ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.07.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 1 zile
prieteni
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Festivalul de datini si obiceiuri populare de la Rastolita

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Totul e intr-o continua schimbare… nimic din ce-a fost ieri nu mai seamana cu ceea ce este azi sau cu ceea ce va fi maine… ”panta rhei”… totul curge, totul este intr-o continua miscare… nici noi nu mai suntem cei de ieri... … totul se schimba intr-un ritm alert, se schimba lumea, viata, oamenii…nici festivalurile de muzica populara nu fac exceptie…aceste festivaluri folclorice, care pana mai ieri, treceau mai ales prin mintea, ochii si urechile spectatorilor, acum incep sa treaca mai ales prin stamacul lor. Aceste manifestari culturale si folclorice de muzica si dansuri populare, devin, incet, incet…festivaluri de dans si muzica usoara… un fel de discoteci spontane in aer liber, pe fondul sonor si deosebit de anternant al unor vestite formatii de muzica tanara…

Pe-aici pe la noi, exista 4 mari festivaluri populare tematice… ”Festivalul medieval de la Sighisoara, ”Festivalul Sarmalelor de la Praid”, “Festivalul Vaii Regilor de la Gurghiu” si “Festivalul Vaii Muresului de la Rastolita”… mai sunt si altele, dar mai mici…

Initial toate urmareau o singura tema, apoi aceasta tema s-a mai modificat in functie de “cerinta pietii”… initial fiecare isi respecta tematica, adica, muzica populara, dansurile populare, costumele, datinile, obiceiurile, produsele manufacturiere, mancarurile traditionale… cu timpul insa aceste lucruri s-au mai schimbat…

Pierzand din public, organizatorii au recurs la niste compromisuri, astfel incat nu mica mi-a fost uimirea sa vad la “Festivalul Vaii Regilor de la Gurghiu” decat foarte rar si pentru scurt timp cate un rege sau cate un print… nici macar pe “Alteta sa printul Radu Duda” nu l-am vazut, ci am vazut mai degraba "reginele" muzicii usoare, precum formatiile Iris sau Phoenix… iar ieri, cand o parte din “Gasca mea, gasca mea, care nu poate sa stea linistita nici o clipa” si-a dat intalnire la o bere la “Festivalul de la Rastolita”, nu mica mi-a fost mirarea sa vad ca invitata principala a acestui festival de muzica pupulara, a fost formatia de muzica usoara “Hi Q”…

Nu m-ar mira la “Festivalul sarmalelor” de la Praid sa fie invitata formatia “Sarmale reci” iar la “Festivalul vinului de la Bagaci” sa fie invitata formatia “Vita de vie” cu struguri cu tot…

Dar e bine, nu e nimic rau in asta…aceste festivaluri populare s-au transformat in niste bucurii ale reintalnirii cu prietenii si ale bucuriei stomacelor prietenilor...

Sambata, pe la orele 17-18, pe scena de spectacole, formatii imbracate in frumoase costume populare, se perindau prin fata a 40-50 de spectatori,… ei, dar sa vedeti ce e pe-aici la lasarea serii, dupa ora 20, cand apar formatiile de muzica usoara si trenurile de la Tg. Mures, Reghin si Toplita “revarsa” valuri, valuri de tineri dornici de muzica tanara si dans in aer liber… sunt mii… iar spectacolul dureaza intreaga noapte… Aceste festivaluri de datini populare, frumoase si colorate de altfel prin bogatia costumelor, prin obiectele create de mana omului si prin unele obiceiuri stravechi care parca “refuza sa moara”, n-au devenit insa, astazi, decat avanpremiera unor mari sarbatori de muzica tanara ce are loc in fiecare seara.

In rest…scenariul cunoscut… standuri dupa standuri cu “de toate pentru toti”… in special cu mancare si bautura (unele se vand, altele doar se admira)… carnaciori prajiti, fleici, cartofi prajiti, mamaliga la ceaun, fasole cu costita, frigarui, pulpe de pui rotisate, sarmale, cirese, pepeni, miere de albine, kurtosi kolaci, gogosi, placinte, cuib de viespe, cozonaci, prajituri, torturi, cafele, bere, vin, sucuri, sau unele produse traditionale manufacturiere, precum linguri de lemn, coase, furci, roti de car, razboaie de tesut, covoare, cergi, fluiere, oale si ulcele de lut, broderii, cruciulite din aur si argint, jucarii din lemn, leagane, cuiere din coarne de cerb, flori, viori, chitari si violoncele, feţe de masa si alte multe acareturi ce ar umple “ochi” o lada de zeste a unei fete de maritat.

Nu lipsesc nici, frumos aliniate, toaletele ecologice.

Festivalul are patru sectoare distincte… o alee a baracilor localitatilor care-si prezinta produsele… apoi un sector alimentar, de fapt o alta lunga alee pe care te primbi si inspiri arome ademenitoare…e imposibil sa nu te opresti la o masa si sa nu servesti cate ceva… apoi mai e scena unde au loc spectacolele populare si ceva mai in spate e un parc de distractii pentru copii… perimetrul festivalului e bine delimitat, locuri de parcare sunt suficiente iar politisti sunt din belsug si te ajuta sa-ti parchezi masina. Gasesti kilogramul de cirese negre la 5 lei, o bere la 3 lei, o Coca la 4 lei, un gratar cu cartofi prajiti la 10-12 lei. Exista si cativa animatori dar si multa lume toropita din cauza celor 33 de grade Celsius ce plutesc in aer.

Festivalul de datini si obiceiuri la Rastolita se afla la a VII-a ediţie si se desfasoara pe malul Muresului, unde, incet incet se ridica “o mare de corturi". In program sunt prevazute mai multe manifestari printre care si cele ale unor solisti si trupe locale de muzica populara.

Deschiderea oficiala a festivalului, organizat de catre “Asociaţia Comunitatilor Mures-Calimani” in colaborare cu Prefectrua Mures si Consiliul Judetean Mures, a debutat sambata, 9 iulie, la ora 13. Eu am ajuns acolo, pe la ora 17, pe-o caldura infernala, mai toti participantii erau retrasi pe sub copertine, la racoare. Sambata si Duminica, pană la ora 20 vor urca pe scena numai dansatori si solisti de muzica populara din cele 13 comunitati participante… Reghin, Suseni, Morareni, Maioresti, Deda, Rastolita, Rusii Munti, Lunca Bradului, Salard, Mestera, Stanceni, Neagra. Vor canta si vor dansa Ionut Fulea, Sava Negrean Brudascu, Ansamblul folcloric Muresul, Dancs Anamaria, formatiile Dreamers si Mircea Rusu din Band dar capul de afis si invitata speciala a festivalului este fortmatia “HI Q”

La festival am surprins o discutie interesanta intre doi batranei imbracati in frumoase porturi populare.

“Ei, bădie, pe unde ţi-s feciorii?”… ”Păi, unde să fie, unu-i in Spania si altu-i in America”… ”Si pamantul ăla mult din vale, cine ţi-l mai lucră?”… ”Păi, cine?… că nu-l mai am… l-am vândut azi toamnă la niste olandezi care se tot învârteau pe-aici… ei zic că-n ţara lor e numai apă… mai am oţâr de porumb, un pic de zarzavat si nişte găini…”

Dar tu?…

“Eu?… fata mi s-o măritat în Italia şi băietul, mi-i în Irlanda… fata mă tot cheamă să mă mut şi eu pe-acolo, că azi-maine fac 90 de ani, dar parcă mă dojeneşte inima ca să las alcuiva valea aista frumoasă şi să plec…”

Viata e intr-o continua schimbare… la fel se schimba si datinile si obiceiurile si oamenii… sa nu fiti surprinsi daca peste un deceniu la “Festivalul de la Rastolita” va fi invitata formatia “Bon Jovi” sau “Rednex”…

Panta rhei…

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 11.07.11 07:53:00
Validat / Publicat: 11.07.11 09:40:04

VIZUALIZĂRI: 5372 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Peisaj din Rastolita
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[11.07.11 08:04:38]
»

@web... te rog muzica... mersi...

http://www.youtube.com/watch? v=WvatkQ_1Ejc

webmaster13
[11.07.11 08:21:20]
»

iata si clipul solicitat!

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.07.11 10:49:30]
»

Acum o mie patru sute cinzeci de ani, când eram io pionier, am fost într-o tabără acolo, la Răstoliţa.

Ce mai mi-amintesc este o minunată excursie cu mocăniţa, în sus pe acea frumoasă vale, direct pe platformele vagoanelor de cărat lemne.

Şi vizita (din altă zi) a unui ştrand din apropiere (Reghin, cred).

Or mai exista, tabăra, trenuleţul? ...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ileanaxperta*
[11.07.11 12:00:08]
»

... la fel ca si Dragos, ce-mi mai amintesc de Rastolita, este prima mea tabara de eleva... dintr-a-ntaia intr-a doua... Ca si de inedita plimbare cu mocanita... Frumusetea peisajului s-a cam pierdut prin labirintul amintirilor...

dorgoAUTOR REVIEW
[11.07.11 12:47:01]
»

@Ileana

@Dragos

... Iata ce afirma un ziar local (City-News)...

"In judetul Mures exista o singura locatie care poate oferi servicii de tabara. Centrul Sovata ce ofera, an de an, 13 serii de tabara a cate 45 de locuri, prima serie fiind ocupata de Tabara de Jurnalism organizata de Prima Tv, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Mures si Prefectura Mures. In judetul nostru mai exista inca doua locatii pentru tabara insa, acestea au fost lasate in paragina de autoritati din diverse motive. Tabara de la Rastolita este ocupata din 1989, inainte cu cateva luni de la Revolutie, de catre fosti muncitori din zona ce platesc o suma modica, dispozitia fiind data la acea vreme de fostul presedinte Ceausescu. O alta locatie, ar fi la Lapusna, la cativa kilometri de localitatea mureseana Ibanesti, unde drumul este insa aproape impracticabil pana la locurile de cazare"

O locomotiva de mocanita, mai era inca expusa inainte de '89 in tabara de pionieri de la Lapusna iar mocanita mai circula pe ruta Tg. Mures-Sovata pana in '89... acum nu mai stiu sa circule vreuna prin judet...

La Sovata insa, mai exista tabere pentru copii in fiecare vara, organizate de Directia Taberelor Mures...

Strandurile din apropierea Reghinului sunt "Baile sarate Ideciu" la 5 km, ele functioneaza inca bine si "Baile Jabenita", la vreo 12 km de Reghin, au fost retocedate, sunt inchise...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ionica turistul
[12.07.11 00:16:07]
»

Desi se termina intr-o nota trista si din pacate aceasta realitate este prezenta in toate zonele tarii (discutia dintre cei doi batrani) acest gen de impresii reprezinta cu adevarat o pata de culoare.

Pozele sunt parca mai optimiste si imi spun ca este un festival facut totusi cu bun gust prin produsele expuse (observ produse autentice traditionale). De altfel cam la toate festivalurile de folclor se imbina muzica populara cu bucataria.

Cat despre muzica ascult cu placere HIQ si la radio si in discoteca insa nu mi-as dori sa ii ascult la un festival de muzica populara.

webmasterX
[26.12.16 16:08:35]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Rezervația naturală Defileul Deda-Toplița, DEDA [MS]" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, ileanaxperta*, ionica turistul
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Rezervația naturală Defileul Deda-Toplița:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074627876281738 sec
    ecranul dvs: 1 x 1