ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.12.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: ORSOVA
    ÎNSCRIS: 30.11.10
    STATUS: GOLD
    LUNA
    DEC-2008
    familie cu copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    O cafenea vieneza - Cafeneaua Konditorei

    TIPĂREȘTE

    In aceasta dimineata, m-am trezit si primul gand a fost acela de a-mi face, o 'cafea', mi-am facut-o repede, dar am stat si m-am gandit, unde am baut cea mai buna cafea? De aici, nu a mai fost decat un pas, spre a impartasi cu d-voastra, savoarea unei cafele! Si toate acestea, nu oriunde, ci in sufletul stravechi al Vienei!

    Viena, unde gasesti un melanaj de arhitectura magnifica cu un sarm induiosator, nu a fost primul oras european cu o cafenea, dar cultura cafelei a luat o forma si o amploare ce nu poate fi gasita nicaieri, altundeva.

    Asediul, fara succes al turcilor in anul 1683, au lasat in urma locuitorilor orasului, boabele de cafea si asa s-a dezvoltat o cultura a cafelei, care azi ramane unica!

    Cafeneaua, pt vienezi, este o institutie de cultura, unde se poarta discutii lungi, se citeste presa, se dezvolta idei, dar nu in ultimul rand, aici savurezi un strop din viata, cu fiecare picatura de cafea!

    De-a lungul timpului, ''cafeneaua vieneza'', s-a manifestat in diferite forme, cafenea-restaurant, cafenea cu scena de concert, de cabaret, cafenea librarie, bar, dar si cafenea-cofetarie.

    Despre cea din urma, as vrea sa va povestesc!

    Aflandu-ma intr-o buna dimineata, in mijlocul unei atmosfere de poveste, cu imparati si imparatese, cu trasuri cu cai in punctul culminant al Vienei, adica in Piata Stephansdom si trecand agale prin fata vitrinelor ce te imbie in fel si chip sa pasesti innauntru, m-a atras o vitrina, plina de fondante de ciocolata, prajituri si torturi. Cunosc bine ''cultura dulce''austriaca, cu Sachertorte Apfelstrdel, Linztorte, Libessbrife si as putea enumera asa, pana cand as mai avea nevoie de un review, dar toate astea alturi de o cafea... nimic mai bun! Ca altfel cum ai putea sa-ti indulcesti ziua?

    Sincer, nu m-am uitat in sus, sa vad reclama, sa vad cum se numeste cafeneaua, am intrat de dragul simtului olfactiv. Sa nu va povestesc, cum te infasurai in arome de cafea, vanilie, scortisoara, martipan de la primul pas! Atmosfera, una calda si la propriu si la figurat, pt ca afara erau doar vre-o 2 grade celsius, oameni relaxati cu zambete pe fata, la prima ora a diminetii, murmurau incet la fiecare masa, fara sa deranjeze, altii citeau ziare, dar toti aveau in urechi un fond sonor, care iesea de undeva din pereti, pe ritmuri de vals vienez.

    M-am asezat pe o bancheta, tapitata cu catifea verde-turqise, care inconjura cafeneaua, in fata ei se aflau niste masute rotude, micute, nimic neobisnuit pt o cafenea, dar am ridicat privirea in sus, pt ca de acolo venea o lumina cu sclipiri ce ti se impregnau pe retina, un candelabru imens de cristal, era centrat pe tavanul de un alb imaculat, privind vitrina cu torturi am sesizat suporturile de tort, din argint, bombonierele de cristal si mai tarziu cand mi s-a adus cafeaua lingurita, cat si clestele pt zahar cubic, tot din argint gravate cu numele cafenelei! Asa mi-am dat seama ca ma aflu intr-o ''cafenea cu traditie''nu intr-una, moderna sau noua. Ospatarita, o domnisoara foarte draguta, amabila, de parca te-ar fi primit la ea acasa, mi-a deslusit un pic tainele locului, vazandu-ma probabil impresionata de farmecul lui. Eram intr-un loc incarcat de istorie ''dulce''. Si mai exact, in secolul 18-19, casa regala comanda prajitura de la aceasta cofetarie, deci Sisi (Imparateasa Elisabeta), se indulcea de aici!

    Am comandat o cafea simpla, nu una moderna, sofisticata, o felie de Linztorte si am stat asa vrajita, de farmecele din jurul meu vre-o ora! Sincer imi venea sa nu ma mai ridic, si sa comand inca o cafea si inca una si inca o felie dintr-un alt tort si tot asa pana la caderea serii, dar totusi cafeaua are locul ei de dimineata, din cursul unei zile!

    Cafeneaua ramane o oaza in viata cotidiana!

    ... cefeneaua se numeste ''KONDITOREI''


    [fb]
    ---
    Trimis de tina 25* in 07.12.10 10:23:27
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4098 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tina 25*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6850 PMA (din 13 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    catalinalupu
    [07.12.10 10:38:32]
    »

    Multumesc... pentru cafeaua servita!

    Se simte aroma ei!

    any*
    [07.12.10 10:51:34]
    »

    Frumos review, sunt la cafea, fara tort...

    Un vot de la Herculane.

    ileanaxperta*
    [07.12.10 11:34:59]
    »

    Cea mai buna cafea am baut-o in Viena, alaturi de o "generoasa" felie de sachertorte, acompaniata de o portie uriasa de frisca, asezata frumos, alaturi, la o cafenea de pe ring... nu stiu cum se numea, si la vremea aceea, chiar ca nici nu m-a interesat. M-am concentrat pe acel loc, printre acei oameni ce erau atat de diferiti de oamenii pe care-i stiam eu... cei de acasa. La fel ca tine, nu mai vroiam sa plec de acolo, cu toate ca timpul era foarte limitat. Apoi in iarna lui 2007, cand am petrecut la Viena cel mai frumos si minunat Craciun, am baut din nou o cafea exceptionala si copiii au luat o ciocolata fierbinte care, din spusele lor, nu suporta nicio comparatie, la cofetaria-cafenea Gerbeaud, un loc superb, elegant, rafinat. Am atasat si o poza cu acest local, la unul din review-urile mele despre orasul lui Strauss. In Viena, de fiecare data, m-am simtit super-rasfatata... Si nu se poate sa nu gasesti timp pt. a savura o delicioasa cafea, cred ca oriunde in Viena, are acel gust, aroma si incantare inconfundabile de... Viena. Un vot pt. randurile tale care mi-au rascolit amintiri de neuitat.

    Numai bine si vacante de vis oriunde si oricand!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Alina Morar
    [07.12.10 11:48:08]
    »

    Ador acele felii de tarte, la fel si cafeaua pe care am baut-o si eu la Viena... mi-e dor...

    hlli
    [07.12.10 11:55:33]
    »

    Daca din poze prajiturile "iti fac cu ochiul" si te imbie sa le gusti, cred ca pe viu au fost irezistibile!!!

    Si ambientul!!! Cu bomboniere de cristal, cu tacimuri de argint!!! Chiar te poti simti ca o printesa!!!

    webmaster77
    [07.12.10 12:38:05]
    »

    fiind vorba despre un local, review-ul a fost mutat la "Descopera bucataria traditionala austriaca"

    celeste
    [07.12.10 13:34:01]
    »

    Un SB pentru un review frumos si pentru prajiturelele care imi fac cu... ochiul.

    georgiana
    [07.12.10 14:02:45]
    »

    Un review, pentru perioada de dupa post ! De retinut!

    luciaoradea
    [07.12.10 15:10:11]
    »

    Am mancat si eu prajituri delicioase in Viena si vazand pozele mi-am adus aminte de cafenelele de acolo... Felicitari!

    sandu.53
    [07.12.10 19:29:16]
    »

    parca simt aroma cafelei... foarte frumos review-ul iar fotografiile excelente! felicitari!

    abancor CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA
    [29.04.13 09:01:30]
    »

    Am ajuns în rubrica de faţă, dedicată bucătăriei austriece, scriind un comentariu la cel mai recent review. Parcurgînd apoi, din curiozitate, celelalte review-uri, mi-a sărit în ochi titlul acestuia. Aşa se explică comentariul meu, întîrziat 2 ani jumătate.

    Konditorei înseamnă patiserie-cofetărie.

    Cafe Konditorei e deci un titlu, un gen de local, nu e numele. Din poze, observ că numele localului despre care se vorbeşte este Aida. Deci, titlul review-ului ar trebui să fie unul din următoarele: "Cofetăria Aida" sau "Cafeneaua Aida". Sau "Cafeneaua cofetărie Aida", nume folosit şi în alt review, şi în povestirea de faţă, şi care ar descrie cel mai clar localul. Totuşi, localul românesc similar cu Cafe-Konditorei este pur şi simplu cofetăria, în măsura în care mai există în România cofetării cu ospătari.

    Apropo de Aida, este un lanţ pe bază de franşiză, deci mai sînt şi altele, în alte cartiere. Deci, cel mai exct ar fi ca, la titlu, să se adauge că e vorba despre Aida din Stephansplatz.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    abancor, Alina Morar, any*, catalinalupu, celeste, georgiana, hlli, ileanaxperta*, luciaoradea, sandu.53
    Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Viena? :


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061475038528442 sec
    ecranul dvs: 1 x 1