie nici in 1000 de imagini, dar in 1000 de cuvinte... trebuie sa vezi!

    a.sr* [14.09.11 20:45:36] »

    Multumesc station5. Imi pare bine ca ti-a placut.

    Si, cu placere, cat de curand, dar nu promit o data exacta, am sa scriu despre Dublin. Si, daca vrei cu adevarat sa mergi sa vezi Irlanda, o sa mai povestesc si despre alte locuri. Mie aceasta tara mi-a placut foarte mult!

    a.sr* [14.09.11 20:48:32] »

    Multumesc iulianic! Cred ca intelegi foarte bine cam ce este Petra de fapt. Adevarul este ca nu e o vizita de facut pe fuga. Eu urasc excursiile organizate tocmai pentru ca te tin intr-o alergatura continua si nu vezi decat franturi, nimic pana la capat. Si nu e oare pacat... ? Iti doresc sa ai parte de tot ce-ti doresti!

    a.sr* [14.09.11 21:38:56] »

    am constatat ca ai uitat sa mai apesi un buton. cand ai timp...

    Sib [05.11.12 13:43:36] »

    Mai are rost sa zic ceva?! In afara de faptul ca este un review perfect, complet, precis.

    O singura intrebare am:

    ai zis ca "La un moment dat, ghidul nostru ne-a atras atentia asupra unei fotografii ce reprezenta capul unei femei blonde cu ochi albastri"

    este cumva aceasta femeie?

    vezi foto

    (fara spatii intre)

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    a.sr* [06.11.12 06:38:53] »

    @Sib: da!

    Alb* [02.02.13 22:51:40] »

    Si eu visez sa ajung in Petra, am inteles ca se ajunge si din Egipt.

    iulianic [03.02.13 09:58:54] »

    @Alb: Da, exista si posibilitatea unor excursii optionale la Petra cu plecare din Egipt, dar nu cunosc amanunte. Eu am vazut cate ceva din Iordania (implicit Petra), in trei zile incluse intr-un circuit in Israel. Daca vrei, poti citi amanunte aici vezi impresii

    Stiu ca multi nu agreaza grupurile si excursiile organizate, dar ele te scutesc de multe surprize, mai ales in tari in care pentru noi totul este o mare surpriza.

    Am avut intrarea la Petra inclusa in pretul circuitului, am avut ghid si traducator din partea ambasadei romane la Amman in toate cele trei zile, am fost cazati la un hotel foarte bun si am beneficiat de mese civilizate, fara riscuri.

    Ii admir pe cei care pleaca la drum pe cont propriu, dar in Iordania n-as recomanda asta nimanui.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    abancor [03.02.13 21:30:57] »

    Cred că se poate pleca într-o combinaţie de cont propriu şi agenţie, în sensul în care îţi stabileşti de aici programul, faci rezervările, inclusiv pentru evenimente gen o noapte în deşert cu beduinii, organizezi totul printr-o agenţie dar nu mergi cu grup, ci singur (cu grupul tău) cu avionul, iar acolo închiriezi o maşină.

    Spun asta pentru că şi eu (în 2000, aşa că nu intru în detalii, fiind, poate, inactuale), şi un amic, acum 2 ani, aşa am fost acolo, cu aranjamente făcute aici prin una din marile agenţii nemţeşti, dar cu program gîndit de noi după bunul plac - vizită la Petra, la Jerash, baie în Marea Moartă, plimbare prin Amman, colindat cu maşina pe Valea Iordanului etc.

    Traficul e civilizat, mai ales faţă de Siria sau Turcia şi poliţia e destul de prezentă.

    Edit: am citit şi review-ul de deasupra. Deşi e vechi, am un comentariu: construcţiile de la Petra sînt morminte la origine. Nabateenii locuiau în corturi. Cele mai maiestuoase sînt morminte princiare. Beduinii, pînă în zilele noastre, le-au folosit ca locuinţe, alte neamuri ce s-au mai perindat pe acolo, la fel, dar la origine ele au fost morminte, nu locuinţe. Iar cei care locuiesc acolo nu sînt nabateeni, un neam care nu mai există, ci beduini.

    Să menţionez şi că Petra e un "must" pentru orice fan Indiana Jones. Senzaţia pe care am avut-o cînd am început să întrevăd Khazneh prin fisura Siq-ului şi apoi cînd am ieşit din Siq şi am văzut întraga construcţie e de neuitat! Parcă ajungeam în tărîmul imaginaţiei! O clipă am sperat copilăreşte că intru în Khazneh şi dau de peştera din film.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sib [04.03.13 14:58:36] »

    @a. sr: Ce tare!

    O cheama Marguerite van Geldermalsen, si a scris o carte despre experienta si existenta sa acolo ("Maritata cu un beduin")

    popescu.borsa* [04.03.13 21:10:24] »

    Fain! Felicitari!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    a.sr*, abancor, Alb*, iulianic, nicoletass, popescu.borsa*, Sib, station5*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Petra, oraşul roz:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05942702293396 sec
    ecranul dvs: 1 x 1