ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.09.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul de Istorie a Artei din Viena – unul dintre cele mai importante muzee de acest gen din lume

TIPĂREȘTE

Iata-ne in prima dimineata a sejurului nostru vienez in care ne intrebam pe unde sa mergem si ce sa vizitam mai intai!

Astfel, dupa recomandarile administratorului apartamentului in care am locuit (vezi: click aici), am purces spre Stephansplatz pentru a incepe ziua cu o vizita a Catedralei Sf. Stefan, Muzeul Mozart (vezi click aici), Palatul Hofburg (vezi click aici) si, desi eram destul de obositi de atata mers si alergatura, nu ne-am putut abtine sa nu intram in Muzeul de Istorie a Artei (Kunsthistorisches Museum, site oficial: click aici) care nu se afla departe de Palatul Hofburg, traversand ringul vienez spre Cartierul Muzeelor, in Piata Maria Theresa vizavi de Muzeul Natural de Istorie, precum doua surate gemene!

Astfel, am intrat in muzeu contra sumei de 12 euro/adult si marturisesc ca trebuie sa ai bani multi in Viena ca sa poti vizita fiecare muzeu in parte.

Daca unele dintre celebrele cladiri din Viena au devenit muzee, Palatul Artelor, o superba cladire decorata cu marmura si fresce in interior, stucaturi si sculpturi in medalioane pe tavane si care gazduieste Muzeul de Istorie a Artei a fost construit de catre imparatul Franz Joseph in acest scop cu intentia de a adaposti colectiile de tablouri si alte obiecte de arta ale Casei de Habsburg, imbogatindu-se necontenit pe parcursul celor mai bine de 120 de ani de existenta.

Urcand pe scarile somptuoase ale holului de la intrarea in cladirea muzeului si a carei constructie s-a intins pe parcursul a 20 de ani, am fost impresionati de cei doi lei ce ne asteptau la capatul acestora, ca niste paznici si care flancheaza o sculptura a lui Antonio Canova reprezentandu-l pe Theseus, un erou mitologic ucigand un centaur.

Timpul care ne mai ramasese pana la inchiderea muzeului (ora 18.00) nu mai era foarte mare si dorind sa vizitam intreaga cladire am urcat repejor si nu ne-am mai oprit si la cafeneaua din muzeu aflata la etajul I, dar am reusit sa intram in toate salile acestuia.

Colectia bogata a muzeului insumeaza mai bine de 4500 de ani de istorie, tocmai din indepartatul Egipt antic si aici trebuie sa spun ca am fost profund impresionata de colectia de arta egipteana si orientala, si nu intamplator, fiind prima din lume (peste 12.000 de obiecte) !

In salile care se afla aceasta colectie am putut vedea statuete, busturi, idoli, pietre de mormant inscriptionate, carti funerare, sicrie, sarcofage (m-am pozat si eu intre doua sarcofage!), mumii atat de oameni, cat si de animale, oase, cutii de bijuterii si cosmetice, podoabe si bijuterii diverse (inclusiv de aur), dar si morminte aranjate pe sectiuni, dupa cum se refera la arta, cultul mortii, cultura si istorie.

O alta colectie vizitata a fost cea de arta clasica, care expune mai mult de 2500 de obiecte ale artei elene si romane, cuprinzand diferite vase (am remarcat un vas cu imaginea lui Hercule si a lui Busiris – ceramica greceasca) si alte obiecte, precum si colectia de sculptura si arta decorativa ce cuprinde statui si basoreliefuri (precum Isis sau imparatul Traian – sculpturi si portrete romane), camee romane, in cadrul artei decorative (reprezentand un vultur, bustul imparatului Claudiu), incepand chiar cu epoca bronzului.

Galeria de pictura, situata la etajul al II-lea, cea mai mare colectie din lume, m-a impresionat cu picturile apartinand unor ilustri artisti dintre care as mentiona: Madonna lui Caravaggio, o serie de tablouri dedicate copiilor familiei de Habsbourg si aici amintesc tablourile lui Diego Velasquez reprezentand-o pe Maria Tereza infant – o mica printesica cu bucle aurii, in mai multe rochite si la varste putin diferite, cel mai cunoscut fiind « Teresa in rochie albastra »; Jacoppo Tintoreto – Susana in baie, o femeie voluptoasa cu corpul un pic disproportionat fata de cap si care este urmarita de niste voyeri; Paris Bordone, avand un tablou ce reprezinta o femeie cu sanii dezgoliti; Brescian – portretul unei doamne tinere; cateva tablouri semnate de Tizian (cum ar fi « Nimfa si pastorul », care ne duce cu gandul la iubirea dintre Paris si Enona, surprinsi iubindu-se la umbra unui copac); Giovanni Bellini – tanara doamna facandu-si toaleta, o femeie goala acoperita de o esarfa uitandu-se in oglinda si aranjandu-si parul; Pardenone si cu al sau Portret de muzician; Raphael cu a sa Madonna pe pajiste cu copii; Canaletto, care reuseste sa redea fiecare detaliu a peisajelor sale ca intr-o fotografie, cum ar fi tabloul ce reprezinta palatul Schonbrunn sau o impresionanta vedere asupra Vienei din Palatul Belvedere; Laura lui Giorgione inconjurata de crengute de dafin; autoportretul lui Rembrandt.

Giuseppe Arcimboldo, celebrul pictor italian ce a devenit pictor al curtii vieneze mi-a placut la nebunie cu picturile sale satirice din seria celor patru elemente sau anotimpuri in care denota o imaginatie ciudata, combinand metaforic diverse obiecte, fructe, animale pentru realizarea figurilor sale, in muzeul din Viena fiind expuse Apa si Focul, Iarna (ce simbolizeaza batranetea) si Vara (care reprezinta adolescenta).

Colectia de picturi ce reprezinta scoala italiana, germana, flamanda, franceza, olandeza si spaniola, mai cuprinde tablouri semnate de Veronese, Anthony van Dyck, Guido Cagnacci, Salvator Rosa, Rubens, Jan Steen, Vincenzo Catena, Pieter Bruegel, s. a.

Mai exista si o colectie de diverse obiecte, unele dintre ele facand parte din camera de curiozitati (Kunstkammer} de la cele naturale, sau de la cele lucrate in bronz si fildes la cele din aur, dar si alte obiecte de la cele din lemn la cele din piatra, precum si tapiserii (pahare, vase, cutii, statuete, busturi, cadrane), insa si o colectie numismatica si o biblioteca ce cuprinde carti cu informatii despre toate colectiile din muzeu, insumand peste 250.000 de volume!

Pentru a vizita pe indelete acest muzeu trebuie sa aveti la dispozitie cel putin 2-3 ore, sa puteti admira toate colectiile cum se cuvine si, mai ales, sa va imbogatiti spiritual si sa va astamparati setea de cunoastere...


[fb]
---
Trimis de magdalena in 24.09.10 10:29:11
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5770 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul de Istorie a Artei din Viena, sculptura lui Antonio Canova in fundal centru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3800 PMA (din 2 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

corinne [24.09.10 11:22:20] »

Foarte frumoasa descriere, magdalena, e un muzeu care merita vizitat, iar pozele abia astept sa le vad!

pepsi70ro [24.09.10 12:29:17] »

Desi am trecut prin fata muzeului nu l-am vizitat din cauza copiilor care si-au pierdut rabdarea si doreau la hotel. Atunci a fost unul dintre momentele cand am spus ca nu mai plec niciodata cu copii in vacanta. Dar pot? Ca inima nu ma lasa!

Felicitari pentru interesanta descriere!

sandu.53 [24.09.10 13:18:27] »

extraordinar de bine ai descris acest muzeu iar fotografiile sunt deosebite... Prin Viena am trecut rapid din pacate, dintr-o deplasare facuta la Sopron in Vestul Ungariei... dar cu descrierea facuta de tine si adaugata acum la favorite imi propun sa ajung cat de curand in acest superb oras. Felicitari si astept si alte review-uri!

anadragusin [24.09.10 13:46:59] »

Poze reusite, review si mai reusit, o combinatie mortala care merita punctaj maxim.

magdalena [24.09.10 14:07:38] »

Nu am avut voie sa folosesc blitz-ul, asa ca de aceea fotografiile sunt mai intunecate... , exponatele sunt cele care sunt reusite!!

raduu1972 [24.09.10 15:03:39] »

foarte bine descris de tine acest muzeu, deosebite si pozele facute de tine, acord punctajul maxim pentru un review pe masura

catalinalupu [24.09.10 17:30:33] »

Am fost un pic plecata... dar acum ca am revenit sunt din nou impresionata de calitatea imformatiilor! Multumesc M. !

lica baesu [24.09.10 19:57:32] »

bravo! esti un ghid bine informat si mai ca ne vine sa ne bulucim cu totii acolo sa vedem cele scrise de tine, felicitari!

magdalena [24.09.10 21:09:09] »

Multumesc tuturor pentru aprecieri! Ce-i drept, am intrat pe ultima suta de metri in muzeu si ma bucur ca am facut-o!

presario [24.09.10 21:12:34] »

Foarte interesant muzeul, felicitari pt descriere. Eu nu am apucat sa-l vad, din cauza timpului, dar data viitoare nu-l ratez.

Cristian_h* [25.09.10 09:02:19] »

@magdalena ati observat incaperea cu miniaturi?

Printre acestea este si cea atat de cunoscuta noua din cartile de istorie reprezentandu-l pe Vlad Tepes.

Pe mine m-a impresionat bogata colectie de pictura cu artisti din scoala flamanda si mai ales germana poate cel mai bine reprezentati aici dintre toate marile muzee ale europei.

Un vot acordat cu cea mai mare placere!

magdalena [25.09.10 09:09:21] »

@cristian h, mi-au placut miniaturile egiptene, iar colectia de pictura m-a uluit, sincer...

webmaster13 [25.09.10 09:09:32] »

cat timp colindati pe coridoarele acestui muzeu va invit sa ascultati melodia atasata!

magdalena [25.09.10 09:11:16] »

Multumesc webmaster13! Se potriveste de minune! Mai ales colindand prin salile colectiei de arta egipteana si clasica aflate in semiobscuritate...

Ellada_sagapo [26.09.10 22:38:09] »

Multam' de incursiune!

Am vizitat Viena dar nu am ajuns si la Muzeul de istorie tocmai pentru motivul ca nu am avut cele 2-3 la dispozitie si pentru el.

Data viitoare!

popescu.borsa* [16.10.10 16:20:28] »

Foarte frumos acest review. Impresionante deasemenea cunostintele tale din domeniul artei. Citind acest reviw am retrait emotia simtita in momentul vizitarii acestui minunat muzeu, vizita facuta de mine in urma cu ceva timp. Inteleg ca ai trecut in fuga prin muzeu asa ca nu ai observat colectia de bijuterii dacice expuse aici. Remarcabila este o bratara dacica asemanatoare cu cele gasite de curand la Sarmisegeteza. Atasez o poza elocventa in acest sens. Please, no offence, in fotografiile PH 23 si PH 24 nu este infanta Maria Tereza ci infanta Margarita click aici

Pentru iubitori de arta care vor sa viziteze toate muzeele lumii dau aici un link click aici

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalena [16.10.10 17:04:53] »

Multumesc pentru aprecieri!

Nu sunt o specialista in arta, insa am vazut cateva muzee in acest sens si am fost crescuta cu cultivarea acestui spirit.

@popescu. borsa, am vazut sute, daca nu mii de obiecte in vreo 3 ore, nu stiu daca mi le pot aminti pe toate, am retinut si eu ce m-a impresionat mai mult, iar poze am incarcat numai cateva...

Acest muzeu este deosebit prin atatea colectii ce le detine, cred ca trebuie o zi intreaga sa petreci in el!

In privinta celor doua fotografii, multumesc de corectura, intr-adevar, este infanta Margareta Teresa a Spaniei, asemanarea de nume m-a incurcat, rog un webm sa modifice textul celor doua fotografii in acest sens!

Multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
popescu.borsa* [16.10.10 17:32:55] »

Eu am consacrat o zi intreaga acestui muzeu renuntand temporar la vizitarea muzeului Albertina. Am sarit si masa de pranz, luand doar un sandwich de la bufetul muzeului.

magdalena [16.10.10 17:36:55] »

Asa o sa facem si noi data viitoare cand venim cu copiii. La bufetul muzeului nu am mancat, am vazut ca este la etajul unu si ma gandeam cum pot sa faciliteze vienezii anumite lucruri, la noi nu cred ca s-ar infiinta un restaurant/bufet in incinta unui muzeu.

Acelasi lucru este valabil si la vanzarea unor amintiri destul de consistente, mergand de la simple cani, magneti, vederi, pana la tricouri, genti, umbrele. Practic, in unele muzee din Viena si in Palatul Hofburg, de exemplu, am intalnit incaperi intregi dedicate activitatilor comerciale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX [26.11.23 10:31:24] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeul de Istorie a Artei» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Muzeele Vienei]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, catalinalupu, corinne, Ellada_sagapo, magdalena, popescu.borsa*, raduu1972, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul de Istorie a Artei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072987079620361 sec
    ecranul dvs: 1 x 1