ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2010
DE Paty
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 19.09.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Brad - Orasul caruia i s-a furat identitatea

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Am ajuns in Brad in vara acestui an, micul oras minier fiind unul dintre obiectivele noastre in cadrul circuitului prin Apuseni despre care am mai povestit cu alte ocazii, tot pe acest site.

Situat la o distanta de 36 de kilometri fata de Deva – resedinta judetului Hunedoara – pe drumul catre Oradea, Bradul este considerat inima Tinutului Zarandului. Insemnatatea lui istorica directa se leaga de anul 1784, an in care taranii oprimati condusi de Horea, Closca si Crisan, si-au stabilit aici centrul de rezistenta.

„Oras frumos, cu oameni inimosi“, dupa cum ni-l recomanda chiar primarul, Brad este o localitate al carei nume este indisolubil legat de exploatarea zacamintelor de aur si de Muzeul Aurului – celebru pentru colectia importanta de exponate mineralogice care se gaseste aici. In zona, mineritul are o istorie impresionanta, aceasta activitate fiind atestata documentar inca din epoca bronzului. Exploatarea aurului a fost sistata in 2006 (dupa mai bine de 2000 de ani!), fara insa ca zacamintele sa fi fost epuizate. Minele au fost inchise din cauza binecunoscutei politici paguboase duse de guvernantii nostri. Ele au fost ulterior devastate, iar ce s-a scos din adancuri – haotic si dupa metode cat se poate de barbare – s-a vandut, evident, pe post de fier vechi.

Din nefericire, Muzeul Aurului, principalul nostru obiectiv in zona, ne-a primit cu portile inchise. Nu din lipsa de ospitalitate, ci din cauza ca – asa cum se intampla tot mai des in Romania ultimilor ani – in urma unor jocuri de interese, sediul muzeului a fost vandut ilegal, la un pret derizoriu, in acest caz beneficiarul fiind un ONG. Si mai grav este faptul ca vanzarea s-a incheiat dupa ce Statul Roman a investit o suma importanta in reabilitarea edificiului. Mai multe detalii despre aceasta afacere paguboasa pentru patrimoniul public puteti gasi aici: click aici.

La portile muzeului am fost intampinati de niste panouri, pe care primaria lipise un comunicat menit sa explice situatia aberanta in care se afla acest obiectiv turistic renumit in zona, precum si fotografii reprezentand cele mai importante exponate din colectia muzeului. Pe panouri se puteau citi, de asemenea, mesaje de sustinere din partea localnicilor sau a celor care, ca si noi, fusesera nevoiti sa-si tempereze elanul turistic inca de la poarta institutiei (bineinteles, nu lipseau nici omniprezentele vulgaritati mazgalite de diverse personaje care nu stiu cum altfel sa-si umple timpul si tin cu orice ocazie sa ne ofere mostre gratuite ale inteligentei lor).

Ce-ar mai ramane de vazut in Brad in aceste conditii? Foarte putine, as spune eu, din perspectiva calatorului sosit pentru prima oara pe aceste meleaguri. (Si sper sa-mi fie iertata ignoranta, in caz ca ma insel.) Noi am intalnit in mica noastra plimbare Monumentul Latinitatii (o copie a celebrei statui reprezentand lupoaica de la sanul careia se hranesc intemeietorii Romei, Romulus si Remus) si Monumentul Noi Dacii – „Cei mai viteji si cei mai drepti dintre traci“, asa cum ii numea istoricul Herodot, citat pe frontispiciul statuii.

P. S. Nu pot decat sa sper ca orasului Brad i se va reda cat mai curand dreptul la propria identitate, iar noua, romanilor, ni se va restitui o valoare de patrimoniu de care am fost privati pe nedrept. Pana atunci, cu voia administratorilor acestui site, voi posta aici link-ul catre o petitie online ce vizeaza salvarea Muzeului Aurului de la Brad. Eu am semnat deja aceasta petitie, la pozitia 944. click aici


[fb]
---
Trimis de Paty in 22.11.10 02:04:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAD [HD].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8348 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Paty); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Tebea - Gorunul lui Horea; se observa clar diferenta intre sarcofagul de ciment si portiunea din original.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6400 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

PatyAUTOR REVIEW
[22.11.10 02:36:17]
»

Webmaster, daca este posibil, as dori atasarea urmatorului fundal sonor: http://www.youtube.com/watch? v=Ob4eiMI-vQA. Se poate?

Multumesc mult.

webmaster13
[22.11.10 07:27:46]
»

Rezolvat!

Costi
[22.11.10 09:02:42]
»

@Paty

Din păcate noi rămânem doar cu speranţa

... ca orasului Brad i se va reda cat mai curand dreptul la propria identitate, iar noua, romanilor, ni se va restitui o valoare de patrimoniu de care am fost privati pe nedrept.

în timp ce alţii fac averi furând din bunurile publice.

Şi eu mi-am exprimat această speranţă la începutul acestui an şi, uite că nu s-a întâmplat nimic până acum.

Dacă asta poate reprezenta o consolare pentru tine, pentru că eu am avut norocul să văd muzeul înainte de nedoritele evenimente, poţi face o vizită virtuală printre exponatele muzeului, prin intermediul fotografiilor ataşate la review-ul meu, de aici click aici

Am semnat şi eu petiţia în cauză, chiar de-atunci, când a fost iniţiată, dar nu cred că asta va rezolva ceva.

Parafrazând spusele cuiva, câteva sute de persoane semnatare ale petiţiei nu înseamnă nimic, poate când vor fi câteva milioane...

...

Revin cu o completare, după ce am văzut şi pozele ataşate.

"Comentariile" scrise de cetăţenii oraşului pe panourile de protest ne spun clar de ce demersurile nu vor avea câştig de cauză, iar "cei mai viteji şi mai cinstiţi dintre traci" vor rămâne cu buzele umflate, în timp ce aurul lor va umple buzunarele şmecherilor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cc_iordachescu
[22.11.10 09:08:23]
»

@Paty - mă întristează să aflu că Muzeul Aurului din Brad şi-a închis porţile. Am vizitat acest muzeu de mai multe ori, cu mai multe generaţii de studenţi (ultima dată în 2007) şi exponatele erau deosebite. Cu permisiunea ta voi adăuga câteva poze la acest review.

Ca o curiozitate: - în Brad încă (spun "încă" deoarece am înţeles că lucrurile merg din ce în ce mai prost) mai funcţionează o făbricuţă de volane. Aici se fac volane, lucrate manual în piele pentru Ferrari, Mercedes, BMW, etc. Arătau superb!

Din păcate zilele acestei surse de venituri pentru locuitorii Bradului sunt numărate. Investitorii s-au săturat de taxe şi se pare că în 2011 vor închide fabrica.

Cunosc aceste lucruri de la o familie, cu care suntem amici şi care lucrau aici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster33
[22.11.10 10:32:01]
»

@Costi - rezolvat cerinţa!

sandu.53
[22.11.10 10:46:57]
»

frumos ai scris! nu am fost acolo niciodata, dar stiam cate ceva despre oras si e foarte bine ca ai tras "un semnal de alarma'si sper ca orasul si oamenii sai mandri sa -si recapete stralucirea! un superbonus meritat din plin totusi dar usor trist!

creivean
[22.11.10 20:04:19]
»

Nu ajunge să plângem, când vedem astfel de situaţii!!! Chiar dacă şi mie-mi vine să plâng de ciudă. Trebuie să dăm dovadă (toată naţiunea) de mai multă implicare civică, de mai multă sensibilitate şi responsabilitate.

Însă mi-e teamă că, balcanismul nostru specific nu o să ne ajute. Păcat.

PatyAUTOR REVIEW
[22.11.10 23:14:23]
»

@ webmaster: Multumesc frumos!

@ Costi: Am descoperit din intamplare review-ul tau azi-noapte, in timp ce incercam sa gasesc un loc cat mai potrivit pentru postarea impresiilor mele. L-am recitit acum, bucurandu-ma si de fotografiile atasate. Chiar daca pozele nu pot reda pe de-a-ntregul frumusetea exponatelor, pentru mine chiar a fost o oarecare consolare, pentru ca am reusit astfel sa vad si ceva din interiorul muzeului. Cat despre cei care continua sa ne fure... Eu am senzatia ca s-a depasit demult granita lacomiei. Parerea mea e ca se fura cu dusmanie, cu un dispret inexplicabil fata de tot ce inseamna sau a insemnat vreodata tara asta si oamenii care traiesc aici. Iar cei care ne jecmanesc cu nerusinare nu realizeaza ca, in ultima instanta, lovesc in propriii lor urmasi, care nu vor mai avea un sistem de valori la care sa se raporteze si pentru care notiuni precum "avutii nationale", "integritate nationala", "traditie" etc. nu vor mai fi decat niste cuvinte fara sens.

Eu as vrea totusi sa-mi pastrez optimismul si sa cred ca, mai devreme sau mai tarziu, vom putea vizita din nou Muzeul Aurului, la el acasa.

@cc iordachescu: Sigur ca da! Pozele sunt mai mult decat binevenite!

Povestea cu fabrica de volane este intr-adevar interesanta. Habar nu aveam. Uimitor ca intr-un oras mic din Romania se realizeaza accesorii pentru branduri internationale de lux! Pacat insa ca in loc sa incurajam astfel de afaceri, reusim sa ii punem pe fuga tocmai pe aceia care ne mai pot ajuta sa depasim perioada asta grea.

@sandu. 53: Semnalul meu de alarma este ca o picatura intr-un ocean, insa, asa cum ii spuneam si lui Costi, vreau sa sper ca aurul de la Brad va straluci din nou acolo unde ii este locul.

@creivean: Din pacate, natiunea asta a fost incercata de mult prea multe ori pentru a mai avea putere de reactie. Acum e cazuta intr-o stare de amorteala de care smecherii profita la greu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[11.07.13 22:33:23]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Brad [HD]" (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Costi, Paty, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂ(Alte) Locuri de văzut în Brad și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06718111038208 sec
    ecranul dvs: 1 x 1