ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    SEP-2010
    DURATA: 1 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    San Gimignano sau Manhattan-ul medieval

    Ilustrație video-muzicală

    Orietta Berti - Tutti Mi Chiamano Bionda
    TIPĂREȘTE

    Calatorind prin Toscana, cea mai frumoasa si pitoreasca regiune a Italiei, am fost uimita (mai sincer spus socata) cand ne-am apropiat de San Gimignano, unul din orasele regiunii. Caci, una este sa stii ca are multe turnuri si ca este numit Manhattan-ul medieval... si alta e sa il vezi cu ochii tai. Soseaua serpuia frumos pe culmile dealurilor din apropierea soselei, cand am avut prima imagine cu turnurile orasului medieval. Atata de multe si de inalte, adunate pe un perimetru relativ restans... Sunt multe, si se inalta simple si semete peste acoperisurile palatelor care nici ele nu erau simple case micute. Cetatea este construita pe varful unui deal inalt cam de 350m. Intre noi si oras, se intindeau cateva case, probabil un mic sat, caci in mijlocul lor, am remarcat o biserica, si terenurile frumos ingrijite. Nici un petec de pamant nu era lasat de izbeliste; totul era cultivat sau se vedea ca fusese, iar acum era pregatit pentru iarna.

    Ca oricare oras medieval, si acesta este inconjurat de ziduri. Numele sau este un omagiu adus preotului care a condus lupta de aparare impotriva hunilor. Odata ajunsi la una din portile orasului, am lasat masina intr-o parcare si am pornit pe jos, caci asa cum m-am obisnuit deja, centrul vechi istoric, medieval, este o zona strict pietonala. Glumeam cu un partener de calatorie, spunand ca nu este gimnastica mai buna decat vizitatrea unor locuri fascinante; nu stai o clipa locului si capul ti se misca non-stop mai ceva ca la un meci de tenis de camp. Exact asa faceam si eu; caci nu vroiam sa pierd nimic; nu stiam unde sa imortalizez mai repede tot ce intalneam in cale; pe retina, in sertarasul cu amintiri al creierului meu, sau in aparatul foto...

    Stiti care e farmecul unui oras medieval, ? Ca iti arta doar ce a a avut el mai trainic si poate mai frumos. Nici o rautate, nici o mizerie, nici o intriga sau o josnicie nu mai strabate din vechime pana la noi. Mie una imi este greu (si nici nu ma straduiesc) sa imi inchipui, ca prin cetate ar fi fost vreodata un hot, sau un betiv, sau un scandalagiu. Trec acum si admir cladirile, si imi inchipui doar oameni gospodari, mesteri adunati in bresle, unul mai indemanatic si mai harnic decat vecinul sau. Vad case vechi de sute de ani, si imi imaginez femei gospodine trebaluind pe acolo si copii nazdravani, care la auzul glasului mamei, alergau la masa sa primeasca o placinta buna.

    Ghidul continua sa ne povesteasca generalitati despre oras; in perioada sa de maxima prosperitate, aproape fiecare palat avea cate un turn, un fel de seif al familiei, in care sus de tot se pastra averea; era forma cea mai comuna de a se apara de hoti. Tot acolo, sus in turn se refugiau femeile, copii si batranii ridicand scarile in urma lor (fiecare turn avera si o scara mobila din lemn) si punand si porti din metal si alte capcane, pentru a impiedica hotii sau atacatorii sa ajunga la ei. Pastrau in turn rezerve de apa si de hrana in perioadele de asediu. In acest timp barbatii luptau pentru apararea cetatii si erau primiti in turn sa se odihneasca sau sa fie ingrijiti.

    Marimea si inaltimea turnului erau si ele reprezentative pentru rangul familiei. Dar a venit o vreme cand orasul a fost dominat de Florenta si cand din ordinul cuceritorilor, din cele 72 de turnuri, majoritatea au fost daramate. Au ramas doar palatele a caror familii ori s-au aliat cu florentinii, ori au fost au fost confiscate si si-au schimbat stapanii. Astazi doar 14 turnuri cu adevat inalte mai sunt in oras.

    Prima impresie placuta pe care am avut-o, pasind pe strazile inguste, pietruite ale cetatii, a fost de „ cetate vie „. Orasul este locuit la fel ca acum, 500 de ani. La parter fiecare casa are o pravalie cu vitrina (poate putin, dar putin, schimbata fata de evul mediu, caci atunci nu toata lumea isi permitea vitrina) iar la etaje se locuieste. Locuiesc atat proprietarii cat si turistii care pot fi cazati cat se poate de „ medieval”. Am reusit sa nu ma las ademenita de nici un comerciant care ma imbia sa gust din mezelurile expuse si am ajuns in pieta centrala a cetatii; Piazza delle Cisterna. (Piata Fantanii). Fantana din aceasta piata este placata cu travertin, si seamana cu o fantana de pe la noi; ridicata pe cateva trepte, este chiar in mijlocul pietei, si asa cum mi-am inchipuit, a fost principala sursa de apa a cetatii, timp de cateva sute de ani. In aceasta piata, ghidul ne-a recomandat sa gustam o inghetata de la o gelaterie premiata (unde si de cine? ... nu se stie) Sigur este un lucru; aveau inghetata din lavanda, din mure, din vin si alte cateva ciudatenii. Am cerut si eu una combinata…a fost mai scumpa decat in alte parti, dar curiozitatea se plateste.

    Palazzo Comunale (palazzo del Popolo) are cel mai inalt turn din oras (Torre Grossa - 54 m. construit intre 1300 – 1311.) si este una din cele mai vechi cladiri din oras. Palatul are patru etaje din caramida deasupra unui parter din piatra. Singurul ornament al fatadei este sus la cornisa. Palatul se termina intr-o terasa cu o balustrada de aparare, nu cu un acoperis. Este amplasat in Piazza del Duomo este chiar in stanga catedralei si a fost construit intre 1289 – 1298. Acolo, la jumatatea sec XIX, la etajul doi, a fost deschis primul muzeu, iar acum toata cladirea este muzeu si biblioteca. Inauntru, piesa de rezistenta este un altar pictat la 1511 de Pinturicchio, artist celebru la acea vreme, cel care a pictat, apartamentul Borgia şi a contribuit la pictarea Capelei Sixtine de la Vatican.

    Constructiile orasului sunt simple; din piatra sau din caramida, cu ferstre mici cu obloane, acum cu ziduri netencuite. In ansamblu, orasul este foarte bine conservat, curat si functional. Ca o parere strict personala; daca ar tencui cladirile, totul ar arata mai vesel, caci la vremea lor, cladirile nu erau lasate cu caramida la vedere. Dar asa considera ei ca dovedesc vechimea lor si se mandresc cu asta.

    Catedrala (veche de la 1148) este o constructie simpla, robusta, fara nici o decoratiune exterioara, de o sobrietate uimitoare. In afara de trei ferestre rotunde si doua usi, fatada nu are nimic altceva. Nici o pictura, nici o sculptura, nici un mozaic; nimic nu impodobeste acest lacas religios iar turnul ei este la fel de simplu. Nici macar in secolele ce au urmat ridicarii ei, nimeni nu a mai infrunusetat-o cu ceva.

    Cei ce locuiesc acum in oras, desi au autoturisme si telefoane mobile, desi aprind lumina in magazine si se imbraca adecvat modei secolului in care traiesc, locuiesc in aceleasi case in care au trait stra-stra-stra bunicii bunicilor lor si chiar si alte rude si mai indepartate. Unii mai pleaca in alte orase, dar cei care aleg sa ramana, stau in aceleasi case ridicate acum cateva sute de ani. Acolo s-au nascut si asa li se pare normal. Pe aceleasi stradute inguste si umbrite isi cresc copiii si in aceleasi clase cu ziduri de piatra ii trimit la scoala. Fantastic. Pe drum vorbeam in autocar cu o colega de calatorie si imi spunea ca i-ar placea sa traiasca intru-un palat. Dupa ce le-a vazut pre cele din San Gimigno, a spus ca isi revizuieste dorintele si prefera apartamentul ei de la bloc cu camere mari si luminoase. Cele de acolo sunt mult prea „ reci „ fata de acceptiunea generala a cuvantului. Pana la urma e o chestiune de obisnuinta.

    Orasul are cateva muzee, pe care daca doriti sa le vizitati ori veti plati bilet de intrare pentru fiecare, (5 Euro) ori veti cumpara unul pentru toate cu doar 15 Euro.

    Primul este chiar in Palazzo Comunale, apoi mai sunt Museo d'Arte Sacra, Cappella di Santa Fina, Museo Archeologico, Galleria d'Arte Moderna e Contemporanea "Raffaele De Grada", Spezieria di Santa Fina (farmacia laborator si muzeu ce dateaza din 1253; initial a fost doar spital la care s-au adaugat activitatile de cerecetare si comerciale) si Museo Ornitologico. Intrerea si urcarea in Torre Grossa se plateste separat 10 Euro.

    Dupa turul facut prin oras impreuna cu grupul si insotiti de ghida, am avut la dispozitei o ora sa colindam singuri si am stabilt ca punct de intalnire poarta cetatii pe unde am intrat, langa fantana cu porumbei si cu melci. Este o fantana cu apa potabila, micuta, frumos realizata din bronz, unde apa curge din gura unei pasari dupa ce se apasa pe un melc.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 04.10.10 10:24:05
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4419 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 San Gimignano sau Manhattan-ul medieval - dealurile ce inconjoara cetatea
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3800 PMA (din 2 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    15 ecouri scrise, până acum

    dannek
    [04.10.10 10:59:48]
    »

    Un oras care pastreaza parfumul vremurilor de glorie!

    Admin
    [04.10.10 11:44:46]
    »

    Mi se pare o recomandare demna de trecut "pe lista" pentru cei care ajung in zona.

    --

    Am redenumit rubrica nou-creata in "O zi in San Gimignano".

    E bine ca orice rubrica noua dedicata unei zone geografice distincte sa aiba o denumire care sa sugereze ca este vorba despre o RUBRICA (si nu desprte o sectiune - vezi mai jos), pentru a se face o distinctie mai clara a rubricilor de sectiuni.

    Pentru ca aceasta delimitare sa fie mai usor de inteles, doar acestea din urma - sectiunile - vor avea o denumire care se refera EXCLUSIV la zona geografica. De exemplu ROMA este o *sectiune* (geografica) a site-ului (nu se pot scrie reveiws-uri in sectiuni), iar "Descopera Roma" (sau "O zi in Roma" etc) este *rubrica" - aici se vor scrie toate reviews-urile pe acest subiect.

    catalinalupu
    [04.10.10 12:37:24]
    »

    Emotionant...

    " Nici o rautate, nici o mizerie, nici o intriga sau o josnicie nu mai strabate din vechime pana la noi. "... ce frumos ai putut sa redai... eternitatea acestui oras medieval... San Gimignano. Felicitarile mele!

    presario
    [04.10.10 14:00:23]
    »

    Foarte frumos. Cam in ce perioada din septembrie ai fost?

    F 1304
    [04.10.10 18:04:08]
    »

    Am fost in celebra Toscana si am vizitat cam tot ceea ce era de Vizitat mai ales in Firenze si Siena, dar ceea ce m-i sa-a lipit de suflet a fost acest orasel superb. Am avut norocul ca in prima seara, stand la o terasa in compania unui Brunello di Montalcino, in chiar piazzeta centrala sa cante un trubadur la vioara, intregind acea atmosfera aproape mistica din San Gimignano. Felicitari pt scriere.

    bubumaia
    [04.10.10 18:14:45]
    »

    : -)... adica "fata zambitoare!! "

    La urma urmei, ce mare lucru? Avem si noi cateva localitati unde au crescut palate cu turnulete. Multe palate, cu multe turnulete. Nu-mi amintesc decat o singura denumire a unei astfel de localitati: Buzesti. Cred ca mai sunt si altele. Reprezentative, pline de cultura si civilizatie. Ca si ale italienilor. Mici diferente, daca e sa stam sa ne gandim: in turnurile alora erau ascunse lucrurile pe care vroiau sa le protejeze de hoti. In ale noastre, daca informatiile mele sunt corecte, cele furate.

    D-aia ne straduim sa exportam niste constructori moderni de astfel de palate. Se pare ca ei n-au nevoie, ni-i tot trimit inapoi, fir-ar sa fie...

    Altminteri, impresii exact cum ne-ai obisnuit, @Diaura, elegante, documentate... de citit cu nesat, afli intotdeauna ce-ai vrea sa stii despre locul descris.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster13
    [04.10.10 19:24:02]
    »

    Sper sa placa melodia atasata, se poate schimba!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [04.10.10 19:44:38]
    »

    @bubumaia Esti tare simpatic. Ai uitat sa amintesti cum stralucesc turnurile din Buzesti; ca la Soare te poti uita dar la ele... ba.

    In fotografia P06 se vede si fantana despre care spuneam.

    @webmaster Multam fain, de la o blonda.

    @F1304 Nu am fost asa norocoasa, sa ascult un trubadur, dar de la terasele din piata, se auzea destul de bine muzica din partea locului.

    F 1304
    [04.10.10 20:49:14]
    »

    Poate am exagerat nitel cu trubadurul... Era un student (asa imi place sa cred), care canta frumos la vioara asteptandu-si rasplata in cutia deschisa a instrumentului muzical. Oricum se potrivea de minune in acel loc si la acel moment al zilei.

    irma_ro*
    [04.10.10 22:36:31]
    »

    superb... un review excelent, iar pozele sunt super; cred ca e o locatie ce nu trebuie ratata

    pepsi70ro
    [05.10.10 12:36:09]
    »

    Ma alatur si eu felicitarilor exprimate de colegi, intr-adevar o plimbare in acest oras medieval este ca un arc in timp care te fascineaza. Felicitari!

    F 1304
    [05.10.10 13:41:43]
    »

    Draga Diaura, gelateria de care povestesti o ai fotografiata la P 13, iar premiile le-a primit la diverse festivaluri si concursuri gastronomice. Ele sunt expuse in interior pe pereti alaturi de pozele patronului impreuna cu diverse vedete si personalitati care i-au trecut pragul.

    Inghetata de lavanda este intr-adevar delicioasa la fel ca cea de champagne sau prosseco.

    Citindu-ti randurile imi amintesc cu drag de San Gimignano.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [05.10.10 15:02:25]
    »

    F1304 Ai perfecta dreptate, aceea este gelateria. Noi la acel moment eram un grup mare, condusi acolo de ghida si recunosc ca nu am dat atentie premiilor de pe pereti, cu ochii la vitine si la sortimentele noi de inghetata. Eu am luat una mare la cornet si am iesit.

    nickro
    [22.04.11 22:18:04]
    »

    In ce excursie ai avut ocazia sa vizitezi acest oras? As dori sa merg si eu.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [24.04.11 14:30:33]
    »

    @ nickro

    Excurias a fost organizata de o agentie de turism din Florenta unde am avut " cartierul general" cat am stat in Italia.

    La receptia hotelului am gasit cateva pliante cu excursii; am ales una de o zi in care am vizitat SanGimiano, Siena (citeste si despre acest minunat oras si despre obiceiurile medievale ale locuitorilor ei) si am avut parte de o degustare de vinuri la o ferma in Toscana.

    Pretul excursiei a fost de 55 Eur.

    O masina cu sofer a venit dimineata la hotel, si m-a dus la o autogara de unde plecau zeci de autocare.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    bubumaia, catalinalupu, dannek, Diaura*, F 1304, irma_ro*, nickro
    Alte impresii din această RUBRICĂO zi în San Gimignano:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.31014919281006 sec
    ecranul dvs: 1 x 1