ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.12.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 18.11.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Plajă, temple şi fistic în Aegina

Ilustrație video-muzicală


TIPĂREȘTE

Probabil că nu are cele mai bune plaje pe care vi le-aţi imaginat vreodată, dar veţi beneficia de un soare dogoritor, o mare calmă şi limpede şi cu siguranţă de cel mai gustos fistic care poate exista. Bine aţi venit în Aegina!

Este o destinaţie de weekend preferată de atenieni (Aegina se află la doar 30 km sud-vest de portul Pireu din Atena), mulţi dintre ei având proprietăţi pe dealurile vulcanice, printre plantaţiile de măslini, smochini şi fistic. În timpul verii, turiştii iau cu asalt insula, atraşi de pitorescul peisaj şi accesul rapid din capitala elenă, de atmosfera pur grecească, de tavernele de la malul mării şi vasele de pescari ancorate în port.

Încă din timpuri străvechi, când lupta pentru supremaţia pe mare era acerbă, Aegina a fost un rival de temut pentru Atena. Potrivit descrierilor lui Herodot, insula este o fostă colonie a lui Epidaurus, un vechi oraş din Grecia antică aflat în Golful Saronic. Strategic amplasată în inima acestuia, între Attica şi Pelopones, Aegina a devenit în perioada secolelor 6-5 î. e. n. un important centru comercial al zonei, deranjând în mod vădit statul vecin atenian, cu care ulterior a intrat în conflict. În aceeaşi perioadă au fost bătute aici primele monede, iar faptul că în secolul 7 î. e. n. sistemele proprii de greutăţi, măsuri şi bani erau larg folosite în toată Grecia dovedeşte puterea economică avută de aegineni la acea vreme. De-a lungul secolelor, Aegina s-a aflat sub stăpânire bizantină, apoi a devenit bază de piraţi, după care s-a aflat, alternativ, atât sub ocupaţie veneţiană cât şi otomană. Numele insulei pare să provină de la o celebră nimfă din mitologia greacă, Aegina, fiica zeului râurilor, Asop. Răpită de Zeus care, fugind de mânia tatălui său, o duce pe o insulă pustie, Oenone, dă naştere lui Aeacus, care devine primul rege al locului şi îi schimbă numele după cel al mamei sale.

Lăsând la o parte istoria şi povestirile mitologice, Aegina din zilele noastre este un paradis înfloritor, unde turismul practicat nu pare să influenţeze decisiv viaţa de zi cu zi a localnicilor, majoritatea pescari sau cultivatori. Insula este acoperită în proporţie de două treimi de un vulcan stins, ceea ce face ca pământul fertil să fie perfect pentru culturile de măslini, cereale, smochine sau migdale, dar mai cu seamă fistic, omniprezent pe tarabele şi în magazinele din port. Sunt câteva mici sate aruncate pe dealuri sau pe malul mării, însă cel mai important este Aegina, aflat în partea vestică, o atracţie îndeosebi pentru mirificul său port. Aici este locul unde scriitorul Nikos Kazantzakis a creat celebrul “Zorba Grecul”, inspirat de atmosfera autentic grecească.

Aşa cum spuneam, accesul pe insulă este rapid şi uşor. Sunt curse regulate din portul Pireu, de la catamarane rapide la ferry mari cum ar fi cele ale companiei Helenic Seaways, care parcurg distanţa în maxim o oră. Dacă sunteţi turist prin Atena, rezervaţi-vă o zi pentru Aegina, dar recomandarea ar fi să staţi măcar o noapte aici, pentru a gusta din plin farmecul vieţii de noapte şi portul luminat feeric. În cazul în care sunteţi veniţi cu maşina, nu e cazul să o lăsaţi în parcarea din Pireu, faceţi un efort financiar şi plimbaţi-o cu vaporul până pe insulă, pentru că vă va răsplăti cu circuite de neuitat şi panorame de vis, în locuri unde altfel nu aţi ajunge decât dacă veţi închiria o bicicletă sau un scuter.

Pasionaţii de arheologie nu vor fi dezamăgiţi, pentru că vor găsi lucruri interesante la Templul Aphaia, unul din cele mai importante obiective turistice din Aegina şi unul din cele mai bine conservate temple dorice din Grecia, sau la ruinele Templului lui Apollo. De asemenea, pentru credincioşi este bine de ştiut că în mijlocul insulei se află moaştele Sfântului Nectarie, canonizat de Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului în 1961, un nume de referinţă în biserica ortodoxă. Fie că sunteţi sau nu credincioşi, merită o vizită. Accesul la mănăstire se poate face şi cu ajutorul curselor regulate de autobuz. Aici veţi găsi o lume puternic spirituală, o biserică impunătoare şi un complex de o curăţenie exemplară, grădini cu vegetaţie mediteraneană abundentă şi pelerini din toate colţurile lumii. În fiecare an, pe data de 9 noiembrie se celebrează ziua Sfântului. Nu departe de acest complex găsiţi biserica Sf. Ecaterina, mai mică şi mai puţin vizitată, unde vă puteţi reculege şi medita în linişte.

Şi după ce aţi terminat cu explorările arheologice şi pelerinajele ecumenice vă propunem să daţi atenţie unei alte activităţi la fel de interesante, şi anume o plimbare pe străzile înguste ale Aeginei, în căutarea tavernei cu mirosuri îmbietoare. În jurul portului oferta depăşeşte aşteptările, singura problemă fiind cea a alegerii restaurantului potrivit, pentru că sunt unul lângă altul, cu meniul afişat pe panouri mari la intrare iar ospătarii nerăbdători se jură că la ei găsiţi cel mai bun peşte, pescuit chiar de dimineaţă. Pentru ca atmosfera să fie completă, ochiţi masa cea mai apropiată de malul mării. Imediat va sosi şi nelipsita carafă cu apă rece şi, odată cu primul platou pescăresc îşi vor face apariţia de niciunde 3-4 mâţe tupeiste şi cerşetoare. Nu le ignoraţi, onoraţi-le măcar cu un stavrid.

După masa copioasă de la tavernă e indicată o plimbare pe promenada portului. Doriţi să ronţăiţi un fistic? Tarabele sunt pline şi e delicios. Ce ziceţi de un fruct proaspăt? Negustorii sunt aliniaţi în primul rând de bărci iar servirea şi cântarul se fac direct din vasul plutitor. Am remarcat aceeaşi vânzătoare de la care am cumpărat doi ani la rând, slabă, cu pielea stafidită de soare, prezentă zi lumină la datorie, a cărei faţă se umplea de bucurie când ne prindea de clienţi. Încercaţi portocalele, cultivate pe insulă, sunt divine. Cu punga plină de bunătăţi, daţi o tură pe pontoane, printre bărcile ancorate. Soarele ajuns la asfinţit bate în ambarcaţiuni iar clădirile de pe mal, oglindite în apă, creează o atmosferă de vis. Lumea bună se face remarcată în iahturile de ultimă generaţie, rânduite frumos unul lângă altul aproape de mal, mai ceva ca la o expoziţie mondială de profil. Undeva, nu foarte departe, un sirtaki ritmat se aude la o tavernă ticsită. Uneori ospătarii mustăcioşi îşi întrerup activitatea şi încing dansul lui Zorba, plini de voie bună, spre deliciul muşteriilor. Grecii ştiu cu adevărat să se distreze.

Viaţa în insulele greceşti e o adevărată desfătare iar Aegina nu face excepţie. Câteva zile petrecute aici vă vor umple de energie. Oamenii sunt primitori şi dornici de oaspeţi, marea caldă, mâncarea excelentă iar ouzo răcoritor. Ce vă puteţi dori altceva…?

Mai multe fotografii în albumele de aici şi aici

## end review sc

[fb]
---
Trimis de badge® in 27.12.10 13:01:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Kymi, Atena, Meteora
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5574 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (badge®); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 În cala vaporului, ne îmbarcăm pentru Aegina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14850 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster13 [27.12.10 13:40:22] »

Propun aceasta melodie drept fond sonor, se poate schimba!

mariana.olaru [27.12.10 14:48:18] »

Șapte voturi și niciun comentariu? ! Se pare că ne-ai lăsat încă o dată muți, de admirație, firește, încât cuvintele sunt de prisos!

Costi [28.12.10 10:32:58] »

@badge®

Ştii ceva?

Eu nu te mai citesc!

Aici.

Merg direct pe blogul personal, să citesc la prima mână.

Am văzut că ai un link şi spre amfostacolo.ro

Iar blogul este foarte bine făcut şi, în plus, aşa cum îmi place mie, este scris cu diacritice, adică în româneşte.

badge® [28.12.10 10:57:56] »

OK

Într-un fel e mai corect pentru cei care doresc mai multă informaţie şi mai puţin punctaje şi clasamente... citind polemicile voastre anterioare despre "grupurile de interese" care au deviat serios de la esenţa şi scopul sitului, mă tot gândesc dacă pe viitor ar fi bine să scriu doar pe blog (pe care aş fi putut să-l popularizez pe AFA), dar cred că nu ar fi corect faţă de administratorii sitului. Părerea mea e că miza e infimă... ce luptă, ce interese... ? ... Pentru un sejur allinclusive în Turcia... ? Hai să fim serioşi

Aşa că, dragă Costi, eşti invitatul meu pe blog!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ioned [28.12.10 11:20:27] »

badge,

unde pot gasi blogul tau?

Multumesc

badge® [28.12.10 11:33:57] »

@ioned şi în general @all - la finalul fiecărui review dau link către albumul picasa unde am "depozitul" de poze. De acolo aveţi link direct către blog.

ioned [28.12.10 11:40:25] »

Multumesc

Costi [28.12.10 11:56:04] »

@badge®

mă tot gândesc dacă pe viitor ar fi bine să scriu doar pe blog

Ba nu, asta te rog să n-o faci, scrie şi aici, sunt destui cei care, din diferite motive, preferă să te citească aici.

Lasă-le libertatea alegerii. Şi dacă au timp, vor merge singuri şi pe blogul tău.

Aşa am făcut eu şi astfel am constatat că poate ni s-au intersectat paşii la Plitvice.

Tot de acolo am ajuns şi pe un alt blog, http://imperatortravel. blogspot.com/ (sper că nu se consideră reclamă), unde am luat o porţie zdravănă de râs, citind despre un tovarăş (genosse) Costel.

Chiar mă întrebam dacă tânăra generaţie gustă poanta.

Cine ştie, poate că şi imperator a aflat despre amfostacolo.ro şi, într-o bună zi, se va hotărî să împărtăşească şi celor de aici poveştile sale, aşa cum ai făcut tu.

Am ascultat chiar radio Romantic de pe linkul aflat pe blogul tău.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
celeste [29.12.10 09:45:35] »

Ar fi bine sa continui sa scrii pentru ca... scrii bine, imi plac rw-urile tale si trebuie sa spun ca le-am citit pe toate iar pozele m-au lasat fara cuvinte, asa ca... sa auzim de bine.

sandu.53 [29.12.10 10:09:27] »

si eu citesc cu placere ceea ce scrii, imi place foarte mult stilul tau, iar fotografiile m-au lasat de fiecare data fara cuvinte... ! felicitari!

badge® [29.12.10 10:21:49] »

@Costi - merge bine radioul... ? Pe Imperator îl ştiu de pe vremea revistei Clever Travel - e un globetrekker desăvârşit, pe lângă el noi suntem bieţi copii de mingi. Acum e în Etiopia, în cea de-a 78-a ţară. Are un stil de a povesti care mie îmi place fantastic. Şi fiindcă ai pomenit de Plitvice, tocmai am postat şi eu un review despre parc, impresia ultimei vacanţe din septembrie. Ideea e de a merge acolo pe cont propriu, altfel te zgârii pe ochi pentru că în general ghizii programează o oprire de doar câteva ore, iar acolo îţi trebuie clar o zi întreagă, de dimineaţă până seara.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ms65 [31.12.10 17:12:49] »

superb rw, exceptionale poze... FELICITARI!!!

Un An Nou mai bun decat cel ce in cateva ore va trece si cat mai multe calatorii alaturi de cei dragi!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
badge®, celeste, Costi, mariana.olaru, ms65, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin împrejurimile Atenei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.46180701255798 sec
    ecranul dvs: 1 x 1