ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.04.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Ploiesti
ÎNSCRIS: 31.08.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2008
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Descopera Meteora

TIPĂREȘTE

Sejurul nostru de o saptamana din Halkidiki a inclus si o excursie la Meteora. Nu puteam sa ajung in Grecia si sa nu vizitez frumosele si semetele manastiri despre care toata lumea vorbea la intoarcerea din Grecia.

Asadar, intr-o frumoasa dimineata de iunie am plecat la orele 06.00 cu autocarul de la Miramare Bungallows la un drum de cca. 350 de km. Chiar daca drumul a fost pe alocuri obositor dat fiind si soarele arzator de afara, ne-am dotat cu rabdare si mai putin cu tutun si am incercat sa ne orietam atentia spre frumusetile Greciei. Am fost impresionati de centura Salonicului care se intinde pe cca. 30 de km, un oras imens despre care vor reveni cu amanunte in alt review. Ne-au fascinat plantatiile de orez intinse de o parte si de alta a autostrazii, minunatele flori si curatenia exemplara. Ghidul ne-a facut o scurta prezentare a muntelui Olimp ce se vedea in partea dreapta a noastra. Am traversat frumosul oras Larissa unde am fost impresinati de frumusetea balcoanelor apartamentelor, toate curate si pline de ghivece de flori cazatoare. ne-am continuat drumul spre Valea Tesaliei, in mijlocul Greciei, de data asta printre carierele de piatra ce se exploatau.

Apropiindu-ne de Meteora simteai parca nu numai puritatea aerului, ci si o energie pozitiva, ce te incarca spiritual. Prima oprire a fost la poalel muntelui intr-un atelier de fabricat icoane. Sunt atatea lucruri frumoase incat cu greu de decizi ce anume suvenir sa alegi.

Privite de jos, din marginea cimpiei Tesaliei, stincile ca niste lamele ale Meteorei par ca ating cerul. Initial ai impresia ca ai calatorit in timp pe vremea dinozaurilor. Aceasta formatiune a luat nastere datorita unui con in forma de delta, construit din pietre de rau si namol care se varsau in vechiul lac tessalic. Dupa separatia geologica a masivilor muntosi ai olimpului si ai Ossei, apele lacului au gasit iesirea la Marea egee prin Valea Tembi. In acel moment, acest masiv in forma de delta s-a scindat in pietre si uriase stanci compacte cu inaltimi de pana la 4.000 de metri.

Meteora, centrul monahal puternic al Rasaritului Ortodox inca din secolul al IX lea, constituie o maretie a lui Dumnezeu, locul unde este cultivata supunerea, este biciuita vointa, este calita vointa si otelita personalitatea. Aceasta asezare a devenit cu trecerea timpului o oaza spirituala si o puternica atractie pentu mii de asceti care au gasit aici sprijinul sufletesc si nedescrisa liniste pentru a trai in comuniune cu Dumnezeu. Cele peste o mie de stanci abrupte si foarte inalte, insufla o simfonie misterioasa in singuratatea si tacerea lor cu manastirile seculare amplasate in varf, cat mai aproape de Cel de sus. Meteora este, de fapt, o calatorie spre lumina. Pe virfurile cel mai greu accesibile, calugarii au construit manastiri de o rara frumusete. In secolul al XV-lea, erau 24 la numar. Acum mai sunt locuite doar sase manastiri, dintre care cinci de calugari si una de maici.

Prima minastire de aici, Sf. Duh, a fost ridicata la asemenea inaltimi de calugarul Barnabas (950-770 d. H.). Am urmat cu autocarul pe soseaua serpuita si ingusta spre prima manastire vizitata”Schimbarea la Fata”. De la inaltimea scaunelor autocarului privesti cu goaza la haul ce se deschide in partea dreapta. Pentru cei cu rau de inaltime, calatoria se poate transforma intr-un cosmar din care abia astepti sa scapi mai ales ca aerul se rarefiaza la acea inaltime.

Un cretan, Andronikos, construieste aceasta manastire, denumind-o Schimbarea la Fata. Aceasta biserica este cea mai veche si impunatoare din tot ansamblul Meteorelor, iar fresca interioara, de mare calitate artistica, apartine scolii cretane, ajunse la culme in secolul al XVI-lea. In secolele XVI-XVIII, minastirea numara pina la 300 de monahi si eremiti, fiind o chinovie model. Si in prezent, atit biserica mare, paraclisele, cit si intreaga incinta sint frumos restaurate si bine intretinute. Aici sunt pastrate de secole, moastele multor sfinti, darurile imparatilor bizantinisi patriarhilor, cruci, icoane, manuscrise, carti vechi pe pergament, vase de cult din argint. Pana in anul 1923 urcusul la manastire se facea cu scari succesive din franghie si cu plasa. Astazi, cu ajutorul micilor culoare cioplite si cu trepte facute in stanca pelerinul ajunge la Marele Meteor. Aici sunt amenajate gradini pline de flori intr-o curatenie desavarsita. Dragostea fata de oameni, sacrificiul si munca sunt principiile ce-i calauzesc pe calugarii care considera ca sunt aici mai aproape de cer. Iar din mainile lor ies haine bisericesti ori broderii mestesugite, facute cu har si dragoste pentru frumos. Isi fac singuri luminarile, mirositoare a ceara de albine, stiu sa primeasca turistii, fiindu-le multora exemplu, de cum trebuie sa se faca un asemenea lucru. Intr-un cuvant, stiu sa faca si turism, as spune, cautand legendele sau povestile locale, transmitindu-le oaspetilor de pretutindeni, care se incumeta la asemenea inaltimi, desi acum pe drumul ingust au acces autocarele, pina la un anumit punct. Mai pot fi vizitate mici cladiri bisericesti, schituri, inchisorile calugarilor.

A doua manastire vizitata este Varlaam. Primul colonizator al stancii este considerat calugarul Varlaam care in jurul anului 1350 e. n. a cladit mica manastire „Trei Ierarhi”si mici chilii. In forma de cruuce, cu turla, biserica a fost pictata la 1548 de catre marele artist cretan Franco Castelano in timp ce pronaosul a fost pictat la 1566 de catre preotul Georgios din Teba. in anul 1922 au fost cioplite scari in stanci si pelerinii urca astazi in siguranta si cu usurinta. Si aici folosescv plasa pentru bunurile materiale. In vechime ascetii urcau stanca cu schele repetate sprijinite pe grinzi infipte in gaurile din stanci. Putin mai tarziu au inlocuit aceste scari cu imense scari de franghie si dupa jumatate de ora de agonie si teama vizitatorul ajungea la manastire.

A treia manastire de la Meteora ce poate fi vizitata este Sfanta Treime. A fost construita intre 1458-1476 e. n. de catre Dometios. A fost pictata in 1692. Sapata in stanca da impresia de schit. In anul 1888 a fost cioplit un mic drumeag in stanca ce a fost completat in 1925 cu 140 de trepte. Cu ajutorul carora pelerinul ajunge usor la manastire.

Urmatoarea manastire este Sfantul Nicolae Anapafsas. Manastirea, in forma ei de astazi, a fost construita in ultimii ani ai secolului 15, probabil peste ruinele unei manastiri mai vechi. Suprafata ingusta si redusa a stancii pe care se gaseste manastirea a obligat pe ctitori sa nu isi intinda in suprafata constructia lor ci sa inalte etaje unul peste celalalt. La primul etaj se gaseste biserica si masa calugarilor. La al doilea etaj se gasesc putinele chilii ale calugarilor. Decorarea bisericii s-a terminat la 1527.

A cincea manastire ce poate fi vizitata este Sfantul Stefan. Stanca a fost locuita inainte de 1200 e. n. Are doua biserici: a Primului Martir Stefan si Sfantului Haralambie. A fost probabil constrita la 1350 de catre calugarul Ieremia. Manastirea se leaga de versantul de vis a vis cu un pod stabil in lungime de 8 metricare candva era mobil pentru protejarea manastirii.

Ultim manastire este Rusanu. S-a intemeiat la 1380 e. n. de catre calugarii Nicodim si Benedict. Pana in 1897 pelerinii urcau la manastire pe scari de franghie. Mai tarziulocul in care se aflau scarile de franghie a fost unit cu versantul opus prin doua poduri de lemn. Astazi, o constructie fixa din 1930 asigura ascensiunea lejera a multor pelerini.

Manastirile au de regula program de vizitare zilnic intre orele 09.00-18.00 cu unele exceptii.

Parasind culmile Meteorei, coboram in Kalambaka, orasul amplasat la baza stancilor Meteorei, pe partea stinga a raului Pinios, un oras cu istorie bogata si numeroase monumente, dintre care cel mai important este Biserica Fecioarei Maria. Biserica este amplasata in nord-estul orasului, in apropierea unei mari stinci numite Agia. Oraselul are pentru vizitatorii care vin sa vada la Meteora (care este la numai 5 km) minunate hoteluri moderne care le ofera tot confortul. Orasul se afla la 285 km de Salonic si la 326 km de Atena.

Parasind orasul ne intoarcem la Miramare Bungallows cu impresia ca viata este simpla asa cum am vazut in traiul de zi ci zi al calugarilor, noi insa muritorii de rand avem o placere diabolica de a o complica.

La Meteora simti nu numai puritatea aerului, ci si o energie pozitiva, ce te incarca spiritual, te face mai bun, mai nobil. Cautind perfectiunea, acesti "meteori"de la Meteora, acesti cutezatori, care se aduna aici ca apele cristaline intr-o albie de riu, canalizandu-le spre ceea ce numim biruinta omenirii prin credinta, ne invata drumul spre intelepciune.

Un sejur in Grecia, dincolo de tarmurile insorite, tavernele pline de viata, bucatele delicioase, cantecele imbietoare, ospitalitatea oamenilor si frumusetea peisajelor trebuie sa aiba in vedere, obligatoriu, pentru orice crestin si nu numai, o vizita la Meteora.


[fb]
---
Trimis de aaaaa in 02.04.11 14:13:23
Validat / Publicat: 02.04.11 16:10:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Halkidiki
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3711 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (aaaaa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Vizita la atelierul de confectionat icoane
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 3 PMA (din 3 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[02.04.11 17:49:01]
»

Am retras pma standard acestui review in urma unei sesizari, autorul a folosit la greu functia copy-paste, interzisa pe acest site.

Se pot folosi surse externe, dar intotdeauna pasajele copiate trebuie delimitate si trecuta si sursa.

Din pacate aici avem de-a face cu mai putin de 50% compozitie proprie si mai mult copiere sau inspiratie de pe alte site-uri.

Inainte de a lua o masura administrativa ar fi interesant si punctul de vedere al autorului!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
aaaaaAUTOR REVIEW
[02.04.11 21:33:02]
»

Aspectele referitoare la sursele externe sunt de natura istorica si geografica sens in care consider ca nu poti schimba istoria sau pozitionarea unei asezari. In rest, aprecierea ca am folosit "la greu" alte surse este una exagerata.

webmaster
[02.04.11 21:48:12]
»

Din pacate exista pasaje intregi copiate din alte parti, nicaieri nu se evidentiaza acest lucru si nici sursa nu e specificata comform regulamentului, aceste lucruri sunt foarte usor de verificat de oricine doreste acest lucru.

Nu poti schimba istoria, dar am aprecia cuvintele proprii si descrieri ale fiecarui user in parte folosind imaginatia si puterea de descriere a fiecaruia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Admin
[02.04.11 22:49:45]
»

Dellimitarea textelor din alti autori si specificarea surselor este una dintre cerintele cele mai importante ale Regulamentului - altfel se poate intrepreta ca s-a incercat inducerea in eroare a cititorilor in scopul obtinerii de aprecieri si voturi partial sau total nemeritate.

Voturile primite pana acum (2 x FB/FU = 1800 PMA) au fost anulate (sterse) pentru ca nu am certitudinea ca au fost date in cunostiinta de cauza (a faptelor semnalate mai sus); autorii lor le pot reface, daca doresc - ca voturi simbolice.

---

@aaaaa - avertisment pentru nerespectarea Regulamentului in ce priveste regimul citatelor

Maricica40
[04.01.12 14:55:00]
»

@aaaaa:

urat tare plagiatul asta. si mai ales inutil. oare cat de greu poate fi sa descrii cu propriile tale cuvinte locurile minunate prin care ai fost?

aaaaaAUTOR REVIEW
[04.01.12 17:51:50]
»

@Maricica40: Tipic romanesc. Toti ne pricepem la a comenta dar cand e vorba de a creea ceva e mai greu. Decat a considera inutil review-ul mai bine ai concepe tu unul sens in care ai folosi timpul mai bine.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aaaaa, Cristina67, dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂO zi la Meteore:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066958904266357 sec
    ecranul dvs: 1 x 1