ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.01.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 7 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cine nu a facut Transfagarasanul sau cine nu-si doreste sa faca Transfagarasanul!?!

Ilustrație video-muzicală
Vanessa Mae - A Little Scotish Fantasy
TIPĂREȘTE

Eu mi-am dorit atat de mult incat atunci cand am ajuns stiam si curbele de pe sosea. L-am strabatut virtual cu masina, cu motocicleta, pe jos, cu tot ce am gasit postat pe internet. Pentru cei care au masina visul poate deveni realitate doar prin vointa.

Am avut grija ca si visul meu sa devina realitate hotarand ca vom face concediul din vara lui 2010 la Balea Lac. Am platit printr-o agentie, inca din luna mai, cazare cu demipensiune pentru 7 zile incepand cu 26.07.2010 la cabana Paltinul. Acum stiam ca trebuie sa ajung.

L-am rugat pe un coleg sa ne duca si a fost foarte incantat atat el cat si sotia lui pentru ca nici ei nu ajunsesera pe acolo.

Sa faci Transfagaraseanu plecand din Bucuresti spre Pitesti intorcandu-te prin Brasov nu faci decat sa oferi ochilor, mintii si sufletului tau locuri si peisaje feerice si totodata sa te gandesti cata truda a fost depusa pentru ca noi sa ne bucuram de toate astea.

Trebuie neaparat sa te opresti la Manastirea Curtea de Argeas, apoi la barajul Vidraru, la cascada Capra... Inaintand spre Balea nu te saturi sa privesti in stanga, in dreapta, in urma, inainte, serpentine pe cateva etaje. E ceva uluitor. Intre Capra si Balea deodata drumul iti este barat de muntele Paltinu prin care un tunel lung de 887m (cel mai mare din tara) te scoate in caldarea Balei la lacul glaciar Balea.

Transfagarasanul serpuieste mai departe la fel de spectaculos pana la Balea Cascada si mai departe pana in comuna Carta ajungand apoi in DN1.

Barajul Vidraru a fost construit intre anii 1961-1966 la finalizare acesta clasandu-se pe locul 5 in Europa si pe locul 9 in lume. Suna pompos dar pentru asta si-au pierdut viata circa 80 de persoane.

Transfagarasanul este cea mai frumoasa sosea din Romania, care uneste doua mari regiuni, Muntenia de Ardeal, strabatand cei mai inalti munti din Romania- M-tii Fagaras. Are 2 benzi de circulatie cu o lungime totala de 92 de km dealungul ei gasindu-se 27 de viaducte si poduri.

Lacul glaciar Balea, format in circ glaciar, este o adevarata minune a naturii. Atinge o lungime de 360 metri, o latime de 240 metri si o adancime de 11 metri, fiind situat la altitudinea de 2034 metri. Suprafata lacului si 180 hectare din jurul sau sunt declarate rezervatie stiintifica.

Noi ne-am oprit la Lacul Balea si ne-am cazat la Cabana Paltinu. O sa scriu separate intr-un review despre cazare.

Cum iesi din tunel te intampina o parcare mare in care cu greu gaseti un loc liber si tarabe cu producatori din zona Sibiului unde gasesti orice. Noi am parcat la cabana Paltinu.

Stiu ca am coborat din masina si am mers spre lac. Eram acolo, era asa cum il “stiam”. In luciul lui se vedeau crestele care-l inconjoara si pe care aveam sa le strabat in zilele urmatoare.

Aerul era tare si rece, doar eram la peste 2000 de metri altitudine. A trebuit sa luam ceva pe noi asa era de rece in luna iulie.

Am ajuns in wekend cand este foarte multa lume. E pacat sa faci Transfagarasanul si sa nu te opresti la Lacul Balea dar trebuie sa fii pregatit mereu cu haine mai groase chiar daca este vara. Acum e ceata, acum e soare.

Mai erau si petice de zapada unde lumea se fotografia in pantaloni scurti si tricou.

Deasupra tunelului era o tiroliana. Este si telecabina pe care o puteti lua pana la Balea Cascada dar nu va faceti iluzii ca ajungeti asa usor la destinatie. Noi am facut intr-o zi traseul acesta pe jos la dus si de la telecabina mai este destul de urcat pe un traseu marcat, dar merita. La intoarcere am luat telecabina pentru a vedea peisajul de la inaltime. Peisajele sunt superbe dar cei de la telecabina merita un insuficient. Dupa ce ca nu vezi nici o chitanta ori bilet pe banii dati mai trebuie sa astepti (pentru ei nu conteaza cat) pana se strang 10 persoane sau platesti contravaloarea a zece bilete. Macar puteau sa puna niste ore fixe.

De la Balea Lac pleaca multe trasee marcate in Muntii Fagarasi.

Am facut zilnic cate un traseu. Nu am resusit sa ajungem pe acoperisul lumii -Vf. Moldoveanu- nici pe Vf. Negoiu dar ne-am intercut recordul dupa Vf. Omul (2505m) ajungand pe Vanatoarea lui Buteanu (2507m).

Am mers pe creasta de la saua Caprei trecand prin Vf. Iezerul Caprei, Paltinul, Laita si Laitel pana la lacul Caltun. Am trecut pe la lacul Capra unde erau campate foarte multe corturi, am ajuns la lacul Doamnele si la cascada Balea.

Au fost 7 zile minunate, desi a fost soare, ceata, ploaie, grindina.

Vrem sa ne intoarcem in vara acesta, ca acum stim cum sta treaba, am ochit un loc bun de cort. La Balea esti cam la mijlocul crestei, deci cat de multe trasee.


[fb]
---
Trimis de Lumis66 in 26.01.11 17:38:02
Validat / Publicat: 26.01.11 19:19:38
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3742 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Lacul Vidraru - prima oprire
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[26.01.11 19:42:33]
»

Initial am vrut sa sterg titlul melodiei postate insa mi-am adus aminte ca am vazut pozele unor prieteni din vacanta lor in Scotia si multe dintre acestea semanau cu cele postate aici, asa ca nu-mi ramane decat sa sper ca o sa placa aceasta "fantezie la vioara"!

webmaster
[26.01.11 21:54:57]
»

Am sters P12, era dublura P13.

dorgo
[26.01.11 21:56:25]
»

Felicitari pnrtu review!

Intr-o lume stramba in care nu conteaza decat banul

Romanii isi vand padurile si pamantul arabilor din Dubai

Daca au gresit sau nu, se va constata in iad sau in rai

Un singur lucru insa nu e de vanzare, Transfagarasanul

Lumis66AUTOR REVIEW
[26.01.11 22:05:52]
»

Imi cer scuze pentru poza nu-mi dau seama cum am facut de am postat-o de 2 ori.

Lumis66AUTOR REVIEW
[26.01.11 22:12:58]
»

@dorgo

Intr-adevar Transfagarasanul este unic si simbolic pentru Romania, una din putinele locuri inca "neatinse", un punct de plecare pentru numeroase trasee cu adevarat spectaculoase ale Romaniei. Nu stim sa ne pretuim tara la adevarata valoare si sa avem grija de ea. Eu voi posta in continuare locurile din tara pe care le-am vizitat in speranta ca voi molipsi cat mai multa lume cu dorinta explorarii muntilor Romaniei (si nu numai)

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.01.11 13:03:20]
»

Felicitări pentru o altfel de prezentare a Transfăgărășanului, ca punct de plecare în drumeții sau ascensiuni montane. Având în vedere marea bogăție de trasee (peste 26), Făgărașul este masivul montan din România care oferă cele mai impresionante satisfacții sufletești, spirituale, vizuale și de voință pentru cei care se încumetă să-l cunoască mai îndeaproape. Mărturisesc că pentru mine, ca una ce am accesat în tinerețe unele dintre aceste trasee, bucuria ce am simțit-o atunci nu am găsit-o comparabilă decât cu cea încercată tot pe meleaguri românești, în masivele Parâng și Retezat...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Lumis66AUTOR REVIEW
[28.01.11 22:22:49]
»

@mariana. olaru

Multumesc pentru felicitari.

Si eu am in plan masivele Retezat si Parang si ma bucur sa aud ca sunt cel putin la fel de frumoase ca Fagarasul.

Multumesc tuturor celor care au apreciat acest review votandu-l. O mica parte imi apartine mie dar in rest este Dumnezeu, natura...

dragos17
[28.01.11 23:10:07]
»

Si eu am fost acum ceva vreme pe Vanatoarea lui Buteanu (2507m). Cand esti aproape sa ajungi este o zona pe care o treci cu ceva emotii... Oricum foarte frumos scris si pozat. Felicitari.

Dragos

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, dragos17, Lumis66, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂExcursie Transfăgărășan:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081439018249512 sec
    ecranul dvs: 1 x 1