ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.12.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Galati
ÎNSCRIS: 17.04.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2009
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pestera Crystal Cave

Ilustrație video-muzicală
Country - Kasey Chambers

TIPĂREȘTE

O altă peşteră pe care am vizitat-o este Crystal Cave situată în inima ţinutului „Dutch Country” din Pennsylavania, Statele Unite. Aici, departe de forfota marilor oraşe, zona rurală încă mai păstrează acea atmosferă boemă specifică secolului XIX: dealuri domoale acoperite cu păduri, lanuri de porumb, mici ferme şi case ascunse sub pâlcuri de copaci. În aceste locuri întâlneşti familii care încă păstrează tradiţia amish, trăind în comunităţi închise, ocupându-se cu agricultura, respingând cu abnegaţie orice tehnologie modernă, deplasându-se cu celebrele trăsuri „amish buggy”.

Peştera a fost descoperită în anul 1871 de doi fermieri amish, Gideon Merkel şi John Gehret în timp ce căutau calcar pentru a fabrica var. Un alt fermier mai întreprinzător, Samuel Kohler, cumpără întreaga zona adiacentă peşterii şi porneşte un mic bussines, percepând taxă de intrare turiştilor din acea vreme. Tot el este cel care denumeşte peştera Crystal Cave, datorită cristalelor pe care le-a descoperit aici. Deşi iniţial a crezut că sunt diamante, vizita la un bijutier l-a readus cu picioarele pe pământ, diamantele erau de fapt cristale de calcit şi aragonit.

După ce am achiziţionat biletele de intrare de la magazinul de suveniruri (11,50 $ de persoană) am fost poftiţi într-o mică sală de cinema, unde în următoarele douăzeci de minute a rulat un film ce a prezentat istoria acestei peşteri şi modul cum apa şi calciul au conlucrat de a lungul miilor de ani pentru a crea ceea ce este astăzi Crystal Cave. Ideea mi s-a părut interesantă şi sincer nu am mai regăsit-o în alte locuri.

Deşi distanţa parcursă prin peşteră este relativ mică (150 m) turul durează aproximativ 45 de minute. Acest lucru se datorează în special ghidului care descrie cu lux de amănunte fiecare formaţiune mai deosebită, printr-o conversaţie interactivă cu turiştii. Am observat preocuparea ghidului de a-i provoca pe cei mici în a pune întrebări pentru ca apoi să le ofere explicaţii amuzante.

Temperatura în peşteră este destul de scăzută (11 grade celsius) aşa că am fost inspiraţi să ne luăm cu noi şi haine mai groase. Traseul prin peşteră este preponderent descendent, coborându-se până la o adâncime de 50 m sub pământ. Deşi sunt prezente, stalactitele şi stalacmitele, coloanele şi draperiile nu abundă în această peşteră. Cu toate acestea decorul este fascinant: pereţii acoperiţi de mii de cristale ce aruncă sclipiri întunericului peşterii, un mic lac subteran, un pod natural ce traversează hăul peşterii, stânci modelate în forme ciudate cărora imaginaţia le-a creat analogii cu fiinţe din lumea vie: cămila, aligatorul, broasca ţestoasă cu trei picioare, castorul, coiotul, frunzele de tutun, degetul uriaşului. Dintre aceste stânci ciudate, „Chipul lui Abraham Lincoln” şi „Capul de Indian” chiar au o asemănare destul de mare cu realitatea (puteţi să vă convingeţi din fotografiile ataşate). O altă formaţiune care mi-a atras atenţia este denumită „cornul de îngheţată răsturnat”, o stalacmită în formă de trunchi de con de o coloristică uimitoare: la lumina felinarelor este galbena cu vinişoare maro iar în momentul în care se stinge lumina păstrează o nuanţă de verde fosforescent. Fosforescenţa formaţiunilor din peşteră ne-a fost demonstrată de ghid şi ulterior, când au existat momente în care au fost stinse toate luminile iar stâncile radiau lumină.

Cum nici o peşteră nu seamănă cu alta, important este să descoperi frumuseţea specifică fiecăreia, lucru pe care eu cred că l-am realizat.

Zona adiacentă peşterii este amenajată pentru practicarea a diverse activităţi recreative: plimbări prin împrejurimi cu o trăsura autentică „Amish Buggy”, teren de mini-golf, un muzeu geologic, un sistem de jgheaburi cu apă şi site pentru a spăla nisipul şi a descoperii cristale (săculeţii cu nisip se achiziţionează de la magazinul de suveniruri şi chiar găseşti cristale frumoase).

Înainte de a pleca, am spălat şi noi ceva nisip, descoperind câteva cristale pe care le păstrăm în amintirea Crystal Cave.


[fb]
---
Trimis de marius.covaci in 28.12.10 19:28:28
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2056 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marius.covaci); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Crystal Cave - Magazinul de suveniruri
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8400 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

sandu.53
[28.12.10 20:54:12]
»

interesant review si foarte frumos scris! imi imaginez cum trebuie sa fie si fotografiile! o sa revin sa le vad!

popescu.borsa*
[28.12.10 22:25:06]
»

Interesante comunitaţile amish dar mai ales văzute prin ochii unui moldovean haios. Nu pot să pun link spre blogul lui dar vă ajută Google (Amish people vazuti de moldoveni).

badge®
[28.12.10 22:52:27]
»

Foarte frumos povestit.

santana*
[28.12.10 23:02:12]
»

@ badge®

Catalin, eu am crezut initial ca ti-ai facut clona. Probabil ca d-aia iti place si tie, constat eu acum, cu intarziere.

badge®
[28.12.10 23:29:56]
»

Treaba asta cu clonele e o chestiune care mai ține și de onoare... n-ai să mă vezi E greu totuși să descrii o peșteră, mai ales dacă nu ești speolog. Marius a făcut-o simplu și la obiect.

popescu.borsa*
[29.12.10 00:03:36]
»

Speolog nu o fi dar ceva cunoştinţe de geologie tot are.

webmaster13
[29.12.10 21:45:38]
»

Iata si un gen muzical mai rar intalnit aici pe AFA.

Sper sa placa melodia postata mai sus!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
badge®, popescu.borsa*, sandu.53, santana*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pennsylvania:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049147844314575 sec
    ecranul dvs: 1 x 1