ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.08.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sannicolau Mare
ÎNSCRIS: 24.07.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Marsilia si Cassis

Ilustrație video-muzicală
*BZN - La France*
TIPĂREȘTE

Am ramas datoare cu inca doua povestiri din opririle din Croaziera Mediterana de Vest, cu MSC Lirica, despre care am scris in mare aici.

Astazi va scriu despre Franta continentala, pentru ca mai facusem prima oprire pe pamant francez, in Ajaccio, insula Corsica. Acum vom opri in portul Marsilia, al doilea mare oras al Frantei, localizat pe coasta Marii Mediteranecu, oras fondat de greci cu 2600 de ani in urma.

Este cel mai mare port comercial al Frantei. Marsilia este situata in vechea provincie franceza Provence, avand o istorie zbuciumata si fascinanta in acelasi timp. Am sosit aici la ora 14 si aveam timp doar pana la ora 19. Era o zi insorita de mai, cu 21 de grade in termometre, numai buna de plimbare! O multime de autocare ne asteptau la coborarea de pe nava. In port doua vapoare uriase – Costa Magica si Norvegian Epic! Am zarit si farul!

Grupul de turisti din Romania, care aveau si ghid, de care ne alaturasem inca de a doua zi au ales ca excursie optionala – o vizita in Cassis, un mic orasel fermecator, devenit statiune turistica internationala. Excursia a costat 34 de euro de persoana si ne-am hotarat si noi sa mergem cu ei. Acest tur include un transfer cu autobuzul pana acolo si plimbarea cu un mic trenulet prin localitate. Apoi timp liber pentru cumparaturi sau ce mai dorea fiecare sa faca, in limita timpului alocat.

O alta optiune ar fi fost de a ramane in oras, dar ca sa ajungi din port, fiind cam departe, trebuia cumparat un bilet de autobuz de 15 euro de persoana. Iar ajunsi in oras, putem cumpara cu 18 euro de persoana un alt bilet la autobuzul special, care te plimba o ora si jumatate, permitandu-ti sa poti cobora la oricare din cele 16 statii din fata obiectivelor turistice. Era o modaliate buna de a vedea Marsilia, beneficiind de o prezentare in 5 limbi de circulatie internationala.

O alta varianta de a petrece cateva ore in Marsilia ar fi o calatorie cu trenuletul, din Portul Vechi pana la Notre Dame de la Garde, cu pretul de 5 euro pentru un adult si 3 pentru copii, calatoria durand aproximativ 50 de minute.

Mi se parea mai atractiva varianta de a merge cu grupul nostru in Cassis, datorita si timpului cam scurt pe care il aveam alocat acestui port. Daca as fi fost intr-un sejur acolo, cu siguranta alegeam prima varianta, dar asa nu aveam timp sa vizitam prea multe si riscam sa intarziem sa ajungem la ora la care trebuia sa fim prezenti la vaporul care urma sa plece spre Genova, la ora 19.

Deci, dupa un pranz bun, la bordul navei, ne-am pregatit rucsacul pentru calatorie. Ghidul nostru ne-a lipit la fiecare in piept o bulina cu sigla MSC Lirica – pentru a ne indentifica mai usor cei la urcarea si coborarea din autocar . Inainte de a cobora, am stat la ultima punte asteptand sa ne apropiem si mai mult pamantul francez. Se zarea Catedrala Notre Dame du Garde, construita pe-o colina, in cel mai inalt punct al orasului. Acest monument bisericesc este considerat de catre locuitori a fi un element protector al orasului.

Ne informeaza ghidul nostru ca aceasta este o biserica neo-bizantina, construita pe locul unei vechi capele, care ar fi acoperita in intregime cu foita de aur. Atractia principala, pe langa picturile frumos colorate si marmura, ar fi statuia de 36 de metri a Fecioarei Maria, de pe clopotnita turnului. Pe aceasta colina este ascunsa multa istorie, nu doar un cult. O istorie care ii face pe francezi mandri de a purta acest nume.

In Golful Marsilia se afla arhipelagul Frioul, care este format din 4 insule, dintre care una este foarte celebra: insula Chateau d’lf, o insula mica, cunoscuta mie din romanele lui Alexandre Dumas, care, din secolul al XIX lea a dat faima acestui loc prin ‘’Contele de Monte Cristo’’, in care povestea despre doi eroi care au fost inchisi acolo, iar unul reuseste sa evadeze, dupa 14 ani de temnita, fiind primul om care a facut acest lucru pana atunci si a reusit sa si supravietuiasca.

De fapt, acolo este o cetate din secolul al XV lea, care a devenit apoi inchisoare, prin secolul al XVII lea, unde prizonierii erau ‘’cazati’’ in functie de clasa lor sociala. Un profesor din Lugoj, care chiar fusese pe acesta insula, ne-a atras atentia asupra acestui obiectiv si ne-a povestit cate ceva despre importanta lui istorica.

Cetatea a fost construita in scopul apararii atacurilor de pe mare, din ordinul regelui Francisc I. Si, datorita scriitorului francez, aceasta insula a dobandit faima si astazi fortificatia poate fi vizitata, ajungandu-se acolo cu barca din port.

Marsilia, cel mai vechi oras din Franta, este un oras foarte populat. L-am strabatut timp de vreo ora cu autocarul, avand 3 ghizi: cel roman, unul francez si unul italian, pentru ca in autocar eram turisti din mai multe tari. Priveam pe fereastra fascinata, sa nu-mi scape nimic.

In primul rand am fost impresionata vazand oameni de toate culorile si nationalitatile, cum numai in Londra mai vazusem asa ceva! Apoi denumirile strazilor si a firmelor in limba franceza, blocurile zgarie-nori, biserici si cladiri cu o arhitectura deosebita, cimitire de eroi, cafenele si restaurant pline, unde francezii petrec relaxati, bucurandu-se de fiecare clipa libera.

Desi un oras aglomerat, m-a impresionat atitudinea degajata de pe fete lor si prosperitatea prezenta la orice pas. La colt de strada mai apare, totusi, cate-un cantaret ce-si duce traiul din gesturile trecatorilor sensibilizati. Am zarit si cativa cersetori. Dar toata lumea pare bine primita si integrata in peisaj!

Cassis – drumul pana aici a fost extraordinar de pitoresc! Un fel de Transfagarasan! Cred ca a durat mai putin de o ora, cu toate ca sunt doar 20 de km din Marsilia pana aici. Am circulat si pe o bucata de autostrada, dupa care am ales un drum secundar. Pana in Paris un indicator arata ca ar fi 770 km. Sunt foarte multe serpentine, putina vegetatie, iar in unele loucuri se mai vedea marea.

Am ajuns, in sfarsit! Cassis- un fost sat de pescari, astazi este un orasel foarte cochet si linistit, unde vin turisti din toata lumea.

Este situat la 23 de metri de nivelul marii, face parte din departamentul Bouches-du-Rhone si are doar 8000 de locuitori. Este faimos pentru corali, pentru vinul de Cassis si pentru stancile si golfurile sale.

Am fost urcati intr-un trenulet ‘’Muson River 1894’’, un fel de mini-car, cu care am mers pana in port. Altitudinea, cum e si firesc, incepea sa scada. Am putut admira din trenulet cat este de fermecator acest mic orasel, de la poalele muntelui, cu case cu obloane, cu strazi pavate si linistite, unde lumea isi plimba cainii si-am realizat ca este sportul preferat aici, pentru ca intr-adevar erau foarte multi care faceau acest lucru, cum nu mai intalnisem in alta parte.

Mi-am amintit de-o faza tare nostima, cand am sosit in port: ghidul amabil ca intotdeauna ne-a sfatuit pana si unde putem merge la toaleta! Si, stand in asteptare, pentru ca intrase o doamna din grupul nostru, cam de vreo 70 de ani in wc, dupa un minut o auzim cu totii cum tipa!!! ....Cauza am aflat-o imediat cand a iesit de acolo cu fata zambitoare, dar toata uda, deoarece wc-urile lor sunt reglate in asa fel incat sa fie o pauza intre cei doi care il folosesc, pauza in care se declanseaza automat apa, nefiind nevoie sa faci tu asta. Iar doamna noastra, sigur se grabise si-a intrat prea repede si i-a fost facut un dus…. pe nepregatite si pe gratis! Dar a fost prea tare faza ca sa nu v-o povestesc si voua, in caz ca ajungeti prin Cassis!

Casis este o bijuterie de port! In fata lui pe o stanca este o cetate, iar oraselul este asezat intr-un mic golf. As fi ramas acolo, atat de mult mi-a placut! Am mers pana la far, pe malul marii este o monument nou, din anul 2000, ridicat in cinstea Monseniorului Jean Pierre Teisseire (Maire de Cassis). De la debarcader vin si pleaca foarte des salupe cu turisti. In jurul portului sunt o multime de hoteluri si terase, la acea ora aproape toate find goale. Preturile in Franta sunt cele mai mari pe care le-am intalnit in tarile in care am oprit pana acum in aceasta croaziera.

Am intrat si noi la un magazin alimentar de unde am dorit sa ne luam niste ciocolate si-un vin. Cea mai ieftina bere la cutie era mai scumpa decat cel mai ieftin vin la 0,700 ml. Apoi am cumpat de la o gelaterie cate o ingheata, foarte buna, exact ca cea din Italia, dar tripla la pret si ne-am indreptat spre plaja, care se intindea la poalele muntelui unde este cetatea, care domina intregul golf. Plaja este larga, cu nisip fin, dar sunt si cateva pietre, la intrarea in apa. Nu am avut timp de plaja, doar ne-am plimbat, apa marii era limpede, fara nici un val.

In concluzie, nu regret ca am ales aceasta varianta de excursie optionala. Mi-ar fi placut sa pot vizita si din Marsilia cate ceva, dar poate intr-o alta vacanta. Am retinut un lucru, ca Franta…. costa!

Ne-am stans toata trupa si ne-am indreptat catre trenuletul care ne-a dus de unde ne luase, adica de la autocar. Drumul inapoi ni s-a parut la fel de frumos, dar mai scurt. Strabatand Marsilia, mi s-a intarit convingerea ca intr-adevar este un oras frumos, nu degeaba a fost ales pentru anul 2013 sa fie Capitala culturala europeana!

Am ajuns la timp in port, in apropierea lui am zarit o catedrala extrem de frumoasa, pe care ne-am multumit doar s-o fotografiem pe fuga, apoi am vazut din nou insula cu cetatea-inchisoare, care a devenit faimoasa datorita lui Alexandru Dumas si ne-am urcat din nou pe MSC Lirica, cam cu parere de rau, pentru ca a doua zi, dimineata la ora 8 trebuia sa ajungem in portul Genova, de unde ne imbarcasem, cu o saptamana in urma si deci, aventura noastra se sfarsea, dar in inima ramanandu-ne amintiri de nesters, din toate aceste locuri depre care v-am povestit.

Mai am de scris doar despre Genova, pe care am vizitat-o, dupa ce am coborat de pe vapor, tot cu grupul de turisti din Bucuresti.


[fb]
---
Trimis de georgiana in 07.08.11 19:17:36
Validat / Publicat: 07.08.11 21:47:09
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10105 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pe faleza din portul Cassis.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[07.08.11 20:39:28]
»

Iata propunerea muzicala! Se poate schimba!

georgianaAUTOR REVIEW
[07.08.11 22:24:26]
»

Webmaster 13,

Imi place alegerea muzicala si-ti multumesc!

johnnyredlabel †
[09.08.11 15:40:47]
»

@georgiana: tocmai ce-mi scapase review-ul tau! Bine ca am fost circumspect si m-a mai uitat inca o data .

georgianaAUTOR REVIEW
[09.08.11 15:59:44]
»

Multumesc si mie mi-au scapat multe cand am fost in concediu si nu stiu cand voi mai recupera, dar asta e! De multe ori dau peste ele citind cate-un ecou.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
georgiana, johnnyredlabel, Mihai18
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Marseille:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062910079956055 sec
    ecranul dvs: 1 x 1