ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.12.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Galati
ÎNSCRIS: 17.04.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Pestera Perama

Ilustrație video-muzicală
Haris Alesiou- Panselinos

TIPĂREȘTE

Spre sfârşitul călătoriei prin Munţii Pindului, în apropiere de Ioannina, am ajuns în localitatea Perama, locul unde se află una din cele mai frumoase peşteri pe care le-am vizitat.

Peştera Perama a fost descoperită, accidental în anul 1940 în timpul celui de al Doilea Război Mondial de locuitorii satului Perama în încercarea lor de a găsi un adăpost împotriva bombardamentelor. Peştera, formată în urmă cu 1,5 milioane de ani, a fost explorată şi cartografiată de speologii Anna şi Ioannis Petrochilou, fiind inclusă în circuitul turistic. Datorită peşterii, pitorescul sat Perama a cunoscut dezvoltarea turistică, în prezent numeroase pensiuni şi restaurante oferindu-ţi posibilităţi de cazare şi masă.

Ne-am cazat la una din pensiunile din apropierea peşterii, pentru 40 de euro pe noapte. Proprietarii pensiunii, foarte amabili au făcut tot posibilul să ne simţim cât mai bine. În urma discuţiilor, aflând de itinerarul nostru, ne-au recomandat să trecem şi pe la pensiunea deţinută de unul din fraţii ai săi în insula Levkas, lucru pe care l-am făcut câteva zile mai târziu. După ce am servit masa la una din tavernele din apropiere, am plecat să vizităm peştera.

Intrarea în peşteră costă 6 euro de persoană, deplasarea realizându-se însoţiţi de ghid vorbitor de greacă şi engleză. După o aşteptare de un sfert de oră, (până s-a format grupul) am lăsat în urmă dogoarea unei zile de august şi am pătruns în lumea mirifică a peşterii.

Peştera adăposteşte nouăsprezece tipuri de stalactite şi stalacmite, în condiţiile în care cele mai multe peşteri nu au mai mult de zece. Drumul ne poartă printr-un labilint de coridoare, cu urcuşuri şi coborâşuri, prin săli imense, printre coloane, draperii din calcar, cascade împietrite, toate într-o coloristică ce variază de la alb la roşu. Sălile sunt intitulate sugestiv, în funcţie de aspectul formaţiunilor care o decorează sau poate de imaginaţia primilor exploratori: Palatul regal, Capela, Pădurea virgină, Palatul Persephonei - regina mitologică a lumii subterane, Palatul lui Pluto, Camera wisteriei (o plantă caţărătoare ce abundă în flori sub formă de ciorchini), Oraşul mort, Noul oraş, Lacul cu nuferi, Altarul, Domul celest, etc.

Lacul cu nuferi este impresionant. Coloane imense ies din apă pentru a susţine bolta peşterii. Fiecare coloană are la bază un piedestal, ce seamănă cu frunzele de nuferi. O parte din formaţiuni sunt la fază de stalacmite şi va mai trece mult timp până vor deveni coloane, aceştia sunt nuferii. Toată această privelişte este dublată prin oglindirea ei în apă, creându-se astfel o imagine ireală. Altarul adăposteşte o cruce din calcar formată natural. Se presupune că o stalactită a căzut de-a curmezişul pe o stalacmită, iar aceasta continuând să crească a înglobat stalactita în mijlocul ei.

Alţii susţin că e un semn divin. După un parcurs de 1.100 m prin această lume împietrită, am revenit la lumină. Ieşirea din peşteră îţi oferă o frumoasă privelişte a lacului Ioannina. Drumul de întoarcere, îl facem alene, gândindu-ne la lumea subterană pe care am lăsat-o în urmă, acompaniaţi de frumuseţea prezentă lacului.


[fb]
---
Trimis de marius.covaci in 19.12.10 18:49:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Halkidiki, Kalambaka, Athena, Peloponez, Levkas, Zakintos, Delphi
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5876 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marius.covaci); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Lumea subterana a Pesterii Perama
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10500 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

georgiana
[19.12.10 19:57:43]
»

Am auzit de aceasta pestera, dar nu am vizitat-o.

In Grecia, am vizitat doar Pestera Drogarati din insula Kefalonia si Pestera Petralona, in partea de sud a orasului Salonic, cand ne intorceam din Halkidiki. Mi- a placut mai mult cea din Insula kefalonia.

Pestera Petralona era prea fumoasa, ca sa fie adevarata... Din pacate nu mai am nici o poza de acoo, ca sa scriu un review.

Astept in schimb pozele tale, vad ca ai incarcat multe si asteapta validarea. Pana atunci felicitari pentru ideea de a ne scrie despre acest subiect mai rar si un vot din partea mea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marius.covaciAUTOR REVIEW
[19.12.10 20:25:44]
»

@georgiana

Peştera Perama nu se compară cu Petralona ca frumuseţe. În schimb Peştera Petralona este celebră prin craniul unui om preistoric încrustat intr-o stalactită. Ghizii peşterii spun ca osemintele sunt cele mai vechi descoperite in Europa, deşi eu mă cam îndoiesc că e aşa. Nu ai fotografii de acolo pentru ca nu te lasă să fotografiezi. Eu am câteva din tunelul de la intrare, zona muzeului. Poate o să le ataşez cândva unui review. La peştera Perama ai voie să fotografiezi, însă fără bliţ aşa că pozele nu sunt chiar aşa de clare. În schimb redau un crâmpei din frumuseţea peşterii. Peştera Drogarati mi se pare foarte interesanta. Anul acesta am ratat ocazia de a o vizita. Poate in viitor o sa o vizitez. Până atunci pot citi un review de la tine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
bubumaia
[19.12.10 20:53:34]
»

Nu sunt deloc un fan al pesterilor, ba, as zice, dimpotriva. Am trait o experienta "pestericeasca" si mi-a ajuns. A fost destul cat sa apreciez insutit, inmiit, cerul inalt si zarea cea larga.

Insa... trebuie sa spun, cu mana pe inima: frumoasa expunerea ta, interesante poze si, una peste alta, frumoasa experienta ai trait, @marius. covaci.

Alina Morar
[19.12.10 20:57:30]
»

Mi-ar placea si mie sa vizitez o asemenea pestera.

dorgo
[20.12.10 04:10:27]
»

Ce spectacol impresionant poate rezulta din ingemanarea milenara a doua banale elemente ale naturii!... apa si calcarul... acest peisaj carstic al pesterii Parama este aproape tot atat de frumos ca si pestera noastra a Ursilor.

webmaster13
[20.12.10 08:11:54]
»

Am atasat aceasta melodie, sper sa placa!

bessondm
[20.12.10 09:34:15]
»

Sunt un fan al acestor obiective turistice (pesterile), asa ca m-ai cucerit. Felicitari pentru generozitatea cu care ai postat fotografiile facute acolo, sunt minunate!

biancuta
[20.12.10 09:48:03]
»

Ce multe poze ai pus si cat sunt de frumoase! Un obiectiv care merita vizitat! Felicitari pentru descriere!

sandu.53
[20.12.10 10:45:11]
»

desi am aceleasi senzatii ca @bubumaia cauzate de o "vizita" intr-o pestera neexplorata unde m-au "uitat" vreo ora cei cu care eram (un grup de geologi), review-ul tau este foarte interesant iar pozele atractive! felicitari!

almona CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[20.12.10 11:50:48]
»

O călătorie fascinantă în lumea subterană. Întotdeauna peşterile mi s-au părut misterioase şi pline de surprize. Călătoriile prin ţară, în vreme copilăriei, cuprindeau obligatoriu o vizită într-o peşteră.

În Grecia, n-am văzut până acum niciuna. Anul trecut am ratat "la mustaţă" excursia în Kefalonia şi vizita la Peştera Drogerati. Însă cu prima ocazie vizitez una.

marius.covaciAUTOR REVIEW
[20.12.10 21:32:28]
»

@ bessondm

Mi-am propus să mai scriu câteva review-uri legate de peşterile pe care le-am vizitat, aşa că dacă eşti pasionat de acest subiect, te invit cu plăcere să citeşti şi viitoarele review-uri.

@biancuta

Aproape toate review-urile mele au ataşate peste 50 de fotografii. Prin numărul mare de fotografii încerc să creez o imagine cât mai fidelă a celor văzute de mine şi uneori să comunic ceea ce nu am reuşit să exprim prin cuvinte. Mă bucur că ţi-au plăcut pozele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ninaa
[21.12.10 18:29:43]
»

Fotografiile fac cat o mie de cuvinte... De-abia astept celelalte review-uri pe care nu le-ai promis.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, almona, bessondm, biancuta, bubumaia, dorgo, georgiana, marius.covaci, ninaa, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ioanina și împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054811954498291 sec
    ecranul dvs: 1 x 1