ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 18.01.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JAN-2008
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Primele incercari: Saqqara si Dahshur

Ilustrație video-muzicală
~ Misterio das piramides ~
TIPĂREȘTE

Se spune ca in prezent mai sunt in Egipt 110 piramide, mai bine sau mai putin conservate. Cele mai cunoscute sunt cele de pe platoul Gizeh.

Piramida lui Keops atingand perfectiunea si de aceea se numara printre cele sapte minuni ale lumii si singura minune de care ne mai putem bucura si azi.

Pana a se ajunge la aceasta perfectiune au fost necesari mai multi ani si mai multe incercari.

Saqqara

Prima piramida construita este “Piramida in trepte” de la Saqqara. Ea a fost construita de controversatul Imhotep, considerat primul arhitect al lumii.

A fost transformat de Hollywod, prin filmul Mumia, intr-un personaj negativ. De fapt Imhotep (cel care vine in pace, ar fi traducerea numelui sau), a fost arhitectul regal al regelui egiptean Djeser.

Pana in momentul construirii Piramidei in trepte, regii erau ingropati in “mastabe”, uriase ridicaturi facute din caramizi de lut, cu o camera funerara subterana.

Saqqara este in apropierea orasului Cairo (aproximativ 20 km) si am vizitat acest loc in prima excursie in Egipt (2005).

Spre deosebire de Gizeh aici nu este un loc aglomerat. Era liniste si doar cativa turisti mai vizitau aceste locuri antice pline de mistere.

Vizita a inceput cu o plimbare pe camila de la locul in care ne-a lasat masina si pana la unul din stravechile locuri funerare “mastabe” aflate la oarece distanta in desert. Ridicatura de caramizi de lut nu mai exista, de a lungul timpului acestea s-au prabusit si locurile au fost acoperite de nisipul desertului.

Camila traverseaza gratioasa nisipul de la sosea pana la locul de vizitat. Sunt a doua oara pe camila si a inceput sa-mi placa. Daca te lasi moale in voia ei, fara sa tii corpul incordat, este foarte placut…. si esti la inaltime. De la acea inaltime poti sa privesti departe in zare.

Ajungem la mormant. Camera funerara este ingropata in pamant si cobori mai multe trepte. In interior ghidul ne povesteste despre traditiile diferite intre mastabe si piramide. Interiorul camerei funerare este destul de mare si peretii sunt acoperiti de pictograme. Daca in piramide si in mormintele din Valea Regilor pictogramele povesc cum va fi viata viitoare a faraonilor atunci cand or sa renasca, in aceste camere funerare este povestita, in imagini, viata raposatului. Obiceiul era ca la anumite intervale, familia si cunoscutii defunctului sa se adune aici. Veneau cu mancare si bautura. Stateau si povesteau despre cel care nu mai era printre ei. Mi s-a parut foarte interesant si apropiat de obiceiurile noastre (parastase).

Terminam vizita la mastabe, incalecam pe camile si ne indreptam spre Piramida in trepte.

Aici, initial, exista o mastaba clasica peste camera funerara subterana (ea se afla la o adancime de 28 m) peste care arhitectul Imohotep a inceput sa construiasca si sa inalte treptat constructia.

Extinderea a fost realizata ridicand mastabe din ce in ce mai mici, una peste alta. In prezent are 6 etaje si o inaltime de 60 m. Constructia finala a fost acoperita cu calcar si se pare ca aici s-ar fi utilizat prima oara piatra intr-o constructie de acest gen.

Desi Piramida in trepte nu este o perfectiune a matematicii cum sunt celelalte, arhitectul si-a dorit ca prin aplicarea blocurilor de piatra sa regleze eventualele defecte si sa creeze iluzia unei scari pe care sufletul faraonului să poată urca la cer.

Lucrarea nu se sfarseste aici.

In jurul piramidei a fost ridicat un intreg complex de temple si pavilioane, acestea fiind legate intre ele prin tuneluri.

Lucrarile de decopertare a constructiilor este in plina desfasurare, doar o parte a lor sunt scoase la lumina. Complexul se intinde pe o mare suprafata si este foarte emotionant sa pasesti pe aceleasi locuri pe unde a umblat cu mii de ani in urma, acest pionier al arhitecturii.

Din cand in cand cate o rafala de vant te face sa auzi suieraturi printre cladirile orasului misterios, mi-aduc aminte de film si ma trec fiori…. Dar astea sunt povesti, Imhotep datorita calitatilor sale deosebite, de pionierat in arhitectura si medicina, de poet si astrolog, dupa moarte a fost zeificat. Este considerat echivalentul aproximativ al lui Asclepios/Esculap, din mitologiile greacă/romană

Normal ca in jurul complexului, pe langa turisti, misuna o multime de localnici, dornici de mici bacsisuri. Fie iti arata o pictograma, te imbie la o plimbare cu camila sau la o plimbare speciala pe magarusi.

Magarusii albi sunt vopsiti cu hena, astfel incat au coama portocalie. N-am incercat, sunt prea mare pentru asa ceva si mi s-ar fi facut tare mila de ei.

Vizita s-a terminat, plecam coplesiti de istorie si iscusinta acelui mare arhitect.

Dahshur

In cea de a doua vizita in Egipt (2008) vizitam si piramidele de la Dahshur, cele care au urmat cronologic si arhitectonic celei de la Saqqara.

Inceputul a fost facut cu Piramida in trepte si traditia va continua si se va perfectiona.

Sneferu, tatal celui mai iscusit constructor de piramide Keops, a incercat sa perfectioneze arta piramidelor si dupa mai multe incercari ajunge sa construiasca prima piramida adevarata “Piramida Rosie” numita astfel datorita culorii sale, sau "Piramida Nordului" cum mai este numita, datorita pozitiei sale - la Dahshur, in sudul Cairo-ului (aproximativ 40 km). Avea aproximativ 105 m inaltime si laturile de 220 m.

Am ajuns la poalele Piramidei Rosii.

Un grup destul de mare de turisti, un autocar intreg, coboara serpuind de pe piramida.

Ne bucuram, ramanem singuri. Piramida se poate vizita. Sunt curioasa si ma hotarasc sa descopar interiorul. Panta este foarte inclinata si locul extrem de mic. Dupa cativa metri aerul incepe sa fie sufocant. Ti-e greu sa respiri si nu are nici vreo mireasma placuta, dimpotriva. Ma uit in urma. Undeva, sus, abia se mai zareste lumina soarelui, jos…nu se vede nimic, mai e mult pana la capat. Imi dau seama ca daca gafai in halul asta la coborare, urcusul va fi groaznic. Si renunt, cu greu reusesc sa intorc directia si urc spre soare si mai ales aer.

Bine am facut…ceilalti, cand au iesit…le-a trebuit o vreme sa-si revina. Si nici nu erau “cutremurati” de cele vazute, piatra si iar piatra. Erau impresionati sentimental: au mers pe urmele anticilor egipteni, dar si fizic…nimeni nu si-a exprimat dorinta de a repeta candva aceasta experienta.

Oricum, am vazut prima piramida adevarata si am urcat pe ea. De sus privind de jur imprejur se zareste “Piramida turtita” una dintre primele incercari, mai putin reusita, ale lui Sneferu. Mergem sa o vizitam si pe aceasta. Nu se intra in interior, dar admiram exteriorul a mii de ani de istorie.

Constructia a vrut sa fie piramidala, dar pe parcursul lucrarilor si-au dat seama ca exista o greseala in proiectarea sa…. si a iesit turtita. Initial a fost slefuita cu calcar fin dar in timp acesta aproape a disparut.

Vizita s-a terminat, raman cu amintirile, cu dorinta de a reveni si cu pozele.

La fel ca si Marile Piramide de la Gizeh si aceste piramide merita cu prisosinta o vizita, o intoarcere in timp, un crampei de istorie antica despre iscusinta si perseverenta.


[fb]
---
Trimis de nicoletass in 11.07.11 13:52:27
Validat / Publicat: 11.07.11 15:52:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3696 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicoletass); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Il cheama Ramses si ma va conduce la mastaba prin desert
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

miki13
[11.07.11 20:02:09]
»

nicoletass,

mi-a plăcut review-ul tău. Citesc întotdeauna cu mare plăcere tot ceea ce este scris despre Egipt.

Vezi, n-ai fost la Abu Simbel, dar ai ajuns la Saqqara şi Dahshur.

Data viitoare, sper să ajungem şi noi mai ales că am hotărît să stăm 4-5 zile în Cairo.

Ce program de vizitare ai avut şi cîte zile la dispoziţie?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[11.07.11 20:15:17]
»

Mutat la rubrica "Excusie la Piramide" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

--

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

miki13
[11.07.11 20:17:11]
»

nicoletass,

am recitit din întîmplare revew-ul tău "Mena House Oberoi" şi am văzut acolo ceva din program şi că ai fost 12 zile, dar dacă mi-ai enumera obiectivele din Cairo şi nu numai, ar ok. Asta, dacă ai timp.

webmaster13
[11.07.11 21:02:01]
»

am atasat acest fond muzical, se poate schimba!

nicoletassAUTOR REVIEW
[11.07.11 21:49:22]
»

@miki13,

Am incercat sa-ti raspund succint, dar imi iese prea mult pentru un ecou. Am sa incerc sa fac o sinteza a celor doua vizite in Egipt intr-un review separat, cu obiectivele vizitate.

Pana o sa pleci, sigur o sa-l scriu. Oricum, ma gandesc, daca ai pastrat legatura cu ghidul cu care ai fost in excursie, este cel mai nimerit sa te indrume si poate reusesti sa mergeti tot impreuna. E foarte important sa ai pe cineva care cunoaste locurile si iti poate povesti despre ele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nicoletassAUTOR REVIEW
[11.07.11 21:51:24]
»

webmaster13,

multumesc pentru melodie, se potriveste cu subiectul.

miki13
[11.07.11 22:49:03]
»

nicoletass,

aşa este, numai că ghidul nostru, Cătălina, va deveni mămică peste vreo 3 luni, aşa încît, nu putem merge cu ea. Ne-am gîndit şi noi la varianta de a o lua cu noi.

Acum ea este în ţară pentru că în Egipt nu este activitate şi va rămîne în concediu pentru creşterea bebeluşului. Oricum, mai este pînă plecam.

Vreau să fac o listă cu obiectivele de vizitat din timp ca să putem stabili un program.

Oricum, mulţumesc pentru intenţie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicoletassAUTOR REVIEW
[14.07.11 15:19:26]
»

@miki13

Am ramas cu mustrari de constiinta ca nu ti-am raspuns la intrebarea ta privitor la obiectivele vizitate in Cairo.

Incerc sa le enumar:

- Gizeh

- Saqqara

- Dahshur

- Muzeul de egiptologie

- Old Cairo –cartierul copt

- Citadela – orasul musulman cu celebrele sale moschei

- Bazarul Khan El Khalili, pentru ca este cel mai vechi si cunoscut bazar din Orientul Apropiat

- Magazin de parfumuri

- Magazin – muzeu papirus

- Atelier de tesut covoare

- Magazin cu bijuterii vechi

- am avut parte de o cina la o familie de beduini si de o cina, de 5*, pe un restaurant plutitor pe Nil, cu un spectacol extraordinar de muzica si dans

- am vizitat si partea moderna a orasului Cairo, un mall foarte luxos, un Carrefour si alte magazine, mai mult sau mai putin traditionale, care contrastau puternic prin bogatie si opulenta cu partea saracacioasa a orasului.

Ma gandesc ca trebuie sa vezi din toate cate putin, ca sa-ti poti forma o parere cat de cat apropiata de viata egipteana prezenta si trecuta.

In cele doua sejururi (2005 si 2008) am stat in total 5 zile in Cairo, zile in care am fost pe drumuri de dimineata pana seara tarziu.

Sper sa-ti foloseasca.

Vad ca au inceput sa apara din nou oferte pentru Egipt la agentiile turistice.

miki13
[14.07.11 17:32:08]
»

nicoletass,

mulţumesc! Să sperăm că pînă în decembrie, lucrurile se mai aranjează, se mai liniştesc şi turiştii îşi vor face curaj să pornească la drum spre Egipt.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
miki13, nicoletass
Alte impresii din această RUBRICĂLa Piramide, birjar!:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05506706237793 sec
    ecranul dvs: 1 x 1