ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.10.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Craiova
    ÎNSCRIS: 18.01.09
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    SEP-2007
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Un loc special pentru mine!

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Acolo jos in cabina era si mai rau!!! Unghiile mele au lasat urme in lemnul moale al meselor, de care ma agatam cu disperare atunci cand vasul se inclina pe o parte apoi pe cealalalta, iar cand apa depasea nivelul hublourilor, aveam un nod in gat si zeci de fluturi se zbateau in bietul meu stomac! Asa ca am urcat din nou pe puntea vasului Expres Skopelites care face legatura intre Insulele Naxos si Amorgos. Sus pe punte putinii pasageri (majoritatea greci) nu pareau sa -si faca probleme, doar eu care ma confruntam pentru prima data cu aceasta experienta, cred ca faceam nota aparte prin fata mea constipata si privirea plina de ingrijorare, poate si din aceasta cauza langa mine s-a asezat un calugar care calatorea alaturi de noi, m-a interpelat in greaca, apoi in germana si pana la urma am stabilit ca franceza este limba in care ne putem intelege, apoi mi-a zambit si mi-a spus ca echipajul vasului Expres Scopelites (un vas de dimensiuni reduse in cala acestuia aveau loc cam 6 autoturisme) este unul de exceptie si ca marinari din Amorgos sunt renumiti, asa ca sa nu-mi fac probleme, sincer uitandu-ma la acel om intre doua varste, cam neingrijit, nu prea am bagat de seama la ce-mi spune, eu inca-mi blestemam zilele ca nu am facut o asigurare de calatorie pentru masina si o si vedeam zacand pe fundul marii. Pana la urma vasul a topait printre valuri si dupa o calatorie de aproximativ 4 ore am ajuns in Amorgos.

    Doua zile mai tarziu in satul Langada din nordul insulei in fata bisericii (alba cu cupola albastra ca peste tot in Ciclade) avea loc o sarbatoare locala, piata era impodobita cu ghirlande de stegulete multicolore, lumea imbracata sobru si elegant (femeile in negru, barbatii in camasi albe si pantaloni negri) cu lumanari si buchetele de busuioc in mana intrau in biserica apoi la iesire erau serviti cu un fel de sarmalute (varza si carne) si paine care se imparteau gratuit pe treptele bisericii, cumva fiind straini am vrut sa stam deoparte insa am auzit din spatele nostru un salut in franceza, era calugarul de pe vas care ne privea cu o privire albastra parca rupta din cupola bisericii si un zambet cald, ne-a intrebat ce facem cat timp stam pe insula, apoi ne-a invitat pe treptele bisericii unde am fost serviti la randul nostru, cu acel fel de mancare.

    Exista locuri in lume care, in functie de firea, perceptia si sensibilitatea fiecaruia dintre noi, produc un impact mai puternic decat de obicei, un astfel de loc pentru mine a fost aceasta insula, asi putea sa justific acest lucru prin pagini intregi insa nu este cazul acum, ce vreau sa spun este ca timpul a trecut foarte repede asa ca in ultima zi ne-am luat inima-n dinti si am mers sa vizitam manastirea Panagia Chozoviotissa, un loc emblematic pentru aceasta insula. Exista doua posibilitati, se poate merge din Chora (capitala insulei) cu masina, sau exista o poteca ingusta care duce in parcarea din fata drumului de acces la manastire. Am ales sa mergem pe jos, asa ca am pornit la drum inarmati cu sticle de apa, palarii si ochelari de soare. La un moment dat poteca duce pe o creasta stancoasa de unde in fata nu vezi decat imensitatea albastra a marii, in stanga o culme pe care sunt insirate mori de vant iar in spate o mare alba de cladiri si in mijloc impresionanta stanca pe care a fost construit castro (castelul) Venetian. Apoi poteca incepe sa coboare serpuind usor printre stanci golase, presarate doar din loc in loc cu scaieti si maracini printre care regine sunt doar soparlele lenese ce se incalzeau la soare iar linistea este intrerupta doar de zgomotul cycadelor, drumul nu este greu insa trebuie sa aveti incaltari solide si sa va protejati de soare. Apoi din locul unde se lasa masinile o poteca presarata din loc in loc cu trepte (cam 300) duce pana sus la manastire. Manastirea este practice lipita de stanci, construita pe verticala, in present este vopsita in alb, insa in trecut avea culoarea stancilor pentru a nu fi zarita de pe mare. Intrand prin usa scunda, nu am apucat bine sa ne bucuram de racoarea zidurilor groase ca am fost intampinati de “privirea albastra si zambetul cunoscut de acum al calugaruluide care v-am povestit care intamplator era si staretul acestui locas de cult.

    Imediat am fost poftiti sa luam loc apoi am fost tratati cu apa rece, serbet si licheur de limes din productia proprie. Fiind singurii vizitatori din acel moment, am avut norocul sa putem sta mai mult de vorba cu parintele staret, ne-a povestit putin despre istoria locului, despre cateva icoane, una dintre acestea ferecata in argint reprezentand pe Fecioara Maria se presupune ca face minuni in special ajutand oamenii bolnavi, despre Muntele Athos unde a petrecut 10 ani si multe altele, apoi am fost lasati sa vizitam manastirea cu rugamintea de a nu face poze. Manastirea este un labirint de mici incaperi legate intre ele cu coridoare inguste sapate in stanca, totul este foarte ingrijit, peretii vopsiti in alb stralucitor, mobilier din lemn masiv frumos sculptat, cateva tablouri frumoase si multe icoane vechi de exceptie, iar pe terasa ai senzatia ca te afli suspendat si in fata ta nu vezi decat cerul si marea.

    La plecare, parintele staret ne-a binecuvantat si am primit cadou un sir de matanii negre care le port in masina de atunci. Drumul la intoarcere am ales sa-l parcurgem pe sosea, fiindu-mi frica de panta destul de abrupta a potecii.

    Cam zece zile mai tarziu plecam la ora 11 seara din Folegandros spre Milos, toata noaptea a fost furtuna, (vasul destul de mare de data aceasta) se batzaia si scartzaia din toate incheieturile, toata lumea statea culcata pe burta, uneori fiind dificil sa-ti mentii echilibrul pe distante scurte de cativa metri, a fost singura data cand mi-a fost rau cu adevarat, si fiindca aveam in fata un drum de 6 ore adica toata noaptea, deja ma apucasera pandaliile si enervat i-am spus prietenei mele: -Cum poti sa fii atat de calma? , mi-a raspuns: Stai linistit nu se va intampla nimic, nu ai vazut cum se numeste vasul?

    Se numeste Panaghia Chozoviotissa!


    [fb]
    ---
    Trimis de Cristian_h* in 31.10.10 09:30:15
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6569 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
    PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 7004 PMA (din 18 voturi)
    NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    19 ecouri scrise, până acum

    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [31.10.10 09:34:53]
    »

    am cateva poze cu exteriorul manastirii, va trebui sa le caut si sa le scanez, pana atunci am sa rog un webmaster sa ataseze aceste imagini:

    http://www.youtube.com/watch? v=S9HMncYo8A0

    de asemenea consider ca ar trebui retrase cele 1000 de pma, multumesc!

    webmaster15
    [31.10.10 10:53:14]
    »

    A sosit colajul de fotografii solicitat. Vizionare placuta.

    ovidiu7020010
    [31.10.10 11:11:14]
    »

    Frumos. Frumos descrisa calatoria cu vaporul. Din ceea ce ne-ai impartasit inteleg ca aceasta calatorie in Amorgos a durat mai multe zile. Plecarea a fost din Naxos. Acolo marea era tot timpul agitata sau pur si simplu a fost o intamplare? Cate zile ai stat in Amorgos? E o insula care poate cosntitui obiectivul unui sejur estival. Plaje abordabile sau numai genul stancos asa cum am zarit in imaginele postate. Ma gandesc la o saptamana in Naxos si una prin alta insula din apropiere. E doar inca... un proiect. Oricum, multumesc pentru descriere, m/ai pus serios pe ganduri cu privire la destrinatia din 2011.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [31.10.10 11:33:19]
    »

    Multumesc webmaster15, @Ovidiu7020010, am stat 5 zile acolo si in total cam 18 zile in Ciclade, am scris despre toate acestea, poti vedea in user cardul meu ,

    Amorgos este una din cele mai stancoase insule, peisajul este dramatic, insa in nordul insulei sunt cateva plaje cu nisip fin si intrare lina in apa. In septembrie Marea Egee este maturata de Meltemi un vant cald care sufla dinspre Africa, in Naxos au fost cateva zile cand vantul a batut foarte puternic, in alta ordine de idei in Folegandros am ramas 2 zile involuntar fiindca pe mare era cod 7 adica vasele nu circulau, se poate intampla acest lucru adesea in lunile de vara. Daca doresti plaja si numai plaja, exista un grup de insulite langa Naxos numite Microciclade, vaporul care facea legatura Naxos-Amorgos face o oprire in una din aceste insule cred ca in Donousa unde apa este super albastra si au plaje cu nisip, insulele sunt aride insa zic eu este locul ideal pentru baie odihna si rasfat la soare!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    webmaster77
    [31.10.10 15:43:59]
    »

    Mutat la rubrica "Descoperind Amorgos" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

    creivean
    [31.10.10 15:47:13]
    »

    Ai şi de la mine maxima apreciere pentru review. La ce locuri, ne-ai dezvăluit, o meriţi. Ţine-o tot aşa.

    webmaster22
    [31.10.10 18:03:13]
    »

    Retras pma standard conform dorintei autorului!

    motaneata
    [31.10.10 22:09:59]
    »

    Iata un review scris din placerea de a povesti si nu din obsesia pentru puncte!

    Cand vine vorba despre Grecia, stii ce ma intriga pe mine @Cristian_h? Sunt multi cei care spun ca iubesc Grecia, dar nu au fost niciodata in insule! Iar in Ciclade, nici atat!

    Eu, unul, cred ca abia dupa ce vezi Cicladele, poti spune ca ai simtit cu adevarat spiritul Greciei!

    De aceea, sunt surprins sa constat ca sunt atat de putine review-uri despre aceste insule incredibile.

    Ma gandesc sa scriu si eu cateva randuri despre Ciclade, dar imi este atat de greu sa ma amestec cu cei care merg intr-un loc, stau o zi sau doua, dupa care scriu 10 review-uri, plus inca unul (de concluzii!).

    O voi face totusi, macar pentru a incerca sa-l conving pe @Ovidiu7020010 sa vada aceste insule fabuloase.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    ovidiu7020010
    [01.11.10 08:19:11]
    »

    Hi, hi! Scrie motaneata. Abia astept povestea ta pentru care iti multumesc... anticipat.

    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [01.11.10 08:51:42]
    »

    motaneata, foarte multe persoane, nu stiu sau se gandesc ca sunt inaccesibile insulele, ceea ce este cat se poate de fals, iar ca o constatare dupa ce am fost in Ciclade nu pot sa nu compar restul Greciei cu acestea si pana acum Cicladele au iesit mereu invingatoare din aceasta comparatie!

    piscot
    [01.11.10 09:09:02]
    »

    Superb! imi doresc de mult sa ajung in ciclade insa am o problema cu caldura si ariditatea. Cristian h imi poti spune o insula din zona care sa fie putin verde, macar putin?

    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [01.11.10 10:14:40]
    »

    @piscot, paradoxal insa in insule (poate mai mult in Ciclade) clima este mult mai placuta decat pe continent, totusi daca nu suporti caldura lunile iunie sau septembrie sunt ideale, si eu ma impac greu cu caldura insa nu pot sa spun ca in septembrie am suferit de cald. Cat despre ariditate sincer la intoarcere in Bulgaria chiar m-a deranjat abundenta de vegetatie care parea alandala , lipsa vedetatiei este compensata de multitudinea de flori cu care localnicii isi impodobesc curtile si casele, cea mai verde insula mi-a parut a fi Naxox unde am vazut multe culturi de citrice si plantatii de maslini.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    ovidiu7020010
    [01.11.10 10:24:33]
    »

    ... faina fotografia cu limba de nisip ce intra in mare!

    piscot
    [01.11.10 11:02:57]
    »

    Cand te-am intrebat de putin verde faceam comparatie cu Corfu sau Skiathos-preferatele mele-dar merg si doar niste citrice si maslini, deci Naxos. Deci, daca eu mergeam oricum in septembrie in N-Grecia sa inteleg ca-mi va fi bine si mai la sud. Mersi.

    motaneata
    [02.11.10 10:29:17]
    »

    @piscot,

    nu trebuie sa-ti faci probleme din cauza ariditatii. Nu sunt copaci mari, dar vegetatie exista si este placuta ochiului. Sunt maslini, citrice, vita de vie, smochini, rodii, palmieri, cactusi de 7 metri, ficusi, sau yucca, trandafiri japonezi, leandri si bougainvillea inflorite. Dar cel mai placut este sa vezi simfonia de alb si albastru (case albe cu pervazuri si usi albastre, biserici albe cu turle rotunde albastre si marea albastra, albastra). Ca sa nu mai vorbesc de lumina speciala din Ciclade.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    TEOANCA
    [11.11.10 10:59:49]
    »

    Impresionant!

    Inca nu am ajuns acolo si ca atare trecem pe lista de prioritati.

    In ultima vreme s-a tinut de mine numarul 13. Ultimele voturi date tot numarul asta au fost. Tinand cont si de faptul ca sunt nascuta tot pe 13, crezi ca merita sa incerc cele 6 ore cu vaporasul? : -)

    ilincutei c*
    [21.11.10 20:37:12]
    »

    foarte interesant si sensibil review-ul tau. regret nespus ca am fost in cipru si in grecia nu am ajuns, dar sper ca in curand...

    vlado2
    [01.04.12 10:54:56]
    »

    Amorgos mi-a tot scapat datorita legaturilor mai proaste cu alte insule. Am gasit putine impresii despre aceasta insula asa ca m-a bucurat mult sa le citesc pe ale tale. Si m-a bucurat sa te descopar pe tine, cu stilul tau aparte, cu impresiile tale si cu enorm de multele locuri vizitate. Am inteles ca din Amorgos ati plecat catre Milos. Destul de putini au ajuns si in Milos, una dintre cele mai frumoase insule dintre Ciclade. Dar nu am gasit impresiile de acolo...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [01.04.12 11:43:19]
    »

    si eu ma bucur cand intalnesc oameni care au curajul, placerea si determinarea de a vizita locuri mai putin vizitate din Grecia. Cat despre Milos, a fost un fel de circuit am calatorit din Salonic-Paros-Naxos-Amorgos-Naxos-Santorini-Folegandros (aici aveam legatura dupa cateva ore... am stat insa 2 zile) -Milos-Pireu... poti citi aici http://amfostacolo.ro/grecia-pareri, 7/milos, 124,131/ cu mentiunea ca sunt printre primele impresii postate de mine, ... si destul de telegrafice .

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Ana Gabriela, andynho*, ilincutei c*, motaneata, ovidiu7020010, piscot, TEOANCA, vlado2
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula Amorgos:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040477991104126 sec
    ecranul dvs: 1 x 1