ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.12.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 18.11.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 4 zile
prieteni
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
94.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Delicii culinare în Istanbul

Ilustrație video-muzicală
Istanbul-Constantinopol

TIPĂREȘTE

Kebab, sarailii, baklavale, şerbet, hamsii, pide, halva, rahat, ayran... doar o mică parte a ceea ce Istanbulul poate oferi. Raiul gurmanzilor, aliatul colesterolului, bucuria amatorilor de mirodenii, nimeni nu-i poate rezista. Imposibil să pleci, din Turcia în general şi din Istanbul în special, mai slab decât ai fost înainte.

Dacă turcii care năvăleau în trecut le-ar fi întins bravilor ostaşi ai lui Ştefan cel Mare o masă cu un berbec la proţap şi nişte kebab pe sub musteţi, i-ar fi cucerit fără multă bătaie de cap. A doua mare metropolă ca mărime din Europa, Istanbul este singurul oraş din lume care se întinde pe două continente. Orientul şi Occidentul se întâlnesc aici şi îşi dau prieteneşte mâna peste Bosfor, la un ceai, în acordurile tânguite ale muezinului.

Cine merge la Istanbul trebuie să fie pregătit sufleteşte. Mâncarea este excelentă, din abundenţă şi ieftină iar oraşul extraordinar. No problem efendi, no problem... Toată lumea era veselă, noi de ce n-am fi? Cam aşa a fost primul contact cu Istanbulul care ne-a primit cu braţele deschise. Noi am ajuns împreună cu alţi prieteni (mari gurmanzi) imediat după miezul nopţii, iar pe strada unde eram cazaţi era o gălăgie de nedescris: turcaleţii petreceau de mama focului. Ce-i drept era destul de central, în zona Sultanahmet. Mirosuri îmbietoare ne gâdilau deja simţurile. Gazda ne-a încurcat oarecum rezervările dar a dres-o şi ne-am trezit la etaj, deasupra terasei de unde venea un miros dulceag de narghilea.

Au urmat trei zile de dezmăţ culinar, fără a ignora însă atracţiile oraşului. Nu poţi ajunge în Istanbul fără să intri în Hagia Sophia, fosta catedrală bizantină cucerită în 1453 de otomani şi transformată de sultanul Mehmet al II-lea în moschee. Şi azi pot fi văzute în interior elemente ale creştinătăţii, cum ar fi icoanele pictate pe pereţi. Nu departe se află şi cealaltă mare moschee, Sultanahmet Camii, cunoscută mai bine ca Moscheea Albastră. A fost ridicată în secolul al XVII-lea din ordinul lui Ahmed I cu scopul declarat de a concura şi depăşi ca măreţie Hagia Sophia. În interior se intră descălţat iar femeile au capul acoperit. Bineînţeles, nu trebuie ratat Palatul Topkapî, simbolul Imperiului Otoman, cu Haremul ca atracţie principală. Sau imensele rezervoare subterane de apă de la Basilica Cistern (Yerebatan Sarayı), aflate la câteva zeci de metri de Hagia Sophia. Toate acestea le găsiţi grupate în aceeaşi zonă şi reprezintă polul turismului în Istanbul, dar în weekend este destul de aglomerat. Vă recomand să le vedeţi undeva în timpul săptămânii iar spre weekend să migraţi în alte zone ca Galata sau Taksim, care sunt centrele distracţiei şi deliciului gastronomic. Acolo se află păpica.

Pornind dinspre Taksim către podul Galata, călătorul este bombardat cu oferte care mai de care mai ispititoare, mici restaurante, cafenele, cofetării. Pentru început, aşa, de control, un kebab de pe stradă ar fi numai nimerit. Dintre numeroasele tipuri, Adana Kebab pare a fi cel preferat (dar aici e o chestiune de gust), numit după unul din oraşele mari ale Turciei de pe ţărmul mediteranean. Deşi kebăbăriile arată la fel ca la noi, calitatea produselor este net superioară. Mai departe, dacă nu v-aţi săturat, lipiţi-vă nasul de una din vitrinele pline cu bucate aburinde şi va fi greu de ales un fel. La antreu veţi fi serviţi cu pide (o lipie umflată) şi sos de usturoi cu măsline. Mâncarea turcească stă sub influenţa bucătăriei otomane, descrisă ca fiind o fuziune a bucătăriilor persane, central asiatice, Orientului Mijlociu, mediteraneană, caucaziană şi balcanică.

Tot înainte pe o străduţă care coboară spre turnul Galata vă puteţi delecta cu un suc natural de portocale sau rodii, proaspăt stors. Tarabele sunt frumos aranjate iar vânzătorii vă invită decent să le fiţi client. La baza turnului, un mic negustor ambulant încinge un mic grătar. Nu ştiu ce pregăteşte, dar după mirosul demenţial pare a fi ceva de oaie. Până în vârful turnului simţim mirosul. Unde mai pui că dacă vreţi să mâncaţi la înălţime, nu numai la propriu, puteţi rămâne în turn, unde am descoperit un restaurant destul de elegant. Tot nu ajunge? Nicio problemă, treceţi podul Galata şi alegeţi unul din restaurantele de pe tablierul inferior. Sutele de undiţari vând peşte acestor restaurante, dar mă întreb dacă nu cumva e poluat, fiind prins în inima oraşului. Iar dacă poftiţi la un peşte (Balik în turceşte), lângă pod pe malul opus Galatei e un adevărat festin, cu servire direct dintr-o barcă ancorată la mal, frumos ornată. Acolo e bucătăria cu o plită imensă, iar cu cât te apropii de ea, începi să salivezi abundent. Nu departe găsim negustorii de murături, delicioase şi variate. În general este aglomeraţie, gălăgie, cu greu găseşti un loc liber, dar se poate lua la pachet.

Pentru cei mai pretenţioşi care vor să savureze în tihnă un prânz sau o bere Efes ori o tărie locală (Raki), le recomandăm întoarcerea în Taksim, pe aleile adiacente bulevardului principal. Strada Nevizade este una din preferatele turcilor pentru restaurantele, barurile şi mai ales viaţa de noapte. Am mâncat şi acolo dar localul preferat a fost aproape de hostel, în Sultanahmet, unde am degustat un fel tradiţional (am uitat numele) asemănător oarecum cu tajine-ul marocan, legume şi cărnuri încinse pe jar într-un ţest ceramic decapitat în momentul servirii. Ospătarul şef, un tip simpatic din Kuşadasî, ne-a declarat că "You're my favourite muşterii", chiar dacă îi treceam pragul la 1 noaptea şi trebuia să încingă iar cuptorul pentru noi. Așa vine bacşişul peşcheş...

Iar între mese nu vă daţi la o parte de la mici gustări, cum ar fi porumbul fiert (Misir), întâlnit în zonele turistice, sau castanele coapte. Chiar şi un pepene proaspăt ar merge. Dacă vreţi dulcegării şi nu numai, intraţi într-un magazin specializat. Marii producători de rahat (Turkish delight sau lokum) au deschise propriile magazine prin oraş. Nenumărate feluri de rahat, baclava sau cataif vă vor lua ochii, atenţie că nu sunt ieftine, creşte nivelul colesterolului şi scade cel al finanţelor. Cu nuci, cacao, fistic, nuga, e cam greu de rezistat. Şi încă ceva: e posibil ca rahatul să nu treacă de razele X la aeroport, dacă întâlniţi vameşi căpoşi, care uită în ce ţară trăiesc.

Pentru varianta de luat câte ceva şi pentru acasă, ideal este să daţi o raită prin Bazarul de Mirodenii, una din cele mai vechi pieţe din Istanbul şi a doua ca mărime după Marele Bazar. Nu există mirodenie pe care să nu o găsiţi aici. Denumiri inedite cum ar fi Viagra turcească, o nucă băgată într-o smochină care, se jură vânzătorul, te face bărbat adevărat timp de 7 zile, iar altul, câteva tarabe mai încolo îţi dă o garanţie de doar 5 (probabil produsul este mai vechi). Negocierea e obligatorie şi face parte din spectacol. În plus, vei fi tratat cu ceai în paharul clasic, băutura preferată de zi cu zi a turcilor. Majoritatea restaurantelor îl oferă gratis. Şi dacă nu v-aţi lecuit de cumpărături atunci Marele Bazar vă va face bugetul praf. Contrar opiniilor auzite inainte de plecare, tarabagiii sunt foarte bine crescuţi şi nu vă trag de mânecă cu orice preţ, dar se pricep de minune să vă jecmănească. Poate dacă aveţi noroc şi la pomenirea numelui Hagi daţi de un fan Galatasaray şi să mai beneficiaţi de un discount suplimentar.

Mă opresc aici pentru că nu mai pot de poftă, trebuie să ajung să iau un kebab de pe stradă. Ştiu că nu e la fel ca la turci, dar ce să fac... muşc din el, închid ochii şi îmi închipui că sunt lângă Moscheea Albastră. Voi să nu faceţi ca mine, năvăliţi spre Istanbul şi bucuraţi-vă de acest oraş extraordinar.

Am ataşat doar fotografii cu câteva din deliciile oferite de Istanbul. Pentru albumul complet vă rog să intraţi click aici

## end review sc

[fb]
---
Trimis de badge® in 10.12.10 14:34:59
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9966 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (badge®); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 În vitrina unui restaurant, se coace "pide"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

magdalena [10.12.10 14:47:22] »

Am "savurat" cu mare placere aceasta descriere, pacat ca nu si deliciile culinare!

biancuta [10.12.10 20:17:03] »

@badge, nu pot decat sa te felicit pentru aceasta prezentare! Am fost si eu acolo, la Istanbul! Acolo gasesti de toate pentru toti! Felicitari pentru prezentare! In Istanbul am mancat la Restaurantul administratiei locale. Despre obisnuitul ceai am scris si eu ceva click aici

webmaster13 [10.12.10 20:46:17] »

" Bursucule" deja sti cum sta treaba, nu-ti place melodia atasata cautam altceva!

raducondurache [11.12.10 12:46:56] »

Felicitari, un review minunat, iti lasa gura apa...

Nota 400

costin1968 [11.12.10 21:15:45] »

Felicitari pentru excelentul tau Review,

dar cel mai bogat DONNER KEBAB este cel de la... Dristor... ma rog, pana intr-o zi... Am mancat kebab din mai multe locuri din Istanbul, nu se compara cu cel de la Dristor, vorbesc serios.

ionescunic [11.12.10 21:39:01] »

Acuma Costin 1968, trebuie sa detaliezi ce intelegi tu prin Dristor ca zona e foarte larga???

Eu am mancat de foarte multe ori in Istambul si mi se parea mai mult decat perfect, aici in Bucuresti nu am gasit niciodata ceva macar asemanator.

Deci spune tot! E vorba de ala din colt cu Mihai Bravu? Unde se intersecteaza liniile de tramvai?

costin1968 [11.12.10 22:15:34] »

Da, vis-a-vis de McDonald's, nu fac reclama. In 2008, la intrare in Grand Bazaar din Istanbul, rupti de foame, la ora 9 dimineata, am comandat un Kebab, eram nu departe de buricul Istanbului. Cand turcii l-au inmanat, mandrii, pe Kebab adica, m-a pufnit rasul, era o palida amintire a celui de la Dristor (tot turcesc)... Bine, eu sunt eu si le m-ai trantesc, dar intotdeauna sincer...

costin1968 [13.01.11 19:09:55] »

S-a dechis Cofetaria Istanbul in Bucuresti!!!

Vorba vine s-a deschis, acum am vazut-o eu, din mersul masinii, deocamdata. Miraculoasa locatie este la intersectia Soselei Mihai Bravu cu Matei Voievod-Vatra Luminoasa, cam 20-30 de m spre Iancului in sensul Bariera Vergului spre Piata Iancului, adica de la periferie spre oras, pana in sectia de politie (nu pot sa scriu cu "P" mare) si Biserica.

greeneyes [19.01.11 10:48:17] »

Badge, review-ul tau m-a convins, la sfarsitul lui februarie plec la Istambul.

Frumos povestita vacanta ta!

27raluca [25.08.11 11:42:24] »

Buna ziua,

As avea o intrebare, referitoare la mancare. Care sunt preturile la mancare, la tarabe, restaurante? De exemplu in poza 6, mai tineti minte cat costau specialitatile respective?

As vrea sa ma duc cu prietenii mei in octombrie in Istanbul, si am vrea sa stim pentru a ne face un buget.

Multumesc!

nemary [02.03.12 16:48:25] »

superbe toate pozele, le-am savurat de la unu la 170

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
27raluca, biancuta, costin1968, greeneyes, magdalena, nemary, raducondurache
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083914041519165 sec
    ecranul dvs: 1 x 1