ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.09.2010
DE bose
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 30.07.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 9 luni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

O abatere pe la Meteora

TIPĂREȘTE

Anul trecut, pe la sfirsitul lunii iunie, traversind partea de nord-vest a Greciei cu masinile in directia Corfu, ne-am gindit ca n-ar fi rau daca ne-am abate putin in ideea de a vizita Meteora, ca tot treceam prin zona si nu sti cind te mai intilnesti cu ocazia.

Asa ca aflindu-ne pe autostrada Salonic - Igumenita, foarte buna sosea intre noi fie vorba, ne-am oprit din goana cailor (putere) si ne-am sfatuit rapid in ceea ce priveste ruta ce urma sa o parcurgem, avind sfatuitor de taina pe singurul GPS pe care il aveam instalat pe prima masina din coloana.

Am ales sa iesim de pe autostrada exact pe ultima iesire catre dreapta care ne mai putea permite sa ajungem la Meteore.

Abaterea era de 60 de km. Nu parea mult si pe harta parea si simplu. Dar nu a fost sa fie asa. Drumul a fost numai prin munti, plin de serpentine, iar soseaua pe alocuri era cam ingusta. Ce sa mai, a fost obositor mai ales pentru copii ca aveam in total 4 copii cu noi, in 3 masini. Dar cu citeva opriri ca sa respire pasagerii, am ajuns la o intersectie in ,,T" si am intrat pe soseaua care duce la complexul monahal. Sincer cred ca daca nu ai GPS si daca nu intrebi, gasesti mai greu drumul pentru ca e tare ,,secundar" daca intelegeti ce vreau sa zic.

Dupa ce treci de o mica asezare cu o biserica maricica in mijloc, continui drumul acela destul de ingust si incepi sa intilnesti partea comerciala a locului, ceva pensiuni si restaurantele in asteptare de turisti obositi si flaminzi. Te mai incordezi un pic si cu curaj inaintezi spre muntii acestia ciudati care nu sunt inalti dar sunt formati doar din stinci cenusiu - rosiatice, mari si golase. Primele doua, de o parte si de alta a strazii parca strajuiesc intrarea in aceasta stranie lume. Sunt inalte si incepind de la 10-20 m inaltime sunt ciuruite de caverne - facute de natura si definitivate de om, cindva pe la inceputurile crestinismului, caverne unde au trait si au pus bazele primelor sihastrii stramosii calugarilor de acolo.

In cavernele de la inaltime mare sunt atirnate pe sfori orizontale niste flamuri multicolore despre care nu stiu si nu am inteles care ar fi simbolistica si scopul. Deasupra tuturor flamurilor, undeva acolo in stinca, flutura semet si drapelul Greciei.

Inaintind pe soseaua ce circula printre stinci golase, la un moment dat se ajunge intr-o zona mai larga unde este amenajata oarecum o parcare si de unde poti admira prima manastire construita in virf de stinca. Se afla pe partea stinga a drumului cum te duci si soclul (temelia) ei este o adevarata capodopera arhitectonica, imbinindu-se perfect cu stinca pe care a fost construita si pe care a rezistat stihiilor naturii atitia ani.

Pe partea dreapta, mai departe, pe un alt virf de stinca se afla o manastire mai mare si parca si mai interesant construita, avind un corp de cladire pe virf si unul ceva mai jos pe o stinca mai mica.

In total sunt 7 manastiri. Sase dintre ele se viziteaza. Vizitele se fac pina la ora 14.00. Apoi gata. Au si ei, calugarii, programul lor. Una dintre manastiri nu se viziteaza sub nici o forma. Poate doar daca esti calugar. Nu stiu de ce!

Oricum, peisajul e greu de descris in cuvinte. Zona nu este pustie. E plina de vegetatie, mai putin pe aceste stinci stranii, opere tacute ale naturii minunate.

La plecare am oprit la o taverna si am mincat niste frigarui grecesti. Portiile au fost OK dar putin cam scump. Nu exagerat, insa. Dar ce pretentii sa ai ca, de, eram chiar linga obiectivele turistice principale ale zonei.

Nu mai tin bine minte dar cred ca ne-am intors pe acelasi drum ca sa iesim in autostrada si sa ne indreptam in goana spre Igumenita. Nu de alta dar pierdeam feribotul... Si nici nu stiam ca era ultimul pe ziua aceea. Dar asta e alta poveste...


[fb]
---
Trimis de bose in 01.09.10 23:59:19

VIZUALIZĂRI: 2582 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bose); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 O frumoasa si interesanta manastire, prima pe care o intilnesti in complexul monahal de la Meteora.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1250 PMA (din 4 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster77 [02.09.10 09:21:25] »

mutat la sectiunea Meteorelor deja existenta pe site, sters noua sectiune creata.

Diaura* [02.09.10 10:27:00] »

" In cavernele de la inaltime mare, sunt atarnate pe sfori orizontale niste flamuri multicolore despre care nu stiu si nu am inteles care ar fi simbolistica si scopul. Deasupra tuturor flamurilor, undeva acolo in stinca, flutura semet si drapelul Greciei."

Am fost in Grecia si pentru ca am vizitat meteorele insotita de un ghid foarte bine pregatit (era student la teologie) iti voi spune legenda acestor batice sau esarfe.

Se spune ca un grec s-a casatorit cu o araboaica. La putin timp dupa aceea, el a plecat la razboi, si vreme de doi ani, sotia sa nu a avut nici o veste de la el. In una din acele caverne traia un calugar apreciat de toata lumea, la care si femeia din poveste mergea des. Calugarul un fel de clarvazator, mereu ii spunea femeii ca sotul ei se va intoarce teafar; atunci femeia a promis ca daca acest lucru se va intampla, ea va renunta la cel mai de pret simbol al unei femei musulmane si anume la esarfa cu care isi acopera capul. Si s-a tinut de cuvant cand sotul s-a intors acasa. A depus in grota calugarului, esarafa sa, a trecut la crestinism, si de atunci, femeile in fiecare an, inainte de Paste, depun esarfe sau batiste si se roaga pentru familiile lor.

bose [02.09.10 10:51:25] »

Multumesc pentru informatii Diaura. Am sa comunic si celorlati cu care am fost acolo, aceste lucruri. Sunt interesante. Grecii au povesti si legende pentru toate pietrele si stincile de la ei din tara. Bravo lor! Stiu sa faca turism.

Diaura* [02.09.10 12:57:35] »

Cu placere bose. Unul din motivele pentru care eu prefer excursiile cu grupul (desi unii le numesc - cu turma) este ca un ghid stie multe si vacanta are un farmec aparte cand lucruri de genul acesta le afli chiar acolo, in timp ce privesti locul.

bose [02.09.10 20:36:43] »

In functie de preferintele fiecaruia, una sau alta dintre variante are mai multe sau mai putine avantaje. Excursia cu grupul are si avantajul descris de tine dar are si dezavantaje pe care cred ca le cunosti mai bine ca mine si pe care nu le mai amintesc acum. Depinde de fiecare ce vrea de la o astfel de iesire si de ce compromisuri e capabil si dispus sa faca. Colectivitatea implica si multa toleranta si fiecare are gradul sau de toleranta. Eu prefer iesirile cu grupuri mai mici si in cazul acesta e mai dificil cu ghidul...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bose, Diaura*
Alte impresii din această RUBRICĂO zi la Meteore:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050495147705078 sec
    ecranul dvs: 1 x 1