ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.09.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Manastirea Cozia – sase secole de existenta!

Ilustrație video-muzicală

Scorpions Send me an angel
TIPĂREȘTE

«Oglinda cerului nostru duhovnicesc» (ISP Bartolomeu Ananina)

Prima data cand am vizitat aceasta manastire a fost tare demult, pe vremea cand eram intr-o tabara scolara in statiunea Calimanesti-Caciulata si aceasta reprezenta un obiectiv istoric « obligatoriu » pentru elevi... Am revenit mai apoi cu parintii, pentru a petrece o vacanta frumoasa in aceasta statiune aflata pe malul Oltului! Multe amintiri frumoase ma leaga de aceste locuri pe care am reusit sa le revad si in acest an.

Revenind la manastire, care este situata in judetul Valcea, pe drumul national ce leaga orasul Ramnicu-Valcea de Sibiu, aceasta este construita intre anii 1386-1388 si este considerata «cea mai importanta ctitorie a Voievodului Mircea cel Batran», dupa cum este scris chiar in istoricul manastirii prezent in incinta bisericii (daca acest lucru nu ne era deja cunoscut de pe bancile scolii) si, in acelasi timp, «una dintre cele mai frumoase asezari monahale din sud-estul Europei».

Interesant este faptul ca, in aceasta manastire, a functionat si o scoala manastireasca, cronicile amintind ca spre sfarsitul sec. al XVII-lea exista «un fel de universitate greceasca care a avut o mare insemnatate in miscarea culturala din epoca aceea». A fost chiar si inchisoare si spital (sursa: wikipedia), sau grajd de cai, amanunte pe care nu le stiam...

Ansamblul manastiresc este format din Biserica Mare, Muzeul Manastirii care mai este cunoscut si sub denumirea de Foisorul lui Mircea, Fantana lui Neagoe Basarab si chiliile manastiresti frumos impodobite cu flori.

Mai intai, am intrat in Biserica Mare, ce are hramul Sfintei Treimi si care este o biserica micuta totusi, ce mai pastreaza inca din pictura murala in fresca originala in naos (ce constituie obiect de patrimoniu, refacuta in vremea lui Neagoe Basarab), insa se vede ca e stearsa de vreme pe alocuri, iar in exterior biserica are decoratii din piatra dantelata, unele vitralii fiind impodobite cu o cruce.

Constructia acesteia este facuta din piatra si caramida, «de mesteri din Moravia, dupa modelul bisericii sarbesti din Crusevat» (http://www.travelworld.ro/manastire/manastirea_cozia. php), in traditia bizantina cu influente balcanice si are structura obisnuita unei biserici, respectiv altar, naos, pronaos si pridvor, acesta din urma fiind construit in epoca brancoveneasca de Serban Cantacuzino.

Portile de intrare in biserica au in medalioanele incrustate in lemn sculptat imagini ce ii reprezinta pe Sf. Mihail si Gavril.

Catapeteasama, datand din anul 1794 (care inlocuit-o pe cea originala din lemn) este realizata din medalioane “sustinute” de maini ce se nasc din stucaturile ce o formeaza ca niste ramuri care pornesc de la baza acesteia precum un arbore al vietii...

Poarta imparateasca este executata din lemn « brodat » cu icoane in medalioane.

Sub icoanele imparatesti exista o acvila cu doua capete incoronate si o alta coroana intre ele (in dreapta) si o vaza cu flori (in stanga).

In pridvor se afla mormantul lui Varlaam - Mitropolitul Tarii Romanesti intre 1672-1702, iar in pronaos este inmormantat Voievodul Mircea cel Batran, alaturi de membri ai familiei lui Mihai Viteazaul.

In pridvorul bisericii exista si un caiet unde ne putem scrie impresiile cu privire la acest lacas de cult.

Dupa ce am admirat biserica in toata plenitudinea ei, am pasit afara pentru a admira si Fantana lui Neagoe Basarab, care se afla in stanga bisericii, cum iesi din ea si este construita in 1512, avand patru capete de copii cufundate in apa pe jumatate, iar in mijloc se afla o cruce care parca se inalta catre Cer... Aici se arunca bani si se pun dorinte! Evident ca ne-am pus si noi...

Mergand apoi pe o alee din dreapta bisericii, flancata de o multidudine de flori, ne-am indreptat spre Foisorul lui Mircea, care deserveste in prezent Muzeul Manastirii, de la ferestrele caruia se vede Oltul, find pe malul acestuia, unde am vazut obiecte bisericesti vechi, cum ar fi: pomelnice executate in tempera pe lemn din sec. al XVIII-lea, un candelabru din sec. al XIX-lea, icoane imparatesti, ferecaturi de icoane, potire, monede vechi, un bol de metal cu ierarhi, praznicare, dar si un magazin cu suvenire bisericesti de unde putem cumpara vederi, carti, cruciulite, magneti, etc.

Lacasul monahal mai cuprinde Paraclisul cu hramul Adormirea Maicii Domnului (din zid), Casele egumenesti, Paraclisul cu hramul Duminica tuturor Sfintilor (dn caramida), bucataria brancoveneasca si Cozia Veche, o bisericuta micuta pe malul Oltului, la un km de manastire, reconstruita in 1995 pe ruinele bisericii initiale.

De data aceasta nu am poposit mult la Manastire, desi am fi dorit, insa ne-am propus sa revenim pentru petrecerea unui sejur in statiunea Calimanesti-Caciulata, unde vom mai putea vizita Schitul Ostrov, Manastirea Stanisoara, Manastirea Turnu si Cascada Lotrisor, aflate in zona.


[fb]
---
Trimis de magdalena in 30.09.10 07:50:44
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3310 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Cozia, in apropiere exista indicatoare care ne ajuta sa ajungem la ea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2000 PMA (din 0 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

trandafir 1970
[30.09.10 08:40:54]
»

Un adevarat ghid al manastirii, frumos scris! Am fost si eu de 2 ori, insa mereu pe fuga, acum am vazut cum se numesc locurile vizitate!

Cat despre Oltul care se vede pe geamul din muzeu, este super, pacat ca am ajund iarna, cand nu este totul verde, altfel cred ca ar fi peisajul primavara sau vara!

sandu.53
[30.09.10 09:08:51]
»

una din manastirile dragi mie (am rude la Rm. Valcea in apropiere) cu o istorie aparte si niste peisaje superbe in spatele ei cu Oltul in toata splendoarea...

catalinalupu
[30.09.10 09:23:42]
»

De cate ori trec pe Valea Oltului, poposesc cu drag, e un loc de o puternica incarcatura emotionala pentru mine, dar si cu o incarcatura puternica istorica pentru noi toti!

biancuta
[30.09.10 09:31:51]
»

Foarte frumoase aceste impresii, @magdalena! E un lacas unde-mi doresc sa ajung! Felicitari cu SB!

any*
[30.09.10 09:57:28]
»

Foarte frumos ai povestit, felicitari. un vot...

celeste
[30.09.10 16:35:41]
»

Am vizitat aceasta manastire pentru prima oara acum cativa ani cand am fost cateva zile la Calimanesti. iar anul trecut am revenit cand ne-am intors din Bucovina. Felicitari pentru review si pentru poze.

BIG DADY
[01.10.10 10:15:14]
»

Obisnuiesc, si eu ca multi altii, sa merg de 2-3 ori pe an la Calimanesti-Caciulata pentru peisaj, pentru manastire si pentru a merge, pentru frumusetea peisajului, pe Valea Oltului. La manastirea Cozia am stat si cate 2 ore, pe banca, pentru a-mi gasi linistea si pacea interioara, de fiecare data am plecat mai bogat spiritual. De fiecare data merg cu placere si drag. Felicitari pentru review.

deliutza27
[01.10.10 12:18:04]
»

La Fantana lui Neagoe Basarab mi-am pus si eu o dorinta odata, iar imaginea prezentata in poza P10, mie imi aparea cu multe multe muscate rosii, cand am vizitat eu ultima data manastirea, foarte frumos descrisa de altfel.

magdalenaAUTOR REVIEW
[01.10.10 14:09:55]
»

Multumesc @deliutza27, si ti s-a indeplinit dorinta??

deliutza27
[01.10.10 14:34:23]
»

Poate... nu mai stiu pentru ca a trecut ceva vreme de atunci, si in acea perioada aveam alta varsta si alte lucruri mi se pareau importante, fata de acum. Deci presupun ca era o dorinta gen: "Cand o sa fiu mare, vreau... ", altfel cred ca as fi tinut minte.

Cum tin minte ca mi-am pus o dorinta la o fantana in Nurenberg, care a fost destul de importanta, realista (fara pretentii genul celor care le ceri pestisorului de aur sau duhului din lampa) si care mi s-a indeplinit... culmea!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[01.10.10 23:22:19]
»

sper sa fiu inspirat prin atasarea acestei melodii, daca nu, o putem schimba!

magdalenaAUTOR REVIEW
[01.10.10 23:29:10]
»

Melodia, ca melodia, dar versurile...

Multumesc @web13!

Admin
[04.08.11 19:20:40]
»

Mutat la rubrica "Manastirea Cozia [Calimanesti, VL]" (nou-creata pe site)

--

Articolul ca fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
any*, biancuta, BIG DADY, catalinalupu, celeste, deliutza27, magdalena, sandu.53, trandafir 1970
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Cozia [Călimănești]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07002592086792 sec
    ecranul dvs: 1 x 1