ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.12.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 13.08.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
DEC-2010
DURATA: 1 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Mai aproape de Divinitate

Ilustrație video-muzicală
Pirinska Krassota

TIPĂREȘTE

Asa cum am descris pe larg la rubrica hotelului White Fir Valley intr-una din zile, impreuna cu inca 27 de colegi, am "purces", cu autocarul, spre aceasta destinatie. Vladimir, pe care vi l-am prezentat deja, ne-a fost ghid si insotitor.

Este relativ usor de ajuns la aceasta manastire, sunt indicatoare destule, iar calitatea asfaltului este buna.

Cand am plecat, vremea era frumoasa, cerul senin, dar pe masura ce ne apropiam de masivul muntos Rila, norii au inceput sa acopere culmile. Vladimir ne-a povestit ca aici se afla cel mai inalt varf muntos din Bulgaria (2925 m), care are un versant inaccesibil pentru alpinisti. Acest varf poarta numele "Musala", provine din limba turca si inseamna ceva de genul "atat de inalt, incat esti mai aproape de Allah". Rila, in limba bulgara, inseamna "plin de apa", se pare ca aici exista 300 de lacuri glaciare si numeroase izvoare, cascade si cursuri mici de apa. N-am inteles din explicatiile lui Vladimir daca tot de aici isi trage numele si Sf. Ivan Rilski, cel care a fondat manastirea Rila si patronul spiritual al credinciosilor din Bulgaria, sau locurile au fost numite dupa numele sfantului.

Pe masura ca inaintam, drumul se ingusteaza la figurat, pentru ca ai impresia ca esti "inghesuit" de peretii stancosi. Facem un scurt popas in dreptul unui mic restaurant, unde Vladimir si unul dintre colegi merg sa comande mancarea, urmand sa mancam dupa excursia la manastire. Am fost anuntati ca vom manca pastrav la gratar. Hm, nu prea ma dau in vant dupa peste, dar alternativa ar fi fost carnea de pui, despre care sa zicem ca destul mananc acasa, ce-ar fi sa incerc si altceva?

Plecam mai departe. Ajungem in final pe platoul din fata manastirii. Ne intampina un zid inalt, cu o intrare boltita, impodobita cu desene frumos colorate. Vladimir ne roaga sa ramanem grupati, vom fi condusi si insotiti de o doamna. Ne-a atras atentia ca nu este permisa filmarea sau fotografierea in interiorul manastirii si a muzeului.

De unde pana atunci glumeam si radeam, am devenit dintr-odata tacuti, locul iti impune respect si buna-cuviinta. Am fotografiat curtea interioara si exteriorul manastirii. Curtea interioara este extraordinar de frumoasa, are 3 etaje, cu arcade si stalpi pictati simplu in alb si negru, nu sunt expert in arhitectura, insa cred ca stilul are influenta otomana, ceva asemanator am vazut in fotografiile unor moschei celebre. De cum pasesti in curtea interioara ai senzatia ca esti la adapost si in siguranta, parca esti luat in brate de zidurile inalte si solide. Doi-trei brazi inalti, ce depasesc inaltimea zidurilor, isi clatina incet ramurile, atat de verzi in contrast cu albul zidurilor.

Intram in muzeu. Prima impresie - caldura si liniste. Aveam sa constatam cu uimire ca, in comparatie cu aspectul antic al cladirilor, muzeul este ultra-modern construit si amenajat, cu climatizare, pardoseala de marmura, vitrine cu microclimat, instalatie de monitorizare video si de detectare a incendiilor.

Muzeul este structurat pe doua nivele, parter si subsol. Coboram la subsol, trecand pe langa o frumoasa sculptura in lemn, foarte atent si migalos lucrata, sub forma unei cruci, bogat impodobita.

Muzeul are atat exponate originale, cat si fotocopii ale unor documente sau obiecte care fie s-au deteriorat in timp, fie sunt atat de fragile incat nu pot fi expuse.

Nu va plictisesc cu detalii privind istoricul asezarii, cine este ctitorul manastirii (Ivan Rilski), veti primi explicatii la fata locului. Printre exponate veti gasi un acoperamant donat pe la 1500 de catre domnitorul Ioan-Bogdan din Moldova (spre rusinea mea habar nu am cine a fost acesta, pentru ca nu mi-a placut deloc istoria, in copilarie). M-au impresionat extraordinar de mult podoabele si vesmintele bisericesti, donate de alte manastiri din Rusia, care iti fura ochii cu bogatia firului de aur folosit in borderie, multitudinea de pietre pretioase si perle de cultura cusute manual pe materiale nobile (catifea, matase). Nu ne venea sa credem ca toate acele minunatii au fost cusute si brodate manual, milimetru cu milimetru, probabil ca o astfel de lucrare dura cateva luni bune, daca nu mai mult. Am vazut carti vechi, atat bisericesti cat si laice, primul glob pamantesc facut in Bulgaria (probabil ca era confectionat din piele, a fost desenat/pictat manual, are dimensiunea unei mingi de fotbal). Am admirat in continuare alte vesminte si obiecte folosite de preoti in cadrul slujbelor si a ritualului de sfintire a apei, aveau chiar si o "trusa mobila" in termeni moderni, pe care o puteau lua in lungile calatorii, continea obiectele necesare pentru sfintirea apei. Ne-au fascinat obiectele lucrate in lemn si sidef, in special o cruce unde sunt sculptate sute de figuri si scene, fetele personajelor nu sunt mai mari decat un bob de orez.

Apoi ne-am regrupat, am facut cateva fotografii frescelor care impodobesc exteriorul manastirii. Bineinteles ca esti impresionat de imaginea iadului, a diavolilor si a modului in care sunt pedepsiti cei care incalca cele 10 porunci. Albastrul, folosit din plin in toate imaginile pictate, este fascinant, e chiar mai frumos decat cel de Voronet. Picturile sunt bine conservate sau restaurate, parca trecerea timpului nu si-a lasat amprenta asupra lor. Langa zidul manastirii este un mic monument dedicat lui Ivan Rilski, d-na care ne-a fost ghid ne-a spus ca orice bulgar trebuie sa faca o plecaciune adanca in fata acestuia.

Am intrat in biserica. Liniste deplina, semiintuneric, miros de tamaie si surprinzator de cald, in comparatie cu bisericile noastre, unde iti ingheata uneori si sufletul, din cauza frigului.

Interiorul bisericii este decorat cu sfinti si imagini din viata Mantuitorului (nu sunt deloc o persoana religioasa, am scris asa din respect, nu din credinta). Cupola este foarte inalta. Catapeteasma (cred ca asa se numeste) este uriasa, inalta de vreo 4 metri, cu picturi uluitoare, pacat ca o parte dintre ele nu se mai vad din cauza stratului gros de funingine si patina vremii. O parte dintre colegii mei au cumparat lumanari si le-au aprins pentru "vii si morti", s-au inchinat la icoane. Pentru mama si soacra mea am cumparat apa sfintita, o sticla de 0,5 l costa 1 leva, iar doamna care ne-a fost ghid ne-a spus si cum se foloseste: dimineata, pe stomacul gol, iei o inghititura, insa nu din sticla (pentru ca este pacat), ci din pahar sau cana. Tot ea ne-a spus pe un ton aspru si dojenitor ca nu e voie sa tinem mainile in buzunare cand suntem in biserica, pentru ca e pacat sau necuviincios.

Am iesit din manastire si ne-am indreptat catre cele doua tarabute cu suveniruri. Desi inghetase apa in sticle (la propriu), cele doua vanzatoare erau la datorie, bine incotosmanate. Una dintre ele stie si un pic de romana. Fiecare dintre noi a cumparat unul sau mai multe suveniruri, pentru cei de acasa (cruciulite, iconite, bratari, candela, etc.). Preturile sunt foarte convenabile.

Apoi, putin inghetati si oarecum infometati dupa aerul curat si vizita la cele sfinte, ne-am grabit sa ajungem la popasul turistic unde comandasem mancarea.

Un restaurant mic, modest, foarte curat, cel mai probabil o mica afacere de familie. Ne-am asezat la mese, inauntru era cald, aveau si un mic semineu unde era aprins si trosnea un foc de lemne.

Fetele de masa - stil rustic, ca stergarele noastre nationale (cu rosu si negru).

Am fost serviti rapid cu o salata de rosii, castraveti si branza rasa pe deasupra. Painea era minunata, cu gustul painii de odinioara, facuta de bunica.

Acum urmeaza partea haioasa. D-na care servea la mese ne-a adus rapid cate un paharel mic umplut cu un lichid aramiu. Aveam sa constatam ca era de fapt un fel de tuica fiarta, sau mai degraba un rachiu de fructe, oricum era tare (dpdv al gradelor alcoolice) si usor dulceag. Majoritatea l-au dat rapid pe gat si au mai cerut o portie, bag seama ca le-a placut sau simteau nevoia unui stimulent: -))).

Apoi a sosit pastravul, pregatit la gratar. Pe farfurii mari, langa peste, era o portie de orez, una de cartofi natur si inca una de salata de varza. A fost delicios, totul! Cartofii aveau acel gust pe care mi-l amintesc din copilarie, cand inca nu aparusera cartofii de import. M-am necajit un pic cu oasele de peste, ca nu suport nici cel mai mic os, cred ca am fost ultima care a terminat de mancat.

Apoi, d-na care ne servea ne-a mai adus un rand de paharele, umplute cu un deget de lichid trandafiriu - aveam sa aflam ca era lichior de trandafiri, foarte dulce si parfumat. A disparut si acesta rapid din toate paharele: -))).

Dupa ce ne-am potolit foamea si setea, ne-am uitat mai cu atentie in jur. Simplu, modest, dar curat. Chiar si la toaleta era totul in regula dpdv al curateniei, dar frigul te grabea un pic: -))).

Chiar in holul restaurantului se gaseau de vanzare suveniruri: faimoasele sapunuri si cosmetice pe baza de trandafiri, carti postale, ghiduri de calatorie, si surpriza - un bogat sortiment de vinuri si alte tarii, printre care si minunatul lichior de trandafir. La acestea adaugam borcanele cu dulceata de trandafiri, nuci verzi, miere cu alune, miere cu nuci si alte minunatii. Toata lumea s-a grabit sa-si faca provizii din licorile si dulceturile respective.

Pe drumul de intoarcere am avut norocul sa prindem cer senin, iar masivul muntos Rila putea fi admirat in mareata lui splendoare, dominand peisajul cu culmile sale inzapezite.

Am oprit timp de o ora in Blagoevgrad, unde am mai cumparat mici suveniruri, dulciuri si alte maruntisuri. Era prea frig deja pentru a hoinari prin centrul orasului, asa ca ne-am grabit sa ne intoarcem in autocar si sa plecam spre hotel.

Pretul excursiei a fost de 14 eur/persoana, dintre care 9 eur intrarea la manastire+muzeu, si 5 eur masa.

Nu promit nimic in legatura cu fotografiile, am cateva dar nu le-am descarcat, poate imi fac timp zilele urmatoare.


[fb]
---
Trimis de Corina70 in 16.12.10 15:55:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Duni-H. Marina Beach, Bansko-White Fir Valley
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3092 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Corina70); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Foc in semineu - popasul turistic
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7800 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

catalinalupu [16.12.10 16:00:32] »

@Corina70, te-a prins microbul ce creeaza dependenta!

Foarte tare!!!

Continua in ritmul asta, daca poti!

Corina70 [16.12.10 16:12:10] »

Off, dar nu mai am ce sa va povestesc. Din pacate am epuizat toate destinatiile in care am fost pana acum: - ( (.

Asta daca nu vreti sa incep sa va povestesc "amintiri din copilarie", despre taberele scolare sau vacantele la mare, cu parintii, pe vremea impuscatului, sau despre practica agricola din liceu: -))). Mai bine nu...

david [16.12.10 16:17:25] »

Am ramas si eu impresionat de aceasta manastire, plina de istorie si mister. Turnul de aparare pe 5 nivele si muzeul taranului sunt de asemenea, obiective turistice deosebite.

catalinalupu [16.12.10 16:20:41] »

@david, apropos... ai o promisiune neonorata...

Va urma primul meu review despre o manastire, care m-a impresionat, situata la 95 km de Borovets.

Eu tin minte si nu uit nimic!

biancuta [16.12.10 18:06:11] »

Foarte placute sunt aceste impresii, iar manastirea de asemenea! Daca ajung in zona, voi vizita si eu manastirea! Felicitari pentru prezentare!

Corina70 [16.12.10 18:18:36] »

wm, se poate o mica "reparatie" pe link-ul atasat hotelului? cred ca am intrat sa modific ceva exact cand "butonati" voi link-ul si nu s-a salvat cum trebuie. multumesc!

adryana [16.12.10 18:35:40] »

foarte frumoasa povestire, am trait fiecare moment, mai ales acela din interiorul manastirii, parca vedeam si eu prin ochii tai acele obiecte frumoase, vom vizita si noi manastirea, in curand. Felicitari pentru review!

magdalena [16.12.10 18:54:06] »

Doamne cat poate fi de frumoasa! Dupa ce am aflat de Bansko multe amanunte interesante de la @ionescunic, acum aflu ca pot vizita si o manastire acolo...

roth [16.12.10 18:59:53] »

Felicitari si un vot bonus.

Acum in prag de sarbatori cred ca astfel de povesti ne fac mai buni si ne ajuta sa trecem mai usor peste greutati si sa ne bucuram de frumos indiferent de forma pe care o are.

Am avut placerea sa fac pastele intr-o mica biserica in Sozopol care m-a impresionat enorm.

Daca vremea si evenimentele i-mi vor permite (30.12-03.01) incerc sa ajung si eu daca nu... o trec la favorite ca doar nu e la capatul pamantului.

PS am avut si fond sonor in timpul lecturarii, in bloc era un grup de studenti la teologie care cantau colinde asa ca nu pot spune decat ca mi-a mers la suflet povestea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sandu.53 [16.12.10 20:03:15] »

mi-a placut foarte mult modul in care ai prezentat manastirea! excelente si fotografiile! felicitari!

hlli [16.12.10 20:34:47] »

@sandu. 53, fotografiile sunt frumoase, dar nu sunt postate de @Corina70.

"Nu promit nimic in legatura cu fotografiile", spune Corina... dar eu totusi sper sa vedem poze facute si de ea.

In asteptarea, pozelor, multumiri pentru review-ul ce mi-a purtat si mie gindurile si "pasii" intr-un loc pe care nu-l cunosteam si nici nu stiam nimic despre el.

webmaster13 [16.12.10 20:45:21] »

In asteptarea pozelor Corinei, ce spuneti de putina muzica?

hlli [16.12.10 21:21:41] »

@webmaster13, buna ideea cu muzica, faina melodie!!!

david [16.12.10 21:37:18] »

Daca as avea permisiunea userului Corinei 70, as urca vreo 60 de poze interesante cu manastirea Rila. Pana voi avea dispozitia necesara de a scrie un review, despre manastirea Rila, va mai trece ceva timp.

webmaster10 [17.12.10 05:59:55] »

Done!

Corina70 [17.12.10 12:40:47] »

David, chiar te rog! Am constatat ca in marea majoritate a fotografiilor facute de mine apar eu si/sau colegii mei, asadar nu prea am cum sa le postez pe site. Chiar si cele cateva fotografii pe care le-am incarcat astazi sunt facute de un coleg de-al meu, mi le-a trimis pe mail.

david [17.12.10 20:25:20] »

Pentru cei interesati, se pot vedea pozele!!

hlli [17.12.10 20:37:58] »

@david, unde sunt pozele?

Nu stiu eu sa le caut? Sau inca nu ne sunt accesibile, nefiind validate?

david [17.12.10 20:42:04] »

@hlli

Cred ca nu au fost inca validate, eu le vad incarcate.

luciaoradea [17.12.10 20:53:27] »

@corina70

Frumos povestit, tare as fi vrut sa vad poze cu acele vestminte brodate manual de care ai vorbit!

Poate are @david?

dorgo [18.12.10 17:28:49] »

Intersanta manastire de langa un varf muntos mai inalt decat "Moldoveanu si Negoiu" nostru si descrierea ta e fluida... dar si "albastrul" nostru de Voronet (un cocteil de culori vegetale) e frumos, mai ales prin faptul ca el pare aplicat de zugravii din popor... chiar ieri, nu in urma cu 500 de ani...

Diaura* [19.12.10 09:25:15] »

Am, vizitat si eu aceascta manastire, si am ramas impresionata de marimea si de frumusetea ei; chiar si drumul pana acolo a fost placut, mai ales ca era primavara si totul inverzise.

Corina70 [20.12.10 09:40:21] »

luciaoradea, tare as fi vrut si eu sa pot fotografia toate acele minunatii facute de mana maicutelor! insa, din pacate, in muzeu si in interiorul bisericii, fotografiatul si filmatul sunt total interzise. cu siguranta toate artefactele pot fi admirate in brosurile pe care le poti cumpara la intrarea in muzeu. totusi, una e sa le vezi "pe viu" si alta doar in imagini...

poate altii au fost mai curajosi sau au profitat de un moment de neatentie si au reusit sa imortalizeze anumite imagini. noi n-am vrut sa riscam inutil sau sa ne facem de ras, pentru ca erau instalate si camere de supraveghere...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Corina70 [21.12.10 12:45:54] »

dorgo, uitasem sa-ti raspund: am avut ocazia sa vad si albastrul de Voronet, acum cativa ani buni (mai exact in 1986); nu stiu daca intre timp s-au facut lucrari de restaurare, insa am fost profund dezamagita atunci, pentru ca faimosul albastru era de fapt o nuanta albastra-verzuie coclita. o fi fost vie si frumoasa culoarea cu muuuulti ani in urma, insa atunci cand am fost eu acolo nu era nici-o legatura intre fotografiile "oficiale" si realitatea de la fata locului.

De aceea am scris acum despre nuanta de albastru prezenta in frescele de la manastirea Rila, este o nuanta inca vie si foarte placuta, este un albastru-azuriu, mie personal imi aminteste de mare si de cerul senin al verii... desigur, din mandrie nationala as fi putut sustine ca nu e altul ca "albastrul de Voronet". Insa stiu ca pot fi cat de cat obiectiva si pot recunoaste ca, la manastirea Rila, albastrul folosit este mai frumos decat "albastrul de Voronet", probabil s-a si conservat mai bine data fiind clima sau au fost investiti bani frumosi in conservarea si restaurarea picturilor - cel putin asta e impresia mea, nu este obligatoriu sa fiti de acord cu ea: -))

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, biancuta, catalinalupu, Corina70, david, Diaura*, dorgo, hlli, luciaoradea, magdalena, roth, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Rila:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05099892616272 sec
    ecranul dvs: 1 x 1