ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.03.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Eforie Nord
ÎNSCRIS: 03.06.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Trogir si Split

Ilustrație video-muzicală
Mladen Grdovic - Reci mi, reci zivote


TIPĂREȘTE

Am plecat de la Plitvice Jezera cu destinatia Trogir. Chiar daca se mai incalzise afara fata de ziua precedenta cand fusesera 4 grade, noi eram imbracati destul de gros (trening). Ne imaginam, dar nu puteam sa banuim cam ce temperatura ne astepta la Trogir.

Am ales sa ocolim autostrada, nu din cauza banilor sau pentru ca era distanta mai mare cu 10 km (ajungeam mai repede tinand cont ca mergeam cu viteza mai mare), dar am dorit sa vedem cat mai mult din Croatia si in special zona mai putin vizitata de turisti.

In Udbina (un mic orasel) ne-am oprit la o banca si am schimbat bani; ne-am aprovizionat cu ceva apa si dulciuri de la un magazin alimentar si ne-am continuat drumul spre Trogir.

Alegerea noastra s-a dovedit a nu fi foarte inspirata, deoarece cu exceptia unei portiuni de munte cu multa verdeata, nu am avut ce sa vedem (parea mai mult o zona stancoasa), iar drumul a fost mai mult pustiu.

Pe drum am inceput usor-usor sa mai dam cate o haina jos de pe noi, pentru ca temperatura crestea. Am ajuns in jurul orei 17 la Trogir si erau 27 de grade Celsius.

Oraselul, un adevarat muzeu in aer liber, " ne-a cucerit” din primul moment: o parte intins de-a lungul marii (cu o promenada care-ti lasa posibilitatea sa contemplezi in voie), cu stradutele in stil venetian, cu multe barci si pescari si o alta parte, suspendat pe o colina.

Trogir (Tragurion) este denumirea data de greci in sec. IV i. Hr.

Mai tarziu, Trogir a devenit municipiu roman «Tragurium Civium Romanorum ».

In 1420 orasul a fost ocupat de venetieni dupa o lunga lupta, in care acesta a fost grav devastat. Ocupatia a durat pana in 1797, timp in care Trogir a fost refacut, au fost construite palate, case, turnuri, cetati.

Din 1997, Trogir este patrimoniu cultural mondial UNESCO.

Pentru ca nu aveam rezervare, am inceput sa cautam un loc unde sa ne cazam. Cautarea a durat ceva mai mult, pentru ca foarte putine vile aveau parcare proprie (iar pe noi asta ne interesa in mod special).

Am gasit in centru, pe marginea apei (iubesc marea foarte mult), vis-a-vis de pontonul unde acostau vaporasele care asigurau deplasarea intre Trogir si Split, o vila care apartinea familiei Zecic.

Camera curata, cu strictul necesar (fara aparat de aer conditionat, doar cu un ventilator, care sigur vara nu face fata), o terasa destul de mare si o baie micuta, dragutza si curata.

Am platit 35 euro/noapte (trei nopti), fara mic dejun, dar cu parcarea masinii in curte.

Frigider nu aveam in camera, insa exista in vila.

Nu am avut vedere spre mare, insa am avut vedere spre o gradina din care ne faceau cu ochiul un lamai, un lime si un copacel cu rodii.

Pentru ca aeroportul din Split era destul de aproape, avioanele faceau parte din peisajul zilnic, dar nu erau suparatoare.

In seara in care am ajuns in oras, am mers sa ne plimbam, “sa luam pulsul” orasului si sa mancam. Preturile ni s-au parut ceva mai maricele decat in zona Slunj-Plitvicka, dar tot am vrut sa mancam un Mix fish pentru 2 care costa 190 kune.

Am comandat si cate o ciorba de peste (mare greseala): era niste zeama, cu mult orez si cateva mici bucatele de peste. Ne-am convins ca nu are rost sa mai incercam ciorba sau supa in Croatia (mai incercasem pe langa Slunj si era supa la plic) si ca trebuie sa rezistam pana acasa.

Infometati, asteptam cu nerabdare platoul cu peste (langa noi la o masa 2 tineri comandasera acelasi lucru si doar ce fusesera serviti, iar platoul era de vis), insa “ne trezim” ca suntem serviti cu un platou Mix meat pentru 2.

Ii spunem ospatarului ca e o greseala, ca noi am comandat peste, iar el razand ne spune: “am inteles carne in loc de peste; daca vreti il schimb, dar mai dureaza! ”.

Pentru ca ne-a fost teama ca bucatarii sa nu se razbune si pentru ca eram infometati, am acceptat platoul cu carne. Era mancare cat pentru 5 persoane: 2 bucati carne de porc, 2 bucati de carne tip hamburgher, 4 buc. mici (imi scapa denumirea lor), 2 buc. snitele de pui, cartofi prajiti, salata. Mai mult de jumatate am cerut sa ne puna la pachet, pentru ca era imposibil sa mancam tot ce era pe acel platou.

La final, ospatarul ne-a incasat mai putin o apa plata (7 kune); in felul asta ne-a spus ca-si cere scuze pentru incidentul creat.

A doua zi am plecat la Split cu autobuzul (20 kune/persoana) si am coborat la capat de linie, aproape de centrul vechi.

Split este al doilea mare oras din Croatia si cel mai mare din Dalmatia. Este cunoscut pentru Palatul lui Deocletian si pentru Catedrala cu faimosul turn cu clopot. Palatul si tot centrul vechi fac parte din 1979 din patrimoniul cultural UNESCO.

Am petrecut toata ziua prin magazinele din palat, la terasele de pe malul marii si am mancat pizza la felie foarte gustoasa (10 kuna/felia).

Faleza din Split e intesata de cafenele, bancute si multe flori.

Ne-am intors cu vaporasul in Trogir (mijloc de transport in comun), iar biletul a costat tot 20 kune/persoana.

Trogirul ne-a placut mult mai mult decat Splitul (e si normal) pentru ca Trogir este o statiune turistica, iar Splitul imbina partea turistica cu partea industriala.

Intr-un viitor review o sa povestesc despre experienta mea in zona Opatija-Moscenicka Draga-Pola-Rovinj.


[fb]
---
Trimis de romanitzaa in 10.03.11 10:03:00
Validat / Publicat: 10.03.11 11:07:44
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5608 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (romanitzaa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Drumul spre Trogir
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[10.03.11 11:06:51]
»

cu toate ca ponderea in review nu e foarte mare pt impresiile despre unitatea de cazare, totusi, consider ca review-ul va fi mult mai util daca va figura la o rubrica de cazare. in concluzie am definit rubrica noua pentru "APARTMENTS & ROOMS ZECIC" si l-am mutat aici. sunt sigur ca daca vor fi useri interesati despre aceasta unitate de cazare, romanitzaa va aduce completari si amanunte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
romanitzaaAUTOR REVIEW
[10.03.11 11:12:04]
»

@webmaster77

Eu am vrut sa povestesc despre Trogir si Split, nu in mod special despre acest loc de cazare.

Din punctul meu de vedere nu este corect incadrat; am vorbit destul de putin despre acest loc de cazare si cred ca se pierde esentialul

webmaster77
[10.03.11 11:27:47]
»

ok, in acest caz am respectat dorinta ta si am mutat review-ul la noua rubrica "DESCOPERA ZONA TROGIR". in conformitate cu regulamentul, am anulat notele de la cazare (specifica hotelurilor si pensiunilor) si de la si servicii si bucatarie (care de obicei, cu mici exceptii, se acorda doar la hoteluri, pensiuni si restaurante).

de retinut pe viitor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
romanitzaaAUTOR REVIEW
[10.03.11 11:32:44]
»

@webmaster77

Multumesc!

O sa fiu mai atenta pe viitor!

michirec
[10.03.11 16:18:25]
»

Zona Trogir este extraordinar de frumoasa; in zona pietei, langa trecerea de pietoni, este um punct turistic de cazare (dispecerat); daca treceai podul din zona promenadei, te aflai in insula Ciovo, o alta frumusete salbatica pe care am batut-o la pas. Aici gaseai sigur cazare mai ieftina in conditii mult mai bune. Mititeii pe care i-ai servit se numesc ,,cevapi'' si sunt comuni bosniecilor si sarbilor si croatilor... se servesc cu ceapa taiata pestisori si lipie aburinda...

Ma bucur ca v-a placut tara, Croatia are un loc anume in inima mea...

romanitzaaAUTOR REVIEW
[10.03.11 18:34:48]
»

@michirec

Am fost cazati exact pe insula Ciovo.

Probabil ca gaseam cazare si mai ieftina, insa am insistat sa avem loc de parcare asigurat.

Multumesc ca mi-ai amintit cum se numeau micii lor; nu mai reuseam sa-mi reamintesc!

Mi-a placut mult zona Trogir si Croatia in ansamblul ei, insa m-am indragostit de Moscenicka Draga, despre care o sa povestesc intr-un alt review.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[10.03.11 23:19:46]
»

sper sa placa melodia atasata, se poate insa schimba!

pcarmen08
[28.03.13 10:39:58]
»

Suerb atat Trogirul cat si Splitul! Am fost in sept. 2010, am stat la vila Mihaela din Ogruck.

Din Trogir am luat vaporasul si am ajuns in Split...

Pt. Dubrovnik si Plitvice am achizitionat excursia de la ghid.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
michirec, pcarmen08, romanitzaa
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Trogir:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067184209823608 sec
    ecranul dvs: 1 x 1