ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bistriţa
ÎNSCRIS: 26.07.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
91.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Ramnicu Valcea – un oras de care m-am indragostit

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ca urmare a numeroaselor vizite in RamnicuValcea, si a faptului ca de fiecare data am descoperit si m-au surprins lucruri frumoase si noi, fiind un oras mereu in modernizare, m-am gandit ca ar fi frumos sa scriu ceva despre acest oras.

Date generale:

Ramnicu Valcea este asezat pe malul drept al Oltului, la confluenta cu raul Olanesti, ce strabate centrul orasului. Orasul este asezat intr-o zona depresionara, in Subcarpatii Getici, la poalele muntilor Cozia. Desi arata ca un oras nou si modern, atestarea documentara a orasului dateaza din 1392, din timpul domnitorului Mircea cel Batran. Populatia numara aproximativ 100.000 locuitori.

Cultura:

Orasul Ramnicu Valcea se mandreste cu doua teatre: Teatrul Anton Pann si Teatrul Ariel. Teatrul Antonn Pann se afla asezat in locul fostului cinematograf Modern, intr-o locatie linistita, ce imbina arhitectura moderna a cladirii cu un parc verde, frumos amenajat, cu multe flori si o fantana arteziana. Teatrul are un sediu recent modernizat, cu o arhitectura unica, cum nu multe orase din tara se pot lauda. Mi-a placut foarte mult faptul ca si persoanele cu dizabilitati locomotorii pot cu usurinta sa se deplaseze in interiorul teatrului. Teatrul are in componenta trei sali: sala mare, sala studio si o sala pentru teatrul de papusi, unde cei mici alaturi de parinti se pot amuza si delecta, iar in incinta lui se mai gaseste si o cafenea. Teatrul Ariel este mai recent infiintat, cu sediul in parcul Zavoi, despre care va voi vorbi putin mai jos. Spectacolele acestui teatru se mai tin si in incinta cinematografului Ostroveni. Filarmonica „Ion Dumitrescu” se alatura ca potential cultural celor doua teatre. Aici in fiecare zi de Luni seara se prezinta diferite concert si spectacole de muzica clasica. In componenta Filarmonicii intra si corul Euphonia ce au spectacole separate de muzica corala. In domeniul artei plastice plastice as putea sa va vorbesc despre Galeriile de Arta, ce pot fi intalnite in centrul orasului (pe strada principala - Calea lui Traian). Daca tot amintesc de cultura vreau sa inchei cu Biblioteca Judeteana, situata intr-o cladire moderna, cu sali foarte bine dotate, unde uneori se mai tin si evenimete cultural-artistice.

Muzee:

Aici pot sa amintesc cele trei muzee importante din Ramnicul Valcea: Muzeul de Istorie, Muzeul de Arta si Muzeul Satului Valcean si casa memoriala Anton Pann. La Muzeul de Istorie. situat pe Calea lui Traian, puteti afla istoria judetului prin diferite marturii si descoperiri, iar cel de Arta, situat pe strada Argesului, reuneste opere de arta ale pictorilor romani. La iesirea din Ramnicu Valcea inspre Calimanesti (Bujoreni) se afla Muzeul Satului Valcean, ce adaposteste numeroase case traditionale din aceasta zona, precum si o biserica, o scoala. Muzeul e situat intr-un cadru natural, intins pe o suprafata foarte mare, intr-o zona cu multa verdeata. Casa Memoriala Anton Pann este situata in centrul orasului pe strada Stirbei Voda, este casa-muzeu a celebrului compozitor, muzician si pedagog Anton Pann, cel care a compus linia melodica a imnului national „Desteapta-te romane”.

Parcuri:

Orasul are doua parcuri importante: Parcul Zavoi si Parcul Mircea cel Batran. Parcul Zavoi este un parc situat aproape de centru, pe malul raului Olanesti, fiind cel mai mare parc al orasului. E un parc foarte bine ingrijit, cu locuri de joaca pentru cei mici, cu doua lacuri: unul mare, in jurul caruia sunt asezate doua terase, iar unul mai mic, acoperit in totalitate de nuferi si cu numeroase broscute testoase. Ca peisajul sa fie complet in ultima perioada au aparut si veverite, foarte prietenoase, pofticioasa, ce nu se jeneaza de a lua nucile din mainile plimbaretilor. In capatul Parcului se afla si stadionul municipal de fotbal, recent renovat si bine ingrijt. Parcul Mircea cel Batran se afla in centrul orasului si nu e cu nimic mai prejos decat Parcul Zavoi, fiind mai cochet. Parcul este inconjurat de ruinele zidului cetatii lui Mircea cel Batran, astfel se impleteste vechiul cu noul. Marturiile acestor ruine sunt si vestigiile arheologice expuse intr-o parte a parcului, acoperite cu sticla (intr-o zona cu o frumoasa fantana arteziana). In interiorul acestui parc se mai gaseste si Palatul Copiilor, iar langa el numeroase terase. Ca loc de plimbare si relaxare se alatura dealul „Capela”, un loc cu o padure verde, dar si cu terase si un hotel. Se poate urca pana intr-un loc, de unde se poate admira orasul.

Locuri de agrement, puncte de atractie

Aici as putea sa mentionez: Baza de Agrement (Strandul), Piscina Enigma, Gradina Zoologica, si ca o posibilitate de relaxare pentru iubitorii de handbal: Sala Sporturilor Traian. Baza de Agrement din Ostroveni este un loc de relaxare nu doar pentru valceni, cat si pentru cei veniti din judetele vecine. Am vazut masini din numeroase localitati invecinate, dar si indepartate. In jurul bazei de agrement oamenii se pot caza la casute sau in zona amenajate pentru cei ce vin cu corturi. In incinta Bazei se gasesc trei bazine cu apa dulce, unul recet renovat si un bazin cu apa sarata. Oamenii isi pot pune cearsafurile pe nisip, dar isi pot inchiria si sezlonguri sau baldachine. Tot aici iubitorii de sport pot practica fotbal, tenis pe terenurile special amenajate cu nocturna, si plimbaretii pot inchiria hidrobiciclete pe lacul din apropiere. Se poate servi si masa in restaurant sau de la comerciantii de produse fast food si patiserie. Piscina Enigma este situata langa discoteca cu acelasi nume, in cartierul Ostroveni, ce are un bazin maricel in care te poti racori vara si sta pe sezlongurile amplasate pe iarba din jurul bazinului. Gradina Zoologica este in apropiere Bazei de Agrementa, un loc in care din pacate nu am juns inca, dar promit sa revin cu detalii in cel mai scurt timp. Oricum am inteles ca in 1 iulie 2011 s-a redeschis fiind reamenajata aproape in totalitate, aducandu-se animale noi. Sala Sporturilor „Traian” este sala unde celebra echipa de handbal „Oltchim” isi desfasoara meciurile, din pacate prea mica pentru numarul foarte mare de fani. Si aceasta locatie am auzit ca va fi reamenajata, marindu-se numarul de locuri.

Lacase de cult:

Ramnicu Valcea este numit orasul celor treisprezece biserici. Nu le-am vazut pe toate, dar cel mai mult m-a impresionat Biserica-Schit de pe dealul Cetatia, o biserica mica, dar cu o istorie foarte bogata: a fost construita de pe timpul lui Radu de la Afumati, in mijlocul unei paduri, din curtea careia se dezvaluie o panorama cu imprejurimile orasului. Cea mai importanta ramane Episcopia Ramnicului, situata destul de central, la poalele dealului Capela, avand si ea origini vechi. Intinzandu-se pe o suprafata foarte mare, cu locuri verzi foarte frumos amenajate, este formata din Biserica centrala si alte cateva corpuri. Foarte frumoasa este si biserica Sfantul Dumitru din centru, situata langa Primarie, ce se presupune ca a apartinut franciscanilor.

Restaurante, baruri, cluburi.

Ca locuri de servit masa v-as recomanda: Pizza OK, un loc unde se poate servi o pizza foarte buna precum si alte mancaruri; Casa Valceana, unde am fost la o nunta si mi s-a parut o locatie selecta, cu bun gust si personal amabil, aici se gaseste si o crama la subsol, iar tot aici se poate servi ciorba de fasole cu ciolan in coaja de paine; Hanul Haiducilor este un restaurant rustic, ce are ca specific mancare traditionala servita pe platouri foarte mari de 4-6 persoane, unde iubitorii de muzica populara pot asculta formatii live; Restaurant Zimbru (langa parcul Mircea cel Batran). Pizzerii testate si validate va pot recomanda: Ariel (in Parcul Mircea cel Batran), Bella Italia, L’artista, Vital. Puburi: Gladiola, Morrison, Pub OK, Jazz, President, Mateo (in incinta River Plaza Mall). Cluburi: Enigma si Tao (River Plaza Mall), pentru fitzosi Club Divino si, nu v-as recomanda, Bloody Mary.

Posibilitati de cazare:

Ca hoteluri ar fi de mentionat vechiul Hotel Alutus, Hotel Capela, Hotel Gemina, Hotel Maria (unde am participat la o nunta), iar un hotel pentru cei ce prefera luxul ar fi Grand Hotel Sofianu (hotel-muzeu cu expozitii de arta) situat langa Parcul Zavoi. Ca o pensiune ieftina si frumoasa v-as recomanda Pensiunea Supca (langa autogara 1 Mai). Alte pensiuni ar mai fi: Casa Alba, Valentina (preturi putin mai piperate), Relax.

Imprejurimi:

Destul de aproape de oras se afla statiunile: Calimanesti-Caciulata-Cozia, Brezoi, Malaia, Bradisor, Voineasa – inspre Sibiu. Tot in aceata zona puteti vizita Manastirile Cozia si Turnu. Spre Targu Jiu ar fi de vizitat statiunea Govora, Manastirea dintr-un Lemn, orasul Horezu cu Manastirea Hurezi si Manastirea Bistrita. Ca o statiune in plina dezvoltare ar fi statiunea Baile Olanesti, la aproximativ 20 de km de Ramnicu Valcea, renumita prin cele 24 de izvoare, pentru tratarea diferitelor afectiuni, e aici se poate vizita si Manstirea Frasinei. Tot in apropiere de oras se afla si statiune Ocnele Mari, din pacate aflata intr-un stadiu de degradare, din cauza izvoarelor de apa sarata, ce au iesit din pamant. Salina Ocnele Mari e singurul punct de interes din aceasta statiune si recent modernizata. Promit sa revin cu un review despre ea, indata ce o voi vizita.

Stiati ca:

-Valcea este primul judet atestat documentar din tara?

-Se spune ca din curtea Bisericii-Schit de pe dealul Cetatuia, Radu de la Afumati ar fi construit un tunel subteran. de aparare impotriva otomanilor, ce duce in partea stanga a malului raului Olt. (Am vazut intrarea in tunel, dar nu este accesibil)

-Parcul Zavoi a fost construit in locul fostei Gradini Zoologice, iar unele adaposturi pentru animale au fost transformate in terase, ex: Barul La Barlog.

-Orasul Ramnicu Valcea este orasul imnului national, iar in parcul Zavoi s-a cantat pentru prima oara imnul national: „Desteapta-te romane”. In acest loc este construita o fantana ce confirma acest lucru.

Va rog daca se poate sa atasati acest videoclip:

http://www.youtube.com/watch?v=oXjZVSBq5lQ


[fb]
---
Trimis de Rusalka in 20.07.11 00:52:37
Validat / Publicat: 20.07.11 06:27:34
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 19792 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rusalka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[20.07.11 06:20:43]
»

Va rog daca se poate sa atasati acest videoclip

Done!

webmaster77
[20.07.11 09:05:35]
»

Mutat la rubrica "Ramnicu Valcea si imprejurimi" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

Admin
[20.07.11 09:35:21]
»

Selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

TORA INGRID
[20.07.11 09:44:13]
»

Cred ca trec de cel putin doua ori pe luna prin Rm. Valcea, in drum spre Sibiu. Si s-a intamplat o data sa si innoptez. Interesant tot ce spui, ar merita o oprire de vizitare dupa rigorile turistice.

Ce-am apreciat eu ca sofer sunt drumurile asfaltate proaspat si giratoriile care fluidizeaza traficul, florile revarsandu-se de o parte si de alta a drumului, semnalizarile si atentionarile multe.

Un oras curat, tranzitat la greu spre Valea Oltului, dar care nu-si pierde totusi identitatea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mahtobleyla*
[20.07.11 10:35:53]
»

Am fost de doua ori in Ramnicu Valcea si mi-a placut la nebunie.

Am stat la Hotel Alutus care chiar mi-a placut - camera destul de mare, luminoasa. Mi-au placut mult perdelele si cuvertura de pat care erau in nuante de galben si faceau camera calda si luminoasa.

Despre mall nu mai zic. Eu sunt fan malluri si asta mi-a placut tare mult, mai ales forma ca de mar. Am apreciat acest mall si pentru faptul ca nu este foarte aglomerat, personal avand oroare de gloatele de oameni care se napustesc in magazine si defileaza pe holuri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
neimportant
[20.07.11 11:11:40]
»

Le-ai surprins bine... Mai bine decat as fi facut-o eu. Vietuiesc de atat timp aici si nu cred ca le-as fi "filmat" atat de sintetic si cuprinzator.

Imi permit o mica adaugire, pe 29 iulie este ziua imnului si se lasa cu "agapa", focuri de artificii, spectacole, etc. Cel putin asa a fost in anii trecuti. Ramane de vazut daca si in acest an autoritatile locale vor fi deschise la punga. Panem et circenses...

Din nefericire, cel mai cunoscut loc de cazare, Hotelul Alutus a intrat de ceva vreme intr-un con de umbra, fiind subiect de stiri cu batai (un litigiu mai vechi intre patron si autoritatile fiscale), turistii cazati aici au petrecut ceva momente palpitante date de starea de asediu la care au fost supusi.

Z.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RusalkaAUTOR REVIEW
[20.07.11 11:27:09]
»

Merci pentru aprecieri. Daca ar fi sa vorbesc si eu despre orasul natal sunt sigura ca nu as surprinde multe lucruri si nu le-as prezenta cu atata interes.

Nu stiam despre scandalul de la Alutus, doar de cel mediatizat din localul de langa Gladiola.

Oricum, cu toate scandalurile, orasul este unul deosebit si merita vazut.

arheologul*
[18.06.12 10:31:22]
»

O singura greseala. Rm. Valcea nu este locul unde s-a cantat prima data Imnul National. Imi pare rau, dar istoria spune altceva prin documentele sale. Conform documentelor, la Rm. Valcea, s-a cantat "un prea frumos cantec" si atat. Carol Terteci, arheolog si muzeograf valcean.

PS: am mai gasit una. Prima atestare documentara e in 20 mai 1388, nu 1392.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
arheologul*, mahtobleyla*, neimportant, Rusalka, TORA INGRID
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Rm Vâlcea şi imprejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077855825424194 sec
    ecranul dvs: 1 x 1