ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.08.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.08.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 7 zile
prieteni
4 AD. + 1 COPII -- v: 16 ani

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

De ce ne place Grecia…. (2) / Vouvourou

TIPĂREȘTE

Prima parte o puteti citi aici

Part 2: Vourvourou la pas.

In mod normal zona estica a Sithoniei ar putea fi caracterizata ca fiind locatia cu cea mai mai cristalina si albastra apa din Mediterana si in acelasi timp puteti descoperii cele mai izolate plaje din Grecia…. ei da…in zile normale de vara, pentru ca noi ne-am inceput concediul in vinerea dinaintea marii sarbatori ortodoxe Sf. Maria…, asa ca mica statiune si asa plina ochi de turisti straini, a fost luata cu asalt si de greci, care asteapta orice motiv de a se mai odihni la soare…

Asadar incepand de la nord, dupa Livari si pana la sud dupa Kava si continuand pe toata coasta Sithoniei pana la Sarti, tot poporul avea treaba sa-si gaseasca un loc la soare sau umbra pinilor (Kavaroutrypes beach), la umbrelutele de fite cu expresso de 5 euro (Manassou beach) sau pe stanci (Portocali beach). Mica localitate ce nu se intinde pe mai mult de 7 km, o parcurgi cu masina in 10 min., are o strada principala ce se lasa la stanga din Perimetriki Sithonias, fara trotoar, pe care incap cu greu doua utilitare. Ei bine in aceste zile era batatorita de turistii veniti in concediu, dar si de masinile grecilor cre se deplasau de la Ormos Panagias la Sarti. Noi am lenevit o singura zi in gradina 4elies, in rest am descoperit cu placere fiecare plaja pe coasta de est (despre acestea in alt review). Insa diminetile si serile am luat-o la pas prin Vourvourou pentru a descoperi pentru noi si voi acest loc.

De la intrare pana la iesire, toate vilele sunt de inchiriat si majoritatea sunt stop sales pana in octombrie. Pe ambele parti ale soselei sunt vile ce impresioneaza prin ceva: cele cu iesire la mare au curti cu gazon si pini lenesi in soare, cele dinspre munte au palmieri, mai mult de un etaj la vila, dar gazonul lasa de dorit. Soseaua serpuieste printre case, paralel cu soseaua nationala, o singura strada o uneste cu aceasta in dreptul hotelului Rema (fara a pune la socoteala intrarea si iesirea). sunt peste 100 de locatii de cazare (vezi aici). Cele mai apreciate hoteluri sunt Vergos, Diaporos, Alexandros (in aceasta ordine)

Diminetile sunt linistite, rar vezi doamnele plecate la minimarket-uri (care sunt macar 5 numarate de mine si la preturi mai bune decat Lidl din Nikiti), toata lumea isi savureaza cafeaua (ceaiul, tiuca) pe terasa casei. Deseori te scola din amorteala cate un camion cu obiecte din lut pentru gradina, ce isi face reclama la megafon. Nici vidanjele care iau la rand fosele de la fiecare vila, nu te pot deranja, pentru ca totul se face in liniste si curatenie, prin terminale dispuse la garduri.

La pranz, satul se anima de turisti dornici de un pranz proaspat (sau in cautarea tavernei ce te fereste de canicula). Am citit in alte review-ri de lipsa tavernelor… nimic mai fals: de la 4elies in jos pana la Kava Beach gasesti peste 15 restaurante, taverne si pizza-bar. Iata doar cateva: pe paja avem Paris, Mango, restaurante ca Gousto, Top pizza…

Seara totul se transforma parca pentru o cina romantica in fosnetul palmierilor, cantecul greierilor in pini, doar marea mai clipoceste vag penrtu a ne aduce aminte unde suntem. Cum spuneam, petrecerea si degustatul cinei in liniste e adusa la rang de lege, doar 3 restaurante au o data pe saptamana seara greceasca cu muzica sau invitati, cantareti live.

Daca tot am pomenit de degustari… trebuie sa fi macar o data impresionat de traditiile culinare grecesti, bazate in special pe vegetale proaspete de sezon, condimente, mirodenii si ulei de masline.

Traditiile culinare reprezinta pentru greci un patrimoniu de pret, pe care il cultiva si respecta. Cu ata mai mult cu cat parca in nici o tara specificul bucatariei nu a fost atat de influentat de istorie ca in Grecia. Mancarea greceasca este simpla si eleganta, cu arome mai subtile sau mai tari, cu textura fina sau crocanta, proaspata sau conservata, sanatoasa si hranitoare.

Hai sa va rezint preturile si apoi unul dintre cele mai bune restaurante in opinia mea. Preturile sunt standard in toata statiunea, difera gramajul si ce se mai ofera in plus din partea casei (cum ne-am invatat noi romaníi sa cerem):

Aperitive (mezedes): 5-6 euro; friptura de porc, pui, vita: 8-9 euro; peste, scoici, calamar: 9-12 euro, bere: 2-3 euro; vinul casei /500ml: 5-6 euro; inghetata / cupa: 2 euro

Sa intram intr-un restaurant care m-a incantat pana la ultima papila gustativa:

Gousto restaurant & pool bar din complexul Vergos (vezi poze). Ce il deosebeste de alte locatii: promptitudinea, buna dispozitie data de Stelian (chelnerul sef) si nu in ultimul rand portiile fooooarte mari frate!! Restaurantul este o terasa langa pool bar–ul hotelului Vergos cu copertine retractabile, situat pe partea stanga (inspre Sarti) la mijlocul statiunii, dupa hotel Diaporos si cateva minimarket-uri. Are o parcare mare si te primeste la intrare cu un cuptor de pizza la care un singur baiat, intinde, arunca si modeleaza pizza in ritm italian. Meniul este si in romana, dar chiar si asa Stelian iti ofera toate detaliile in engleza si denumirile intr-o romana stalcita dar haioas. Cand il vezi asa mai rotund, nu crezi ca face fata la preluarea comenzilor si oferirea explicatiilor ptr. toti clientii. Noi romaníi fiind mai deschisi la suflet si la limba, ne-am simpatizat reciproc, dupa a doua seara am facut schimb de tuica (de la noi) si slibovita (de la sotia lui poloneza). Meniul este o poveste cu gust si miros: inevitabil gustati mezedes ce sunt aperitive de seara – vinete coapte la cuptor sau gratar cu cascaval, ciuperci umplute, la cuptor, in castroane de lut, clatite cu bacon si cascaval, branza greceasca la gratar cu ardei iute copt, salata bucatarului (salata, rosii, pui, sos de mustar totul stropit cu ulei de masluine) si inevitabil foccacia cu usturoi (lipie facuta din aluatul de la pizza cu cascaval / usturoi si mirodenii).

Atentie nu luati mai mult de o portie din fiecare - noi fiind 5 persoane, chiar si asa eram deja satui insa dornici sa facem loc felului principal. Si cum deschizi apetitul decat cu un ouzo – ce are la baza anason, struguri striviti, coriandru, menta. Felul principal incercam una din portiile de: calamari, peste, scoici, friptura de pui sau porc la gratar sau inabusite, impanate cu bacon si cascaval, cu legume si orez imbogatite cu sosuri de lamaie sau lapte si coniac cu arome ce cresc din belsug in munti (busuioc, oregano, cimbru, coriandru, salvie). Sa nu uitam de soublaki - frigarui de pui sau porc cu cartofi la cuptor sau prajiti, pe un pat de orez, totul stropit cu lamaie. Pofta buna!!! Totul udat cu vin: pe mine nu m-a impresionat vinul casei si nici cel inbuteliat, cu toate ca vinul este bautura populara a Greciei (ce are si zeu propriu - Dionisos) … sunt un fan al vinurilor romanesti (de aceea am plecat de acasa cu rezerve pentru serile caduroase, stropit cu sifon tot din romania). La preturi mai mari -15 euro, alegeti un vin tinar, alb, cu o nota de rasina de pin (Retsina din zona Atenei)... Hai ca mai intra ceva…de aici incolo vine din partea casei: parca in complicitate cu tine si ferindu-se de cei 4 picoli, 2 fete si 2 baieti (este doar o reprezentatie) Stelian iti aduce impreuna cu nota fie un digestiv gen tsipuro (bautura calugarilor, din struguri striviti), fie o panacotta inbogatita cu inghetata (o crema fiarta, amestecata cu gelatina ce ii permite sa se raceasca rapid) sau inghetata pe bat… Mai vrei ceva??? o mandolina sa-mi mangaie urechea in timp citesc nota de plata. Mandolina e in imaginatia mea (se aud mai tare lemnele din vatra, decat muzica ambientala)… nota e reala: in jur de 70 euro / 5 persoane.

Daca va ganditi cumva ca in una din seri la Gousto sa mincati pizza... renuntati la aperitive: pentru max. 14 euro se pregateste pizza de care si italienii ar fi invidiosi: capriciosa, quatrostagioni, speciala toate au dimensiuni si bogate in continut indeajuns pentru 2 gurmanzi si copilul lor… iar calzone (impaturita, cea desfacuta se numeste pizza calzone) este regina lor.

Hai ca iar plecam cu ceva kilograme in plus si din acest concediu… trebuie sa facem miscare in: Part 3 - plajele din estul Sithoniei.


[fb]
---
Trimis de onlyoctavian in 23.08.11 01:08:14
Validat / Publicat: 23.08.11 06:54:19
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 11073 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (onlyoctavian); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 el este stelian ..mereu pus pe glume ( noi il strigam ogica )
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[23.08.11 10:44:17]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Vourvourou:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058931112289429 sec
    ecranul dvs: 1 x 1