ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.01.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 18.01.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
DEC-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Obiceiuri si datini stramosesti la cumpana dintre ani

TIPĂREȘTE

Sarbatorile de iarna sunt deosebite pentru toata lumea. Fiecare sarbatoreste in felul sau. Eu am avut parte de sarbatori traditionale romanesti si pentru ca AmFostAcolo, vreau sa va povestesc si voua cum a fost.

S-a intamplat pe data de 30 decembrie 2010 si poarta numele de “Festivalul de datini si obiceiuri stramosesti”. A avut loc in orasul Comanesti, o localitate micuta si frumoasa, la poalele muntilor, in jud Bacau, pe drumul ce duce dinspre Onesti, prin pasul Ghimes-Palanca, spre Miercurea Ciuc.

A fost cea de-a XV editie a festivalului si sper din tot sufletul, ca organizatorii sa reuseasca sa-l realizeze si in anii urmatori.

Mare veselie a mai fost, toata lumea s-a bucurat si trecerea dintre ani mi-a amintit de copilarie. M-am nascut in zona si toate vacantele mi le-am petrecut la bunici. Vacanta de iarna avea un farmec deosebit datorita datinilor si obiceiurilor.

De ce m-au bucurat si mi-au parut deosebite, pentru ca indiferent de varsta, vedeai numai fete zambitoare, care s-au lasat prinse de jocul cetelor de uratori.

Cei care se pregatesc asiduu, cu cateva luni inainte de eveniment, sunt oameni in toata firea, unii cu familii, cu afaceri, altii mai tineri sau copii, dar toti o fac din convingere si din bucuria de a darui, de a pastra traditia si datorita faptului ca asta simt.

Acestea sunt adevaratele sarbatori traditionale!

Au fost participanti din mai multe judete: Bacau, Neamt si Iasi. Din judetul Bacau au fost foarte multe trupe, deoarece obiceiurile din aceasta perioada a anului sunt multe si tare apreciate in zona.

In primul rand este dansul ursului, care este specific doar acestei regiuni din tara.

O frumoasa descriere a jocului am gasit-o pe internet si am sa o redau mai jos:

“Vine ursul de la munte,

Tot în labe şi genunche.

Şi s-apropie de sat…

începe clasic, jocul ursului, dar aceste cuvinte nu pot reda bucuria omului când fiarele, acum jucăuşe, se apropie în bataia dobei, ascultătoare la comenzile ursarului, dovadă supremă a puterii omului de a îmblânzi sălbăticiunea…Şi alaiul… “ca la urs”…e spectaculos–pestriţ şi magic, pentru că te atrage, te chemă, te absoarbe…

Se adună amintirea anului aceluia în care urşii au trecut pragul... şi tocmai astfel de amintiri nu lasă pe unii oameni în casele lor în preajma sărbătorilor, tocmai pe aceste amintiri se mai bizuie tradiţiile”. (M. Munteanu)

O altă tradiţie este “Banda lui Bujor” legată de viaţa haiducului cu acelaşi nume, care a trăit prin părţile locului şi a cărui luptă cu stăpânirea fanariotă a devenit subiect de teatru popular. Haiducii impreuna cu potera isi joaca rolurile si emotia pune stapanire pe privitori. Sunt imbracati in costume populare, cu itari si cu opici, cu ii mestesugit lucrate si plete fluturand in vant sub caciulile brumarii impodobite. Jocul este plin de dramatism atunci cand Bujor este prins de potera. Finalul este insa unul fericit, haiducii se aduna, lupta cu potera si Bujor este eliberat. Si ce face romanul la bucurie, canta si joaca! Alaturi de haiduci sunt si muzicanti: clarinet, toba, trompeta si saxofon. Se incinge o mare hora si toata lumea-i fericita.

Au fost si cete de uratori cu Plugusorul, imbracati in costume populare romanesti, cu bici si buhai, cu urari adecvate timpurilor.

Au fost si capre vesele, impodobite cu panglici multicolore sau blanuri originale.

Au fost calusari, au fost mascati, au fost o multime de obiceiuri si datini, una mai mai frumoasa ca alta, toate insotite de trupe de muzicanti, care au incins atmosfera.

Desi a fost o zi insorita, temperatura nu a trecut de 0 grade si cu toate acestea oamenii au stat in piata orasului, imprejurul scenei, toata ziua. Spectacolul a inceput in jurul orei 10 cu parada trupelor, apoi fiecare trupa a urcat pe scena, a jucat si ne-a urat un an bun sanatos si plin de belsug. Spectacolul s-a incheiat in jurul orei 20, iar castigatorii, caci a fost si un juriu care a notat jocul fiecarei trupe, au fost anuntati pe la ora 21.

De fapt toti am fost castigatori si “jucatorii” si spectatorii.

A fost tare frumos!

Nu pot sa nu amintesc si ecourile prin presa scrisa, a aparut cate ceva la noi, dar si in presa straina, cititi aici

Am importat sarbatori de la altii, (Valentine’s day, Halloween) si suntem dornici sa vedem festivalurile altora (Venetia, Rio). Cred ca ar fi bine sa ne cunoastem si traditiile noastre asa cum este si acest festival.

Am sa pun si cateva poze pentru exemplificare si sper sa va placa.


[fb]
---
Trimis de nicoletass in 25.01.11 13:05:10
Validat / Publicat: 25.01.11 15:58:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #CĂLĂTORII prin MOLDOVA.

VIZUALIZĂRI: 3381 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicoletass); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 O parte din ceata ursilor de la Darmanesti, irozii, fete frumoase imbracate in costume nationale si tobosarii care bat "dobele" la urs
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 6 PMA (din 8 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest review

4 ecouri scrise, până acum

Admin
[25.01.11 13:36:08]
»

Desi am citit cu placere (si sunt de acord cu ideile promovate), trebuie sa retrag punctajul standard - gasesc ca aceasta categorie de recomandari generale nu se incadreaza printre cele admise in concurs.

webmaster
[25.01.11 15:57:46]
»

Mutat la rubrica "Descopera Moldova" (deja existenta pe site)

nicoletassAUTOR REVIEW
[25.01.11 17:51:58]
»

Ca intra sau nu in concurs, mai putin conteaza. Mi-am dorit sa impartasesc si altora bucuria mea si sa le fac, oarecum, cunoscute aceste obiceiuri stramosesti si altora.

anadragusin
[26.01.11 07:40:38]
»

Si mie mi-a placut ce am citit! Multumim ca ai impartasit cu noi aceste obiceiuri, obiceiuri care in putine zone mai sunt pastrate asa cum ar trebui. Poze foarte semnificative. Felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, nicoletass
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Moldova:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058314085006714 sec
    ecranul dvs: 1 x 1