ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.09.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Galati
ÎNSCRIS: 17.04.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Sarajevo un oras renascut

Ilustrație video-muzicală

Emir Kusturica - Asfalt tango
TIPĂREȘTE

Cine nu a auzit de Sarajevo? Însă câţi au curajul sa viziteze acest oraş? Istoria oraşului iţi inspiră teamă, dar şi curiozitatea de a merge acolo măcar o data.

Sarajevo a fost înfiinţat in anul 1263 sub numele de Bosnovar. Denumirea de Sarajevo provine din timpul stăpânirii turceşti, Saray Ovasi însemnând în limba turcă locul din jurul palatului. În anul 1878 stăpânirea turcă a fost înlocuită de cea austro-ungară, oraşul purtând şi în prezent amprenta ambelor culturi. Sarajevo este un loc unde s-a scris istorie, de aici începând primul război mondial, în urma asasinării prinţului Franz Ferdinand, moştenitorul tronului Austro-Ungar de către Gravrilo Princip, un tânăr slav. De fapt asasinatul a constituit doar un pretext, tensiunile acumulate între marile puteri ale Europei în anii începutului de secol douăzeci, răbufnind în urma unui fatal foc de pistol. La 70 de ani de la acel eveniment nefericit, Sarajevo atrage din nou atenţia fiind gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1984. Urmează perioada 1992 – 1995, perioada în care oraşul a suferit cel mai lung asediu din istoria modernă fiind distrus în mare parte. Radko Mladic, liderul sârbilor bosniaci care asediau oraşul ar fi ordonat: „Trageţi la intervale scurte până vă ordon eu să vă opriţi. Nu-i lăsaţi nici măcar să doarmă şi nu vă opriţi până nu-i aduceţi în pragul nebuniei”; şi a uitat aproape un să ordone încetarea focului.

Pe mine oraşul a reuşit să mă uimească. Şi asta s-a întâmplat datorita faptului că mă aşteptam sa găsesc un oraş liniştit şi marcat puternic de război şi am găsit un oraş plin de viaţă. Mă întrebam cum nişte oameni care au suferit atât de mult au reuşit să creeze un oraş de o aşa vitalitate. Începând de după amiază şi până târziu în noapte, străzile, barurile, terasele şi cafenelele sunt pline de tineri frumoşi si modern îmbrăcaţi. Într-un clasament neoficial al numărului de femei frumoase pe metru pătrat Sarajevo ar conduce detaşat.

Pentru un turist, Sarajevo este un muzeu în aer liber. Moscheile, bisericile, catedralele, clădirile vechi din timpul stăpânirii Austo-Ungare sau Otomane precum şi podurile de peste râul Milijaka conferă un farmec aparte oraşului. Am început periplul prin Sarajevo cu Piaţa Porumbeilor sau Sebilj (Coordonate GPS 43º52’04”N, 18º25’59”). Piaţa este construită după modelul pieţelor orientale, aici regăsindu-se magazine de suveniruri, un bazar, numeroase cafenele şi mici restaurante unde poţi servi celebrele „cevapcic”. Şi aşa cum o spune şi numele, o sumedenie de porumbei ce îşi fac veacul prin această piaţă primesc cu generozitate grăunţe oferite de turişti sau localnici (ca în multe alte locuri poţi cumpăra grăunţele de la mici întreprinzători aflaţi în zonă). Centrul pieţei este dominat de o pseudo fântână din lemn, denumită Sebilj, construită în stil arhitectural pseudo-maur de către arhitectul Mehmed Pasha Kukavica în 1753. Din câte am înţeles, o copie la scară a acestei fântâni a fost amplasată şi în oraşul englezesc Birmingham.

Am continuat plimbarea prin oraşul vechi de-a lungul străzii (pietonale) Ferhadija. De o parte şi de alta a străzii, la parterul clădirilor vechi se găsesc mici magazine cu suveniruri şi tot felul de obiecte artizanale, ceasornicării de artă, bijuterii şi cafenele unde poţi să te odihneşti şi să deguşti puternica licoare neagră servită în ceşti de mărimea unui degetar. Pe această stradă se află Moscheea Gazi-Husrevbey ce se remarcă prin superbele decoraţii interioare, moschee construită în 1531 de către o organizaţie masonică din Dubrovnik; Biserica Ortodoxă, datând din evul mediu, ultima oară restaurată în 1740 când a fost vopsită în culori de galben şi maro, culori prin care se distinge şi astăzi; Muzeul Evreiesc amenajat într-o veche sinagogă şi Biserica Catolică construită în stil neo-gothic. De un farmec aparte este Hanul Morica, pe timpuri un popas pentru caravanele ce traversau celebrul drum al mătăsii. La capătul străzii se află un monument dedicat eroilor din timpul celui de al doilea război mondial numit flacăra eternă (ceva gen monumentul eroului necunoscut de la noi).

M-am întors spre Piaţa Sebilj de-a lungul râului Miljacka, pe o stradă paralelă cu cea pe care am venit. Am trecut pe lângă Galeria de Artă (intrarea costa 2 KM - 1 Euro însă nu am intrat), Catedrala Ortodoxă şi am ajuns la Podul Latin, locul celebrului asasinat din 1914. Este foarte posibil ca podul de piatră ar fi rămas în anonimat dacă nu ar fi survenit tragicul eveniment din 1914 deoarece nu se remarcă prin nimic deosebit faţă de celelalte poduri care îi preced sau care îi urmează. În prezent podul este deschis doar traficului pietonal, iar alături o statuie cu bustul prinţului Franz Ferdinand aminteşte de acel eveniment.

Urmele războiului sunt încă evidente, pereţii multor clădiri purtând urme de gloanţe. Însă toate avertizările primite de la cunoscuţi, care bineînţeles nu au fost niciodată în Bosnia, sunt simple poveşti. Oraşul este unul din cele mai sigure locuri din lume (oricum mai sigur decât orice oraş din România) atât pe timp de zi cât şi noaptea. Nu am văzut nici o casă de schimb valutar. Sunt însă numeroase bancomate. Oricum, în Bosnia poţi plăti oriunde şi în Euro la un curs de 1 euro = 2 mărci convertibile (KM). Găseşti cazare destul de uşor în pensiuni ale localnicilor, plăcuţe trilingve: „rooms, zimmer, camere” îndrumându-te în acest sens. O cameră dublă costă aproximativ 50 de euro pe noapte.

În concluzie Sarajevo este un oraş care merită vizitat.


[fb]
---
Trimis de marius.covaci in 12.09.10 20:22:54
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BOSNIA-HERZEGOVINA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6713 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marius.covaci); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Catedrala ortodoxa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10200 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

presario
[12.09.10 20:26:57]
»

Foarte interesanta aceasta destinatie mai putin "turistica".

Felicitari - foarte bun acest review, ca si cel despre Mostar de altfel.

sandu.53
[12.09.10 20:36:28]
»

Felicitari, foarte frumoasa prezentare despre o tara atat de putin cunoscuta turistic si afalta culmea relativ aproape de Romania... Multe amanunte interesante din istoria de ieri si din viata de zi cu zi. Sincer mi-a placut si iti transmit 400 puncte ca modalitate de felicitare.

pepsi70ro
[12.09.10 22:01:56]
»

Interesant si in acelasi timp foarte incitant, felicitarile mele!

celeste
[12.09.10 22:53:19]
»

Ai dreptate, cati au curajul sa viziteze acest oras? Pentru curaj un vot si de la mine. Felicitari...

webmaster13
[13.09.10 00:54:18]
»

Iar bonusul am placerea sa-l dau eu, insa nu inainte de a atasa melodia de mai sus!

Sper sa placa, insa se poate schimba daca este cazul!

Flaviu
[17.09.10 12:36:35]
»

@marius. covaci

Frumos si foarte interesant review despre un loc mai putin cunoscut noua din punct de vedere turistic.

O intrebare: ce suport concret ai avut atunci cand ai afirmat ca este unul dintre cele mai sigure locuri din lume si asta dupa o vizita de numai o zi? Cred ca exagerarile de acest gen pot fi lasate de o parte intr-un review, altminteri, foarte bun.

Alina Morar
[19.09.10 21:50:00]
»

Exact a fost si reactia mea si a cunoscutilor, cand mi-a spus verisoara mea de 12 ani ca merge la ceva concurs de majorete in Bosnia. Toata lumea zicea: UNDE???

A plecat de cateva zile acolo. O asteptam sa vina cu impresii frumoase si cu premiu, bineinteles.

De aceea am si cautat acum ceva poze sa vad si eu cum e in Bosnia. Din poze nu arata rau sau cel putin nu prea se vede ca a fost, candva, razboi. Lumea merge inainte.

bose
[14.10.10 23:28:45]
»

Sarajevo a fost şi încă este unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa.

E logic să fie foarte sigur din punct de vedere al siguranţei pentru că sunt o grămadă de organizaţii acolo, atât guvernamentale cât şi neguvernamentale, poliţie cât cuprinde din foarte multe ţări precum şi multe alte structuri militare mai ales din ţările europene.

Pe lângă asta, visează şi ei să intre in Uniunea Europeană şi la acest deziderat au aderat cam toţi liderii lor politici şi religioşi şi chiar fac paşi serioşi în această direcţie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iordachec
[14.09.12 14:41:37]
»

cine merge acolo sa mearga sa vada moscheea Regele Fahd care e aproape de cladirea televiziunii bosniace.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, bose, celeste, Flaviu, iordachec, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sarajevo şi imprejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055495977401733 sec
    ecranul dvs: 1 x 1