ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.09.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.03.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 2 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Basilica Sf Stefan - cea mai mare din Budapesta

Ilustrație video-muzicală

Eroica Trio - ''The best of Eroica Trio'' , 2005 - ''Hungarian Dance No. 6 In D Major From 21 Hungarian Dances No. 1''
TIPĂREȘTE

Basilica Romano-Catolica Sf. Stefan (Szent Istvan Basilika) este – alaturi de Basilica Matiasz, de langa Bastionul Pescarilor – una din cele mai “celebre” si mai vizitate biserici din capitala Ungariei.

Este cea mai mare constructie bisericeasca din Budapesta si a doua din Ungaria dupa Biserica Arhiepiscopala din Esztergom – despre care gasiti detalii aici click aici

Revenind la Basilica Sf. Stefan – aceasta poarta numele primului Rege al Ungariei – Stefan cel Sfant.

Ca si dimensiuni – este inalta de 93 m, la fel ca si Parlamentul maghiar, simbolizand astfel egalitatea dintre religie si “cele lumesti”. In Budapesta exista o reglementare care spune ca nici o cladire nu poate fi construita cu inaltimea mai mare de 96 m, deci cele doua – Basilica si Parlamentul – sunt in momentul de fata cele mai inalte cladiri din Budapesta.

Basilica are foarma unei cruci grecesti, latimea este de 55 m, iar lungimea de 88 m. Tot ca si ordin de marime - incap inauntru aprox 8500 persoane.

Initial aici a fost un teatru, apoi o alta biserica mai mica, dar s-a considerat ca este nevoie de una mult mai mare si mai “reprezentativa”. A fost adus arhitectul de la catedralele din Esztergom (de care ziceam mai sus ca e cea mai mare din Ungaria) si din Eger (alta biserica foarte mare si foarte frumoasa) si s-au facut planurile. De fapt, de-a lungul timpului, vreo trei arhitecti celebri s-au “perindat” pe aici, primii doi nemaiapucand sa o vada insa finalizata.

Constructia noua a durat 54 de ani si a fost finalizata in 1905, dupa lungi si chinuitoare eforturi. La un moment dat – in 1868 – cand constructia era partial finalizata, partea de sus cu cupola s-a prabusit si atunci a trebuit sa fie demolat totul si reluata constructia aproape de la zero.

Biserica a fost avariata in timpul celui de-al doilea razboi mondial si a fost atunci restaurata pentru prima data dupa aceste evenimente, iar in 1982 o puternica furtuna smulge cupola, necesitand iarasi renovare.

Inclusiv Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat aceasta biserica in 20 august 1991, cu ocazia sarbatoririi Sf. Stefan, dupa ce un alt Papa – Pius al XI – a declarat-o “Basilica Minor” in 1931.

Aceste cateva detalii, dar si alte multe aspecte legate de istoria si constructia acestei faimoase biserici le gasiti in pagina oficiala click aici sau aici click aici

Biserica este amplasata in piata cu acelasi nume – Szent Istvan Ter si este aproape de statiile de metrou Bajcsy Zsilinszky sau Arany Janos. De asemenea este apropiata si de Piata Vorosmarty (Vorosmarty Ter) si de Vaci Ut, ambele fiind zone “celebre” deja pentru cumparaturi de tot felul si nu numai.

Biserica “gazduieste” intr-o racla mana dreapta mumificata a Sf. Stefan, care – asa cum ziceam – i-a crestinat pe unguri si a fost primul lor rege, de aia ungurii l-au facut “sfant”.

Biserica mai are ceva foarte “special” – se poate urca pana sus, in cupola, pentru o priveliste panoramica asupra Budapestei. Pretul pentru vizitarea cupolei este de 500 HUF/ pers (aprox. 8 RON).

Se poate urca atat pe scari – dar este cam mult de urcat si foarte obositor (sunt 364 de trepte) – sau mai este varianta de urcare cu liftul. De fapt sunt doua lifturi, cel de jos duce pana la un anumit nivel, iar de acolo se traverseaza o “incapere” si se ia un alt lift pana la baza cupolei mare, de unde se mai urca putin pe niste scari.

Odata ajunsi sus veti constata ca privelistea face toti banii. Se poate merge roata, in jurul cupolei si astfel ai o vedere asupra tot ce inseamna Budapesta. Cand am fost prima data – in 2008 – am “prins” si niste acrobatii aviatice si treceri cu avionul pe sub podul cu lanturi – vezi pozele.

In turnul de sud al bisericii – cel catre Gellert - este cel mai mare clopot din Ungaria, avand o greutate peste 9 tone. Initial, in acest turn era un clopot mai “usor”, de doar 8 tone, dar in al doilea razboi mondial a fost demontat si folosit in scopuri militare, probabil a fost topit.

In turnul de nord – cel catre Parlament - se afla nu unul, ci cinci clopote, dar mai mici.

Ajungem iarasi jos si vizitam bazilica (gratuit). Biserica se poate vizita intre 09.00-17.00, iar in perioada de iarna intre 09.00-16.00. La anumite ore se pot organiza si vizite cu ghid in limba engleza.

Interiorul bisericii este impresionant, peste tot sunt opere de arta – sculpturi, statui (Sf Iosif, Sf. Anton, Sf. Francisc, Sf. Rita, Fecioara Maria, Hristos, precum si unele ce arata diverse etape ale vietii lui Stefan), picturi, vitralii, diverse alte ornamente – realizate de catre cei mai buni artisti unguri din perioada construirii bisericii.

Altarul principal este din marmura de Carrara si are in centru –evident -statuia Regelui Sfant Stefan. In afara de acesta, mai sunt inca sase altare.

Orga si corul basilici sunt deja “celebritati” nu doar in Ungaria. Concerte de orga se organieaza in fiecare zi de luni de la ora 19.00, intre iulie si octombrie.

La iesirea din biserica, in lateral-dreapta este organizat un mic muzeu care prezinta in imagini istoria basilicii, detalii, planuri si machete facute de catre cei trei arhitecti care au supervizat lucrarile, eforturile depuse de-a lungul timpului pentru constructia ei, sau miniaturi ale statuilor din biserica.

In exterior, deasupra intrarii principale este un bust al aceluiasi Rege Sfant Stefan.

Cam asta este pe scurt cu aceasta impresionanta biserica, daca ajungeti prin Budapesta, nu ar trebui sa o ratati o vizita aici si mai ales sa urcati pana sus in cupola.


[fb]
---
Trimis de presario in 29.09.10 15:00:28
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8202 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Budapesta - Basilica Sf Stefan.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2900 PMA (din 1 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

valimi
[29.09.10 15:21:19]
»

Se pare ca Manole al nostru a scapat usor in comparatie cu ce au patit cei ce au ctitorit acest lacas de cult al vecinilor. Totul e sa perseverezi.

Un review placut la citire si foarte amanuntit, felicitari!

presarioAUTOR REVIEW
[29.09.10 15:29:11]
»

Da, cam asa. Am citit undeva ca la sfintirea bisericii - toti popii si imparatul Austro-Ungariei - erau foarte "tensionati" ca poate cade iarasi cupola.

anca_l*
[29.09.10 15:33:17]
»

Chiar ma gandeam si eu zilele acestea ca ar fi cazul sa fac o excursie la Budapesta, caci au trecut cam multi ani de cand am fost ultima oara. Citind ce ai scris, mi-am amintit si eu de basilica, dar atunci cand am vizitat-o aveam vreo 25 ani si-mi statea capul la parcul de distractii, nu la biserici!

Un vot de la mine, pentru ca m-ai facut sa-mi doresc sa revin in acest loc. Felicitari

catalinalupu
[29.09.10 16:22:56]
»

Pai... astia au avut alta cultura... ei au avut Imperiul peste ei si langa ei... atata vreme, n-au fost la rascruce cu ruso-balcanicii... la noi ce s-a darmat asa ramane... cine sa mai (re) construiasca... si cu ce? !

catalinalupu
[29.09.10 16:45:52]
»

Acum mi-am amintit!...

Nu-ti respecti promisiunea... ai promis pentru azi o alta "masa" copioasa... dar am inteles e miercuri... si e zi de post! Asa, ca-mi pun pofta-n cui... daca nu-i!

presarioAUTOR REVIEW
[29.09.10 17:06:12]
»

@catalina - am zis ca "pregatesc ceva si pentru maine la pranz", dar nu am zis ce anume.

creivean
[29.09.10 19:08:53]
»

Am vazut-o si eu in August, la exterior, cand am trecut pe langa ea. Din pacate nu am intrat, avand o alta tinta atunci. Dar, am vazut-o acum, prin intermediul review-ului tau. Felicitari.

webmaster13
[29.09.10 23:19:11]
»

fondul muzical atasat se poate schimba!

pepsi70ro
[30.09.10 06:44:38]
»

Budapesta are multe locuri frumoase si din ce in ce sunt mai convins ca nu-mi ajunge un weekend prelungit pentru a le cunoaste si admira.

Felicitari pentru review!

magdalena
[30.09.10 07:32:44]
»

M-a impresionat si pe mine aceasta biserica, despre care am povestit si eu in impresiile mele cu Budapesta.

Eu nu am urcat insa in cupola, nici nu am stiut de asta atunci!

any*
[30.09.10 09:50:13]
»

Foarte bun acest review, un vot...

biancuta
[30.09.10 09:53:47]
»

Frumoasa descriere, cu siguranta basilica merita vizitata daca suntem in Budapesta!

danoradea
[30.09.10 16:07:29]
»

Culmea, desi am fost de multe ori in Budapesta uneori ramanand si cate o saptamana, intotdeauna mi-a scapat aceasta basilica, din diverse motive. Dar de data asta o pun la favorite si curand sper sa ajung si eu aici.

Apropo, poza 11, mai exact privelistea chiar ca face toti banii. Superb!

Michi
[04.10.10 20:57:03]
»

Felicitari pentru reviewul incitant si deasemeni petru poze. Descrierea este atat de amanuntita incat da senzatia de vizual.

georgiana
[06.10.10 12:34:31]
»

Si pe mine m-a impresionat foarte mult si biserica si locul unde este amplasata!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anca_l*, any*, biancuta, catalinalupu, danoradea, georgiana, magdalena, Michi, presario, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Budapesta și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06653904914856 sec
    ecranul dvs: 1 x 1