ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Sa-l cunoastem pe marele Enescu la el acasa – Casa Memoriala George Enescu

TIPĂREȘTE

Am citit pe AFA doua rw excelente, scrise de Catalina Lupu (click aici) si Ana Dragusin (click aici), despre Casa Memoriala George Enescu din Sinaia. Le-am citit, le-am recitit, mi-am propus s-o vizitez dar asa cum se intampla de obicei daca nu o faci atunci apoi iti mai trebuie un imbold. Pentru mine acest imbold a fost un banner mare cu titlul "GEORGE ENESCU - FESTIVAL" si chipul lui George Enescu, banner ce ne anunta ca in perioada 1-25 septembrie 2011 se desfasoara a XX-a editie a Festivalului International George Enescu. Un titlu ce m-a facut sa ma gandesc ca vor ajunge la el “acasa” sute de artisti sa concerteze si eu inca n-am ajuns.

Am ajuns la Casa Memoriala George Enescu duminica, 26 iunie. Eram doar eu, sotul meu si inca un vizitator in casa memoriala in timp ce Sinaia era plina de turisti. Asta m-a facut sa scriu un rw, desi nu ma pricep sa scriu frumos, sunt convinsa ca uneori citind doar un titlu e de ajuns sa ne amintim ca mai avem ceva de facut.

Vila a fost construita intre anii 1923 - 1926, de arhitectul Radu Dudescu, din banii adusi de activitatea concertistica a maestrului, fiind realizata intr-un stil autentic romanesc.

Dupa parasirea definitiva a tarii, determinata de evenimentele politice dintre anii 1945 -1946, Enescu a semnat la Paris un act de donatie, prin care vila "Luminis" urma sa devina un asezamant cultural, conceput ca o casa de odihna si reculegere pentru artistii romani si straini.

In anul 1990, vila "Luminis" intra intr-un proiect de renovare, restaurare si conservare a obiectelor, proiectul fiind sustinut de Ministerul Culturii si de Centrul European de Cultura Sinaia.

Astfel Casa Memoriala George Enescu situata in cartierul Cumpatu din Sinaia si-a deschis portile publicului la data de 5 septembrie 1995, cu ocazia festivalului "George Enescu" si la dorinta marelui violonist Yehudi Menuhin cel care la varsta de 11 ani lua lectii de vioara de la maestru in camerele special amenajate la mansarda.

Pasind in curtea casei memoriale te intampina bustul artistului sculptat in bronz, o casa varuita simplu in alb si o liniste deplina, totul la umbra unor brazi falnici care sigur stiu povesti pe care noi nu le vom afla niciodata.

Intrand in holul mic, mobilat simplu primim audioghidurile care ne ajuta sa descoperim fiecare incapere cu lux de amanunte.

Sunt aici foarte multe obiecte de patrimoniu de o valoare inestimabila, foarte bine conservate, mobilierul fiind cel autentic. Nu poti sa nu remarci amprenta aristocrata lasata de Maruca asupra sufrageriei, salonului de muzica, dormitorului si baii moderne pentru acele vremuri, si dormitorul simplu si mic al maestrului, mai mic decat iti poti inchipui. Dealtfel si camerele de creatie de la mansarda unde acum sunt expuse documente, acte si fotografii ce au apartinut maestrului sunt la fel de mici si de simplu mobilate.

Ca noutate pot sa spun ca in Salonul de muzica, piesa de rezistenta (pianul Ybach) la care maestrul sustinea concerte, realizat la Lausanne si care are 100 ani vechime, a fost de curand restaurat si este folosit la sustinerea contertelor ce au loc aici.

Pe pian, alaturi de bustul de marmura al compozitorului Wagner, sta acum o copie a celebrei opere "Oedip" probabil depusa aici cu ocazia implinirii a 80 de ani la 27 aprilie 2011. Piesa a fost finalizata pe 27 aprilie 1931, dupa o munca de aproape un deceniu, fiind dedicata celei care ulterior ii va deveni sotie, Maria Tescanu Rosetti (fosta Cantacuzino). Premiera operei Oedip a avut loc la Paris pe 13 martie 1936 bucurandu-se de un succes imediat.

Din salile de creatie de la mansarda exista o iesire in foisor unde ai in fata Bucegii in toata splendoarea lor, poate si de aici s-a inspirat Yehudi Menuhin cand spunea despre Enescu: "Radacinile puternice si nobletea sufletului sau sunt provenite din propria lui tara, o tara de inegalata frumusete. ”

Mai aflam ca Enescu a ales sa-si construiasca vila aici pentru ca Sinaia si in special Castelul Peles a fost pentru el poarta de lansare in lumea culturala muzicala. Pentru ca aici, in ambianta muntilor Bucegi ce-i incantau privirea, a gasit locul perfect de inspiratie pentru numeroase opere si de recreere in perioadele dintre concerte.

Iesind pe terasa frumoasa, construita in stil Brancovenesc, unde Enescu si Maruca isi beau cafeau, privind brazii inalti si crestele Bucegilor, intelegi de ce a ales Enescu acest loc. De aici se aude toaca Manastirii Sinaia, un sunet foarte drag lui Enescu, pentru ca se stie ca era un om credincios.

Desi calea ferata este la doi pasi de vila, glasul rotilor de tren nu-l deranjau, pentru ca la acea vreme treceau putine trenuri dar si pentru ca-i aminteau de sunetul ce-l auzea din cusete in lungile lui calatorii prin lume, la numeroasele concerte pe care le avea de sustinut.

Fiind o celebritate mondiala - compozitor, violonist, dirijor si pianist, Enescu a cutreierat lumea-n lung si-n lat fiind aplaudat in toate marile capitale. Petru a-si sustine concertele calatorea cu trenul iar peste ocean a traversat de 20 de ori cu vaporul pentru ca avea o frica teribila de avion. Singura oara cand a zburat cu avionul a fost in 1950 cand, la Londra, in timpul unui concert, a facut un accident cerebral si a cazut de pe podium iar Yehudi Menuhin a inchiriat rapid un avion ca sa-l duca la Paris.

Desi celebru, George Enescu era un om modest si simplu, pentru ca el spunea ca "Simplitatea in viata este adevarata libertatea".

Mi-a placut tot ce am aflat si am vazut. Oricat ai citi despre Enescu, despre operele lui, oricat de frumos ar fi descrisa povestea de dragoste dintre Enescu si Maruca, tabloul nu poate fi complet daca nu esti acolo sa-i vezi camaruta, salonul de muzica si pianul, sa ti-l inchipui concertand pentru prieteni, sa faci parte pentru cateva zeci de minute din lumea lui. Si daca la plecare mai cumperi si un CD cu operele sale o sa-ti aduci aminte mai mult timp de aceste clipe frumoase.

Sper ca si numai citirea titlului de cate unii useri sa fie o idee de a vizita aceasta casa memoriala.


[fb]
---
Trimis de Lumis66 in 11.07.11 17:19:29
Validat / Publicat: 11.07.11 17:48:32

VIZUALIZĂRI: 2394 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Bustul lui George Enescu in curtea casei memoriale din Sinaia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 4 PMA (din 6 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.07.11 18:13:54]
»

Le-am citit, le-am recitit, mi-am propus s-o vizitez dar asa cum se intampla de obicei daca nu o faci atunci apoi iti mai trebuie un imbold.

Dacă ai fi citit şi articolul scris de mine (click aici), sigur te duceai...

Din păcate, mi se pare că a trebuit să citeşti alte surse de informare (de exemplu click aici) pe care ai uitat să le menţionezi, aşa cum cere regulamentul, la fel cum nici textul copiat de acolo nu este clar delimitat...

Nimeni nu are pretenţia să scriem date exacte fără a le afla de undeva, dar totuşi saitul ăsta are un regulament...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Admin
[11.07.11 18:20:54]
»

Ufff... Lumis66, esti user vechi, e IMPOSIBIL sa te mai ascunzi dupa eternul "nu am stiut ca... "

Voturile deja acordate au fost anulate (ele se pot eventual reface de catre cei doritori); review-ul a fost eliminat dinconcurs (retrase pma_std); analizam oportunitatea aplicarii unor sanctiuni suplimentare...

Lumis66AUTOR REVIEW
[11.07.11 19:09:57]
»

@dragos @admin

Bineinteles ca stiu regulamentul niciodata nu as pretinde ca ar fi altfel, pur si simplu nu mi-am dat seama ca am uitat sa delimitez ce e de la mine si ce e din alta parte. Este evident ca nu-mi apartine caci nu m-am nascut cu aceste informatii.

Nu stiu cat de credibil sau nu este ce am explicat, ati procedat corect si pe viitor o sa fiu mai atenta sa pun ghilimelele de rigoare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
webmaster0
[11.07.11 19:24:20]
»

Eu cred că putem aplica proverbul 'Greşeala recunoscută e pe jumătate iertată'. Pentru jumătatea cealaltă, pe lângă decizia Admin, am aplicat un Avertisment, nu de alta, dar rămâne la cazier... Noi sperăm totuşi să nu se mai repete.

webmaster
[05.08.13 00:28:27]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Casa memorială "George Enescu"» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lumis66
Alte impresii din această RUBRICĂCasa memorială George Enescu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048718929290771 sec
    ecranul dvs: 1 x 1