ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.11.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2010
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 1 COPII -- v: 13,9 ani

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    Casa Memoriala George Cosbuc - La casa lui natala, George Cosbuc mi-a zambit

    Ilustrație video-muzicală
    Tudor Gheorghe- Cantec- G. Cosbuc

    TIPĂREȘTE

    Am parasit zona Maramuresului si dupa un drum extrem de spectaculos, cu multe serpentine ce fac trecerea din fermecatorul Maramures spre minunata Bucovina, iata-ne intrati in jud. Bistrita-Nasaud, luand calea pe DN 17C, spre urmatoarea destinatie.

    Am oprit intr-un loc pitoresc, la aprox. 15 km de orasul Nasaud, in comuna Cosbuc, nume luat dupa locul in care s-a nascut marele nostru poet George Cosbuc si am oprit in fata casei.

    Acesta s-a nascut aici, in comuna Hordou, la 20 sept. 1866, Comuna a luat numele poetului iar casa natala este astazi Casa memoriala si muzeul George Cosbuc.

    Cladirea este pozitionata chiar in centrul comunei, in apropierea raului Salauta. A fost cladita de tatal poetului, Sebastian Cosbuc, dupa anul 1840. A devenit muzeu si casa memoriala in 1905, la initiativa lui Iuliu Moisil si este considerat primul muzeu de literatura romana din tara noastra.

    M-am apropiat si am vazut o casuta tipic taraneasca, vopsita in alb si cu acoperisul din sindrila de lemn. La ferestre atarnau niste obloane grele din lemn maro, sculptat simplu. Am vazut intr-un colt, aproape de intrare o placa din marmura alba “atinsa” de adanciturile unor litere mari, unde trecatorul sau turistul care poposeste aici poate citi ca in aceasta casa s-a nascut cel ce si-a scris in doua versuri toata esenta si adevarul existentei sale:

    “Sunt inima-n inima neamului meu/ Si-i cant si iubirea si ura…”

    Am cumparat bilet de grup care ne-a costat numai 1 leu, fiind in grup suficient de mare pentru a primi reducerea. Altfel, biletul costa 2 lei iar reducerea cu 50% este doar pt. elevi, studenti, militari in termen si pensionari. Programul este in fiecare zi intre orele 9-17, mai putin luni si marti.

    Iata-ne deci in alt univers, de data aceasta nu al lemnului insufletit de maiestria si arta populara a oamenilor maramureseni, ci in lumea minunata si enigmatica a literelor asezate cu un talent fara hotar in versuri de o frumusete neasemuita, in lumea “marelui cantaret al poporului in lupta pentru libertate”, George Cosbuc.

    Poetul s-a nascut in aceasta casa dintr-o familie numeroasa, cu 14 copii, el fiind al 7-lea, in care atat tatal cat si bunicii au fost preoti. Ca sa continue traditia, parintii au vrut ca si fiul lor, George sa devina tot preot dar el a rupt acest lant si a studiat filozofia. Pentru mai multe date biografice, doritorii pot naviga pe net, eu voi scrie doar despre casa natala a poetului.

    Pentru inceput am intrat intr-o curte ingusta, la strada, unde aproape de peretele exterior al casei este un bust al poetului. Dupa care am intrat intr-o curte interioara si aici am vazut un alt bust, ceva mai mare si cred eu ca este realizat mai de curand decat cel de la strada. Undeva, lipit de unul dintre peretii exteriori, este un fel de sura, unde erau expuse tot felul de acareturi specifice vietii de la tara, din care ce am putut eu distinge au fost niste furci, un rest de caruta si un mare razboi de tesut.

    Apoi am intrat pe o usa din lemn cu model la fel ca cel al obolanelor, in prima incapere, ce la casele taranesti poarta denumirea de tinda. Aceasta este ca un hol din care intr-o parte si alta se face restul camerelor. In aceasta tinda am vazut ca este organizata de fapt bucataria. Aici erau expuse diferite obiecte caracteristice acestui loc, un bufet simplu, pe care erau asezate cateva ulcele si un stergar taranesc. I-am aratat fetei mele marele cuptor, care are mai jos un loc unde se puneau lemne, pt a incalzi plita si astfel se facea mancarea. Deasupra cuptorului statea spanzurat si singuratic un tuci pentru mamaliga; trebuiau puse doar cateva lemne in partea de jos, pentru ca focul sa o ia repede la “treaba”…Mmmm, si la acea ora destul de inaintata dintr-o zi extrem de obositoare, cu multe locuri vizitate, sunt convinsa ca multi dintre noi ne-am dat frau liber imaginatiei. Eu una, ma si vedeam in fata cu o mamaliguta aburinda azvarlita direct in centrul unui blid din ceramica si cu o bucatica zdravana de branza de oaie…off!!! Dar sa revin la oile mele, pardon, la literele mele.

    Toata casa este alcatuita din 6 camere, cea mai mare si mai “aranjata” mi s-a parut urmatoarea dupa tinda, pe care eu am denumit-o camera de zi sau sufrageria. Am aflat ca era chiar camera de primit oaspetii. Aici am patruns ca un musafir poftit de caldura si intimitatea acestui locsor, ce la prima vedere zici ca este chiar adus din vremea poetului. Mobilierul este frumos si simplu, din lemn strunjit in model rotund, foarte bine intretinut; pe mijlocul camerei troneaza stapana o masa destul de mare inconjurata de cele 4 scaune, in stil traditional, urmate pe un perete de un bufet si apoi la fereastra am vazut un fel de canapea tot din lemn. Pe un colt de la fereastra este o etajera. Toata mobila este in acelasi stil ce mie mi-a placut si mi-a aratat clar ca poetul provenea totusi dintr-o familie destul de instarita, in pofida faptului ca erau tare, tare multi…

    Cele trei ochiuri de fereastra erau decorate cu perdele taranesti in forma de stergare, pe fond alb cu model brodat cu rosu. In acelasi fel am vazut atarnand pe pereti alte stergare, ce infrumusetau si “imbratisau” cele doua tablouri cu portretele celor din familie. De asemenea pe masa si pe bufet, se intindeau din acelasi model, doua fete de masa. Dusumeaua curata, din lemn gros, era “ocrotita” de un jilt autentic taranesc, in culori vii, vesele. Toate acestea m-au facut sa simt ca aceasta casa este frumos ingrijita si atmosfera aceasta calda mi s-a strecurat repede la inima.

    Am patruns apoi treptat, treptat in “miezul” casei Cosbuc si am ajuns intr-o camera micuta, unde m-a facut sa zambesc un patut din lemn in stil de leagan, pentru bebelusi, care se odihnea langa peretele dinspre fereastra; acesta era acoperit tot cu un covoras taranesc. Pe partea opusa este un divan sau pat, pe care era asternuta tot o cerga groasa, taraneasca, din lana, cu model atat de frumos, in culori “optimiste”. Piesa de rezistenta din aceasta camera, eu am declarat-o un mic si tare dragalas mobilier din lemn vopsit in negru, format dintr-o bancuta cu doua locuri asezate fata in fata si unite la mijloc cu o masuta, bancuta scolarului, mai pe scurt. Aceasta camera a fost a poetului cand prichindel fiind, aici s-a deprins a scrie cu penita, ca apoi mai tarziu, sa ne daruiasca noua si posteritatii acele bijuterii de nepretuit, poeziile sale nemuritoare. Si aici pe pereti, erau atarnate la fel, multe carpete taranesti, mestesugite in stil traditional.

    Aceste trei camere, tinda, camera de zi si camera poetului dau intregii case o atmosfera partriarhala, imbiind vizitatorul la reculegere, la o tihna binemeritata intr-o casa ospitaliera, in pofida faptului ca adevaratii proprietari nu mai sunt acolo, fizic doar. Pentru ca cine este cu inima si gandul in aceasta casa atunci cand ii paseste pragul, cand priveste acele obiecte originale, apartinand acestor locuri, nu se poate sa nu simta prezenta familiei si a poetului Cosbuc.

    Restul de celelalte 3 incaperi sunt dedicate expozitiei. Aici am patruns intr-o cu totul alta lume si dimensiune; doar lumea si dimensiunea nemarginita a poetului George Cosbuc. Muzeul de aici, din casa este singurul inchinat exclusiv poetului. Aici sunt adunate si expuse multe fotografii, documente, o mare parte din corespondenta poetului, ca si o seama de editii din opera si traduceri de ale sale.

    Intr-o vitrina securizata am avut onoarea de a vedea un bust in bronz foarte reusit al poetului, alaturi de diferite manuscrise originale ca si multe fotografii.

    In camera dedicata bibilotecii, pe centru, este o mare vitrina, unde sunt adunate foarte multe volume aparute de-a lungul timpului. Si ce mandra m-am simtit cand am recunoscut acolo o mica parte dintre volumele mele de poezii de acasa, apartinand marelui Cosbuc.

    Tot in aceasta camera m-am bucurat nespus la vederea unui set de calimari si doua penite cu ajutorul caruia poetul a scris cu siguranta multe dintre operele sale valoroase. Intr-o alta vitrina am vazut camasuta taraneasca din in, veche, ingalbenita de patina timpului, dar care pe mine una m-a facut sa mi se strecoare timida si nestiuta de nimeni, o mica perla argintie undeva pe la coltul unui ochi obosit, dar fericit, dupa atatea si atatea lucruri interesante vazute. Si alte obiecte strict personale ce i-au apartinut poetului erau in vitrina alaturi de acea camasuta.

    Un portret foarte bine realizat in carbune al marelui Cosbuc la maturitate, mi-a atras atentia intr-un mod straniu, pot spune. In sensul ca, desi stiam acest desen, vazandu-l acolo, de fapt la locul sau de origine, poetul parca s-a miscat si asa, din profil, am avut sentimentul ca mi-a zambit usor pe sub mustata si barba lui cea bogata, iar incruntarea sprancenelor pentru o clipa a disparut. Oare sa se fi intamplat in realitate??? ... tot ce se poate… :)

    Stiind ca marele “poet al taranimii” a murit la doar varsta de 51 de ani si pasind atunci in primul sau sanctuar al vietii sale, de copil, am avut o strangere de inima si m-a cuprins o mare tristete. Dar deodata mi-am amintit ca eu, facand muzica, am compus o melodie folk, pe versurile sale din “Cantec” (Ti-ai manat...) si ce satisfactii minunate mi-au dat atat muzica mea cat si versurile scrise de poet cu un profund caracter patriotic, m-au facut sa inteleg ca de fapt marele nostru George Cosbuc nu este inmormantat la Bellu, alaturi de alti mari poeti si scriitori de seama ai neamului nostru. Ca si ceilalti, si marele Cosbuc traieste de-a pururi in fiecare dintre noi, prin scrierile sale, prin marea mostenire culturala lasata noua peste veacuri, pentru totdeauna…

    Si v-am povestit cate ceva despre acest loc pe care nu trebuie sa-l ratati daca sunteti prin zona, doar pentru ca, precum multi, multi altii, si eu AmFostAcolo!!! Va multumesc pentru ca m-ati citit.

    Cu mult drag pentru voi, in speranta ca v-am fost de folos,

    Ileana


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 30.11.10 20:44:45

    VIZUALIZĂRI: 10747 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Placa de pe peretele din fata casei natale a marelui poet G. Cosbuc
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
    [1 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 8600 PMA (din 17 voturi)
    NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    16 ecouri scrise, până acum

    webmaster20* [30.11.10 20:57:19] »

    Retras punctele standard, depasindu-se limita de 5 reviewuri punctate pentru luna respectiva. Cred, insa, ca voturile vor compensa.

    dorgo [30.11.10 21:02:06] »

    @ ileanaxperta

    Din cate imi aduc aminte, poetul a suferit mult si a disparut prematur din cauza decesului baiatului sau, si ce poate fi mai dureros decat sa-ti vezi copilul disparand...

    "De rupi din codru-o ramurea

    Ce-i pasa codrului de ea?

    Ce-i pasa unei lumi intregi

    De moartea mea? "

    (sau poate "de suferinta mea? " as aduga eu...)

    ileanaxperta* [30.11.10 21:33:40] »

    @dorgo, da stiu ca fiul sau, Alexandru a murit in urma unui accident de masina si poetul, de atat de multa suferinta, n-a putut-o indura si ar fi decedat de inima rea. Ce sfarsit tragic... Ma gandesc ca daca soarta ar fi fost alta, mai fericita, cate ale poeme de exceptie, ne-ar mai fi lasat mostenire marele Cosbuc!...

    creivean [30.11.10 22:17:14] »

    Nu, noi îţi mulţumim, pentru că ai scris. Un minuscul SB, pentru un alt review pe cinste.

    webmaster15 [30.11.10 22:19:36] »

    Mi-am permis sa ilustrez review-ul cu piesa lui Tudor Gheorghe, pe versurile poeziei Cantec, de George Cosbuc. Sper sa va placa. Daca nu, putem schimba.

    Ioanutz [30.11.10 22:30:47] »

    ... nu mai exista clasa de reduceri pentru militari in termen! caci f simplu! nu mai exista ''militari in termen...

    ascent [30.11.10 22:52:17] »

    Impresionanta povestirea ta, iar Tudor Gheorghe este preferatul meu... Felicitari!

    Ioanutz [30.11.10 23:27:43] »

    rog web-admin sa nu se activeze in mod automat abonarea la ecou! decit atunci cind este solicitata!

    multumesc!

    sandu.53 [01.12.10 08:34:45] »

    cunosc bine Valea Salautei, valea Ilvelor, Nasaudul si toata zona care este de-a dreptul uluitor de frumoasa si autentic romaneasca... am petrecut zeci de concedii acolo de-a lungul timpului, asa ca mare bucurie imi faci cu scrierea acestui review de suflet despre Goerge Cosbuc! iti multumesc frumos. felicitari!

    webmaster77 [01.12.10 09:11:48] »

    review-ul a fost pozitionat initial eronat la "Modova-Bucovina", in concluzie a fost mutat la "Nasaud si imprejurimi/Bisitrita Nasaud".

    georgiana [01.12.10 10:34:06] »

    Pe meleaguri nasaudene n-am calcat niciodata si nici George Cosbuc nu m-a incantat prea tare! Dar, am citit si votat cu placere review-ul tau, din care am avut ce invata.

    cosminp [02.12.10 13:58:43] »

    o casa memoriala nu putea sa aiba decat un rw de exceptie.

    ileanaxperta* [02.12.10 17:03:53] »

    Rog un web. sa rescrie titlul initial pe care l-am dat eu acestui review, si anume "La casa lui natala, George Cosbuc mi-a zambit". Va multumesc frumos.

    webmaster20* [02.12.10 17:14:21] »

    Rescris titlul conform dorintei autoarei cu mentiunea ca am pastrat in titlu si denumirea obiectivului - Casa Memoriala George Cosbuc

    ninaa [03.12.10 11:28:51] »

    Prin clasa a Xll a, cand am avut de facut un referat despre un poet roman la alegere am fost singura din clasa care nu a ales Eminescu, ci Cosbuc. Proful m-a recompensat cu citirea lui si cu un zece. Stiam pe de rost multe din poeziile lui, cele care mi-au intrat in suflet si acum imi uimesc familia cand recit cateva versuri. Pt ca deja iarna s-a instalat imi permit sa postez o mica opera.

    Saniuta.

    Neaua peste tot s-a pus,

    A venit iarna draguta,

    Hai copii, pe deal in sus

    Sa ne dam cu saniuta.

    Cate unul, cate doi,

    Ne suim in sanioara;

    Fara cai si fara boi

    Saniuta fuge, zboara.

    Toti sunt rumeni la obraz,

    Multi coboara si multi suie,

    Unii rad, fac mare haz,

    Altii capata cucuie.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    webmaster70 [08.11.15 18:29:29] »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Casa memorială George Coșbuc [Coșbuc, BN], BISTRIȚA" (deja existentă pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ascent, cosminp, dorgo, georgiana, ileanaxperta*, ninaa, sandu.53
    Alte impresii din această RUBRICĂCasa memorială George Coșbuc [Coșbuc]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076710939407349 sec
    ecranul dvs: 1 x 1