ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.10.2010
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 20.01.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
APR-2009
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Bran – un castel, un mit, o realitate

Ilustrație video-muzicală
Gheorghe Zamfir - I Dreamed A Dream

Asculta mai multe audio diverse
TIPĂREȘTE

Cum deja nu mai este un mit faptul ca sunt pitesteanca, deci atunci cand vin spre Bran vin dinspre Pitesti, va spun ce fac de fiecare data cand ajung in zona.

Vizitez si Brasovul care imi este foarte drag de asemenea. Insa nu numai pentru oras, ci pentru a veni cu masina din acea directie catre Bran. De ce? Pentru acea panorama care ti se deschide in fata ochilor cand te apropii de Bran. Pentru acea imagine cu castelul in intreaga lui splendoare, in varf de deal. Este invaluit intr-o aura de mister.

Nu degeaba turistii americani aflati in cautarea personajului Dracula din romanul cu acelasi nume scris de Bram Stoker, l-au botezat Castelul lui Dracula.

Scriitorul de origine irlandeza ne-a dat o mana de ajutor de doua ori: o data facand legatura intre personajul romanului si domnitorul Vlad Tepes, si a doua oara indirect, prin asocierea pe care iubitorii filmelor de groaza realizate dupa roman au facut-o cu castelul Bran, castel care prin infatisare se asemana cu cel descris de catre autor.

Chiar daca in realitate documentele scrise nu arata ca Vlad Tepes ar fi stapanit castelul, ba mai mult Cetatea Poenari din Judetul Arges fiind adevarata sa resedinta, arhivele arata ca dupa ce oastea regelui Ungariei, Matei Corvin l-a prins in apropierea cetatii de la Podul Dambovitei, de langa Rucar, domnitorul a fost dus la Castelul Bran si inchis aici timp de vreo doua luni.

Undeva intre imaginea de om crud, care ordona executii de tragere prin teapa pentru a impune cinstea si ordinea si porecla “Draculea” datorita faptului ca se semna cu numele tatalui sau, Dracul, s-a nascut Dracula.

De altfel Bram Stoker ar fi putut consulta gravurile sasesti din secolul XV, care se gaseau si in colectiile de la British Museum, unde Vlad Tepes era descris ca un monstru, un „vampir ce bea sange de om” pentru a da nastere personajului acestui roman pe care Oscar Wilde il considera: „poate cel mai frumos roman din toate timpurile”.

Sursa de inspiratie a fost si imbracamintea oficiala a Ordinului Dragonului, al carui membru a fost Vlad Tepes. Capa neagra purtata peste o haina rosie era purtata doar in ziua de vineri pentru a comemora patimile lui Iisus Hristos.

In ceea ce priveste vampirul, sau strigoiul, cum este numit in folclorul românesc este de mentionat faptul ca si in satele Branului se pastreaza credinta cu privire la existenta unor duhuri rele pe care oamenii locului le numeau steregoi.

Steregoi sau nu, curiozitatea care il indeamna pe turist sa viziteze castelul ar trebui exploatata. Avem castel, avem peisaj, avem preparate culinare, avem o intreaga fictiune care sa imbrace acest taram intr-unul de poveste…de groaza, ceea ce nu avem este initiativa.

Halloween-ul nu si-ar gasi loc mai propice de sarbatorire decat locul lui Dracula de nastere.

Lunile Octombrie – Noiembrie ar putea deveni luni de vizitat Romania, asa cum italienii atrag in luna februarie turisti din toate colturile lumii cu ocazia carnavalului de la Venetia.

Branul ar fi cu siguranta cea mai buna carte de vizita pentru Romania ca si turism, tocmai datorita acestui brand. Si cum se spune pana la urma, cea mai buna publicitate este clientul multumit care va aduce si alti clienti la randul sau.

Si cum sa nu plece multumit?

Ascuns dupa copaci, sporeste nerabdarea de a-l descoperi cat mai repede, atunci cand cumperi biletele de intrare. O plimbare scurta si apoi secolele incep sa scrie istoria pe peretii solidei fortificatii. Camerele te cuceresc prin simplitate. Fereastra iti face cu ochiul de fiecare data. Iubesc pozitionarea acestui castel. Interiorul si exteriorul se imbina perfect pentru a te face sa te simti…regeste. Departe de agitatia oraselor rusticul ne ofera linistea de care avem atata nevoie.

Intrarea secreta a castelului m-a fascinat de mic copil, si continua sa o faca si acum, doar suntem niste copii mari. As petrece ore in parcul de langa castel, privindu-l, descoperindu-l. Muzeul satului aflat in curte, este ceva aparte.

Va puteti bucura de case traditionale din regiunea culoarului Rucar-Bran, puteti cumpara fel de fel de suveniruri, puteti vizita Castelul Groazei, bea un vin fiert, savura un kurtos. Si mai presus de toate, puteti sa va bucurati de locul in care viseaza sa ajunga oameni din diferite colturi ale lumii. Cativa dintre ei ajung sa o faca. Am intalnit japonezi, australieni, americani, greci, argentinieni, francezi. Ar fi rusine sa existe roman, care intr-o viata de om sa nu-i treaca pragul. Asa ca daca pana acum nu ati facut-o, sper sa va convinga pozele!


[fb]
---
Trimis de Ellada_sagapo in 22.10.10 23:24:31
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2470 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ellada_sagapo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Poza cu Castelul Bran facuta din parc
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2850 PMA (din 2 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Ellada_sagapoAUTOR REVIEW
[22.10.10 23:25:29]
»

http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/gheorghe-zamfir-i-dreamed-a-dream-1

Multumesc anticipat, webmastere!

Cristian_h*
[23.10.10 00:10:50]
»

Ellada_sagapo, iata si primul lucru cu care nu sunt de acord cu tine , eu ma bucur ca acum Castelul Bran se dezice din ce in ce mai mult de mitul lui Dracula si devine ce a fost initial, o resedinta regala, si nu cred ca mitul strigoilor ar trebui sa fie responsabil de atragerea turistilor, oh nu, avem atatea alte traditii frumoase, un folclor deosebit, ospitalitate si un cadru natural generos pe care trebuie doar sa le punem in valoare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
corinne
[23.10.10 00:12:39]
»

Aceste impresii mi-au reamintit incantarea cu care am vizitat si eu castelul in vara acestui an. Mi-am dorit ca, fata mea sa vada o parte din istoria noastra si trebuie sa recunosc ca am fost cu totii impresionati.

Felicitari!

Ellada_sagapoAUTOR REVIEW
[23.10.10 00:18:36]
»

Nu-i bai, draga Cristian!

Eu nu am zis ca nu avem ce altceva sa promovam, dar tinand cont ca faima acestui castel ne-ar scuti de-o grija si nu ar mai trebui sa ne facem reclama, de ce sa nu profitam? Cine nu stie de Dracula?

Pana cand vom sti sa ne facem cunoscuti pentru tot ceea ce avem si ce suntem, orice este binevenit!

Iar turistii odata ajunsi aici ar descoperi si ospitaliatea si cadrul natural, am pune si un centru de informare turistica, cu scopul de a promova si restul tarii. Altfel i-am atrage. Dar asa? E cam "blonda" problema!

Am mers pe ideea: te faci frate cu dracu' pana treci lacu'!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
anadragusin
[23.10.10 02:01:55]
»

Am vizitat si eu castelul, pentru prima data, in august anul trecut. O ploaie marunta ne-a insotit tot timpul cozii de vreo jumatate de ora, dar nu am renuntat pana nu l-am vizitat. Cand am iesit, coada era de vreo 300 de persoane, aparusera niste autocare cu turisti romani si straini. Eu zic ca este punctul forte al Branului si al Romaniei. Nu cred ca este turist sa nu caute mitul lui Dracula in Castel sau sa nu cumpere ceva suveniruri reprezentative cu Dracula de la baza Castelului care sa-i aminteasca ca A Fost Acolo. Cred ca din greseala ai punctat bucataria si masa in loc de cadru natural, asta doar daca n-ai gustat din bucatele traditionale de la ciobani.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancuta
[23.10.10 09:11:33]
»

Am vizitat si eu castelul cu ceva timp in urma. Mi-a placut foarte mult. Felicitari!

aida.alecu*
[23.10.10 17:34:07]
»

Felicitari pentru rw! Frumoase foto! Cat priveste initiativa in turism... e o alta poveste... de groaza pt romani! !

magdalena
[23.10.10 18:04:45]
»

Inca un obiectiv turistic pe care o sa il revizitez dupa ce a fost amenajat atat de frumos, datorita impresiilor postate pe AFA!

ascent
[23.10.10 23:02:00]
»

Din pacate, mobilierul din castelul Bran nu este cel original. Celor care doresc sa vada si o parte din mobilierul original, le recomand sa mearga la muzeul din apropiere, la Vama Bran. Acolo, in 3-4 incaperi pot vedea o parte din mobilier (pentru ca nu exista spatiu suficient pentru a fi expus) si apoi sa mearga si la Muzeul satului unde pot vedea gospodarii taranesti, un gater din lemn, o moara de apa si altele.

aida.alecu*
[24.10.10 10:35:18]
»

Habar nu aveam de Vama Bran, nu inteleg de ce nu este luat si pus la locul lui acest mobilier! Ciudat, insa Romania ramane tara tuturor posibilitatilor! De ce sa nu luam mobila din castel si sa mai facem un muzeu? ! Poate le dam idei si la altii! : D!

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.10.10 10:42:17]
»

@aida.alecu, acel mobilier a fost la locul lui, dar la retrocedare, STATUL s-a gândit să înapoieze castelul GOL, că doar şi ei tot aşa l-au găsit, când l-au naţionalizat...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aida.alecu*, anadragusin, ascent, biancuta, corinne, Ellada_sagapo, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Bran:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07191014289856 sec
    ecranul dvs: 1 x 1